Irek-M1 Napisano 4 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2022 (edytowane) To kontynuujemy dalej wątek a pracę kieruję we wnęki gdzie chowały się skrzydła. Założenie jest takie aby z jednej strony zrobić otwartą wnękę a z drugiej pozostanie ona zamknięta. Pierwsze prace to zrobienie osłon. Udała się zrobić jedną stronę-to długie pracę nad prototypem, drugi powinien pójść o wiele łatwiej. Potrzebuję zdjęcia sklejonego modelu w skali i1:32 ale patrząc od tyłu na skrzydła. Niestety, ale pociąłem ten detal i chciałbym podpatrzeć jak wygląda ten element w sklejonym modelu Najpierw zdjęcia referencyjne jak to wygląda w realu tak ma to wyglądać wnęka i to co się tam znajduje osłona od góry I w modelu na ten moment dołożyłem 27 elementów powstawało to jak przysłowiowa kanapka doklejane zostały kolejne warstwy elementów a na końcu zwie połówki złożone zostały ze sobą. Musiałem uważać przy klejeniu tak aby równo to ze sobą złożyć. Na szczęście udało się i nie trzeba było tego robić od nowa przed sklejeniem po sklejeniu i obróbce wraz z osłonami zamykającymi wnękę w skrzydle od spodu. Tu wyjaśniam iż jeszcze dojdzie parę drobiazgów na tym skośnym małym elemencie po malowaniu. Będzie to imitacja taśm mocujących gumową osłonę i ułożone na modelu jeszcze pozostała druga osłona pomiędzy moim elementem a węzłem obrotu skrzydła osłony zamykające wnękę i wszystko w komplecie widok z boku Edytowane 4 Grudnia 2022 przez Irek-M1 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 4 Grudnia 2022 Share Napisano 4 Grudnia 2022 Warsztat robi wrażenie. Podziwiam Cię za benedyktyńską wręcz cierpliwość. Czekam na finał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 4 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2022 2 minuty temu, HK1885 napisał: Warsztat robi wrażenie. Podziwiam Cię za benedyktyńską wręcz cierpliwość. Czekam na finał. Dziękuję ale trochę poczekasz na finał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 4 Grudnia 2022 Share Napisano 4 Grudnia 2022 Dla mnie to kosmos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 4 Grudnia 2022 Share Napisano 4 Grudnia 2022 48 minut temu, Irek-M1 napisał: Dziękuję ale trochę poczekasz na finał Jestem wystarczająco cierpliwy, a przy okazji czym się zajmę, nie będzie mi się dłużyło. 43 minuty temu, KRL napisał: Dla mnie to kosmos. Zgrabnie to ująłeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 4 Grudnia 2022 Share Napisano 4 Grudnia 2022 Jesteś pewni że ten Mig nie poleci? Bo ja mam wątpliwości.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 4 Grudnia 2022 Share Napisano 4 Grudnia 2022 3 godziny temu, myszaty napisał: Jesteś pewni że ten Mig nie poleci? Bo ja mam wątpliwości.... Silnik odpali na pewno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 4 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2022 55 minut temu, barszczo napisał: Silnik odpali na pewno... Paliwo już czeka w zbiorniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pierre_dolin Napisano 7 Grudnia 2022 Share Napisano 7 Grudnia 2022 W dniu 4.12.2022 o 10:04, HK1885 napisał: Warsztat robi wrażenie. Podziwiam Cię za benedyktyńską wręcz cierpliwość. Czekam na finał. Ludzie tak długo nie żyją..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 7 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2022 to około cztery lata jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 7 Grudnia 2022 Share Napisano 7 Grudnia 2022 (edytowane) No to zdrowia życzę. edit Chyba wpis został źle zrozumiany. Dosłownie życzę zdrowia, żebyś miał je, aby ciągnąć swój projekt do szczęśliwego końca. Bez żadnych podtekstów. Edytowane 7 Grudnia 2022 przez giberes reakcja Irka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 10 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2022 Chyba ostatnia aktualizacja w tym roku- dorobiłem osłonę z drugiej strony kadłuba w uproszczonej formie 20 elementów i po nałożeniu górnego elementu. Element metalowy jest tylko przyłożony do zdjęcie bo wyglądać będzie inaczej 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudypiotrek77 Napisano 11 Grudnia 2022 Share Napisano 11 Grudnia 2022 Twoja relacja z budowy tego modelu wnosi więcej niż monografia genialny model. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr460 Napisano 11 Grudnia 2022 Share Napisano 11 Grudnia 2022 Witam, przejrzałem wszystko nic tylko podać napięcie, tak się mówiło kiedy potrzeba było uruchomić silnik lub sprawdzić pracę wszystkich urządzeń, a na pewno będzie działać. Wielki szacun i życzę dużo cierpliwości, pomysłów i zdrowia. A jeszcze jedno mam zachowaną butelkę oryginalnej nafty ( ok. 23-letnia) i mogę zatankować do pełna( 4800l a rozchodomierz ustawić na 4700l). Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 11 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2022 Panie Piotrze dziękuję za wspólne spotkanie a uwagi od bezpośredniego opiekuna samolotu o nr 460 będą bezcenne, bo któż nie zna lepiej samolotu niż jego technik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcrec1962 Napisano 11 Grudnia 2022 Share Napisano 11 Grudnia 2022 5 godzin temu, Piotr460 napisał: Witam, przejrzałem wszystko nic tylko podać napięcie, tak się mówiło kiedy potrzeba było uruchomić silnik lub sprawdzić pracę wszystkich urządzeń, a na pewno będzie działać. Wielki szacun i życzę dużo cierpliwości, pomysłów i zdrowia. A jeszcze jedno mam zachowaną butelkę oryginalnej nafty ( ok. 23-letnia) i mogę zatankować do pełna( 4800l a rozchodomierz ustawić na 4700l). Pozdrawiam No i jeszcze klepnąć skrzydelko... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 8 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2023 (edytowane) Z nowym rokiem nowym krokiem. Dalej pracuję z ruchomymi częściami zasłaniającymi skrzydło i wnękę gdzie ono się chowa. Niestety ostanie wyroby nadawały się do śmieci. W trakcie rysowania przesunęła mi się linijka i niestety okazał się on za szeroki co wyszło podczas robienia kolejnego elementu. U góry jest ten wadliwy różnica gdzieś około 2 mm. A stare przysłowie pszczół mówi dwa razy mierz raz tnij. Ale najważniejsze iż już jest po poprawce . Poprawiłem również przednią ściankę w tym elemencie co dostrzegą spostrzegawczy modelarze. Lewa osłona prawidłowa a prawa to wadliwy element. Z powodu poprawek doszły dodatkowo 4 elementy do jednej osłony w sumie 31 elementów to jedna osłona. i w samolocie Kończąc ten element dodałem dodatkowo jeszcze osłony, które zasłaniały przestrzeń, która powstawała w trakcie zmiany ustawienia skosu skrzydeł-kolejne 6 elementów na samolocie w modelu ten element będzie pozostawiony bez osłon-umieszczonych na kadłubie druga strona i w samolocie jak wspomniałem dorobiłem-poprawiłem elementy stałe do których mocowany jest powyższy element samolot widok z góry na oba elementy-prawie identyczne a to muszę dorobić od wewnątrz a tutaj zaglądam i mam nadzieję iż sprostam zadaniu popracowałem również na górną osłoną . Element na dole to oryginał z Trumpetera a ten z lewej to mój od wewnątrz porównanie dolnych osłon widok z góry a o taki efekt mi chodzi Edytowane 8 Stycznia 2023 przez Irek-M1 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 8 Stycznia 2023 Share Napisano 8 Stycznia 2023 W kontekście konkursów i wystaw - takie modele łapią się wogóle na jakąś kategorię? Przecież to jest max. kosmos i mistrzostwo. Tego nie da się ,,ocenić" bo to jest przecież ,,nieocenialne"... Taki model z marszu powinien dostawać jakieś GP typu klasa mistrzowska.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 8 Stycznia 2023 Share Napisano 8 Stycznia 2023 Kurcze, Irku Ty chyba masz na podwórku MiG-a i w zależności co akurat dłubiesz idziesz i sobie fotki pstrykasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 8 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2023 Godzinę temu, myszaty napisał: W kontekście konkursów i wystaw - takie modele łapią się wogóle na jakąś kategorię? Przecież to jest max. kosmos i mistrzostwo. Tego nie da się ,,ocenić" bo to jest przecież ,,nieocenialne"... Taki model z marszu powinien dostawać jakieś GP typu klasa mistrzowska.... Najpierw trzeba to skończyć ustrojstwo a później się zobaczy 9 minut temu, Slawek_26869 napisał: Kurcze, Irku Ty chyba masz na podwórku MiG-a i w zależności co akurat dłubiesz idziesz i sobie fotki pstrykasz tak miałem przed pandemią tylko 5 km do oryginalnego samolotu. Na dziś zostały mi tylko fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 19 Lutego 2023 Autor Share Napisano 19 Lutego 2023 Oglądając ostatnio wykonane elementy i porównując je ze zdjęciami, doszedłem do wniosku iż trzeba je wyrzucić do kosza-chodzi mi o osłonę wnęki, w którą chowają się skrzydła. Wszystko co zrobiłem po prawej stronie zostało usunięte i zmodyfikowane tak aby wyglądało to jak w oryginale. W/g mnie decyzja była dobra mam nadzieję iż podzielacie moją decyzję i opinię. Brak tylko listwy z teflonu na górnym elemencie ale to przykleją po pomalowniu Porównanie zestaw i moje poprawki tak to wygląda w zestawie zdjęcie dla porównania 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 19 Lutego 2023 Share Napisano 19 Lutego 2023 Mam nadzieję, że do czasu zakończenia budowy spadną ceny paliwa lotniczego bo żal by nie zrobić oblotu maszyny na koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 19 Lutego 2023 Autor Share Napisano 19 Lutego 2023 już by mogły spaść, bo w kwietniu dokonam oblotu innego typu samolotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 19 Lutego 2023 Share Napisano 19 Lutego 2023 1 godzinę temu, Irek-M1 napisał: już by mogły spaść, bo w kwietniu dokonam oblotu innego typu samolotu Był LIMek to zakładam, że mowa o Iskrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 19 Lutego 2023 Autor Share Napisano 19 Lutego 2023 (edytowane) Iskra była rok temu a teraz mowa o Spitfire. Za 10 tygodni lecę nim Edytowane 19 Lutego 2023 przez Irek-M1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi