ariel007 Napisano 4 Września 2013 Napisano 4 Września 2013 Witam wszystkich. Dzisiaj trochę klasyki odrzutowców. Model ten to przepak modelu japońskiej firmy Hasegawa. Detale ładne, spasowanie dobre, jedynym minusem jest to że cały był z białego plastiku (lekki koszmar przy szpachlowaniu). opis samolotu: po polsku: http://pl.wikipedia.org/wiki/Saab_J35_Draken , po angielsku: http://en.wikipedia.org/wiki/Saab_35_Draken Dodatki do modelu: żywiczny kokpit Aires (dość dobrze pasujący), 2 druciki jako symulacja przewodów hydraulicznych, rurka pitota z 2 igieł, rakiety ze złomu (brak w zestawie choć są pylony). Zrezygnowałem z otwartego RAT-a i zbiorników paliwa bo zaburzały linię płatowca. Model był pomalowany emaliami olejnymi MM, podkład na całość to Mr Surfacer 1000 Gunze, potem na całość Gunze C 08 (faktycznie ta farba to poezja), maskowanie el. metalowych (wloty do silnika, krawędzie natarcia skrzydeł i statecznika, dół kadłuba) i lekki preshading metodą KFS-a (ciemny szary i clear blue Tamki). Dół (oprócz el. srebrnych) to Light Gray 36495. Góra to Dark Ghost Gray 36320. Dysza to mieszanka Steel, Bronze i Gun Metal z MM. Emalie i kalki zabezpieczane Future. Wash to mieszanka Cold Grey MiG-a i Wash for Grey Decks AK Interactive góra a dół to mieszanka Neutral MiG-a i Engine oil AK Interactive. Podkreślenie linii górnych paneli to Smoke Gray Gunze, okopcenia i różne wycieki to cienie Tamiyi. Na koniec na wszystko lakier satynowy Mikroscale (chyba za bardzo błyszczy). Zapraszam do galerii: pudełko: model: Cytuj
Sławekb Napisano 4 Września 2013 Napisano 4 Września 2013 Noo,mi też się podoba-świetne wykonanie...gdy jeżdziłem do Szwecji w latach 90-tych...widywałem je często w locie i obiecałem sobie,że wykonam model tej maszyny...ale póki co szachownice biorą górę Cytuj
mig Napisano 4 Września 2013 Napisano 4 Września 2013 Bardzo ładny. __________________________________________________________________________ Na warsztacie: B-17G - Academy + blaszki Eduard + lufy Aires - 1/72 Cytuj
Piotr_P Napisano 4 Września 2013 Napisano 4 Września 2013 jak patrzę na swój wyrób z firmy Aero to załamka bierze. Świetne wykonanie pięknego samolotu. Cytuj
rhinoceros Napisano 4 Września 2013 Napisano 4 Września 2013 Chylę czoła... spodobał mi się już, gdy go zobaczyłem w Składnicy Harcerskiej z VEB Plasticard w skali 1:100... Wspomnienia wracają... Pozdrawiam! Cytuj
Mikolaj75 Napisano 4 Września 2013 Napisano 4 Września 2013 Przecudną jest ponadczasowa linia Drakena. Jeden z kilku tematów, które leżą w moich planach jako wyjątki od lotnictwa z szachownicą (względnie SP-...) Model bardzo mi się podoba . Pytanie - cyfry na skrzydłach są z kalkomanii czy malowane? Cytuj
Solo Napisano 4 Września 2013 Napisano 4 Września 2013 Chylę czoła...spodobał mi się już, gdy go zobaczyłem w Składnicy Harcerskiej z VEB Plasticard w skali 1:100... Wspomnienia wracają... Pozdrawiam! Aj, ja właśnie oglądając tę galerię przypomniałem sobie, że gdzieś w głębokich latach 80 robiłem takiego maleńkiego modela i to był chyba właśnie ten Saab... A więc to była skala 1:00... A ten tutaj: po prostu genialna robota. Cytuj
spiton Napisano 4 Września 2013 Napisano 4 Września 2013 Piękny model. Mam go i jak patrzę na Twój, to nie wiem, czemu mój leży ciągle w szafie. Cytuj
ariel007 Napisano 6 Września 2013 Autor Napisano 6 Września 2013 Pytanie - cyfry na skrzydłach są z kalkomanii czy malowane? Cyfry są z kalkomanii. Cytuj
Gerd Napisano 6 Września 2013 Napisano 6 Września 2013 Zawsze podobał mi się J35 chyba przez to że jako szczenię lepiłem go z Plasticartu (coś koło 1:100), tyle że mnie nie wyszedł tak dobrze. Gratuluję. Cytuj
biver Napisano 15 Września 2013 Napisano 15 Września 2013 Coś mi nie pasowało i znalazłem. Chyba złe rakietki, bo po przejrzeniu zdjęć nie znalazłem podwieszonych AIM-9L/M pod tym typem. Na bank były przenoszone AIM-9J. Taki niuans :P Cytuj
ariel007 Napisano 16 Września 2013 Autor Napisano 16 Września 2013 Coś mi nie pasowało i znalazłem. Chyba złe rakietki, bo po przejrzeniu zdjęć nie znalazłem podwieszonych AIM-9L/M pod tym typem. Na bank były przenoszone AIM-9J.Taki niuans :P Brawo za celne oko! Napisałem, że rakiety brane ze "złomu" (i się nie wstrzeliłem w typ), w zestawie są tylko zbiorniki paliwa. Cytuj
zibi85mig Napisano 7 Listopada 2013 Napisano 7 Listopada 2013 Jeden z najładniejszych Drakenów jakie widziałem.szkoda że nie w pudełkowym malowaniu:)Kiedyś miałem świra na ten samolot mam nawet zakupilem Drakena Hasegawy w 1/48 i leży sobie:) Cytuj
Observer Napisano 7 Listopada 2013 Napisano 7 Listopada 2013 Bardzo zacnie nałożyłeś metalizery. Ogólnie bardzo dobra robota. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi