Irek-M1 Napisano 4 Grudnia 2022 Autor Napisano 4 Grudnia 2022 (edytowane) To kontynuujemy dalej wątek a pracę kieruję we wnęki gdzie chowały się skrzydła. Założenie jest takie aby z jednej strony zrobić otwartą wnękę a z drugiej pozostanie ona zamknięta. Pierwsze prace to zrobienie osłon. Udała się zrobić jedną stronę-to długie pracę nad prototypem, drugi powinien pójść o wiele łatwiej. Potrzebuję zdjęcia sklejonego modelu w skali i1:32 ale patrząc od tyłu na skrzydła. Niestety, ale pociąłem ten detal i chciałbym podpatrzeć jak wygląda ten element w sklejonym modelu Najpierw zdjęcia referencyjne jak to wygląda w realu tak ma to wyglądać wnęka i to co się tam znajduje osłona od góry I w modelu na ten moment dołożyłem 27 elementów powstawało to jak przysłowiowa kanapka doklejane zostały kolejne warstwy elementów a na końcu zwie połówki złożone zostały ze sobą. Musiałem uważać przy klejeniu tak aby równo to ze sobą złożyć. Na szczęście udało się i nie trzeba było tego robić od nowa przed sklejeniem po sklejeniu i obróbce wraz z osłonami zamykającymi wnękę w skrzydle od spodu. Tu wyjaśniam iż jeszcze dojdzie parę drobiazgów na tym skośnym małym elemencie po malowaniu. Będzie to imitacja taśm mocujących gumową osłonę i ułożone na modelu jeszcze pozostała druga osłona pomiędzy moim elementem a węzłem obrotu skrzydła osłony zamykające wnękę i wszystko w komplecie widok z boku Edytowane 4 Grudnia 2022 przez Irek-M1 12 Cytuj
HK1885 Napisano 4 Grudnia 2022 Napisano 4 Grudnia 2022 Warsztat robi wrażenie. Podziwiam Cię za benedyktyńską wręcz cierpliwość. Czekam na finał. Cytuj
Irek-M1 Napisano 4 Grudnia 2022 Autor Napisano 4 Grudnia 2022 2 minuty temu, HK1885 napisał: Warsztat robi wrażenie. Podziwiam Cię za benedyktyńską wręcz cierpliwość. Czekam na finał. Dziękuję ale trochę poczekasz na finał Cytuj
HK1885 Napisano 4 Grudnia 2022 Napisano 4 Grudnia 2022 48 minut temu, Irek-M1 napisał: Dziękuję ale trochę poczekasz na finał Jestem wystarczająco cierpliwy, a przy okazji czym się zajmę, nie będzie mi się dłużyło. 43 minuty temu, KRL napisał: Dla mnie to kosmos. Zgrabnie to ująłeś... Cytuj
myszaty Napisano 4 Grudnia 2022 Napisano 4 Grudnia 2022 Jesteś pewni że ten Mig nie poleci? Bo ja mam wątpliwości.... Cytuj
barszczo Napisano 4 Grudnia 2022 Napisano 4 Grudnia 2022 3 godziny temu, myszaty napisał: Jesteś pewni że ten Mig nie poleci? Bo ja mam wątpliwości.... Silnik odpali na pewno... Cytuj
Irek-M1 Napisano 4 Grudnia 2022 Autor Napisano 4 Grudnia 2022 55 minut temu, barszczo napisał: Silnik odpali na pewno... Paliwo już czeka w zbiorniku Cytuj
pierre_dolin Napisano 7 Grudnia 2022 Napisano 7 Grudnia 2022 W dniu 4.12.2022 o 10:04, HK1885 napisał: Warsztat robi wrażenie. Podziwiam Cię za benedyktyńską wręcz cierpliwość. Czekam na finał. Ludzie tak długo nie żyją..... 1 Cytuj
giberes Napisano 7 Grudnia 2022 Napisano 7 Grudnia 2022 (edytowane) No to zdrowia życzę. edit Chyba wpis został źle zrozumiany. Dosłownie życzę zdrowia, żebyś miał je, aby ciągnąć swój projekt do szczęśliwego końca. Bez żadnych podtekstów. Edytowane 7 Grudnia 2022 przez giberes reakcja Irka 1 Cytuj
Irek-M1 Napisano 10 Grudnia 2022 Autor Napisano 10 Grudnia 2022 Chyba ostatnia aktualizacja w tym roku- dorobiłem osłonę z drugiej strony kadłuba w uproszczonej formie 20 elementów i po nałożeniu górnego elementu. Element metalowy jest tylko przyłożony do zdjęcie bo wyglądać będzie inaczej 4 Cytuj
chudypiotrek77 Napisano 11 Grudnia 2022 Napisano 11 Grudnia 2022 Twoja relacja z budowy tego modelu wnosi więcej niż monografia genialny model. 1 Cytuj
Piotr460 Napisano 11 Grudnia 2022 Napisano 11 Grudnia 2022 Witam, przejrzałem wszystko nic tylko podać napięcie, tak się mówiło kiedy potrzeba było uruchomić silnik lub sprawdzić pracę wszystkich urządzeń, a na pewno będzie działać. Wielki szacun i życzę dużo cierpliwości, pomysłów i zdrowia. A jeszcze jedno mam zachowaną butelkę oryginalnej nafty ( ok. 23-letnia) i mogę zatankować do pełna( 4800l a rozchodomierz ustawić na 4700l). Pozdrawiam 1 Cytuj
Irek-M1 Napisano 11 Grudnia 2022 Autor Napisano 11 Grudnia 2022 Panie Piotrze dziękuję za wspólne spotkanie a uwagi od bezpośredniego opiekuna samolotu o nr 460 będą bezcenne, bo któż nie zna lepiej samolotu niż jego technik. Cytuj
mcrec1962 Napisano 11 Grudnia 2022 Napisano 11 Grudnia 2022 5 godzin temu, Piotr460 napisał: Witam, przejrzałem wszystko nic tylko podać napięcie, tak się mówiło kiedy potrzeba było uruchomić silnik lub sprawdzić pracę wszystkich urządzeń, a na pewno będzie działać. Wielki szacun i życzę dużo cierpliwości, pomysłów i zdrowia. A jeszcze jedno mam zachowaną butelkę oryginalnej nafty ( ok. 23-letnia) i mogę zatankować do pełna( 4800l a rozchodomierz ustawić na 4700l). Pozdrawiam No i jeszcze klepnąć skrzydelko... 1 Cytuj
Irek-M1 Napisano 8 Stycznia 2023 Autor Napisano 8 Stycznia 2023 (edytowane) Z nowym rokiem nowym krokiem. Dalej pracuję z ruchomymi częściami zasłaniającymi skrzydło i wnękę gdzie ono się chowa. Niestety ostanie wyroby nadawały się do śmieci. W trakcie rysowania przesunęła mi się linijka i niestety okazał się on za szeroki co wyszło podczas robienia kolejnego elementu. U góry jest ten wadliwy różnica gdzieś około 2 mm. A stare przysłowie pszczół mówi dwa razy mierz raz tnij. Ale najważniejsze iż już jest po poprawce . Poprawiłem również przednią ściankę w tym elemencie co dostrzegą spostrzegawczy modelarze. Lewa osłona prawidłowa a prawa to wadliwy element. Z powodu poprawek doszły dodatkowo 4 elementy do jednej osłony w sumie 31 elementów to jedna osłona. i w samolocie Kończąc ten element dodałem dodatkowo jeszcze osłony, które zasłaniały przestrzeń, która powstawała w trakcie zmiany ustawienia skosu skrzydeł-kolejne 6 elementów na samolocie w modelu ten element będzie pozostawiony bez osłon-umieszczonych na kadłubie druga strona i w samolocie jak wspomniałem dorobiłem-poprawiłem elementy stałe do których mocowany jest powyższy element samolot widok z góry na oba elementy-prawie identyczne a to muszę dorobić od wewnątrz a tutaj zaglądam i mam nadzieję iż sprostam zadaniu popracowałem również na górną osłoną . Element na dole to oryginał z Trumpetera a ten z lewej to mój od wewnątrz porównanie dolnych osłon widok z góry a o taki efekt mi chodzi Edytowane 8 Stycznia 2023 przez Irek-M1 8 Cytuj
myszaty Napisano 8 Stycznia 2023 Napisano 8 Stycznia 2023 W kontekście konkursów i wystaw - takie modele łapią się wogóle na jakąś kategorię? Przecież to jest max. kosmos i mistrzostwo. Tego nie da się ,,ocenić" bo to jest przecież ,,nieocenialne"... Taki model z marszu powinien dostawać jakieś GP typu klasa mistrzowska.... Cytuj
Slawek_26869 Napisano 8 Stycznia 2023 Napisano 8 Stycznia 2023 Kurcze, Irku Ty chyba masz na podwórku MiG-a i w zależności co akurat dłubiesz idziesz i sobie fotki pstrykasz Cytuj
Irek-M1 Napisano 8 Stycznia 2023 Autor Napisano 8 Stycznia 2023 Godzinę temu, myszaty napisał: W kontekście konkursów i wystaw - takie modele łapią się wogóle na jakąś kategorię? Przecież to jest max. kosmos i mistrzostwo. Tego nie da się ,,ocenić" bo to jest przecież ,,nieocenialne"... Taki model z marszu powinien dostawać jakieś GP typu klasa mistrzowska.... Najpierw trzeba to skończyć ustrojstwo a później się zobaczy 9 minut temu, Slawek_26869 napisał: Kurcze, Irku Ty chyba masz na podwórku MiG-a i w zależności co akurat dłubiesz idziesz i sobie fotki pstrykasz tak miałem przed pandemią tylko 5 km do oryginalnego samolotu. Na dziś zostały mi tylko fotki Cytuj
Irek-M1 Napisano 19 Lutego 2023 Autor Napisano 19 Lutego 2023 Oglądając ostatnio wykonane elementy i porównując je ze zdjęciami, doszedłem do wniosku iż trzeba je wyrzucić do kosza-chodzi mi o osłonę wnęki, w którą chowają się skrzydła. Wszystko co zrobiłem po prawej stronie zostało usunięte i zmodyfikowane tak aby wyglądało to jak w oryginale. W/g mnie decyzja była dobra mam nadzieję iż podzielacie moją decyzję i opinię. Brak tylko listwy z teflonu na górnym elemencie ale to przykleją po pomalowniu Porównanie zestaw i moje poprawki tak to wygląda w zestawie zdjęcie dla porównania 9 Cytuj
mirage3 Napisano 19 Lutego 2023 Napisano 19 Lutego 2023 Mam nadzieję, że do czasu zakończenia budowy spadną ceny paliwa lotniczego bo żal by nie zrobić oblotu maszyny na koniec 1 Cytuj
Irek-M1 Napisano 19 Lutego 2023 Autor Napisano 19 Lutego 2023 już by mogły spaść, bo w kwietniu dokonam oblotu innego typu samolotu Cytuj
mirage3 Napisano 19 Lutego 2023 Napisano 19 Lutego 2023 1 godzinę temu, Irek-M1 napisał: już by mogły spaść, bo w kwietniu dokonam oblotu innego typu samolotu Był LIMek to zakładam, że mowa o Iskrze Cytuj
Irek-M1 Napisano 19 Lutego 2023 Autor Napisano 19 Lutego 2023 (edytowane) Iskra była rok temu a teraz mowa o Spitfire. Za 10 tygodni lecę nim Edytowane 19 Lutego 2023 przez Irek-M1 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi