GEM Napisano 4 Czerwca 2014 Share Napisano 4 Czerwca 2014 Po ukończeniu ostatniego warsztatu poczułem mały przesyt modelarstwem. Zrobiłem sobie przerwę na odpoczynek od modelarstwa. Kompletnie nie czułem tzw. "weny" twórczej. Wybrałem się na festiwal do zaprzyjaźnionego Koszalina. Tam ku mojej nie ukrywanej radości otrzymałem nagrodę od Tomasza Bilkiewicza z Firmy BILMODEL MAKERS. Nagrodą jest model M-28 B/PT BRYZA w skali 1:48. Model znany, bo relację z powstawania tego modelu autor prowadził na forum. Ale jest to nowość, bo nie jest to pełen kadłub jak do tej pory, ale zestaw z pełnym wnętrzem kadłuba. Z pełnym wyposażeniem kabiny pilotów oraz przedział pasażerski, z możliwością otwarcia , i pokazania wnętrza. Już wstępna analiza zawartości dość sporego pudła wywołała u mnie mały dreszczyk. Poczułem to coś. Nawet zbyt długo nie musiałem się zastanawiać, Decyzja zapadła. ROBIĘ. Oto co znalazłem w pudle. Oceniając ten zestaw muszę powiedzieć że jestem bardzo mile zaskoczony. Jakość odlewów żywicznych jest bardzo dobra. Nadlewy są bardzo minimalne. Jakość odtworzenia szczegółów bardzo wierna. Kilka fotek szczegółów. Po małej analizie zdecydowałem że będzie to model robiony z pudła, ale wykorzystam maksymalnie to co daje nam autor. Będą otwarte boczne drzwi, i otwarte włazy w tylnej części kadłuba od spodu. W przedziale pasażersko transportowym, będą ustawione foteliki pasażerskie. Można jeszcze zrobić wersję desantową, lub salonkę. Wszystko zależy od tego jakie foteliki wykorzystamy. Malowanie będzie w kamo. Numer boczny raczej taki jak na pudełku , czyli 0219. Zobaczymy co Pan Tomasz dla nas przygotował. Mam teraz trochę wolnego, dlatego możecie oczekiwać dość intensywnego startu z budową modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 4 Czerwca 2014 Share Napisano 4 Czerwca 2014 No! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 4 Czerwca 2014 Share Napisano 4 Czerwca 2014 Oj Grzesiu.... Zazdraszczam Ci tego modelu Ale spodziewam się, że w Twoim wykonaniu będzie kolejną perełką... Zapraszam z Bryzą do Koszalina w maju 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 5 Czerwca 2014 Share Napisano 5 Czerwca 2014 Zasiadam oooooczywiście.....fajnie to wygląda(mam na myśli odlewy),a i samolot z kręgu tych,które darzę uczuciem za wygląd.....no i fajnie,że masz wenę ....a,że tak zapytam-jaka rozpiętość modelu,bo kawałek bydlaka będzie chyba?.....i ciekaw jestem,jak sobie poradzisz z tablicami,dlatego już tupię w miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 5 Czerwca 2014 Share Napisano 5 Czerwca 2014 Oj, szykuje się kolejny świetny model I żywica ładnie wygląda, tylko pewnie droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 5 Czerwca 2014 Share Napisano 5 Czerwca 2014 No tak, "pewnie droga..." ale jak ma nie być jak to takie "ciele" (Bryza oczywiście ) miałem to "skrzydełko" (kawał mela) w ręku w Bytomiu tak czy inaczej zasiadam, choć nie moja skala, ani tematyka A co do samego modelu, to wielkie brawa dla autora Saab kawał (dosłownie) dobrej roboty, GRATULUJE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 5 Czerwca 2014 Share Napisano 5 Czerwca 2014 Super, będzie kolejny świetny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 5 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2014 Pierwsze koty za płoty. Pracę rozpocząłem od stateczników pionowych i poziomego. Na górze lewego statecznika jest światełko, postanowiłem że usunę z odlewu to co zaproponował producent i docelowo wykonam to światło nowe. Dalej można było skleić układ stateczników w całość. Idąc za ciosem jak już był bałagan na stole to powycinałem z połówek kadłuba drzwi boczne i dolne klapy. Miałem okazję sprawdzić jak pasują do siebie elementy, i .... na razie nie chcę zapeszyć. ale , nie jest źle. ....a,że tak zapytam-jaka rozpiętość modelu,bo kawałek bydlaka będzie chyba?.....i ciekaw jestem,jak sobie poradzisz z tablicami,dlatego już tupię w miejscu Rozpiętość skrzydła to 460mm. Nad tablicą się zastanawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 5 Czerwca 2014 Share Napisano 5 Czerwca 2014 Możesz zdradzić jak wykonujesz te światełka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 5 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2014 Wszystko pokażę jak będę robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 5 Czerwca 2014 Share Napisano 5 Czerwca 2014 Trzymam kciuki Grzesiu, ale znając Ciebie o efekt jestem spokojny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 6 Czerwca 2014 Share Napisano 6 Czerwca 2014 No na pewno tu będę zaglądać. Szykuje się kolejna kosiarka do nagród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 6 Czerwca 2014 Share Napisano 6 Czerwca 2014 Pozwolisz Grzesiu, że zasiądę w pierwszym rzędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 6 Czerwca 2014 Share Napisano 6 Czerwca 2014 Czym i jak tak pięknie i równo wycinasz te otwory? Toż to jakby komputer ciął i piłował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 6 Czerwca 2014 Share Napisano 6 Czerwca 2014 Też jestem pod wrażeniem tych zdolności. Ja pomyślałem sobie że ja też tak potrafię, finał był taki że MiG-29UB nadaje się na magazyn części zamiennych ewentualnie śmietnik:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 6 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2014 Panowie trochę jestem zaskoczony tym pytaniem. Mówiąc szczerze to takie czynności robię z rozpędu. Wycinając np. otwór pod drzwi, nawierciłem w narożnikach wiertłem otwory a następnie przy użyciu piłeczek wyciąłem odcinki proste. Dopiłowałem to pilniczkami, wyrównałem papierkiem ściernym. Zawsze trzeba pamiętać aby nie ciąć od razu na gotowo. Wycinamy ok 0.5 mm od gotowego wymiaru. resztę obrabiamy przez piłowanie i szlifowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 7 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2014 Panowie bardzo się cieszę że obserwujecie mój warsztat. Modelarstwo to jest nasza przyjemność. Bardzo chętnie w miarę moich możliwości odpowiem na każde pytanie. Nie ukrywam że ja również liczę na wasze podpowiedzi. Ruszyły prace z wykonaniem wnętrza. Zacząłem malować elementy przedziału pasażerskiego i kabinę pilotów. Było pytanie, a właściwie oczekiwanie jak sobie poradzę z Tablicą przyrządów. Trochę nie za bardzo mi się uśmiechało wycinać z kalkomanii pojedyńcze zegary. Wybrałem drogę trochę inną. Usunąłem z gotowego panelu istniejące elementy. Z płytek polistyrenu zrobiłem nowe panele tak aby można je było przykleić na kalkomanię i potem razem wkleić to do tablicy. Mam nadzieję że tablica nie straci wcześniejszego uroku. Tyle zdążyłem zrobić wczoraj. Działam dalej.C.D.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 7 Czerwca 2014 Share Napisano 7 Czerwca 2014 Witaj-kalkomania była w zestawie?...czy robiłeś sam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 7 Czerwca 2014 Share Napisano 7 Czerwca 2014 Jakies problemy z ostatnią sesja foto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 7 Czerwca 2014 Share Napisano 7 Czerwca 2014 Przyłączam się do pytania Sławekb - kalka z zegarami zestawowa czy produkcja własna? Świetny zestaw swoją drogą. Pewnie przy kupnie portfel by zabolał, ale kusi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 7 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2014 Witaj-kalkomania była w zestawie?...czy robiłeś sam? Tak kalka jest w zestawie. Ale chyba podpowiem Tomaszowi aby trochę przerobił tą tablicę. Panowie zaczynam dochodzić do wniosku że chyba przestanę prowadzić relacje z warsztatów, bo w każdym moim warsztacie dochodzi ostatnio do jakiejś niepotrzebnej wymiany zdań. Jeśli ktoś zadaje pytanie na temat mojej relacji to staram się odpowiadać. Bardzo proszę nie zaśmiecajcie relacji. Chyba za karę wcięło zdjęcia. A tak na poważnie to znowu przegapiłem doładowanie konta. Postaram się szybko to naprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 8 Czerwca 2014 Share Napisano 8 Czerwca 2014 Kolego GEM jeśli mogę się tak zwracać :-) załóż sobie konto na Google. Prosty transfer zdjęć chyba żadnych ograniczeń i przede wszystkim żadnych opłat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 8 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2014 Dzięki Boros za podpowiedź. Może teraz będzie ok. Prace toczą się dalej. Pomalowane elementy zacząłem sklejać w całość. Zacząłem od przygotowania kabiny pilotów. Dalej do podłogi przykleiłem foteliki przedziału pasażerskiego. Zwróćcie uwagę że nóżki są tylko od środka. Druga strona fotelików jest mocowana do szyny która jest na burcie samolotu. Po wewnętrznej stronie połówek kadłuba wkleiłem pozostałe panele boczne. Dalej skleiłem w całość podłogę przedziału pasażerskiego i kabinę pilotów. A potem to już wkleiłem w połówkę kadłuba. Muszę przyznać że wszystko leży bardzo ładnie i nie ma problemu ze spasowaniem. Dodatkowo producent zrobił bardzo ciekawy system ustalania łączonych elementów co bardzo ułatwia pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 8 Czerwca 2014 Share Napisano 8 Czerwca 2014 Apteczka w tym stanie już tak zostanie...czy to jej okres próbny na pokładzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 9 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2014 nie, no trochę ją poprawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi