Gerd Napisano 3 Kwietnia 2015 Share Napisano 3 Kwietnia 2015 Kontynuując przygodę z pojazdami przy różnych okazjach eksploatowanymi przez spadochroniarzy 6.BPD, tym razem będzie bardzo współcześnie. MRAP MaxxPro ze zgrupowania bojowego Alfa wystawianego przez 6 batalion powietrznodesantowy z Gliwic podczas XI zmiany PKW Afganistan w 2012r. Continuing the adventure with vehicles operated by paratroopers of the 6th AbnBde, on various occasions, this time I will be very contemporary. MRAP MaxxPro used by Combat Team „Alpha” - 6th AbnBat, Gliwice, during the PMC Afghanistan – XI-th shift in 2012. LALUNIA (Bimbo) Do tego od posłuży mi zestaw Kinetic K61011. To do this I use a K61011 Kinetic set. Pudełko, doskonale synchronizując swoje intencje w czasie i przestrzeni, położyła pod moja choinkę ręka człowieka, który na co dzień mieszka w tym domu: Box, perfectly synchronizing his intentions in time and space, was put under my Christmas tree by the hand of a man, who normally lives in this house: Aby pokazać poziom zestawu zobrazuje jedynie fragmenty tego co zawiera pudełko Czyli 9- ramek z szarego plastiku, 1 ramka przeźroczysta, komplet gumowych - całkiem niezłych - opon, nie ma konieczności wymiany - dla zawziętych jest Voyager PEA339. Blaszka fototrawiona zawierająca podstawowe elementy. Waloryzacja Voyager PE35682. Mam! Blaszka Voyager (kosztowała 200HKD przesyłka w cenie, czas realizacji dwa tygodnie.) Arkusz kalkomanii w moim przypadku do wykorzystania cześć napisów eksploatacyjnych. Tu się pojawia potrzeba wykonania własnej klaki… lub zlecenia jej wykonania. Jak się to skończy jeszcze to się zobaczy. Pełny inbox jeśli ktoś ma życzenie: http://www.cybermodeler.com/hobby/kits/kin/kit_kin_61011.shtml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 3 Kwietnia 2015 Share Napisano 3 Kwietnia 2015 No Kochanieńki...toś Pan trafił "w sedno tarczy" . Z dziką rozkoszą będę sobie oglądał. Temat jak najbardziej mój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 3 Kwietnia 2015 Share Napisano 3 Kwietnia 2015 Piękny pojazd !!! modelarska uczta się szykuje ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 4 Kwietnia 2015 Share Napisano 4 Kwietnia 2015 zapowiada się extra model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 4 Kwietnia 2015 Share Napisano 4 Kwietnia 2015 Pudełko, doskonale synchronizując swoje intencje w czasie i przestrzeni, położyła pod moja choinkę ręka człowieka, który na co dzień mieszka w tym domu: Wtf ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 4 Kwietnia 2015 Share Napisano 4 Kwietnia 2015 masz może te kalki na sprzedaż, z chęciął bym przygarną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 6 Kwietnia 2015 Share Napisano 6 Kwietnia 2015 Podglądam Gerd, masz jakieś zdjęcia wnętrza? Niekoniecznie "Laluni", ale w ogóle jakiegoś polskiego MaxxPro? I co za tym idzie, drugie pytanie - czy zamierzasz się doktoryzować we wnętrzu, czy raczej odpuszczasz (np. zamykając model na głucho)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 6 Kwietnia 2015 Super Moderator Share Napisano 6 Kwietnia 2015 Fajny model! Bede zagladał! Powodzenia Pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 6 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2015 masz może te kalki na sprzedaż, z chęciął bym przygarną Nie spodziewałem się, takiego zainteresowania pomysłem, a zwłaszcza kalkami. Zatem po kolei. Na chwilę obecną zamierzam zamówić kalki. Jeszcze nie bardzo mam rozeznanie w tym temacie wiem, że kolega MelisManu oferuje takie usługi. Zamierzam wykonać je także w skali 1:72 (na wypadek gdyby) ale nie tylko do "Laluni". Jest więcej takich "kwiatków". Żeby nie robić offtopa zanim jeszcze robiłem cokolwiek przy modelu zamieszczę w takcie budowy jeden post z projektem arkusza kalek udokumentowanego zdjęciami do innych pojazdów PKW (Rosomak. HMMWV, M-ATV i co tam jeszcze się nawinie). Jeśli warunki "producenta" będą akceptowalne finansowo, możemy zawiązać koalicję i zamówić kilka sztuk. To jednak chwilę potrwa. Mniej więcej do momentu kiedy kalki będą mi potrzebne przy moim modelu. Jeśli będzie bardzo drogo to wrzucę projekt dużej rozdzielczości do pobrania i użytku przez Szanownych Kolegów wedle własnego uznania, wtedy - "czerwona chorągiewka". masz jakieś zdjęcia wnętrza? Niekoniecznie "Laluni", ale w ogóle jakiegoś polskiego MaxxPro? I co za tym idzie, drugie pytanie - czy zamierzasz się doktoryzować we wnętrzu, czy raczej odpuszczasz (np. zamykając model na głucho)? Jakieś zdjęcia mam. Z tym, że "polski" MaxxPro nie różni się niczym od MaxPro np. US NAVY bo to leasing. Wewnątrz jest ten sam bajzel... Doktoryzować się nie zamierzam, ale i zamknąć "na głucho" też nie. Tylne drzwi zamknę bo jeśli je zrobię opuszczone zniknie mi rysunek "Lalki". Otworzę przynajmniej jedne drzwi szoferki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 6 Kwietnia 2015 Share Napisano 6 Kwietnia 2015 Czekam szczególnie na postępy prac w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 6 Kwietnia 2015 Share Napisano 6 Kwietnia 2015 Te linki mogą Ci się przydać: - warsztat Robroya, także polski MaxxPro, ale na bazie Legenda: http://www.forum.modelarstwo.org.pl/viewtopic.php?f=83&t=49963 (polecam zwłaszcza konieczne przeróbki mocowania NSW); - warsztat Francuza specjalizującego się we współczesnych modelach: http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=SquawkBox&file=index&req=viewtopic&topic_id=185553&ord=&page=1 (też Legend, warsztat niedokończony, ale wnętrze ładnie zrobione, może Ci się przydać także przy robieniu przewodów i systemu gaśniczego w nadkolach), - warsztat kolegi z Armoramy, tutaj już Kinetic: http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=SquawkBox&file=index&req=viewtopic&topic_id=222090&page=1 (bawił się w uzupełnianie i wymienianie elektroniki). Pytałem o to wnętrze, bo Kinetic bardzo po łebkach je potraktował Zwłaszcza kwestię elektroniki. Sporo braków i słabe detale Z braków - np. powinno być bodaj 6 skrzynek interkomów, w zestawie jest raptem 1. Detale jakie są, każdy widzi: Zdjęcie z drugiego z powyższych linków. Tak przy okazji - nie podążaj ślepo za instrukcją. Np. element 33 na powyższej ramce to skrzynka kontrolna systemu anty-IED Duke, którego Lalunia nie posiadała. Miała za to system Symphony (antenami są te śmiszne ażurowe kule przed przednimi oknami), w którym urządzenie sterujące wyglądało zupełnie inaczej: http://www.cotsjournalonline.com/articles/view/101915 Pytając o zdjęcia wnętrz polskich MaxxPro chodziło mi zwłaszcza o to, co na ostatnim zdjęciu - czy gdzieś tam masz takie coś na swoich fotkach. Jeszcze jedna sprawa - w Humvee używanych przez nasz PKW wymieniano radia na polskie Radmory. Nie wiem, jak to wyglądało w MRAPach Oczywiście wszystko zależy od Twojego podejścia do modelu - na ile będzie Ci się chciało bawić z czymś, co będzie w najlepszym przypadku słabo widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 6 Kwietnia 2015 Share Napisano 6 Kwietnia 2015 W takim razie jak będziesz robił kalki to chętnie się podłączę. Leży u mnie taki w szafie i czeka na swoją kolej by dołączyć do kolekcji PKW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 6 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2015 Każda pomoc się przyda, dzięki za linki. Nic tak nie poprawia rezultatów własnej pracy ja podglądanie innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 6 Kwietnia 2015 Share Napisano 6 Kwietnia 2015 Gerd - kalki do Rośka też mnie inetresują więc ja jestem za koalicją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejon26 Napisano 7 Kwietnia 2015 Share Napisano 7 Kwietnia 2015 Miły w odbiorze filmik szkoda, że z reklamami. Rozumiem, że Tobie ma wyjść ładniejszy model. Ładniejszy bo z Polskimi oznaczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 9 Kwietnia 2015 Share Napisano 9 Kwietnia 2015 Przyłączam się do oglądania i czekam na cynk w sprawie kalkomanii..! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 11 Kwietnia 2015 Share Napisano 11 Kwietnia 2015 Bulseye! Chce taki! ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 14 Kwietnia 2015 Share Napisano 14 Kwietnia 2015 Gerd- działasz coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 19 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2015 Pora na pierwsze wnioski. Zestaw składa się zupełnie dobrze. Stosując współczesną skalę ocen szkolnych 4 na 6 możliwych. Pracochłonne ale i uzasadnione jest stosowanie waloryzacji Voyagera. Dodam wymagającej uwagi waloryzacji. Wszyscy przyzwyczajeni do produktów Eduarda, będą mieli dodatkowe zadanie. Instrukcja nie prowadzi budującego przez kolejne etapy, jak u czeskiego producenta, ale żyje swoim własnym życiem. Brak jest oznaczeń i odnośników do numerów części zestawu bazowego. Zdarzają się także błędy w oznaczeniach numerowych blaszek i ich instrukcji. Do wychwycenia przy odrobienie skupienia. To porównanie blaszki - ten sam element - Kinetic (tej z pudła) i Voyager. W chwili obecnej budowa znajduje się na takim etapie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 19 Kwietnia 2015 Share Napisano 19 Kwietnia 2015 Cieszę się, że ruszyłeś! Ten pojazd, to mój kolejny cel. Czekam na Bronco, ale sie chyba nie doczekam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas193 Napisano 21 Kwietnia 2015 Share Napisano 21 Kwietnia 2015 Oj będę zaglądał. Tym bardziej, że taki brzydal czeka u mnie na półce Masz może zdjęcia innych egzemplaży z takimi ciekawymi oznaczeniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 21 Kwietnia 2015 Share Napisano 21 Kwietnia 2015 Dobry początek Ale potwierdza się, że Kinetic zrobił co najwyżej średni model, skoro dałeś 4/6... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 21 Kwietnia 2015 Share Napisano 21 Kwietnia 2015 Dobry początek Ale potwierdza się, że Kinetic zrobił co najwyżej średni model, skoro dałeś 4/6... Moze i średni, ale Jay na Armoramie i Robroy pokazali, że można zrobić efektowny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 21 Kwietnia 2015 Share Napisano 21 Kwietnia 2015 Robroy robił zestaw Legenda, Jay wpakował pierdyliard dodatków. Argumenty oddalone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 21 Kwietnia 2015 Share Napisano 21 Kwietnia 2015 Robroy rozgrzeszony. Jay w środku podkładał dużo własnej roboty. Z drugiej strony- kto dzis nie dokłada pierdyliarda dodatków firmowych, lub scratchu, żeby wyjsć na prostą? Nikt Gerdowi nie broni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi