chorąży Napisano 13 Października 2023 Share Napisano 13 Października 2023 Pojawił się nowy Uaz-469. Podobno od przyszłego tygodnia w sprzedaży na terenie Polski. Wersja podstawowa, od Trumpeterowskiego różni się np: kształtem świateł tylnych czyli Zwezda okrągłe starsze, Trumpek nowsze prostokątne, w zestawie stelaż na plandekę itd.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 13 Października 2023 Share Napisano 13 Października 2023 1 godzinę temu, chorąży napisał: Pojawił się nowy Uaz-469. Podobno od przyszłego tygodnia w sprzedaży na terenie Polski. Wersja podstawowa, od Trumpeterowskiego różni się np: kształtem świateł tylnych czyli Zwezda okrągłe starsze, Trumpek nowsze prostokątne, w zestawie stelaż na plandekę itd.... https://www.scalemates.com/pl/kits/zvezda-3629-uaz-469--1452788 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 13 Października 2023 Share Napisano 13 Października 2023 10 godzin temu, mandrivecs napisał: https://www.scalemates.com/pl/kits/zvezda-3629-uaz-469--1452788 Oj oj oj może być i Milicyjny i LWP !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 13 Października 2023 Share Napisano 13 Października 2023 39 minut temu, Paweł Czarnocki napisał: Oj oj oj może być i Milicyjny i LWP !! Przede wszystkim WOP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 13 Października 2023 Share Napisano 13 Października 2023 14 minut temu, chorąży napisał: Przede wszystkim WOP Tylko WOP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 13 Listopada 2023 Share Napisano 13 Listopada 2023 Zvezda wydała trzecią wersję Shermana ?! Szukałem pojadzd Dimitrija Łozina i okazało się ze to chyba nowy model Zvedy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 13 Listopada 2023 Share Napisano 13 Listopada 2023 A czym się różnią od siebie, oprócz pudełka ,bo to chyba ten sam model/typ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 13 Listopada 2023 Share Napisano 13 Listopada 2023 10 minut temu, piotrkur napisał: A czym się różnią od siebie, oprócz pudełka ,bo to chyba ten sam model/typ? Popatrz choćby na wieżę, jarzmo, lufę uzbrojenia głównego... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 13 Listopada 2023 Share Napisano 13 Listopada 2023 37 minut temu, piotrkur napisał: A czym się różnią od siebie, oprócz pudełka ,bo to chyba ten sam model/typ? .. także włazy. Kalki tego nowego wg. opisu przedstawiają pierwszy USA czołg w Berlinie Zachodnim. Nie rozróżniam shermanów, na razie chyba "polskiego" nie wydali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 14 Listopada 2023 Share Napisano 14 Listopada 2023 10 godzin temu, caughtinthemiddle napisał: Popatrz choćby na wieżę, jarzmo, lufę uzbrojenia głównego... Nie było pytania.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 30 Listopada 2023 Share Napisano 30 Listopada 2023 kolejny "sentymentalny" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 30 Listopada 2023 Share Napisano 30 Listopada 2023 W dniu 14.11.2023 o 08:15, piotrkur napisał: Nie było pytania.. Dodam jeszcze, że Sherman z pierwszego pudełka od Shermana z drugiego pudełka różni się silnikiem co widać tylko na płycie silnikowej. Z przodu są identyczne. Armaty są te same amerykańskie 76 mm. Hamulec wylotowy był opcjonalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 2 Grudnia 2023 Share Napisano 2 Grudnia 2023 W dniu 30.11.2023 o 18:49, chorąży napisał: kolejny "sentymentalny" Toż to pojazd Leszka z daleko od szosy .Ugch ależ by oni by kasy zarobili jakby wydali go w 1/35.... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 2 Grudnia 2023 Share Napisano 2 Grudnia 2023 (edytowane) Daj mi nogę, daj mi nogę, bo bez nogi żyć nie mogę........ Edytowane 11 Czerwca przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 2 Grudnia 2023 Share Napisano 2 Grudnia 2023 W dniu 30.11.2023 o 18:49, chorąży napisał: kolejny "sentymentalny" 20 minut temu, Adams M1A1 napisał: ...ależ by oni by kasy zarobili jakby wydali go w 1/35.... dziwna skala bo to przepak AVD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 2 Grudnia 2023 Share Napisano 2 Grudnia 2023 12 minut temu, robertmodelarz napisał: Daj mi nogę, daj mi nogę, bo bez nogi żyć nie mogę........ Mnie najbardziej się podoba ta scena w której mówi do laski "jestem samochodem" zobacz to : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 2 Grudnia 2023 Share Napisano 2 Grudnia 2023 9 minut temu, M.A.V. napisał: dziwna skala bo to przepak AVD Niestety i plus, AVD ma w ofercie kilkadziesiąt pojazdów z tamtej epoki, minus (jak dla mnie) skala a także to, że o ile pamiętam to kabiny były odlewami ciśnieniowymi z "białego metalu", nie pamiętam czy to sporadycznie, czy standard. Ten metalowy odlew zachowuje jakość, to nie zabawka a model... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 2 Grudnia 2023 Share Napisano 2 Grudnia 2023 (edytowane) Z tego co wiem 1:43 to bardzo popularna skala wśród kolekcjonerów gotowych modeli samochodów. Chyba już z "Buchanką" tak było, że najpierw wyszła w 1:43 a jakiś czas potem w 1:35? A powiedzcie proszę co to za dziwne "blachy" które wóz Leszka ma? Mam na myśli tablice rejestracyjne... Ja pamiętam tylko czarne blachy w formacie np. POA 123P gdzie pierwsze dwie litery oznaczały województwo, jedno z 49, a w drugim polu jak występowały literki to znaczyło, że pojazd jest państwowy. Pozdrawiam Paweł Edytowane 2 Grudnia 2023 przez pmroczko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 2 Grudnia 2023 Share Napisano 2 Grudnia 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, pmroczko napisał: A powiedzcie proszę co to za dziwne "blachy" które wóz Leszka ma? Mam na myśli tablice rejestracyjne... Ja pamiętam tylko czarne blachy w formacie np. PO 123P gdzie pierwsze dwie litery oznaczały województwo, jedno z 49, a w drugim polu jak występowały literki to znaczyło, że pojazd jest państwowy. Pozdrawiam Paweł A widzisz młody człowieku to są tablice rejestracyjne jeszcze z przed reformy administracyjnej w 1975 roku, był to system niezwykle skomplikowany chyba tylko po to aby "wraże imperialistyczne siły" miały problem z ustaleniem z jakiego to miasta pochodzi dany pojazd, wraz z reformą wprowadzono nowe tablice rejestracyjne właśnie te które pamiętasz czyli POA123P dla pojazdów ogólnie państwowych i uspołecznionych i POA1234 dla pojazdów prywatnych, wcześniej z tego co pamiętam i patrząc po zdjęciach dla pojazdów państwowych obowiązywał system tak jak na tym ZiL-e czyli dwie litery i cztery cyfry a dla pojazdów prywatnych było odwrotnie czyli cztery cyfry i dwie litery, mój wujek miał właśnie takiego małego Fiata o n-rze rejestracyjnym 2675XK gdzie litery XK były wyznacznikiem powiatu wałbrzyskiego. Edytowane 2 Grudnia 2023 przez Adams M1A1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 2 Grudnia 2023 Share Napisano 2 Grudnia 2023 2 godziny temu, chorąży napisał: kabiny były odlewami ciśnieniowymi z "białego metalu", nie pamiętam czy to sporadycznie, czy standard. Ten metalowy odlew zachowuje jakość, to nie zabawka a model... Raczej standard jeżeli dobrze pamiętam. Ale to raczej jednak zabawki pozbawione większości detalu, skręcane na śrubki z ogólnym zarysem ramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 2 Grudnia 2023 Share Napisano 2 Grudnia 2023 @Adams M1A1 - trochę tak podejrzewałem, ale ciekawe jest, że tak mało tych starych tablic w życiu widziałem. Jak się urodziłem to ta reforma miała tylko 4 lata, a ja żyję w przekonaniu, że zawsze tak było 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 2 Grudnia 2023 Share Napisano 2 Grudnia 2023 1 godzinę temu, Adams M1A1 napisał: 2675XK gdzie litery XK były wyznacznikiem powiatu wałbrzyskiego. Adam przyjacielu mój a nie byly te litery z przodu? Bo ja pamiętam tylko takie np.XX W-wa Mokotów 1956-76 Wrocław 1966 W-wa WW 9598 próbne czerwono białe 1973 choć byLy i takie o których piszesz z 1970 woj.gdańskie należące do diplomatic corps i nie wiem czy to nie mialo wplywu na uklad cyfr i liter Wałbrzych miał oznaczenie - wałbrzyski – XG 5001–7500, 5001–7500 XK, XO 0001–2500 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majsterklepka Napisano 2 Grudnia 2023 Share Napisano 2 Grudnia 2023 http://www.tablicerejestracyjne.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 2 Grudnia 2023 Share Napisano 2 Grudnia 2023 Moim zdaniem brakuje modeli 1/35 pojazdów z "tamtej epoki". Wtedy w zasadzie akzdy pojazd miał podwójne czyli i cywil i military zastosowania. Klejąc kamaza Dakar dotarłem do Polaków tam startujących na Starze 266 fajny taki oklejony star, a już się o tym ogólnie nie pamięta, szkoda poza tym barwniejszy niż "polish khaki" no i sławny. A i takiego ził-a stara w "35" to z marszu kupuję Czesi swoje "skody" czy inne "tatry" w skali modlarskiej mają wybór łącznie z prototypami, u nas ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 2 Grudnia 2023 Share Napisano 2 Grudnia 2023 9 godzin temu, bulik58 napisał: Adam przyjacielu mój a nie byly te litery z przodu? Bo ja pamiętam tylko takie np.XX W-wa Mokotów 1956-76 Wrocław 1966 W-wa WW 9598 próbne czerwono białe 1973 choć byLy i takie o których piszesz z 1970 woj.gdańskie należące do diplomatic corps i nie wiem czy to nie mialo wplywu na uklad cyfr i liter Wałbrzych miał oznaczenie - wałbrzyski – XG 5001–7500, 5001–7500 XK, XO 0001–2500 Janusz mój Przyjacielu pamięć ludzka zawodna jest , a to było całe 48 lat temu i byłem wtedy jeszcze bardzo mały może to było 5675XK pamiętam za to , że tablica była prostokątna a potem po zmianie miał kwadratową i był biały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi