Irek-M1 Posted May 6, 2018 Author Share Posted May 6, 2018 To tym bardziej zapraszam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek d Posted May 6, 2018 Share Posted May 6, 2018 Fantastyczna praca, do tego świetne fotki pokazujące każdy etap. Kibicuję dalej po cichemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzugaj Posted May 7, 2018 Share Posted May 7, 2018 WOW ty naprawde ten model w 1:32 robisz a nie w 1:18? Czy blaszki sam trawisz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irek-M1 Posted May 7, 2018 Author Share Posted May 7, 2018 Model na pewno jest w 1:32, a jeśli miałby być w 1:18 to model robiłbym w ogródku. Blaszki nie są trawione gdyż jest to blaszka służąca do druku offsetowego i nic z tego by nie wyszło,a ja powoli po upadku modelu odzyskuję radość z robienia detali do niego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spiton Posted May 8, 2018 Share Posted May 8, 2018 nieprawdopodobna robota !! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trojan Posted May 17, 2018 Share Posted May 17, 2018 Ogromny szacunek! Niesamowita praca!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irek-M1 Posted October 21, 2018 Author Share Posted October 21, 2018 Czas odkurzyć wątek. Niewiele się działo a wloty powietrza wystawiły mnie na próbę cierpliwości. Na dziś robię w nich nity i mam nadzieję iż niedługo zacznę je montować w całość. Poniżej przedstawiam wykonane elementy do luków po wlotami powietrza. Nadmienić pragnę iż ilość bezpieczników jest dokładnie taka sama jak w oryginale. Na same bezpieczniki czekam i mam nadzieję iż niedługo będę mógł je zamontować. Czerwonych osłon bezpieczników jest w jednym elemencie 24 a w drugim 36. Każda z nich złożona jest z dwóch elementów. I tak ten mniejszy składa się z 60 elementów a ten większy z 91. Druga strona każda z podstaw złożona jest z ponad 200 elementów do tego dojdzie około 80 bezpieczników. Do tego wszystkiego osłony każda złożona z 8 elemntów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irek-M1 Posted January 27, 2019 Author Share Posted January 27, 2019 Wloty powietrza są zamocowane na swoim miejscu. Dodatkowo uskuteczniłem metaloplastykę robiąc różne detale klapa zamykająca kadłub od dołu 42 elementy na ten moment. Detale z napływów Niestety zapomniałem o dodatkowych otworach w dolnym luku elektroniki. Musiałem usunąć tylną ściankę oraz ściankę odgradzającą komorę z elektroniką od tej gdzie chowa się działko. W miejsce tej pierwszej zrobiłem szufladkę z drobiazgami. Dojdą do niej przewody ale one będą wsuwane do luku wsuwany w docelowe miejsce a tyle będzie widać. Wsunięte zostaną jeszcze wiązki Gotowe elementy wkleiłem w docelowe miejsca w lukach w napływach i przykryte - brak tylko przewodów Metaloplastyka w luku od dołu + elementy złożone na sucho ułożone na sucho do przymiarki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jureczek Posted January 27, 2019 Share Posted January 27, 2019 Podglądam od "zarania dziejów " i podziwiam Z postępu prac widzę , ze rok 2019 będzie finiszem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irek-M1 Posted January 27, 2019 Author Share Posted January 27, 2019 raczej to jest około 40% pracy nad modelem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nacktgeboren Posted January 29, 2019 Share Posted January 29, 2019 Cała ta drobnica wygląda rewelacyjnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek1410 Posted February 7, 2019 Share Posted February 7, 2019 Ja również śledzę ten warsztat i nie mogę wyjść z podziwu .Coś pięknego. Ilość detali jest imponująca. Osobiście jestem bardzo związany z MiGiem -23 bo większość życia mieszkałemobok 28 splm. Ps.kolega ma zrobiony kompresor z takiej żółtej butli , które widać w jednym z luków.Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irek-M1 Posted March 10, 2019 Author Share Posted March 10, 2019 (edited) Uff po dodaniu ponad 131 elementów w postaci kabli, puszek elektroniki i innych drobiazgów nastąpił koniec czterech luków a napływach skrzydeł. To trzeba dodać do już wykonanej konstrukcji wewnętrznej prawie 100 elementów. Zbliżenia butle podłączone jest tam strasznie ciasno. Mam nadzieję iż coś widać I tak wygląda to po zamknięciu. Czeka mnie jeszcze przyklejenie tego elementu i zrobienie luku w krawędzi natarcia Edited March 11, 2019 by Irek-M1 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazman79 Posted March 10, 2019 Share Posted March 10, 2019 (edited) Rozumiem że po skończeniu całego modelu, instalacje zostaną napełnione powietrzem, tlenem i azotem, zostanie zalane paliwo i można wykonać próbę silnika? Edited March 10, 2019 by Tazman79 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irek-M1 Posted March 10, 2019 Author Share Posted March 10, 2019 14 minut temu, Tazman79 napisał: Rozumiem że po skończeniu całego modelu, instalacje zostaną napełnione powietrzem, tlenem i azotem, zostanie zalane paliwo będzie i można wykonać próbę silnika? Próby już były i na razie jest OK 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadowmare Posted March 12, 2019 Share Posted March 12, 2019 Świetna robota! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irek-M1 Posted April 7, 2019 Author Share Posted April 7, 2019 (edited) Zakończyłem luki w napływach. Dokończyłem ten na krawędzi natarcia z przewodami. Udało mi się związać osłonę na przewodach. " A tak wygląda to w całości " Edited April 22, 2019 by Irek-M1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.A.V. Posted April 8, 2019 Share Posted April 8, 2019 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted April 8, 2019 Share Posted April 8, 2019 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irek-M1 Posted April 22, 2019 Author Share Posted April 22, 2019 (edited) Święta, święta i czas kończyć kolejny element-klapa zamykający dolny dostęp do elektroniki samolotu. Fachowców proszę o podpowiedź co tam się znajdowało i do czego służyło. Najpierw zdjęcia referencyjne: " a teraz pomniejszone. W sumie zrobiłem i skleiłem 142 elementy " " " Po zamontowaniu: " " " A tak będzie docelowo zamontowane w modelu " z drugiej strony przed malowaniem i po pomalowaniu " Edited April 22, 2019 by Irek-M1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted April 22, 2019 Share Posted April 22, 2019 Z czego zrobiłeś te siateczki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irek-M1 Posted April 22, 2019 Author Share Posted April 22, 2019 to są zrobione otwory nie ma tam zamontowanych żadnych siatek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobek Posted April 22, 2019 Share Posted April 22, 2019 ale ze co wiertłem? i tak rowno i ładnie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irek-M1 Posted April 22, 2019 Author Share Posted April 22, 2019 (edited) no tak jest na to metoda Edited April 24, 2019 by Irek-M1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobek Posted April 22, 2019 Share Posted April 22, 2019 (edited) to nie jest mozliwe a w jaki sposób tak dokładnie sa rozmieszczone otwory? igła naniosłeś punkty w których trzymało się wiertło czy jak? a moze nitowarka? Edited April 22, 2019 by Bobek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts