wosiek Napisano 15 Maja 2014 Autor Share Napisano 15 Maja 2014 Pozwoliłem sobie zapisać ostatnie zdjęcia na przyszłość gdy zachce mi się znowu wnętrze robić w modelu No nie żartuj, wieża nie jest doskonała. Są w niej liczne uproszczenia i niedoskonałości wynikające ze skali i mojego pośpiechu. Niemniej jednak mogą dać jako taki obraz Zawsze można wieżę wyciągnąć i od spodu pooglądać. Masz rację Krzychu. Plan jest taki, że wieża i działo będą demontowalne więc przez jarzmo i spód wieży środek będzie widoczny praktycznie w całości. Tak więc udzieliłeś prawidłowej odpowiedzi na wątpliwości Artura i Andrzeja. Dzięki Dobre sobie, gnasz tak że człowiek nie nadąża z komentarzami..... Tylny właz wieży przy takim wnętrzu powinien być otwarty. Nie zapomniałeś, że Kraków jest za dwa tygodnie ?! I tak mam wątpliwości czy zdążę Co do otwarcia tylnego włazu, myślałem o tym, ale stwierdziłem, że to akurat nie pomoże w widoczności wnętrza ze względu na blachę "łapacza łusek" więc zrezygnowałem. No to do roboty !!!! cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 16 Maja 2014 Autor Share Napisano 16 Maja 2014 Wczorajszy dzień upłynął na eksperymentach i próbie spasowania elementów. Całość oczywiście soczyście zakrapiane wulgaryzmami, ale wydaje mi się, że efekt końcowy jest pozytywny. Co się działo. 1, Zacząłem doposażanie "podłogi wieży". Wiązało się to oczywiście z koniecznościa spasowania spodu wieży z podłogą wanny. Nie było łatwo, bo osie kół były przesunięte prawie o milimetr, a zasobniki i kilka innych elementów przyklejone do podłogi !!! Jeden milimetr niby niewiele, ale za cholerę nie chciało się to wszystko kręcić. W ruch poszedł pilnik i skalpel no i podłoga przesunięta 2. Po kilkunastu próbach i różnych eksperymentach w końcu udało mi się wykonać poglądowy uchwyt dla pocisków znajdujących się ba burtach. ( Zdjęcie robione przed ostateczną obróbką. To z radości, że w końcu się udało ) I tu dla "ambitnych masochistów", którzy w przyszłości chcieliby tego dokonać i nie marnować niepotrzebnie kilku godzin podaję szybki instruktaż Potrzebne elementy to: 1. Płytka poliestrowa gr 1mm ( zaraz wyjaśnię dlaczego aż tyle) 2. Wiertło 1,2 mm i wiertło 1,5mm 3. Papier milimetrowy ( można sobie ściągnąć z internetu) 4. Papier ścierny ( ja użyłem grubego "240", bo szybciej działa ) 5. Punktak (brak na zdjęciu, bo mi się aktualnie gdzieś zawieruszył w biurkowym nieładzie) 6. Pilnik do metalu ( brak) 7. Skalpel (brak) 8. Oryginalny pocisk Kolejność działania. 1. Wytrasowanie przy użyciu punktaka i papieru milimetrowego otworów. Zrobiłem to na siatce 2x3mm gdyż pociski mają leżeć naprzemiennie 2. Wywiercenie otworów wiertłem 1,2mm 3. Delikatne rozwiercenie otworów wiertłem 1,5mm (nie radzę tego robić od razu wiertłem 1,5mm, bo pomiędzy ściankami ostatecznie zostanie ok. 0,25mm "mięsa" 4. Wstępne wycięcie elementu i pocienienie płytki na papierze ściernym. Dzięki temu pozbywamy się resztek "opiłków" no i oczywiście stracimy na "grubości" 5. Docięcie całości skalpelem i przy pomocy pilnika i papieru ściernego nadanie ostatecznych wymiarów i kształtu. 6. No i mamy uchwyt dla 10-ciu pocisków ( tyle ledwo mi się mieści po obniżeniu burt wanny) cdn........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 16 Maja 2014 Share Napisano 16 Maja 2014 ileż to człowiek to podpatruje od Ciebie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Maja 2014 Share Napisano 16 Maja 2014 To już jest zegarmistrzostwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 17 Maja 2014 Autor Share Napisano 17 Maja 2014 Ponieważ trochę przygotowanych części wala mi się po biurku, a ich montaż w wannie wymaga zamknięcia płyty dennej poczyniłem pierwsze malunki Kolory trochę przekłamane, bo zdjęcia robione przy kiepskim oświetleniu i z lampą cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 18 Maja 2014 Share Napisano 18 Maja 2014 Model rewelacja, praca własna powala na kolana siedzę i patrzę ze szczeka na kolanach... Pytanie czy wnętrze nie powinno być białe/ bialokremowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 18 Maja 2014 Autor Share Napisano 18 Maja 2014 Pytanie czy wnętrze nie powinno być białe/ bialokremowe? W zasadzie masz rację, ale ja przyjąłem, że mamy rok 1944. Wersja G jest produkowana od marca. Rzesza ma problemy zaopatrzeniowe więc kadłub pozostał w podkładzie, wieżę natomiast planuję zrobić w kolorze kremowym. Teraz to co udało mi się zdziałać dzisiaj przedpołudniem. Niestety aparat łapie za dużo czerwieni i wygląda to jak wóz strażacki. Na chwilę obecną musicie mi uwierzyć, że w rzeczywistości tak nie jest Tak więc podłoga zaległa po wsze czasy na swoim miejscu cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 18 Maja 2014 Share Napisano 18 Maja 2014 kilka dni i kolejny postęp prac. Wieża skończona i chyba ostatni moment na wybór pomiędzy Magdą Pudel a WP, gdyż WP posiadał wyrwany kawał pancerza w wieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Maja 2014 Share Napisano 18 Maja 2014 Szybko się uwijasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 19 Maja 2014 Autor Share Napisano 19 Maja 2014 kilka dni i kolejny postęp prac. Wieża skończona i chyba ostatni moment na wybór pomiędzy Magdą Pudel a WP, gdyż WP posiadał wyrwany kawał pancerza w wieży. Taaa i tu leży pies pogrzebany. Nie ma chyba zdjęcia obrazującego uszkodzenie wieży od pocisku z Piat-a. Co prawda według relacji świadków zdarzeń uszkodzenia na zewnątrz nie były zbyt duże, ale nie będę ryzykował i chyba zrobię Pudel-ka Szybko się uwijasz. Chciałbym zdążyć na Kraków (31-1.06), a ja jeszcze w proszku i końca "doróbek" nie widać :( OK, kolejny raport dnia. Wczorajszy wieczór to zabawa z przedziałem silnikowym. Jak widać na zdjęciu poniżej szału nie ma. Nie wysilałem się zbytnio, bo .... praktycznie NIC nie będzie widoczne, a to co zostało wystrugane, to efekt mojego "widzi mi się". cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 21 Maja 2014 Autor Share Napisano 21 Maja 2014 Mała aktualizacja. Zacżąłem doposażanie przedziału kierowcy i strzelca 1. Widok na panel z zegarami 2. Widok na radiostacje (w trakcie tworzenia) 3. Wstępna przymiarka całości 4. Pojawił się też wizjer kierowcy, wentlator i szczątkowy zarys jażma km cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 no to już jest perwersja, która powinna być zakazana. koronkowa robota Mistrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 Podziwiam modelarzy którzy aż w takim stopniu waloryzują modele w tej skali. Mam nadzieję, że nie masz zamiaru sklejać kadłuba na stałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JARD Napisano 22 Maja 2014 Share Napisano 22 Maja 2014 Tak sobie patrzę i myślę, że fajnie wychodzi ta robótka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 22 Maja 2014 Autor Share Napisano 22 Maja 2014 no to już jest perwersja, która powinna być zakazana. No to zbieram zabawki i idę do innej piaskownicy. Mam nadzieję, że nie masz zamiaru sklejać kadłuba na stałe? Jeszcze do końca zamknięcie nie jest przesądzone. Niemniej brak wentylatora i filtrów, oraz trochę potraktowany po macoszemu silnik przemawia za zamknięciem całości. Żeby nie było, że robię puste przebiegi wrzucam "małe co nie co" - i tak ukazuje się .... pomalowana przekładnia z bambetlami cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 22 Maja 2014 Share Napisano 22 Maja 2014 no z przedziałem silnikowym to pojechałeś po bandzie.... Piękna robota... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 22 Maja 2014 Autor Share Napisano 22 Maja 2014 Przekładnia na miejscu I radiostacja nadaje cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 22 Maja 2014 Share Napisano 22 Maja 2014 Witam! Bardzo ładna panterka! Ja mam pytanie do wnętrza : Czy te różne stojaczki , płyty itp,które dorabiałeś to wykonywałeś je przy użyciu jakiś specjalnych urządzeń ? Dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Maja 2014 Share Napisano 23 Maja 2014 Pewnie zawodowo jest zegarmistrzem. Im dalej tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 23 Maja 2014 Autor Share Napisano 23 Maja 2014 Czy te różne stojaczki , płyty itp,które dorabiałeś to wykonywałeś je przy użyciu jakiś specjalnych urządzeń ? Dziękuje i pozdrawiam Używam tylko podstawowych narzędzi t.j.: skalpel, metalowa linijka, różne pilniczki do metalu, papier ścierny itd Pewnie zawodowo jest zegarmistrzem. Im dalej tym lepiej. Dzięki, a zegarmistrzem nie jestem, bo .... jestem za nerwowy Ponieważ wnętrze powoli zmierza ku końcowi, postanowiłem zrobić trochę blacharki. I tu mam pytanie do znawców tematu. Ponieważ sam jeszcze nigdy nie robiłem zimmeritu ( konieczny do wykonania m.in. na błotnikach) z czego radzicie go zrobić żeby jakoś wyglądał ? Proszę o możliwie szybką podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 23 Maja 2014 Share Napisano 23 Maja 2014 Wosiu, mam nadzieję zobaczyć to cudo za tydzień na własne me piwne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 27 Maja 2014 Autor Share Napisano 27 Maja 2014 Wosiu, mam nadzieję zobaczyć to cudo za tydzień na własne me piwne! Obawiam się, że nie zdążę, bo miałem trochę spraw na głowie i parę dni mi uciekło :( Jedziemy dalej. Niestety z powodów technicznych forum nie udało mi się otrzymać od Was informacji odnośnie zimmeritu więc poeksperymentowałem z Miliputem (efekt poniżej) Nie jest on co prawda idealny, ale na chwilę obecną musi wystarczyć. Nadal trwają prace blacharskie. 1. Pojawiły się tylne zasobniki. - Dla porównania wrzucam zasobnik Revella i wygięty z Part-a - Wyciąłem zbędne fragmenty zimmeritu z tylnej płyty i wykorzystałem ten cenny materiał do obłożenia brakujących fragmentów na zasobnikach 3. Powoli rodzą się kolejne elementy "wyposażenia" bocznych burt. cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 27 Maja 2014 Share Napisano 27 Maja 2014 Super praca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtMac Napisano 28 Maja 2014 Share Napisano 28 Maja 2014 W obecnym statnie już prezentuje się rewelacyjnie, gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 28 Maja 2014 Share Napisano 28 Maja 2014 Niesamowite. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi