Avi Napisano 13 Marca 2008 Share Napisano 13 Marca 2008 Super kolekcja! Proszę o więcej zdjęć z bliska poszczególnych wozów. Polski T-34/85 w barwnym kamuflazu z lat 60 tych. Czołem Kolekcja robi wrażenie. Mam pytanie. Czy malowanie wozu na tym zdjęciu to autentyczny kamuflaż, czy jeno własna inwencja? Być może moje pytanie wyda sie niektórym z Was śmieszne, ale ja na co dzień zajmuję się lotnictwem z I Wojny Tak więc nie znam się na "pancerce". Niemniej jednak to malowanie mi się podoba na tyle, że zrobiłbym tak jednen z moich leżących na półce T-34 (1/48 - mam ich kilka, niesklejonych). Będę wdzięczny z informację, gdzie ten schemat znajdę. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 13 Marca 2008 Share Napisano 13 Marca 2008 W książce J.Magnuskiego "Wozy bojowe LWP 1943-1983" p. Janusz pisze, że generelanie pojazdy po II WWŚ malowane były na jednolity kolor zielony, ale na tablicy barwnej "Tablica B Kamuflaż wozów bojowych" jest zdjęcie T-34/85 polskiej produkcji ze szkolnego pułku czołgów w kamuflażu letnim (palmy czarne oraz jasnozielone nakładane na kolor podstawowy) zastosowanym podczas ćwiczeń w końcu lat 60-tych. Dodam, że jest to zdjęcie kolorowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam 40 Napisano 13 Marca 2008 Autor Share Napisano 13 Marca 2008 Super kolekcja! Proszę o więcej zdjęć z bliska poszczególnych wozów. Polski T-34/85 w barwnym kamuflazu z lat 60 tych. Czołem Kolekcja robi wrażenie. Mam pytanie. Czy malowanie wozu na tym zdjęciu to autentyczny kamuflaż, czy jeno własna inwencja? Być może moje pytanie wyda sie niektórym z Was śmieszne, ale ja na co dzień zajmuję się lotnictwem z I Wojny Tak więc nie znam się na "pancerce". Niemniej jednak to malowanie mi się podoba na tyle, że zrobiłbym tak jednen z moich leżących na półce T-34 (1/48 - mam ich kilka, niesklejonych). Będę wdzięczny z informację, gdzie ten schemat znajdę. pozdrawiam czesc, jak juz kolega imek46 pisal wzorowalem sie na zdjeciu z ksiazki Magnuskiego . Kolory farb dobieralem na "OKO" . adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 13 Marca 2008 Share Napisano 13 Marca 2008 A czy któryś z Kolegów byłby uprzejmy zeskanować ową fotografię i wrzucić na forum? Nie mam tej książki, i raczej nie kupię (jeśli jeszcze gdzieś można ją nabyć) dla tego jednego zdjęcia. Mam zatem kolejne pytanie - czy z modelu Hobby Bossa (nr kat 84807) zrobię ten pojazd? Czy tez potrzeba jakiejś innej "bazy"? Z góry dziękuję ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 13 Marca 2008 Share Napisano 13 Marca 2008 Ten pierwszy używany był tylko z wieżyczką dowódcy i z włazem d-cy dwudzielnym (używany w 1 Brygadzie Pancernej), natomiast ten drugi z tłoczoną wieżą Uralmasz nie był wcale używany w jednostkach pancernych LWP. Czyżby? Co prawda, na zdjęciu czołg ma trał, ale nie zmienia to faktu, że wozy bez wieżyczki były użytkowane w LWP. Pozostaje tylko kwestia dostosowania modelu Dragona, poprzez wymianę kół jezdnych i wykonanie jarzma anteny na stropie wieży, jeśli chce się wzorować na tym zdjęciu. No i z pewnością największa niespodzianka dla Ciebie Imek : Żeby znaleźć te zdjęcia nie musiałem daleko szukać. Skany pochodzą z książki "T-34 Mityczna broń cz.2" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam 40 Napisano 13 Marca 2008 Autor Share Napisano 13 Marca 2008 Ten pierwszy używany był tylko z wieżyczką dowódcy i z włazem d-cy dwudzielnym (używany w 1 Brygadzie Pancernej), natomiast ten drugi z tłoczoną wieżą Uralmasz nie był wcale używany w jednostkach pancernych LWP. Czyżby? Co prawda, na zdjęciu czołg ma trał, ale nie zmienia to faktu, że wozy bez wieżyczki były użytkowane w LWP. Pozostaje tylko kwestia dostosowania modelu Dragona, poprzez wymianę kół jezdnych i wykonanie jarzma anteny na stropie wieży, jeśli chce się wzorować na tym zdjęciu. No i z pewnością największa niespodzianka dla Ciebie Imek : Żeby znaleźć te zdjęcia nie musiałem daleko szukać. Skany pochodzą z książki "T-34 Mityczna broń cz.2" mam tez ta ksiazke jest poprostu" SUPER" szukam jeszcze cz.1 mysle ze znajde w niej pare ciekawych teciakow (chetnie powieksze moja kolekcje) adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 13 Marca 2008 Share Napisano 13 Marca 2008 Książka rzeczywiście jest świetna pod względem doboru zdjęć. Natomiast pod względem opisu słownego, jest w wielu miejscach trochę naciągana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 15 Marca 2008 Share Napisano 15 Marca 2008 Skoro są fotki to nie mam więcej pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejm Napisano 19 Marca 2008 Share Napisano 19 Marca 2008 Ponawiam pytanie odnośnie T-34 używanych w Wojsku Polskim podczas wojny. Może ktoś jednak wie który z n/w modeli dragona lepiej się nadaje do zrobienia w polskich barwach: - nr kat. 6319 - T34/85 Mod. 1944 - Premium Edition - nr kat 6266 - T34/85 UTZ Model Premium edition Zamierzam kupić któryś z w/w modeli i pomalować go farbami Vallejo. Jako kolor podstawowy zamierzam użyć nr 70894 Russian Green MC 096, ale wydaje mi się zbyt ciemny. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam 40 Napisano 19 Marca 2008 Autor Share Napisano 19 Marca 2008 Ponawiam pytanie odnośnie T-34 używanych w Wojsku Polskim podczas wojny. Może ktoś jednak wie który z n/w modeli dragona lepiej się nadaje do zrobienia w polskich barwach: - nr kat. 6319 - T34/85 Mod. 1944 - Premium Edition - nr kat 6266 - T34/85 UTZ Model Premium edition Zamierzam kupić któryś z w/w modeli i pomalować go farbami Vallejo. Jako kolor podstawowy zamierzam użyć nr 70894 Russian Green MC 096, ale wydaje mi się zbyt ciemny. Co o tym sądzicie? czesc. jezeli chcesz zrobic polskiego T-34 to mysle ze nr.6319 Premium Edition bedzie lepiej pasowac . adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 19 Marca 2008 Share Napisano 19 Marca 2008 Kolorami na wozach frontowych się nie przejmuj. Ciemna zieleń zawsze jakaś przypasi... Potem rzucisz troszkę błotka, kurzu, rdzy i będzie elegancko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 20 Marca 2008 Share Napisano 20 Marca 2008 Andrzejm, myślę, że obydwa się nadadzą. W literaturze można spotkać zdjęcia i jednej i drugiej wersji w polskich barwach. Oba modele to tak na prawdę to samo. Jedyne różnice to o ile dobrze pamiętam wieżyczka dowódcy z dwudzielnym włazem i półokrągłe blotniki ( dodane jako oddzielny element, także żeby je przymocować do wozu, najpierw trzeba odciąć stare prostokątne) oraz minimalnie różniące się koła (dokładnie gumowe bandaże) w zestawie 6266 (pomijam siatki przeciwkumulacyjne, bo chcąc zrobić polski wóz i tak ich nie użyjesz). Kształt kadłuba i wieży są identyczne. U mnie to wyglądało tak, że zestaw 6319 wykorzystałem do zrobienia Rudego, a z zestawu 6266 zbuduję kiedyś wóz nr 1000 z IBPanc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejm Napisano 20 Marca 2008 Share Napisano 20 Marca 2008 Dzięki bardzo Panowie, trochę mi się rozjaśniło. A co do modeli Dragona to róbcie zapasy (jeśli możecie) bo podobno ma podnieść ceny o 10-15%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 22 Marca 2008 Share Napisano 22 Marca 2008 Nie no twoja kolekcja jest bardzo imponująca. Bajeczka Jako,że jesteś fachowcem w temacie to chciałbym Ci zadać pytanie: Czy posiadasz może jakiekolwiek zdjęcia tych polskich T-34? : 1. "1001" z 1 Brygady im. Bohaterów Westerplatte; 2. "2000" z 2 Brygady Pancernej,1 Polskiego Korpusu Pancernego; 3. "211" z 1 Brygady Pancernej; 4. "1113" z 4 Brygady Pancernej; 5. "3632" 3 Brygady Pancernej, 1 Korpusu Pancernego; Będę bardzo wdzięczny za każde info Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam 40 Napisano 22 Marca 2008 Autor Share Napisano 22 Marca 2008 Nie no twoja kolekcja jest bardzo imponująca. Bajeczka Jako,że jesteś fachowcem w temacie to chciałbym Ci zadać pytanie: Czy posiadasz może jakiekolwiek zdjęcia tych polskich T-34? : 1. "1001" z 1 Brygady im. Bohaterów Westerplatte; 2. "2000" z 2 Brygady Pancernej,1 Polskiego Korpusu Pancernego; 3. "211" z 1 Brygady Pancernej; 4. "1113" z 4 Brygady Pancernej; 5. "3632" 3 Brygady Pancernej, 1 Korpusu Pancernego; Będę bardzo wdzięczny za każde info Pozdrawiam Kornik Witam, ja bazuje na takich ksiazkach: 1 T-34 Mityczna Bron cz.2 2 Wozy Bojowe LWP (Magnuski) 3 Pojazdy Wojska Polskiego Front Wschodni 1943-1945 (Ajaks) w tej ostatniej sa chyba te wszystkie czolgi adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 22 Marca 2008 Share Napisano 22 Marca 2008 Kornik_69 zdjęcie 1001 mam na kompie, jak chcesz to daj maila bo to bmp i waży 2,5 embe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 22 Marca 2008 Share Napisano 22 Marca 2008 Bardzo dziękuję za szybki odzew chłopaki Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 24 Stycznia 2012 Share Napisano 24 Stycznia 2012 Witam ja też lubię t-34 ale nie mam ich tak wiele! Trochę tego dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 26 Stycznia 2012 Share Napisano 26 Stycznia 2012 A tak w ogóle to też mam t-34 85 t-34 76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 26 Stycznia 2012 Share Napisano 26 Stycznia 2012 To dla kolegi powyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 15 Marca 2012 Share Napisano 15 Marca 2012 Niezła kolekcja !!!! Może jakaś waloryzacja by się przydała, ubrudzenie, ale jak kto woli. Ja mam słabość do Panther i Tigerów. 7 szt panther i 8 tigerów (4 szt tiger I i 4 szt Tiger II). W tym 9 pojazdów w 1:35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 16 Marca 2012 Share Napisano 16 Marca 2012 Czy tamten czołg na końcu po prawej stronie niebieski czy jakiś to t-34 ? Jeśli możesz to zrób zdjęcie z bliska i zdjęcie T-34 76:) ________________________ Ej jamra, mają tu ciepłe bułki! No i co? Kupiłem sobie dwadzieścia... Żadne tam ABW, ani CBA nie wie o Tobie tyle, co Twój admin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 16 Marca 2012 Share Napisano 16 Marca 2012 Trzeba im przypomnieć. Zobaczcie na daty postów. Są z 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 16 Marca 2012 Share Napisano 16 Marca 2012 Trzeba im przypomnieć. Zobaczcie na daty postów. Są z 2008 I co z tego? Następny mądrala... A może któryś cwaniak od łopaty napisze tutaj, z jakiego powodu nie można wracać do starszych tematów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Marca 2012 Share Napisano 16 Marca 2012 Chcesz powody - masz: - autor już dawno może nie publikować na forum i pytanie pozostanie bez odpowiedzi - gdyby dziś wieczorem każdy z nas odkopał swój jeden temat, to pewnie BT-7 Piotra trzeba by szukać na trzeciej stronie, a jaki bajzel by die w galerii zrobił. Jestem za tym, aby po upływie 6 miesięcy od ostatniego postu tematy w galerii były automatycznie blokowane, a pytania do autora można kierować na privie. Warsztat - co innego. I z góry piszę, że z nikim nie szukam wojny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi