Skocz do zawartości

MRAP MaxxPro - 6BPD_TF "White Eagle" XI -1:35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kontynuując przygodę z pojazdami przy różnych okazjach eksploatowanymi przez spadochroniarzy 6.BPD, tym razem będzie bardzo współcześnie. MRAP MaxxPro ze zgrupowania bojowego Alfa wystawianego przez 6 batalion powietrznodesantowy z Gliwic podczas XI zmiany PKW Afganistan w 2012r.

Continuing the adventure with vehicles operated by paratroopers of the 6th AbnBde, on various occasions, this time I will be very contemporary. MRAP MaxxPro used by Combat Team „Alpha” - 6th AbnBat, Gliwice, during the PMC Afghanistan – XI-th shift in 2012.

LALUNIA (Bimbo)

OEF-XI%2520228.jpg

OEF-XI%2520225.jpg

OEF-XI%2520227.jpg

OEF-XI%2520230.jpg

Do tego od posłuży mi zestaw Kinetic K61011.

To do this I use a K61011 Kinetic set.

Box%2520MRAP.jpg

Pudełko, doskonale synchronizując swoje intencje w czasie i przestrzeni, położyła pod moja choinkę ręka człowieka, który na co dzień mieszka w tym domu:

Box, perfectly synchronizing his intentions in time and space, was put under my Christmas tree by the hand of a man, who normally lives in this house:

Dom%2520Tadka.jpg

Aby pokazać poziom zestawu zobrazuje jedynie fragmenty tego co zawiera pudełko

InBox%2520MRAP%2520060.jpg

InBox%2520MRAP%252005.jpg

InBox%2520MRAP%252007.jpg

InBox%2520MRAP%252009.jpg

Czyli 9- ramek z szarego plastiku, 1 ramka przeźroczysta, komplet gumowych - całkiem niezłych

InBox%2520MRAP%252002.JPG

- opon, nie ma konieczności wymiany - dla zawziętych jest Voyager PEA339.

Blaszka fototrawiona zawierająca podstawowe elementy.

InBox%2520MRAP%252010.jpg

Waloryzacja Voyager PE35682. Mam!

InBox%2520MRAP%252004a.JPG

In-Box%2520MRAP%252001.jpg

Blaszka Voyager (kosztowała 200HKD przesyłka w cenie, czas realizacji dwa tygodnie.)

Arkusz kalkomanii w moim przypadku do wykorzystania cześć napisów eksploatacyjnych. Tu się pojawia potrzeba wykonania własnej klaki…

kalka%2520MRAP.jpg

lub zlecenia jej wykonania. Jak się to skończy jeszcze to się zobaczy.

Pełny inbox jeśli ktoś ma życzenie:

http://www.cybermodeler.com/hobby/kits/kin/kit_kin_61011.shtml

Napisano

Piękny pojazd !!! modelarska uczta się szykuje !

Napisano

zapowiada się extra model

Napisano
Pudełko, doskonale synchronizując swoje intencje w czasie i przestrzeni, położyła pod moja choinkę ręka człowieka, który na co dzień mieszka w tym domu:

Wtf ?

Napisano

Podglądam

Gerd, masz jakieś zdjęcia wnętrza? Niekoniecznie "Laluni", ale w ogóle jakiegoś polskiego MaxxPro? I co za tym idzie, drugie pytanie - czy zamierzasz się doktoryzować we wnętrzu, czy raczej odpuszczasz (np. zamykając model na głucho)?

Napisano
masz może te kalki na sprzedaż, z chęciął bym przygarną

Nie spodziewałem się, takiego zainteresowania pomysłem, a zwłaszcza kalkami. Zatem po kolei. Na chwilę obecną zamierzam zamówić kalki. Jeszcze nie bardzo mam rozeznanie w tym temacie wiem, że kolega MelisManu oferuje takie usługi. Zamierzam wykonać je także w skali 1:72 (na wypadek gdyby) ale nie tylko do "Laluni". Jest więcej takich "kwiatków". Żeby nie robić offtopa zanim jeszcze robiłem cokolwiek przy modelu zamieszczę w takcie budowy jeden post z projektem arkusza kalek udokumentowanego zdjęciami do innych pojazdów PKW (Rosomak. HMMWV, M-ATV i co tam jeszcze się nawinie). Jeśli warunki "producenta" będą akceptowalne finansowo, możemy zawiązać koalicję i zamówić kilka sztuk. To jednak chwilę potrwa. Mniej więcej do momentu kiedy kalki będą mi potrzebne przy moim modelu. Jeśli będzie bardzo drogo to wrzucę projekt dużej rozdzielczości do pobrania i użytku przez Szanownych Kolegów wedle własnego uznania, wtedy - "czerwona chorągiewka".

masz jakieś zdjęcia wnętrza? Niekoniecznie "Laluni", ale w ogóle jakiegoś polskiego MaxxPro? I co za tym idzie, drugie pytanie - czy zamierzasz się doktoryzować we wnętrzu, czy raczej odpuszczasz (np. zamykając model na głucho)?

Jakieś zdjęcia mam. Z tym, że "polski" MaxxPro nie różni się niczym od MaxPro np. US NAVY bo to leasing. Wewnątrz jest ten sam bajzel...

Doktoryzować się nie zamierzam, ale i zamknąć "na głucho" też nie. Tylne drzwi zamknę bo jeśli je zrobię opuszczone zniknie mi rysunek "Lalki". Otworzę przynajmniej jedne drzwi szoferki.

Napisano

Te linki mogą Ci się przydać:

- warsztat Robroya, także polski MaxxPro, ale na bazie Legenda:

http://www.forum.modelarstwo.org.pl/viewtopic.php?f=83&t=49963

(polecam zwłaszcza konieczne przeróbki mocowania NSW);

- warsztat Francuza specjalizującego się we współczesnych modelach:

http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=SquawkBox&file=index&req=viewtopic&topic_id=185553&ord=&page=1

(też Legend, warsztat niedokończony, ale wnętrze ładnie zrobione, może Ci się przydać także przy robieniu przewodów i systemu gaśniczego w nadkolach),

- warsztat kolegi z Armoramy, tutaj już Kinetic:

http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=SquawkBox&file=index&req=viewtopic&topic_id=222090&page=1

(bawił się w uzupełnianie i wymienianie elektroniki).

Pytałem o to wnętrze, bo Kinetic bardzo po łebkach je potraktował Zwłaszcza kwestię elektroniki. Sporo braków i słabe detale Z braków - np. powinno być bodaj 6 skrzynek interkomów, w zestawie jest raptem 1. Detale jakie są, każdy widzi:

14194848524_f20ce8c4c0_c.jpg

Zdjęcie z drugiego z powyższych linków.

Tak przy okazji - nie podążaj ślepo za instrukcją. Np. element 33 na powyższej ramce to skrzynka kontrolna systemu anty-IED Duke, którego Lalunia nie posiadała. Miała za to system Symphony (antenami są te śmiszne ażurowe kule przed przednimi oknami), w którym urządzenie sterujące wyglądało zupełnie inaczej:

cots1106it_lockheed2_large.jpg

http://www.cotsjournalonline.com/articles/view/101915

Pytając o zdjęcia wnętrz polskich MaxxPro chodziło mi zwłaszcza o to, co na ostatnim zdjęciu - czy gdzieś tam masz takie coś na swoich fotkach.

Jeszcze jedna sprawa - w Humvee używanych przez nasz PKW wymieniano radia na polskie Radmory. Nie wiem, jak to wyglądało w MRAPach

Oczywiście wszystko zależy od Twojego podejścia do modelu - na ile będzie Ci się chciało bawić z czymś, co będzie w najlepszym przypadku słabo widoczne.

Napisano

W takim razie jak będziesz robił kalki to chętnie się podłączę. Leży u mnie taki w szafie i czeka na swoją kolej by dołączyć do kolekcji PKW

Napisano

Gerd - kalki do Rośka też mnie inetresują więc ja jestem za koalicją

Napisano

Pora na pierwsze wnioski. Zestaw składa się zupełnie dobrze. Stosując współczesną skalę ocen szkolnych 4 na 6 możliwych.

MRAP_A-1.jpg

MRAP_A-2.jpg

MRAP_A-6.jpg

Pracochłonne ale i uzasadnione jest stosowanie waloryzacji Voyagera. Dodam wymagającej uwagi waloryzacji.

MRAP_A-2a.jpg

Wszyscy przyzwyczajeni do produktów Eduarda, będą mieli dodatkowe zadanie. Instrukcja nie prowadzi budującego przez kolejne etapy, jak u czeskiego producenta, ale żyje swoim własnym życiem. Brak jest oznaczeń i odnośników do numerów części zestawu bazowego. Zdarzają się także błędy w oznaczeniach numerowych blaszek i ich instrukcji. Do wychwycenia przy odrobienie skupienia. To porównanie blaszki - ten sam element - Kinetic (tej z pudła) i Voyager.

MRAP_A-8.jpg

W chwili obecnej budowa znajduje się na takim etapie:

MRAP_A-3.jpg

MRAP_A-4.jpg

MRAP_A-5.jpg

Napisano
Dobry początek Ale potwierdza się, że Kinetic zrobił co najwyżej średni model, skoro dałeś 4/6...

Moze i średni, ale Jay na Armoramie i Robroy pokazali, że można zrobić efektowny model.

Napisano

Robroy rozgrzeszony. Jay w środku podkładał dużo własnej roboty. Z drugiej strony- kto dzis nie dokłada pierdyliarda dodatków firmowych, lub scratchu, żeby wyjsć na prostą? Nikt Gerdowi nie broni