Przemos19 Napisano 12 Sierpnia 2008 Share Napisano 12 Sierpnia 2008 Tak mało zmodyfikowane mają? T-62 to prawie jak T-72, po modernizacji oczywiście? Sprawa nr 2 - czemu w Polsce nigdy tego teciaka nie produkowano? Nie było sensu? Był za słaby? Czy nas nie lubili ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 12 Sierpnia 2008 Share Napisano 12 Sierpnia 2008 Z tym T-62 to było tak jak z ISem-3. Nie mieliśmy go po prostu na uzbrojeniu. LWP posiadało jedynie trzy T-62. Po T-55 przeszliśmy na T-72 od razu (stopniowo oczywiście). T-62 był drogi jak cholera, i chyba nie warty tych pieniędzy. jak wypowiedzi będą zbytnio oddalały od tematu (patrz cytat) to zamykam A gdzie mamy o tym dyskutować, skoro pozamykane są bardziej adekwatne ku temu miejsca (tematy)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 12 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2008 Dyskusja na fakty to dyskusja, ale bez ksenofobii, w innym przypadku będzie jak napisał kolega Imt powyżej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michael Wittmann Napisano 12 Sierpnia 2008 Share Napisano 12 Sierpnia 2008 Mi to wygląda na T-62 Niestety to nie jest T-62 tylko T-55 po lekkich przerobkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kat Napisano 12 Sierpnia 2008 Share Napisano 12 Sierpnia 2008 Bo T-62 to są zmodernizowane T-55. Rożni się mocniejszą armatą -115mm, co wymusiło zmiany w kształcie wieży. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 12 Sierpnia 2008 Share Napisano 12 Sierpnia 2008 Kat, T-62 nie są żadną modyfikacją t-55. Obie konstrukcje powstawały w miarę równolegle i w innych biurach konstrukcyjnych w oparciu o inne założenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 12 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2008 Mi to wygląda na T-62 Niestety to nie jest T-62 tylko T-55 po lekkich przerobkach. To jest zdjęcie T-62. Mi to wygląda na T-62 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 12 Sierpnia 2008 Share Napisano 12 Sierpnia 2008 Nie produkowaliśmy T-62, bo po pierwsze mieliśmy już licencje T-55, a URAL, czyli T-72 był planowany jako nowy wóz bojowy dla Paktu Warszawskiego i krajów zaprzyjaźnionych z CCCP. Poza tym, T-62 był wozem bardzo drogim, jak na tamte czasy, gdzie CCCP budowało znacznie więcej T-55 na własne potrzeby. Swoją drogą, nie wiele krajów byłego UW zdecydowało się na wprowadzenie T-62 do uzbrojenia (Bułgaria, chyba NRD i CSSR, ale tych dwóch nie jestem pewien do końca). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 13 Sierpnia 2008 Share Napisano 13 Sierpnia 2008 Swoją drogą, nie wiele krajów byłego UW zdecydowało się na wprowadzenie T-62 do uzbrojenia (Bułgaria, chyba NRD i CSSR, ale tych dwóch nie jestem pewien do końca). DDR na pewno je miało bo sam widziałem będąc onegdaj na OHP* w Karl Marx Stadt Były to na bank 'dederony' a nie radzieckie - charakterystyczne oznakowanie z cyrklem i młotem . Bułgaria - nie wiem, ale chyba też. Trochę ich też mieli w Rumunii, ale to poza UW. Natomiast jak wspomniałem, Polska miała tylko 3 sztuki. Skądinąd, ciekawe co się z nimi stało? *(dla niezorientowanych, młodszych forumowiczów - Ochotniczy Hufiec Pracy - takie 'wakacje' w krajach 'demoludów' i u nas w Polsce były dość popularne swego czasu, hehehe. Wprawdzie głównie się tam spożywało ankohol i swawoliło na różne sposoby, ale oficjalnie pracowało dla rozwoju międzynarodowego socjalizmu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Napisano 13 Sierpnia 2008 Share Napisano 13 Sierpnia 2008 T-62 jest na stanach u ruskich. Są to już same emy "M " i najczęściej w okręgach kaukaskich i dalekowschodnich. Sam T-62 miał być wersją przejściową na coś nowego ale same ruskie się poplątały w tej pancernej menażerii i tak zostało. Jedyną jego zaletą była jak na tamte czasy armata. Reszte to badziewie Osobiście te wozy widziałem na poligonie w Okonku nic nadzwyczajnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 18 Sierpnia 2008 Share Napisano 18 Sierpnia 2008 Czołem! Nie wiem czy to właściwe miejsce, ale mam pytanie odnośnie malowania pojazdu. Wie ktoś może, czy BMP-1 irackiej armii był malowany w dwubarwnym kamuflażu? Chodzi mi o I wojnę w Zatoce Perskiej, czyli zielono-pustynny. