Irek-M1 Napisano 25 Lipca 2017 Autor Share Napisano 25 Lipca 2017 Dla mnie kolejny model to wyzwanie i przy każdym z nich stawiam sobię jeden podstawowy cel -zrobić go lepszym niż poprzedni, użyć nowych technik, pomysłów, materiałów itd . Ale ocenę w tym zakresie czy kolejne modele są lepsze pozostawìę Wam. I tak kilka przykładów od A-7 Corsair II pierwsze blaszki i żywice, F-86 Sabre pokrycie foliami, złoty Mig-21 malowane ręcznie okoliczne godła i znany Sblim-2a totalnie otwarty z licznie zrobionymi samodzielnie detalami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 15 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2017 Skończyłem robić wnękę gdzie chowa się skrzydło. Pozostało uzupełnić ją o wszelkiej maści przewody oraz cięgna. Parę zdjęć pokazujących co mnie jeszcze czeka moja wnęka w sumie 116 elementów do tej pory góra wnęki po złożeniu w całość przymiarki do umiejscowienia mechanizmy składającego skrzydła uchwyt mocujący siłowniki -30 elementów a tak to wygląda w realu mocowania siłowników służących do chowania podwozia uchwyt służący do mocowania siłowników a tak wygląda to u mnie podczas przymiarki miłego oglądania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 15 Sierpnia 2017 Share Napisano 15 Sierpnia 2017 Wariat. Pozytywny ale wariat. Chylę czoła. Niesamowita replika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 15 Sierpnia 2017 Super Moderator Share Napisano 15 Sierpnia 2017 No a ja ujmę to tak ;) jaka dokumentacja taki model ;) sęk w tym że jak się mam dobre "papiery" to można dłubać, a jak materiałów brak... Pięknie jedyne czego zazdroszczę to właśnie "papierów" a robota modelarska pierwsza klasa oglądam dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 15 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2017 No a ja ujmę to tak ;) jaka dokumentacja taki model ;) sęk w tym że jak się mam dobre "papiery" to można dłubać, a jak materiałów brak... Pięknie jedyne czego zazdroszczę to właśnie "papierów" a robota modelarska pierwsza klasa oglądam dalej... Zbieranie tych papierów a raczej zdjęć zapoczątkowałem w 1995 podczas likwidacji 28 Słupskiego Pułku Lotnictwa Myśliwskiego, czego częściowe efekty można zobaczyć na płycie poświęconej Migowi-23 wydanej przez czasopismo AEROPLAN. Od tego czasu zjeździłem trochę Europy w poszukiwaniu już fragmentów samolotu w celu uzupełnienia dokumentacji. Po 20 latach dopadłem ostatni element, którego mi najbardziej brakowało czyli etażerki. Owszem papierów-zdjęć można mieć dużo a jedyną kwestią pozostaje ich wykorzystanie. Mam nadzieję iż uda mi się wykorzystać w 100% zebraną dokumentację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 17 Września 2017 Autor Share Napisano 17 Września 2017 Prace trwają dalej na ten moment przeniosłem warsztat do wlotów powietrza. Jak zwykle zestaw swoje a oryginał samolotu swoje. Po pierwsze krawędź-kształt wlotów powietrz jest symetryczny tzn. łuki są idealnie te same. Z problemem poradziłem sobie w prosty sposób. Posiadam drugi kupiony na portalu aukcyjnym model i z drugiej pary wlotów wyciąłem wstawki i wkleiłem na miejsce tak więc uzyskałem 100% zgodność. Dodatkowo całkowicie ukształtowałem kanał dolotowy gdyż takowy w modelu w ogóle nie istnieje. Widok na kształt wlotów w moim wykonaniu Dodatkowo wykonałem kolejne dwa luki pod wlotami oczywiście musiałem na nowo dopasować pozostałe części do nowego kształtu wlotu. Rozciąłem zakupiony zestaw żywiczny w celu dopasowania oraz zrobiłem otwory pod zawiasy, które umożliwiają przesuwanie tego elementu we wlocie w celu regulacji ilości powietrza wpadającego do silnika. Szare elementy z zestawu posłużyły mi w celu stworzenia szablonu. Pokazuje on równięż o ile zmniejszył się ten element żywica po modyfikacji brak zawiasów a tak wygląda oryginał żywicy przed moimi pracami. Doskonale widać o ile się on zmniejszył widok od tyłu. po złożeniu dodatkowo przesunąłem w dół dodatkowe wloty powietrza co widać na zdjęciu. parę zdjęć referencyjnych pokazujących bez wyposażenia co mnie jeszcze czeka a tak wygląda lewa strona z wyposażeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 25 Listopada 2017 Autor Share Napisano 25 Listopada 2017 Może ktoś pomoże-poszukuję śrub wraz z nakrętkami do mocowania bezpieczników ale o średnicy nie większej jak 0,3 mm. Materiał z którego są wykonane nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 25 Listopada 2017 Share Napisano 25 Listopada 2017 Co powiesz na to? Podkładka ma 0,45 mm średnicy, nie wiem ile sama nakrętka. Podejrzewam coś w granicach 0,3-0,4 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 25 Listopada 2017 Autor Share Napisano 25 Listopada 2017 Dzieki za staranie się ale mam to i niestety jest za duże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek g. Napisano 8 Grudnia 2017 Share Napisano 8 Grudnia 2017 Swego czasu robiłem coś podobnego, i jeśli chodzi o nakrętki to były wycinane z plastikowego pręcika wyciągniętego termicznie. Z ramki wlewowej wyciąłem ok. 5-6 cm kawałek, po czym nożykiem ściąłem go wzdłuż długości z sześciu boków. Tak przygotowany nagrzewałem i rozciągałem do mniej więcej zakładanej grubości. Można tak przygotować kilka i wybrać z tego najdogodniejszy odcinek do szatkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 10 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2017 W czasie od kiedy napisałem ostatnie informacje o modelu wiele się zmieniło-doszło do wypadku w wyniku, którego doszło do zniszczenia górnej środkowej części kadłuba. Mając złom odtworzyłem dość szybko to co uległo zniszczeniu. Jednak po wizycie w muzeum w Niemczech i po raz kolejny studiując dokumentacje odkryłem iż luki w napływach skrzydeł co mi nie pasują. Prostokątny panel nie jest prostokątem a linia panelu gdzie w przyszłości będzie się znajdował siłownik służący składaniu skrzydeł nie jest poprowadzona pod kątem prostym. Przestrzeń kadłuba pomiędzy panelem prostokątnym a tym powyżej idzie w kącie rozwartym. Po raz kolejny musiałem rozwalić to co zrobiłem i dokonać stosownych poprawek. Ten sam problem dotyczy również modelu w skali 1:48. Jeśli ktoś nie robi otwartych paneli łatwo go poprawić gdyż należy przeryć tylko na nowo stosowne linie. Również od razu zrobiłem pokrywy paneli. Zostało mi tylko w nich zrobienie obrzeży oraz wewnętrznych wzmocnień. Poniżej różnicę widać porównując krawędź górnego panelu - poprawiona z linią kadłuba znajdującą się poniżej. Poprawione już panele I ze zrobionymi w 50% pokrywami Powoli wykańczam wloty powietrza oraz osłony służące do zamykania dodatkowych wlotów złożone z 8 elementów. Te zestawowe oraz z blaszek nie nadają się do użycia w modelu położone na swoim miejscu oraz rozpocząłem prace w panelach pod wlotami powietrza- wklejone wręgi I na koniec pierwszy element z mechanizmu składania skrzydeł ale to nie koniec prac. Dzięki współpracy z Panem Piotrem z firmy MASTER udało się zrobić lufy do działka oraz tłumiki gazów wylotowych. Poniżej prototypy tego elementu. Te elementy to MISTRZOSTWO ŚWIATA jeszcze raz dziękuję za pomoc. wraz z elementami składowymi lawety laweta od spodu i złożona w całość w sumie 211 elementów z góry Pozdrawiam i do następnej aktualizacji ale to chyba dopiero za rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 10 Grudnia 2017 Share Napisano 10 Grudnia 2017 Wspaniała robota. Poziom wykonania dla mnie nieosiągalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 20 Grudnia 2017 Share Napisano 20 Grudnia 2017 Kurde warto poczekać jeszcze parę latek na efekt końcowy gigantyczna i piękna praca . Pozdrawiam Mirek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 31 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2017 Mała i ostatnia aktualizacja w tym roku- złącza elektryczne w sumie 20 elementów, ale mam pomysł na dodanie jeszcze 4. Są one tak małe, że aż trudne do zrobienia. Dotychczasowe próby spełzły na niczym. Widok ogólny zbliżenie Wszystkim oglądającym oraz komentującym wszystkiego najlepszego w Nowym 2018 roku, tak abyśmy mieli jak najwięcej czasu na uprawianie naszego hobby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 13 Stycznia 2018 Share Napisano 13 Stycznia 2018 Dziękuje w swoim imieniu Nadal podziwiam kunszt i wytrwałość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 14 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2018 Kolejny krok przy budowie to wykonanie podstawy pod bezpieczniki. Pozostały do zrobienia same bezpieczniki oraz przewody zasilające elementy składowe wstępny montaż widok do wnętrza zrobiłem również osłony do zamykania luków w centralnej części kadłuba zbliżenie. wzmocnienia mają kształt litery s teraz wszystko czeka na malowanie i wklejenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 25 Lutego 2018 Autor Share Napisano 25 Lutego 2018 Straciłem wenę do budowy modelu. Próbuję ją odzyskać i na początek zrobiłem luk z radiowysokościomierzem. Składa się on z 81 elementów Drzwiczki: przed malowaniem Po malowaniu ale przed dodaniem wzmocnień i mat ochronnych Radiowysokościomierz Po umiejscowieniu w kadłubie Po pomalowaniu drzwiczek z zewnątrz dojdą jeszcze śruby służące do zamykaniu panelu oryginał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 25 Lutego 2018 Share Napisano 25 Lutego 2018 Fajnie to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pika37 Napisano 3 Marca 2018 Share Napisano 3 Marca 2018 Witam Piękna robota . Zazdroszczę umiejętności. Skończy się na tym że sam przygarnę taki model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 6 Maja 2018 Autor Share Napisano 6 Maja 2018 Witam Po wypadku-upadku modelu i zrobieniu się grzechotki we wnętrzu z detalami pozostała jedynie wielka dziura do zamknięcia. Była to bardzo stresująca chwila , prawie podjąłem decyzję o skasowaniu projektu. Po jakimś czasie udało się naprawić i wkleić ponownie elementy na swoje miejsce. W międzyczasie poszedłem do szkoły i uczyłem się corela, bez którego nie dałbym rady zrobić etażerki. Po trzech miesiącach i licznych próbach wykonania uważam iż sztuka się udała. W sumie złożyłem 121 elementów. Jest to dopiero konstrukcja i dopiero teraz montować można agregaty a tych jest mnóstwo w tej wnęce. Najpierw zdjęcia oryginału pokazujące jak Rosjanie skomplikowali sobie życie. Przekrój z instrukcji samolotu: Model: Porównanie dołu oryginał model A tak będzie to ustawione na modelu Na ten moment siedzę w lukach w napływach kadłuba- początki prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A51 Napisano 6 Maja 2018 Share Napisano 6 Maja 2018 SUPER !! rece mi opadly - jak sie oglada takie poczynania, to zadaje sobie pytanie, czy nie zajac sie pracami w ogrodku zammiast modelarstwem masz GIGANTYCZNA cierpliwosc i precyja na najwyzszym poziomie. REWELACYJNA robota - to sie milo oglada. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 6 Maja 2018 Autor Share Napisano 6 Maja 2018 (edytowane) W międzyczasie trenuję cierpliwość na ogródku Edytowane 17 Września 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 6 Maja 2018 Share Napisano 6 Maja 2018 Detal jak zwykle na najwyższym poziomie. Była to bardzo stresująca chwila , prawie podjąłem decyzję o skasowaniu projektu. Miga to czasem nie ucz latać bo szkoda by było Obiecałem sobie, że jak dorównam 50% Twoich umiejętności w budowie modeli, to Cię znajdę i postawie duże piwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 6 Maja 2018 Autor Share Napisano 6 Maja 2018 Rymulus zapraszam do siebie można mig zobaczyc w realu. A z tego co widzę to moje korzenie jak i twoje sięgają do Kielc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 6 Maja 2018 Share Napisano 6 Maja 2018 A z tego co widzę to moje korzenie jak i twoje sięgają do Kielc Za to korzenie mojej lepszej połówki sięgają do Sławna czyli rzut beretem od Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi