Jump to content

MIG-23 MF 1:32

Irek-M1

Recommended Posts

Model na pewno jest w 1:32, a jeśli miałby być w 1:18 to model robiłbym w ogródku. Blaszki nie są trawione gdyż jest to blaszka służąca do druku offsetowego i nic z tego by nie wyszło,a ja powoli po upadku modelu odzyskuję radość z robienia detali do niego.

• 2 weeks later...
  • 5 months later...

Czas odkurzyć wątek. Niewiele się działo a wloty powietrza wystawiły mnie na próbę cierpliwości. Na dziś robię w nich nity i mam nadzieję iż niedługo zacznę je montować w całość. Poniżej przedstawiam wykonane elementy do luków po wlotami powietrza.

SrQfRSJ.jpg?2

Nadmienić pragnę iż ilość bezpieczników jest dokładnie taka sama jak w oryginale. Na same bezpieczniki czekam i mam nadzieję iż niedługo będę mógł je zamontować. Czerwonych osłon bezpieczników jest w jednym elemencie 24 a w drugim 36. Każda z nich złożona jest z dwóch elementów. I tak ten mniejszy składa się z 60 elementów a ten większy z 91.

RWXxjpo.jpg?2

Druga strona każda z podstaw złożona jest z ponad 200 elementów do tego dojdzie około 80 bezpieczników.

Jb3PR2p.jpg

Do tego wszystkiego osłony każda złożona z 8 elemntów

• 3 months later...

Wloty powietrza są zamocowane na swoim miejscu. Dodatkowo uskuteczniłem metaloplastykę robiąc różne detale

mKzoOib.jpg

klapa zamykająca kadłub od dołu 42 elementy na ten moment.

wGdWonD.jpg

Detale z napływów

GIxe3aT.jpg

Niestety zapomniałem o dodatkowych otworach w dolnym luku elektroniki. Musiałem usunąć tylną ściankę oraz ściankę odgradzającą komorę z elektroniką od tej gdzie chowa się działko. W miejsce tej pierwszej zrobiłem szufladkę z drobiazgami. Dojdą do niej przewody ale one będą wsuwane do luku

SAQPREM.jpg

wsuwany w docelowe miejsce

VfDBGw5.jpg

a tyle będzie widać. Wsunięte zostaną jeszcze wiązki

DL2aK7p.jpg

Gotowe elementy wkleiłem w docelowe miejsca w lukach w napływach

nC9KRAw.jpg

ubGPpRH.jpg

i przykryte - brak tylko przewodów

5yqS5Ka.jpg

Metaloplastyka w luku od dołu + elementy złożone na sucho

9XF3rqA.jpg

ułożone na sucho do przymiarki

d7Qo0cL.jpg

gLwJIVT.jpg

• 2 weeks later...

Ja również śledzę ten warsztat i nie mogę wyjść z podziwu ?.Coś pięknego. Ilość detali jest imponująca. Osobiście jestem bardzo związany z MiGiem -23 bo większość życia mieszkałemobok 28 splm. Ps.kolega ma zrobiony kompresor z takiej żółtej butli , które widać w jednym z luków☺️.Pozdrawiam.

• 1 month later...

Uff po dodaniu ponad 131 elementów w postaci kabli, puszek elektroniki i innych drobiazgów nastąpił koniec czterech luków a napływach skrzydeł. To trzeba dodać do już wykonanej konstrukcji wewnętrznej prawie 100 elementów.

gvkjGfE.jpg

Zbliżenia

6Xstkuw.jpg

3Oa0jd6.jpg

butle podłączone jest tam strasznie ciasno. Mam nadzieję iż coś widać

8QUkJUB.jpg

BdAiK25.jpg

I tak wygląda to po zamknięciu. Czeka mnie jeszcze przyklejenie tego elementu i zrobienie luku w krawędzi natarcia

ZtAQgyE.jpg

o2uU7l7.jpg

Edited by Irek-M1
  • Like 1
  • Thanks 1

Rozumiem że po skończeniu całego modelu, instalacje zostaną napełnione powietrzem, tlenem i azotem, zostanie zalane paliwo i można wykonać próbę silnika? ? 

Edited by Tazman79

14 minut temu, Tazman79 napisał:

Rozumiem że po skończeniu całego modelu, instalacje zostaną napełnione powietrzem, tlenem i azotem, zostanie zalane paliwo będzie i można wykonać próbę silnika? ? 

Próby już były i na razie jest OK

• Like 1

• 4 weeks later...

Zakończyłem luki w napływach. Dokończyłem ten na krawędzi natarcia z przewodami. Udało mi się związać osłonę na przewodach.

bhNErcS.jpg"

A tak wygląda to w całości

PY2H2fi.jpg"

Edited by Irek-M1
  • Like 2

• 2 weeks later...

Święta, święta i czas kończyć kolejny element-klapa zamykający dolny dostęp do elektroniki samolotu. Fachowców proszę o podpowiedź co tam się znajdowało i do czego służyło. Najpierw zdjęcia referencyjne:

IMG_0264.thumb.JPG.1ac09546186f9ab70e393e967e846dbc.JPG

HQrV4HU.jpg"

DNp0lzO.jpg

a teraz pomniejszone. W sumie zrobiłem i skleiłem 142 elementy

O2gtzat.jpg"

49vxQW6.jpg"

rmfqRL2.jpg"

Po zamontowaniu:

xSseNF8.jpg"

OuPSWuF.jpg"

YEdlkEh.jpg"

A tak będzie docelowo zamontowane w modelu

CVbz5wn.jpg"

z drugiej strony przed malowaniem

N3Hk5Bg.jpg

i po pomalowaniu

3ouzIn8.jpg"

Edited by Irek-M1
  • Like 1

to nie jest mozliwe :hmmm:a w jaki sposób tak dokładnie sa rozmieszczone otwory? igła naniosłeś punkty w których trzymało się wiertło czy jak? a moze nitowarka?

Edited by Bobek