Mikele Napisano 4 Grudnia 2014 Share Napisano 4 Grudnia 2014 Ten ciemnozielony (końcówki skrzydeł u belka ogonowa pod szachownicą) polecałbym C15 lub C124. To są farby do japońskich samolotów z IIWŚ, ale tu się nadadzą, dużej różnicy między ich odcieniami nie ma, C15 jest minimalnie ciemniejszy. Żółty kolor to bym mieszał podstawową żółć C4 z khaki C55 i "middle stone" C21. Do tych naprawdę jasnych wypłowień żółtego powinno dać radę wymieszać C4 z białym C62 lub GX1. Ja mam oba i można w ten sposób modulować i biały kolor, fajny bajer. Z resztą, tych dwóch kolorów (C55, C21) użyłbym do tej podmalówki na nosie i po bokach kadłuba pod kabiną. Jasnozielony to "russian green(1)" C135 (lub coś podobnego) mieszany z jasnoszarym C308. Na spód ja używam zazwyczaj mieszanki "sky blue" C34 z jasnoszarym C308 lub "air superiority blue" C74. Do przebarwień dobry jest "light blue" C323. Dodatkowo do mieszania z podstawowymi kolorami zawsze warto mieć kilka szarości, ja używam najczęściej C308, "neutral grey" C13 i "tire black" C137. Poza tym warto, jeśli chcesz poszaleć z tymi wszystkimi podmalówkami i wypłowieniami, kupić sobie kilka różnych olive drab i różnych brązów. Powodzenia w budowie, fajny temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 4 Grudnia 2014 Share Napisano 4 Grudnia 2014 Pikny! Chyba jeszcze się łapię na pierwszy rząd! Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 4 Grudnia 2014 Share Napisano 4 Grudnia 2014 kolorki Będę zaglądał, dłubie takiego tylko jeszcze nad malowaniem się zastanawiam - alu/kolor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel.G Napisano 4 Grudnia 2014 Share Napisano 4 Grudnia 2014 Hoł hoł hoł. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 4 Grudnia 2014 Share Napisano 4 Grudnia 2014 Polecam MR numery 36/37 kolorystyka ; -fs 23481 humbrol 24 -fs 24449 humbrol 131/122 4:10 -fs 24227 humbrol 120 -fs 25450 humbrol 89/34 10:8 podmalowki; -fs 26160 humbrol 84 -fs 24062 humbrol 88 -fs ------ humbrol 99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 4 Grudnia 2014 Share Napisano 4 Grudnia 2014 Do rozważenia - większe pole do pogodzenia rozmachu malarskiego i realizmu daje 0732, choć 8020 też będzie wymagający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 11 Grudnia 2014 Share Napisano 11 Grudnia 2014 Czy to Iskra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 11 Grudnia 2014 Share Napisano 11 Grudnia 2014 Czy to Iskra? Ty powaznie pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawell Napisano 11 Grudnia 2014 Share Napisano 11 Grudnia 2014 Będę zaglądał. Miałem model Mig-15 UTI i po długich godzinach ślęczenia nad zdjęciami stwierdziłem z żalem, że ja polskiego ARTA nie jestem w stanie z tego zrobić. Np. linie podziału blach na modelu i uzbrojenie nie pasowały mi do żadnego znanego zdjęcia czy planów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iceman Napisano 11 Grudnia 2014 Share Napisano 11 Grudnia 2014 Miałem ten sam dylemat co pawell i postanowiłem wywalić ten modekarski złom na śmietnik! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 13 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2014 Neutral gray C13. Możesz go ewentualnie gdzie nie gdzie porozjaśniać C308. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 28 Stycznia 2015 Share Napisano 28 Stycznia 2015 Zapowiada się piękny limek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 28 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2015 Nie za jasny ten kokpit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 31 Stycznia 2015 Share Napisano 31 Stycznia 2015 Ładnie idzie, tylko że na obecna chwilę model przedstawia SB Lima -1 (kształt hamulców aerodynamicznych o tym świadczy). Czyli 8020 z tego nie będzie :-). Musisz dorwać tą część od MiGa-15 bis z Trumpka, w ten sposób zrobisz SBLima-2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 31 Stycznia 2015 Share Napisano 31 Stycznia 2015 A w blaszkach nie bylo poprawnych hamulcow i ich wnek? I chyba luki aparatow ktore w tym modelu znajduja sie pod przednia czescia kadluba powinny byc w jej tylnej czesci... No chyba ze sie myle to mnie poprawcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 31 Stycznia 2015 Share Napisano 31 Stycznia 2015 myślę ze jest jeszcze kilka rzeczy które można wytknąć i zacieszać napisz, że model to Twoja wizja a dopilnuję aby nikt Ci nie przeszkadzał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 19 Stycznia 2016 Share Napisano 19 Stycznia 2016 będę nitował Wash się robi po malowaniu, a nie przed. Ale widzę, że potem już zmyłeś. Następnym razem będziesz wiedział. A tak na serio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 29 Stycznia 2016 Share Napisano 29 Stycznia 2016 Jest to antena radiokompasu i radionamiernika. Sprawdzę jak wrócę do domu. Dobre zdjęcia tych elementów wykonał Kuba Plewka: http://i610.photobucket.com/albums/tt188/kuba-plewka/SBLiM2%20galeria%202/IMG_3253.jpg http://i610.photobucket.com/albums/tt188/kuba-plewka/SBLiM2%20galeria%202/IMG_3243.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 8 Lutego 2016 Share Napisano 8 Lutego 2016 Fajny temat, powodzenia przy budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel.G Napisano 8 Lutego 2016 Share Napisano 8 Lutego 2016 +10 do prestiżu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 10 Lutego 2016 Share Napisano 10 Lutego 2016 Ze zdjęć wynika, że nie jest za późno na odpowiedź - golenie podwozia w tym egzemplarzu czarne/bardzo ciemnoszare, zastrzał szary, wewnętrzna strona osłon podwozia - alu (na podstawie zdjęć z MiniRepliki nr 36) W niektórych miejscach wskazana korekta granic kolorów np lewe skrzydło. Warto pamiętać, że na spodzie lewego skrzydła szachownica była namalowana odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 10 Lutego 2016 Share Napisano 10 Lutego 2016 .....a poza tym będzie piękny MIG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 11 Lutego 2016 Share Napisano 11 Lutego 2016 Być może dlatego trudne, że oryginał jest doskonale udokumentowany. Priorytetem winno być nie unikanie zrobienia zabawki, lecz próba odtworzenia wyglądu samolotu. Wygląda to całkiem dobrze, choć w istocie np brązowa podmalówka jest już przekombinowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel.G Napisano 14 Lutego 2016 Share Napisano 14 Lutego 2016 Brawo!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 14 Lutego 2016 Share Napisano 14 Lutego 2016 Wygląda super . Będzie piękny model limka . Będę miał się na czym wzorować robiąc mojego UTI w 1/72. Możesz napisać jakich farb użyłeś do pomalowania górnych powierzchni ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi