FLECZER Napisano 19 Października 2020 Share Napisano 19 Października 2020 W najnowszym numerze 78 serii WRZESIEŃ 1939 będzie lekki czołg R35 we wczesnej wersji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 15 Listopada 2020 Share Napisano 15 Listopada 2020 Polecam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 15 Listopada 2020 Share Napisano 15 Listopada 2020 5 godzin temu, FLECZER napisał: Polecam Fantastyczny jest ech, kolejny zakup z patriotycznego obowiązku dojdzie... Da się gdzieś dorwać kalkomanie do nich, np. do czołgów włoskich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 16 Listopada 2020 Share Napisano 16 Listopada 2020 13 godzin temu, filipsg napisał: Da się gdzieś dorwać kalkomanie do nich, np. do czołgów włoskich? Ja planuję jeszcze wersję z wieżą t-26 i wersję rumuńską z sowiecka armata 45mm. Co do kalkomanii włoskich to sposobem może być zakup modelików Italeri (autoblinda czy 13/41 lub działa w dwupakach). Co ciekawe FtF dodaje kalki francuskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 18 Listopada 2020 Share Napisano 18 Listopada 2020 Nowego R35 mam już i ja, i muszę powiedzieć - wow! Nie przerabiałem wszystkich modeli FtF, ale tym modelem zdecydowanie wskoczyli na kolejny poziom i mają swój nowy najlepszy wypust. Bardzo rozbudowana wieża jest nieporównywalna z tym co proponowali chociażby przy FT-17, z osobnymi klapami, świetnie odlanym działkiem i zarysem elementów działa znajdujących się we wnętrzu. Na kadłubie też nie ma rażących uproszczeń, ale pojawia się łyżka dziegciu w postaci odlanej na pancerzu liny holowniczej - pisałem to już na facebooku FtF po zobaczeniu renderów, i muszę powtórzyć, że to uproszczenie jest akurat kompletnie bez sensu, bo linę odlali w miejscu, gdzie jest mnóstwo drobnych detali i zaczyna się wyoblenie przedniego pancerza, więc ciężko będzie to zgrabnie wyciąć. Ja sobie chyba odpuszczę i wreszcie skleję jakiś model FtF bez żadnych przeróbek ale byłoby chyba dużo sensowniej, gdyby zwój liny odlali osobno, np. kosztem odlania na bocznym pancerzu narzędzi (które teraz są osobno). Fantastycznie, że z kalkomaniami FtF wyszedł poza polski wrzesień i oferują kalki francuskie. Troszkę szkoda, że z rozpędu nie dorzucili jeszcze białego konturu krzyża św. Michała, można by było wtedy bardzo łatwo zrobić polskie Renault w rumuńskiej służbie. Czapki z głów dla FtF, fajnie że z każdym modelem idą naprzód - ten R35 będzie mógł bez wstydu stanąć na półce przy moim FT z Flyhawka. Przy okazji, co to za olbrzymi trójkątny element przy kole napędowym? Gdy zobaczyłem to na modelu to się przeraziłem, a się okazuje że faktycznie TO tam jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 18 Listopada 2020 Share Napisano 18 Listopada 2020 Link do mojej recenzji modelu na FB https://www.facebook.com/KOMPAS.S.M/posts/1678471282332986 Spora łyżka dziegciu to zawias wieży. Bez wymiany ośki na metalową będzie kłopot z utrzymaniem ruchomego włazu i jednocześnie dobrego wykończenia połówek zawiasu. Nie zmienia to faktu że model jest świetny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 18 Listopada 2020 Share Napisano 18 Listopada 2020 O, dobrze że zwróciłeś w recenzji uwagę na antenę - jeszcze dopowiem, że jeśli montujemy antenę, to trzeba usunąć owalną łatę odlaną na wieży, bo służyła właśnie do zakrycia dziury po antenie w wozach bez radia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 1 Stycznia 2021 Share Napisano 1 Stycznia 2021 Nr 79 - 15cm sFH 18 - Niemiecka Ciężka Haubica Polowa do Trakcji Konnej https://www.mojehobby.pl/products/15cm-sFH-18-Niemiecka-Ciezka-Haubica-Polowa-do-Trakcji-Konnej.html Właśnie składam, fajny detal i ogólnie kawał armatki jak na tą skalę Pozdr! ww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 2 Stycznia 2021 Share Napisano 2 Stycznia 2021 Czy z R35 w wykonaniu FTF da się zrobić poprawny polski czołg ale z Francji 1940 roku, z 10 BKPanc? Jaki był by ewentualny zakres potrzebnych przeróbek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 2 Stycznia 2021 Share Napisano 2 Stycznia 2021 Z tego co pamiętam to trzeba ogon zrobić , wymienić wizjery w wieży na późniejsze i ewentualnie armatę zależy z którego batalionu chcesz robić pojazd pozdrawiam OLO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 18 Stycznia 2021 Share Napisano 18 Stycznia 2021 Już w najbliższym numerze 80 serii WRZESIEŃ 1939 lekki czołg H-35 w wersji wczesnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 18 Stycznia 2021 Share Napisano 18 Stycznia 2021 1 godzinę temu, RAV napisał: Trochę fantastyka, bo nie ma żadnych zdjęć tych czołgów w Polsce. Brak zdjęć nie oznacza że pojazd nie był w Polsce. Inna kwestia jakie znaczenie w kampanii obronnej mogły mieć 3 sztuki tego czołgu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 18 Stycznia 2021 Share Napisano 18 Stycznia 2021 12 minut temu, RAV napisał: Ale oznacza, że modele będą miały fantazyjne malowania i oznaczenia. To miałem na myśli. Tu masz całkowitą rację. Ja osobiście nawet nie będę próbował umieszczać tych modelików w ramach kolekcji wrześniowej właśnie z tego powodu. Swoje pomaluję w barwach francuskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 27 Lutego 2021 Share Napisano 27 Lutego 2021 Cuś pięknego, pojawiła się na Facebooku zapowiedź Pz. 38(t) Ausf. A! Zwracam uwagę na nitowanie na wszystkich powierzchniach, jest progres względem chociażby 35(t) Niestety nadszedł czas na podwyżkę cen modeli - ten będzie pierwszym w nowej, choć wciąż świetnej cenie 28,99. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SympatycznyJanek Napisano 10 Marca 2021 Share Napisano 10 Marca 2021 Panzerkampfwagen 38(t) Ausf.A ma jutro trafić do sprzedaży. Patrząc na to co dostaniemy w pudełku, śmiem twierdzić, że będzie to jeden z lepszych zestawów FTF. Planujecie zakup tego zestawu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 10 Marca 2021 Share Napisano 10 Marca 2021 Ja planuję - to będzie już 3 z kolei (po "francuzach"). Mimo drobnych wad, uważam, że to całkiem niezłe miniaturki. Szczególnie w relacji do ceny - World at War od IBG jednak jest nieco droższe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 10 Marca 2021 Share Napisano 10 Marca 2021 Nie wiem czy nie poczekam na Ausf. B, ale jakąś 38 kupię na pewno 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SympatycznyJanek Napisano 10 Marca 2021 Share Napisano 10 Marca 2021 U mnie na warsztacie w tym momencie jest jego starszy braciszek- 35(t), którą zrobiłem jakieś 5 lat temu, jednak doszedłem do wniosku, że w ramach treningu przed 1/35, wyczyszczę go z syfu (starej, źle wymieszanej Pactry) i zrobię jakąś dioramkę. A 38(t) na pewno zakupie i już mam pomysł na sam pojazd, i dodatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 11 Marca 2021 Share Napisano 11 Marca 2021 Czy ktoś z pierwszych nabywców Panzer 38(t) mógłby podrzucić zdjęcia kalkomanii? Mają być słowackie oznaczenia, jestem ciekaw czy zrobili je porządnie jak przy francuzikach, czy dali same krzyże jak przy 35(t). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 12 Marca 2021 Share Napisano 12 Marca 2021 Proszę bardzo... Zdjęcie z profilu FtF na FB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 12 Marca 2021 Share Napisano 12 Marca 2021 No to wszystko jasne, kupuję i robię V-3003 Nad przerobieniem modelu na słowackie czołgi w ZSRR będzie trzeba troszeczkę podłubać, co widać na dwóch zdjęciach V-3003: https://www.armedconflicts.com/monografie-jednoho-vozu-t56117 na tej samej stronce są też zdjęcia V-3001 i V-3002, przy czym to 3003 jest najlepiej (choć wciąż tak sobie) obfotografowany. Zapowiada się absolutnie rewelacyjny model, w pełni wart tych pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 16 Marca 2021 Share Napisano 16 Marca 2021 Bardzo przyjemny modelik. Złożyłem na szybko. Muszę nad kilkoma detalami jeszcze popracować i dorobić co nieco a chwilowo brakuje na to czasu. Na razie bez blaszek bo nie podjąłem decyzji co do malowania. Trafił mi się lekko ułomny egzemplarz bo nie odlała się rura tłumika, ale to banał. Na pewno wart swojej ceny. Niestety ceny wszystkich dotychczasowych modelików poszły do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 16 Marca 2021 Share Napisano 16 Marca 2021 W dniu 2.01.2021 o 11:56, Michal_G napisał: Czy z R35 w wykonaniu FTF da się zrobić poprawny polski czołg ale z Francji 1940 roku, z 10 BKPanc? Jaki był by ewentualny zakres potrzebnych przeróbek? Zakup I tom cyklu "Śladami Polskich Gąsienic", tam masz "wszystko". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 16 Marca 2021 Share Napisano 16 Marca 2021 (edytowane) Godzinę temu, FLECZER napisał: A to o ten kawałek rurki w tłumiku jest taka spinka. Ja miałem to szczęście, że ona była, ale wymieniłem na rurkę (wygięta igla do zastrzyków). Fakt, niektóre elementy są "grubaśne", ale idzie przeżyć. Czy wy też macie wrażenie, że FTF z numeru na numer wydaje co raz lepsze modele?? Czy ja mam zwidy?? Edytowane 16 Marca 2021 przez skala72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 16 Marca 2021 Share Napisano 16 Marca 2021 W dniu 11.03.2021 o 23:16, filipsg napisał: Czy ktoś z pierwszych nabywców Panzer 38(t) mógłby podrzucić zdjęcia kalkomanii? Mają być słowackie oznaczenia, jestem ciekaw czy zrobili je porządnie jak przy francuzikach, czy dali same krzyże jak przy 35(t). Kalki to pal sześć licho kalki, ale dla mnie ważniejsze były tablice na numery. FTF robiąc blaszki pobił UM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi