Skocz do zawartości

SZUKAMY informacji i zdjęć o sprzęcie byłego UW...

Grzegorz

Rekomendowane odpowiedzi

Tak mało zmodyfikowane mają? T-62 to prawie jak T-72, po modernizacji oczywiście?

Sprawa nr 2 - czemu w Polsce nigdy tego teciaka nie produkowano? Nie było sensu? Był za słaby? Czy nas nie lubili ?

Z tym T-62 to było tak jak z ISem-3. Nie mieliśmy go po prostu na uzbrojeniu. LWP posiadało jedynie trzy T-62. Po T-55 przeszliśmy na T-72 od razu (stopniowo oczywiście). T-62 był drogi jak cholera, i chyba nie warty tych pieniędzy.

jak wypowiedzi będą zbytnio oddalały od tematu (patrz cytat) to zamykam

A gdzie mamy o tym dyskutować, skoro pozamykane są bardziej adekwatne ku temu miejsca (tematy)?

Bo T-62 to są zmodernizowane T-55. Rożni się mocniejszą armatą -115mm, co wymusiło zmiany w kształcie wieży.

Pozdrawiam

Nie produkowaliśmy T-62, bo po pierwsze mieliśmy już licencje T-55, a URAL, czyli T-72 był planowany jako nowy wóz bojowy dla Paktu Warszawskiego i krajów zaprzyjaźnionych z CCCP.

Poza tym, T-62 był wozem bardzo drogim, jak na tamte czasy, gdzie CCCP budowało znacznie więcej T-55 na własne potrzeby.

Swoją drogą, nie wiele krajów byłego UW zdecydowało się na wprowadzenie T-62 do uzbrojenia (Bułgaria, chyba NRD i CSSR, ale tych dwóch nie jestem pewien do końca).

Swoją drogą, nie wiele krajów byłego UW zdecydowało się na wprowadzenie T-62 do uzbrojenia (Bułgaria, chyba NRD i CSSR, ale tych dwóch nie jestem pewien do końca).

DDR na pewno je miało bo sam widziałem będąc onegdaj na OHP* w Karl Marx Stadt Były to na bank 'dederony' a nie radzieckie - charakterystyczne oznakowanie z cyrklem i młotem . Bułgaria - nie wiem, ale chyba też. Trochę ich też mieli w Rumunii, ale to poza UW.

Natomiast jak wspomniałem, Polska miała tylko 3 sztuki. Skądinąd, ciekawe co się z nimi stało?

*(dla niezorientowanych, młodszych forumowiczów - Ochotniczy Hufiec Pracy - takie 'wakacje' w krajach 'demoludów' i u nas w Polsce były dość popularne swego czasu, hehehe. Wprawdzie głównie się tam spożywało ankohol i swawoliło na różne sposoby, ale oficjalnie pracowało dla rozwoju międzynarodowego socjalizmu)

T-62 jest na stanach u ruskich. Są to już same emy "M " i najczęściej w okręgach kaukaskich i dalekowschodnich. Sam T-62 miał być wersją przejściową na coś nowego ale same ruskie się poplątały w tej pancernej menażerii i tak zostało. Jedyną jego zaletą była jak na tamte czasy armata. Reszte to badziewie

Osobiście te wozy widziałem na poligonie w Okonku nic nadzwyczajnego.

Czołem!

Nie wiem czy to właściwe miejsce, ale mam pytanie odnośnie malowania pojazdu. Wie ktoś może, czy BMP-1 irackiej armii był malowany w dwubarwnym kamuflażu? Chodzi mi o I wojnę w Zatoce Perskiej, czyli zielono-pustynny.

Pzdr

Szukam napisów, które mogłyby widnieć na rosyjskiej drezynie - wozie technicznym z okresu II WŚ.

Oczywiście szukam w necie ale rozbijam się o barierę językową

(Pani od rosyjskiego miała rację...)

Chodzi o napisy typu: "służba techniczna", "remontowa", "okręg kolejowy" itp. itd.

Może ktoś się natknął na coś ciekawego w czasie serfowania...

Zawsze można sobie samemu stworzyć taki napis. Można zacząć od tego translatora -> http://world.altavista.com/tr (tylko przy jego używaniu musisz najpierw przetłumaczyć sobie swoją frazę na jeden z jezyków, który on obsługuje).

Np. "służba techniczna": "обслуживание техническое". Mniej więcej.

Pozdrawiam

Witam!

Moja orientacja w nowoczesnym sprzęcie rosyjskim jest dość uboga, stąd moje pytanie.

Czym różnią się BTR-70 Zvezdy z zestawów 3557 i 3556? Problem polega na tym że mam dostęp do wersji afgańskiej BTR'a a raczej interesowałoby mnie zrobienie z niego zwykłego BTR-70. Co powienienem zmienić/nie przyklejać/odciąć itd. by to osiągnąć?

Druga prośba - jeśli ktoś ma fotki BTR-70 z Gruzji, Czeczenii lub ogólnie z Kaukazu to byłbym wdzięczny gdyby się nimi podzielił.

Z góry dzięki za pomoc.

Przeglądam net od jakiegoś czasu już w poszukiwaniu fotek ciężarówki ZiS-151 ale fotek jest mało a fotek wnętrza nie znalazłem wcale więc proszę o pomoc. Gdyby ktoś miał zdjęcia wnętrza tej ciężarówki to byłbym wdzięczny.

Chodzi o ten model:

http://www.plastikowe.pl/zestawy/pojazdy/35-zvezda3521-bm-13-katiusza

To mój pierwszy wpis na tym forum

Mam nadzieje że starsi koledzy wesprą nowego modelarza

Potrzebuje zdjęć polskich BTRów 152 (a najlepiej w wersji sanitarnej) z "bratniej pomocy" w Czechosłowacji

Zależy mi głównie na ułożeniu białych pasów i polskich modyfikacjach

Z góry dziękuje i błagam o wsparcie w tych trudnych chwilach, czyli na początku tego hobby

Czy do polskiego Goździka w trójbarwnym kamo (zielony-brązowy-czarny) mogę nakleić kalkę z orzełkiem i białym nr. taktycznym? Chodzi mi o jako taką zgodność.

Witam.

Ponieważ przymierzam się do wykonania modelu polskiego IS-2m z 4 pułku czołgów ciężkich z okresu walk na Wale Pomorskim (model nabyty, blachy też) zwracam się z zapytaniem czy ktoś może dysponuje jakimiś zdjęciami wozów z tego pułku? A może jakiś link? Do wykonania tego modelu natchnęło mnie zdjęcie z biblii Magnuskiego przedstawiające wóz o nr 4100, a ostatnie zero jest zamalowane po zmianie systemu numeracji. I model tego czołgu zamierzam zrobić.

Interesują mnie jeszcze informacje dotyczące błotników. Tzn do którego miejsca były demontowane. mam bardzo niewyraźne zdjęcia na których widać, że ich przednie części są zdjęte, ale nie mogę się dopatrzeć które elementy pozostały.

A może polecicie mi jakieś książki, czasopisma, artykuły, w których mógłbym coś znaleźć?

Z góry dziękuję