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzelu Napisano 18 Sierpnia 2008 Share Napisano 18 Sierpnia 2008 Na zdjęcie łaciatego BMP-1 nie trafiłem, ale MTLB, T-55, GAZa-66 owszem, tak że takie malowanie jest wysoce prawdopodobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzelu Napisano 19 Sierpnia 2008 Share Napisano 19 Sierpnia 2008 Szukam napisów, które mogłyby widnieć na rosyjskiej drezynie - wozie technicznym z okresu II WŚ. Oczywiście szukam w necie ale rozbijam się o barierę językową (Pani od rosyjskiego miała rację...) Chodzi o napisy typu: "służba techniczna", "remontowa", "okręg kolejowy" itp. itd. Może ktoś się natknął na coś ciekawego w czasie serfowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 19 Sierpnia 2008 Share Napisano 19 Sierpnia 2008 Zawsze można sobie samemu stworzyć taki napis. Można zacząć od tego translatora -> http://world.altavista.com/tr (tylko przy jego używaniu musisz najpierw przetłumaczyć sobie swoją frazę na jeden z jezyków, który on obsługuje). Np. "służba techniczna": "обслуживание техническое". Mniej więcej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 21 Sierpnia 2008 Share Napisano 21 Sierpnia 2008 Witam, kleję SU-100 i mam pytanie odnośnie "dziur" w pancerzu, jeżeli je nawiercę to te "korki" mogą wisieć na łańcuszku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzelu Napisano 22 Sierpnia 2008 Share Napisano 22 Sierpnia 2008 Tak, to były otwory do wyrzucania granatów F-1 w przypadku "obskoczenia" przez piechotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 24 Sierpnia 2008 Share Napisano 24 Sierpnia 2008 Witam! Moja orientacja w nowoczesnym sprzęcie rosyjskim jest dość uboga, stąd moje pytanie. Czym różnią się BTR-70 Zvezdy z zestawów 3557 i 3556? Problem polega na tym że mam dostęp do wersji afgańskiej BTR'a a raczej interesowałoby mnie zrobienie z niego zwykłego BTR-70. Co powienienem zmienić/nie przyklejać/odciąć itd. by to osiągnąć? Druga prośba - jeśli ktoś ma fotki BTR-70 z Gruzji, Czeczenii lub ogólnie z Kaukazu to byłbym wdzięczny gdyby się nimi podzielił. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 24 Sierpnia 2008 Share Napisano 24 Sierpnia 2008 www.zvezda.org.ru tam masz ramki zestaw afgan war różni się jedną ramką z dodatkowym wyposażeniem i wierzą ale ta normalna też jest a więc spokojnie zrobisz z niego normalnego btr-70 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 24 Sierpnia 2008 Share Napisano 24 Sierpnia 2008 Aha, no to świetnie Bardzo dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 24 Sierpnia 2008 Share Napisano 24 Sierpnia 2008 Proszę bardzo wiec tylko jeszcze że fotki ramek pokazują się tylko na ruskojęzycznej stronie model ten przybędzie do mnie w kolejnej dostawie a na razie chętnie popatrzę jak sobie z nim radzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał_86 Napisano 27 Sierpnia 2008 Share Napisano 27 Sierpnia 2008 Przeglądam net od jakiegoś czasu już w poszukiwaniu fotek ciężarówki ZiS-151 ale fotek jest mało a fotek wnętrza nie znalazłem wcale więc proszę o pomoc. Gdyby ktoś miał zdjęcia wnętrza tej ciężarówki to byłbym wdzięczny. Chodzi o ten model: http://www.plastikowe.pl/zestawy/pojazdy/35-zvezda3521-bm-13-katiusza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 27 Sierpnia 2008 Share Napisano 27 Sierpnia 2008 http://members.chello.hu/bukkair/auto/zfulke.jpg Pomaluj na zielono i będzie ok. Wie ktoś może czy można zrobić zdobyczną niemiecka katuszę w piaskowym malowaniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 2 Września 2008 Share Napisano 2 Września 2008 To mój pierwszy wpis na tym forum Mam nadzieje że starsi koledzy wesprą nowego modelarza Potrzebuje zdjęć polskich BTRów 152 (a najlepiej w wersji sanitarnej) z "bratniej pomocy" w Czechosłowacji Zależy mi głównie na ułożeniu białych pasów i polskich modyfikacjach Z góry dziękuje i błagam o wsparcie w tych trudnych chwilach, czyli na początku tego hobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 5 Września 2008 Share Napisano 5 Września 2008 Czy do polskiego Goździka w trójbarwnym kamo (zielony-brązowy-czarny) mogę nakleić kalkę z orzełkiem i białym nr. taktycznym? Chodzi mi o jako taką zgodność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzik730 Napisano 9 Września 2008 Share Napisano 9 Września 2008 Witam. Ponieważ przymierzam się do wykonania modelu polskiego IS-2m z 4 pułku czołgów ciężkich z okresu walk na Wale Pomorskim (model nabyty, blachy też) zwracam się z zapytaniem czy ktoś może dysponuje jakimiś zdjęciami wozów z tego pułku? A może jakiś link? Do wykonania tego modelu natchnęło mnie zdjęcie z biblii Magnuskiego przedstawiające wóz o nr 4100, a ostatnie zero jest zamalowane po zmianie systemu numeracji. I model tego czołgu zamierzam zrobić. Interesują mnie jeszcze informacje dotyczące błotników. Tzn do którego miejsca były demontowane. mam bardzo niewyraźne zdjęcia na których widać, że ich przednie części są zdjęte, ale nie mogę się dopatrzeć które elementy pozostały. A może polecicie mi jakieś książki, czasopisma, artykuły, w których mógłbym coś znaleźć? Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi