mig Napisano 4 Listopada 2013 Share Napisano 4 Listopada 2013 Widzę, że kolejny ambitny projekt. Będę zaglądał sam zastanawiam się nad zakupem tego modelu. Życzę powodzenia. ___________________________________________________________________________ Na warsztacie: PZL P.24 - Azur 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AMO_Graphic Napisano 4 Listopada 2013 Share Napisano 4 Listopada 2013 Mikołaju, jak ja mam się zabrać za budowę czegokolwiek? Kiedy tylko trochę człowiek psychicznie odsapnie po Jaczku, wrzucasz kolejny warsztat i łapki więdną Ale zaglądał oczywiście będę. Twoje warsztaty są niezwykle wartościowe, raz ze względu na precyzję wykonania, a dwa - sposób podania materiału. Wielu rzeczy można się nauczyć, wiele podpatrzyć, z wielu zrezygnować. Trzymaj tak dalej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 5 Listopada 2013 Autor Share Napisano 5 Listopada 2013 Cześć, witam kolejnych obserwatorów i dzięki za przychylne głosy. Nadto dziękuję za naprawdę duży odzew w zakresie pomocy dokumentacyjnej Stan cięć na dziś wygląda następująco: Teraz do rozważenia kwestia - czy ciąć dalej czy też przed dalszym cięciem nie dopasować skrzydeł, żeby potem nie było zbyt ryzykownie Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 5 Listopada 2013 Share Napisano 5 Listopada 2013 Mikołaj, jakie masz plany odnośnie tylnej części kadłuba i statecznika pionowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 5 Listopada 2013 Autor Share Napisano 5 Listopada 2013 Cinek - wszystko wskazuje na to, że sekcja ogonowa będzie zdjęta i najprawdopodobniej robiona niemal w całości od podstaw - zestaw się nie nadaje. A zdjęta dlatego, że inaczej będzie trudno pokazać silnik. Nadto w ogonie też postaram się co nieco pootwierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 5 Listopada 2013 Share Napisano 5 Listopada 2013 Znaczy się rozstykówka. Skłamałbym jakbym napisał, że się nie spodziewałem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 5 Listopada 2013 Share Napisano 5 Listopada 2013 Znaczy się rozstykówka. Skłamałbym jakbym napisał, że się nie spodziewałem ;) Jeśli rozstykówka, to po co w ogóle bawić się tyłem? Może wg tej koncepcji? Sorry, że 21y, ale zasada identyczna: http://www.airplane-pictures.net/photo/11137/9229-poland-navy-mikoyan-gurevich-mig-21um/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 5 Listopada 2013 Share Napisano 5 Listopada 2013 można wiedzieć na czym polega wada ogona w panterze bo nie przykładałem jeszcze modelu do niczego tj. planów? pisałeś wcześniej o wąskim garbie ,ster mnie wydaje się za gruby i taki jakiś napuchnięty jakby.O to chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 6 Listopada 2013 Autor Share Napisano 6 Listopada 2013 Cześć, odpowiadam dopiero teraz, bo cały dzień byłem poza dostępem do komputera: Mikele - ostateczne forma prezentacji nie jest jeszcze przesądzona, ale rozstykówka to rzeczywiście faworyt; qalimar - fajne zdjęcie, ogon jednak będzie robiony, bo tak nie bardzo wyobrażam sobie wykonać model niekompletny, nadto ogon na wiele rarytasów takich jak hamulce, cała struktura, szachownice i godło. No i myślę, że będzie fajnie wyglądał na wózku; Piotr - odpowiedź na Twoje pytanie wymagałaby założenia osobnego wątku w Nowościach i In-boxach, bo wad w zestawie jest wiele, a zalet niewiele. Konkretne pytanie o ogon, to tak pokrótce: - zły kształt rury, zbliżony do charakterystycznego dla Su-7 (taka grucha) ; - niewłaściwy obrys statecznika; - nieprawidłowe odwzorowanie steru kierunku i całej stefy zasobnika spadochronu; - błędy w zaznaczonych panelach i wziernikach; - ogólna mała staranność, dyskwalifikująca dla moich zamierzeń. Jedyny sens pozostawienia ogona byłby w razie odstąpienia od zamiaru jego zdejmowania, wówczas wielogodzinne piłowanie mogłoby doprowadzić rurę do dobrego kształtu, ale statecznik i tak bym odcinał i mocno poprawiał albo robił od podstaw. Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AMO_Graphic Napisano 6 Listopada 2013 Share Napisano 6 Listopada 2013 Hmmmm. Moim zdaniem (podkreślam - moim) samoloty "rozłączone" z tego okresu lotnictwa jakoś tracą urok. Ginie charakterystyczna sylwetka samolotu (MiGi-15, 17, 19, 21, Su-7, 20, 22, F-86Sabre itd.) Za to można pokazać w pełni "ginekologię" lotniczą. Co wybrać? Zdając sobie sprawę z Twojego zaangażowania, cierpliwości i umiejętności Mikołaju, tak rozgrzebany model z pewnością będzie wyglądał imponująco i efektownie. Ale, jak dla mnie straci swój urok. W Su wrażenie robi przede wszystkim jego nieco pokraczna sylwetka, zwłaszcza z rozłożonymi skrzydłami. Wtedy "lokomotywka" - jak mówią chłopaki z Efów - wygląda pięknie. No, ale, jak mówią starzy górale - Twój cyrk, Twoje małpki. Tak, czy siak, z pewnością warto będzie oglądać Twój warsztat. Pozdrawiam. Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 6 Listopada 2013 Share Napisano 6 Listopada 2013 dzięki za odpowiedź. Muszę kiedyś położyć na plany Sukę i sam się przekonać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 9 Listopada 2013 Autor Share Napisano 9 Listopada 2013 Witam, dwa dni byłem "w Polsce", stąd nieco późna odpowiedź: Piotr - zanim zaczniesz kłaść Panterę na plany, zażyj relanium albo dwa - uchroni to zestaw przed wyrzuceniem... Andrzej - w pełni rozumiem Twoje wątpliwości i były one przedmiotem szczegółowej analizy. Bez wątpienia całość sylwetki będzie utracona. Ale tu byśmy wchodzili w głębsze dyskusje co do sposobu prezentacji, przecież tak właściwie nawet otwarta kabina i wypuszczone podwozie zakłócają czyste linie samolotu. Z drugiej strony inaczej silnika się nie da pokazać (chyba żeby w ogóle postawić go obok), nadto w ten sposób pokaże się to co jest jak sam piszesz charakterystyczne dla samolotów tego okresu (zdejmowany ogon). W każdym razie jeszcze nie deklaruj do końca utraty uroku, daj mi szansę, bo spróbuję mimo zabrania ogona jakoś z tego wybrnąć . A popatrz na to ujęcie (fragment fotki pochodzi z Aeroplana nr 2/97, artykuł "Pożegnanie Su-20", mimo starań nie znalazłem wzmianki o autorze zdjęć) - w mojej ocenie, mimo braku ogona widać linię 20-tki, a u mnie dojdą jeszcze rozłożone skrzydła z wypuszczoną mechanizacją. Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 9 Listopada 2013 Share Napisano 9 Listopada 2013 mam pytanie o Su-20... czy dałoby radę wypisać numery czasopism w których są artykuły o Su-20? widać w pierwszym wpisie że sporo tego zgromadziłeś myślę,że wielu może się sprzydać taka informacja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AMO_Graphic Napisano 9 Listopada 2013 Share Napisano 9 Listopada 2013 Mikołaju, spoko!To tylko moja opinia na temat tego typu samolotów, a nie sugestia jak masz budować. Po prostu, moim zdaniem, samolot bez swojej drugiej połowy prezentuje się jakoś dziwnie. Miałem ten dylemat budując Limy, Su 7, Su 22 i Sabre'a. Przystawiałem, odstawiałem po kilka razy i za każdym, kadłub był w całości. Nie martwię się o wykonanie modelu, bo przyzwyczaiłeś nas do pięknej pracy. Uważam, że zaprezentujesz kawał modelarskiego warsztatu i miło będzie tutaj zaglądać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 9 Listopada 2013 Autor Share Napisano 9 Listopada 2013 Ok - Andrzej - dzięki za opinię. Swoją drogą model jest na takim etapie, że chętnie rozważę każdą sugestię co do prezentacji - w każdym razie jest pole do dyskusji Piotr - podaję numery czasopism pokazanych na zdjęciu w pierwszym poście, przy czym UWAGA! niektóre z nich dotyczą Su-22 i traktuję je jako źródło pomocnicze: - MiniReplika - 9,13-14, 32, 35, 64; - Lotnictwo z Szachownicą: 7, 16, 18, 32, 37; - Aeroplan: 2/97, 5/99, 6/00, 1/01, 3/01, 4/01, 4/12; - numer specjany Aeroplana dot Su-22 - 5-6/12; - PKL dot. Su-22 Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 9 Listopada 2013 Share Napisano 9 Listopada 2013 Wielkie dzięki. Na wklejonym zdjęciu bardzo dokładnie widać kształt garbu i to jak się mam model do oryginału.Nie znałem tej fotki choć sporo zdjęć szukałem w necie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 9 Listopada 2013 Autor Share Napisano 9 Listopada 2013 Piotr - uważaj - ten końcowy widok garbu na wklejonej fotce obejmuje już miejsce, gdzie on się wznosi i "zaostrza" przechodząc w statecznik, z przodu jest niższy i "półokrągły". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 11 Listopada 2013 Autor Share Napisano 11 Listopada 2013 Trwają dość uciążliwe i mało widowiskowe prace nad wyprowadzeniem sylwetki. Opis w zasadzie dla zachowania kompletności relacji, bo właściwie nuda. Zanim zacznę dokonywać dalszych cięć, zdecydowałem o dopasowaniu centropłata. Będzie to na podobnej zasadzie jak kadłub, części górna i dolna zostaną połączone na kilka punktów, po to, aby po wyprowadzeniu sylwetki móc je rozdzielić celem cięcia i meblowania. Propozycja producenta: Usunąłem wszystkie fiznezyjne detale i zakleiłem wnękę podwozia, albowiem jest w nieco złym miejscu i ma nie do końca prawidłowy obrys Do górnej części dokleiłem małe klocki z kołeczkiem i następnie po dokładnym spozycjonowaniu wywierciłem otworki w kadłubie. Część górna jest dopasowania i umiejscowiona na kołeczkach i blutacku i do niej szlif po szlifie będę dopasowywał część dolną Aby uzyskać taki mniej więcej efekt: Teraz obie części będzie można skleić na punkty nie przejmując się na razie obróbką powierzchni - na tym etapie najważniejsze jest dopasowanie do kadłuba. Drobne szczeliny w granicach 0,2 - 0,3 mm są dopuszczalne, gdyż i tak na styku skrzydło -kadłub będzie imitacja paska blachy. Cdn - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 11 Listopada 2013 Share Napisano 11 Listopada 2013 Na bogato widzę prace.Zacząłeś więc " najprzyjemniejszą" część w serii modelu typu Su-17 wzwyż- cudowne skrzydła o jakże wiernym odwzorowaniu profilu i cięciwy podobnym bardziej do profilu bombowca B-36 czekam i podpatruję pomysły z moim marnym naśladownictwem :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 11 Listopada 2013 Share Napisano 11 Listopada 2013 Piękny zestaw typu "opiłuj co się da i sam dorób". Jakiś czas temu kupiłem MiG-a 19 z ZTS-u. Tam jest dokładnie to samo. Rozumiem, że w Suczce komory podwozia też były do kitu, skoro je załatałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 11 Listopada 2013 Share Napisano 11 Listopada 2013 Mikołaj grubo grubo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 11 Listopada 2013 Share Napisano 11 Listopada 2013 Piękny zestaw typu "opiłuj co się da i sam dorób". Jakiś czas temu kupiłem MiG-a 19 z ZTS-u. Tam jest dokładnie to samo. Rozumiem, że w Suczce komory podwozia też były do kitu, skoro je załatałeś? Tam komór nie ma wcale, a dodatkowo kształt i umiejscowienie różnią się od oryginału. Znam ten ból. Oczywiście siedzę i "co ja pacze". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 12 Listopada 2013 Autor Share Napisano 12 Listopada 2013 Cześć, djack - tak jak Piotrek S. odpowiedział - w zestawie Pantery we wnękach nie ma nic, a ich obrys na spodzie jest nieprawidłowy. Oczywiście w modelu będą robione, ale to będzie wszystko począwszy od zeszlifowania górnego płata poprzez ścianki, przetłoczenia, przewody itp. Załatane są po to, aby wytrasować nowy obrys już na gładkiej jednolitej powierzchni. A MiG-a-19 z ZTS-u w Twoim wydaniu chętnie bym zobaczył, zamawiam abonament, prenumeratę i odcinki specjalne wyłącznie dla prenumeratorów. Tylko musiałbyś przyrzec publicznie, że aktualizacje będą częstsze niż w przypadku Ana i Wilgi... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 12 Listopada 2013 Share Napisano 12 Listopada 2013 Mikołaj, może kiedyś. Nie powiem, chodzi mi głowie ten MiG, bo to moim skromnym zdaniem jeden z ładniejszych MiGów. Tylko roboty z nim od licha i trochę, bo to jakość chyba jeszcze gorsza niż Twoja Pantera. A na razie walczę z górną powierzchnią skrzydeł Wilgi, więc niedługo jakaś mała aktualizacja powinna być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 13 Listopada 2013 Share Napisano 13 Listopada 2013 z migiem nie ms tragedii choć roboty jest od groma lepszy byłby oryginalny Kp nie ruszony ręką fachowców od metalurgii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi