Skocz do zawartości

BMW R75 skala 1/72-budowa od podstaw.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzieki Stilgar! Gdyby nie licznik wyswietlen - myslalbym, ze nikogo nie interesuje moj maly projekt. Tylko komentowac nie ma za bardzo czego...

Wczorajsze zmagania z modelem przyniosly takie oto efekty: siodelka i tablice rejestracyjne. Pokusilem sie tez o wyzlobienie tych podluznych wglebien w siodelkach. Ale zobaczcie sami...

th_DSC00740.jpg th_DSC00741.jpg th_DSC00732.jpg th_DSC00745.jpg

• Odpowiedzi 309
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

A co tu komentować jak przyczepić nie ma się do czego?;>

Napisano

Marudek fotografuj go zawsze w towarzystwie złotówki :-))

Napisano

Będziesz go robił z wózkiem?? Jak tak to mam dlaciebie taką małą informacje. Koło wózka było również napędzane, za pomocą wałka połączonego z tylnym kołem motocykla

Napisano
Koło wózka było również napędzane, za pomocą wałka połączonego z tylnym kołem motocykla
No tak, teraz sobie przypomnialem, ze kiedys siedzialem na takim motorze z koszem z czasow wojny... Nie pamietam, czy byl to akurat BMW (chociaz wcale nie wykluczone). Jego wlasciciel trocho o nim poopowiadal. Generalnue sprzet byl odrestaurowany, na chodzie i ciagle uzywany w celach rekreacyjnych. Sobie chlopaki pomykali nim po roznych lasach, nie lasach, tak dla frajdy... Wlasnie kolo w koszu bylo tam napedzane. Byl normalnie mechanizm roznicowy wraz z blokada dyferencjalu. gdzies w okoiach baku byla dzwignia do blokowania dyfra... Gosc mowil, ze nie ma dolu i wertepu, z ktorego by nie wyjechal...
Napisano

Jakby miał R75 na chodzie to raczej nie sprawdzałby, czu są takie doły, z których nie wyjedzie. Może to był jakiś rusek (Ural, emka?)? (Sorry za OT)

Napisano

Byc moze... Chodzilo mi bardziej o to, ze motor, ktory widzialem mial napedzane kolo w wozku i caly uklad przeniesienia tego napedu.

Napisano

Witam wszystkich!

A co tu komentować jak przyczepić nie ma się do czego?;>

Jak to nie ma, a te babole po super glue? Choc upapranie ramy klejem wcale nie bylo zamierzone - moze okazac sie pozyteczne. Miejsca na ktorych jest klej machne washem i sprobuje w ten sposob imitowac grudki piachu i blota przylepione do ramy/blotnikow.

Marudek fotografuj go zawsze w towarzystwie złotówki :-))

No dobra moze gdzies znajde jednego zeta...

Będziesz go robił z wózkiem?? Jak tak to mam dla ciebie taką małą informacje. Koło wózka było również napędzane, za pomocą wałka połączonego z tylnym kołem motocykla

czolgista55, moj motor bedzie taki sam jak ten na box-arcie ITALERI.

czolgista55, Majek - dzieki za podpowiedz. Odrobilem zadanie domowe i mam dyferencjal i naped wozka:

th_r75diff1.gif th_r75drive1.gif

A to udalo mi sie wczoraj wyskrobac (siodelko kierowcy z mocowaniem i amortyzacja):

th_DSC00754.jpg th_DSC00759.jpg

Napisano

Hej czolgista55!

Wiem, ten widelec przesladuje mnie od poczatku. Teraz zauwazylem ze czarna farba sie sciera i tego kleju jest troche za duzo. Szczegulnie przy podstawie kierownicy. Po weekendzie wezme sie za tylny bagaznik z siedzeniem pasazera.

spiton, pare postow wyzej sa zdjecia motoru przy zapalce i farbce Humbrol (to tak dla porownania wielkosci dopuki nie znajde tej zlotowki).

Napisano

Witam!

Specjalnie na zyczenie kolegi spitona model w "towarzystwie" zlotowki Nie wiele udalo mi sie wczoraj wyrzezbic - tylko podstawe bagaznika...

th_DSC00775.jpg

Teraz juz pojdzie z gorki. Jeszcze tylko 9 czesci i siedzenie pasazera bede mial z glowy. Jak dotad model skalda sie z 36 czesci (nie liczac tych jeszcze nie przyklejonych).

Napisano

Oj, jo, jo...

Teraz widać jakie to jest maleństwo. O kurka wodna no to jest po prostu PRO...

Pozdrawiam

Napisano

Hej!

"Przylepilem" pare nowych dupereli i chcialbym Wam to pokazac. Wczoraj skonczylem siedzenie pasazera. To kolejnych 10 czesci. W tym momencie model sklada sie z 46 czesci .

th_DSC00782.jpg th_DSC00785.jpg th_DSC00787.jpg th_DSC00789.jpg

Nareszcie zaczyna nabierac ksztaltu...

Napisano

Hej Majek!

Dzieki, sluszna uwaga - ten uchwyt jest za gruby. Uzylem drutu 0.5 mm tak jak w Zundappie i chyba drugi raz popelnilem ten sam blad. Ze zdjec wynika, ze uchwyt ten ugiety byl z rurki o srednicy zblizonej do tej, z ktorej wykonana jest kierownica. Wymienie go na inny tym razem cos w okolicach 0.3 mm, z ktorego ugniote kierownice (drucik ten biore z takich "wiazadel" oblanych plastikiem, ktore sa sprzedawane w komplecie z workami sniadaniowymi).

Tak to wyglada w oryginale:

th_untitled-1.jpg

Napisano

Motorek nabiera kształtów. Świetnie!

Z ciekawością czekam na etap wykonywania szprych.

Napisano

To juz niedlugo Material na szprychy juz kupilem - ostrzegam to dosc oryginalny pomysl i moze Was zaskoczyc . W kazdym razie technika wykonania szprych, wlasciwie calych kol bardzo sie rozni od technik zastosowanych przy Zundappie. Kola, ktore widac na poprzednich zdjeciach (bez bieznika i szprych) to proby, ktore wykonalem jeszcze przed konkursem dla przetestowania "jigow".

Ale najpierw skoncze zbiornik paliwa i rame kosza... Potem bede mogl postawic go na kolach

Napisano

Witam! Wprawdzie motory nie interesują mnie wogóle, ale to co tutaj wyprawiasz to poprostu modelarska poezja w wykonaniu zegarmistrzowskim (ale mi się napisało ). Aż się nie mogę doczekać zapowiadanych przez Ciebie szprych

Napisano

Dzieki Łukasz!

Modelarska poezja z zegarmistrzoskim wykonaniem? Ale mnie to polaskotalo Eeee, chyba troche przesadziles - ja widze tylko bledy...

Napisano

Witam!

Czas na moja codzienna relacje. Udalo mi sie poprawic uchwyt przy siedzeniu pasazera:

th_DSC00790.jpg th_DSC00793.jpg

Wydaje mi sie, ze tak jest duzo lepiej... Poza tym skonczylem bak. No moze nie skonczylem, bo jedna z czesci chyba jest troche za duza (wysokosc) i bedzie wymagac poprawy. Chodzi mi o czesc pomiedzy siedzeniem kierowcy a wlewem paliwa (to chyba oslona jakiegos filtra). Zreszta sami zobaczcie:

th_DSC00796.jpg th_DSC00798.jpg th_DSC00800.jpg

Przepraszam za bylejakosc ostatniego zdjecia, ale o 2:00 nad ranem wszystko jakos mi sie tak zlewa Jutro bedzie lepsze zdjecie.

Napisano

Fajnie to wygląda Takie maluśkie .. z moim parkinsonem to bym tam nic nie skleił ... takie modele to w 1:35 i mniej ;) 1:9 odpowiednia skala jak na motorki