Mitrandir Napisano 15 Maja 2015 Share Napisano 15 Maja 2015 Modelik, jak wszyscy dobrze wiedzą, nawet nie warto nazywać przeciętnym. Ot kawałek plastiku z firmy italeri gniot jakich mało Jakiś czas temu wpadło mi w oko zdjecie Pana Bartosza Bery, i stwierdziłem, że zrobie sobie taka "740" ke ... takiego brudasa Piękna inspiracja Na marginesie dodam, że wiem o tym , że wszystkie śmigłowce w naszej armii są czyste... tak, wiem o tym Ja jednak, tak jak nasze Mi-24 w Afganistanie postanowiłem troszkę z tej konwencji się wyłamać No cóż dużo by gadać na temat modelu..., że wirnik odwrotnie, że płetwa ogonowa pod złym kontem itd, itp, etc... a przede wszystkim zvezda lepsza. Tak, to wszystko prawda, ale co zrobić jak się chce człowiek pomęczyć Ja wziąłem na warsztat ten model z jednego powodu żeby sobie udowodnić czy umiem. Efekty oceńcie sami. ...zaczęło się niewinnie jak zwykle "relaksacyjnie" ...małe poprawienie linii podziału i wystających paneli, dodanie wzmocnień i dopancerzenia oraz wszelkich wylotów i rureczek wystających z kadłuba, oraz wszelkiej maści zamki i wnęki pod uchwyty... to tu narodziło się motto "Jak się niema co się lubi, to się dłubie coś w kadłubie" taka mała waloryzacja wydechów, które sie jednak różnią od wersji "D" Sorry za moje wielkie i brudne paluchy, ale mniejszych nie miałem Troszkę zwaloryzowałem wnętrze kabiny (na fotelach są spadochrony tak dla zainteresowanych) niestety italerka jest pod tym względem bardzo uboga ...i coś dla tych co im gorąco Trzeba było także, przeprowadzić transplantacje systemu celowniczego i pomału zaczynało to wyglądać na śmigłowiec Przyszła pora na drzwi kabiny pilota, piękny detal o którym nawet w 1:35 modelarze zapominają W modelach są one płaskie, a tam się tyle dzieje ... i obowiązkowo okap nad drzwiami no to siup czas na podkładzik ...następnie prace malarskie Przyszła w końcu pora na nasz nieszczęsny wirnik nośny Trzeba go było pochlastać... ...i ponownie złożyć dorabiając parę części, nie zapominając o uwaleniu wirnika Czas na "sterczynki" Model kompletny i pomalowany kalki położone, więc przyszła pora na "brudzing", oj będzie brudno ...może mnie się wydaje, ale jest dostatecznie "czysty" Tak dla porównania ... Wirnik ogonowy dorobiłem również parę "pazurów" ...i zaczepy do nich To był długi i nierówny bój, a rezultaty sami oceńcie Mam nadzieje, że wam się spodoba i swym trudem zachęcę paru kolegów do tego modelu ... i trochę fotek w bardziej "naturalnym środowisku" Dziękuję za cierpliwość i przepraszam za dłużyznę, ale tak to jest jak się robi "warsztato-galerię" Tak właśnie w trudzie brudzie i znoju powstał mój pierwszy Mi-24W ale na szczęście to już koniec PS: Jestem świadom, że nasze "Łanie" w Afganistanie nie latają z taką konfiguracją uzbrojenia Model ma "działające" zamki podwieszeń, a zdjęcia robiłem dla siebie więc puściłem troszkę wodzę fantazji Na półce, stoi już w konfiguracji ze zdjęcia Pana Bartosza 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 15 Maja 2015 Share Napisano 15 Maja 2015 Mam nadzieje, że wam się spodoba i swym trudem zachęcę paru kolegów do tego modelu Podoba się bardzo, ale czy zachęciłeś? Idę poskładać klocki lego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Maja 2015 Share Napisano 15 Maja 2015 Świetnie to wygląda, brudzenie prima sort. A sam helikopter - jedyny z demoludów, który mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 15 Maja 2015 Share Napisano 15 Maja 2015 Bardzo fajny! Szczególne wrażenie zrobiły na mnie drzwiczki do kabiny. Jedyne zastrzeżenie miałbym takie, że jak ryjesz linie podziału, to robisz je bardzo szerokie i głębokie. Nawet rylcem Olfy da się zrobić bardziej delikatne. I chyba trochę za bardzo zalewasz model farbą. Ale jest super, szczególnie, że to Italeri. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 15 Maja 2015 Autor Share Napisano 15 Maja 2015 (edytowane) Bardzo fajny! Szczególne wrażenie zrobiły na mnie drzwiczki do kabiny. Jedyne zastrzeżenie miałbym takie, że jak ryjesz linie podziału, to robisz je bardzo szerokie i głębokie. Nawet rylcem Olfy da się zrobić bardziej delikatne. I chyba trochę za bardzo zalewasz model farbą. Ale jest super, szczególnie, że to Italeri. Wiem, ale to był model robiony półtora roku temu, zostałem wywołany do tablicy więc sie pojawił Poza tym zmieniłem chemie , aerograf i przede wszystkim sposób kładzenia podkładu Ale z rylcem olfy muszę spróbować dziki za uwagi Mam nadzieje, że wam się spodoba i swym trudem zachęcę paru kolegów do tego modelu Podoba się bardzo, ale czy zachęciłeś? Idę poskładać klocki lego... Z lego jeszcze Mi-24 nie budowałem :P Dzięki Świetnie to wygląda, brudzenie prima sort.A sam helikopter - jedyny z demoludów, który mi się podoba. No... u Ciebie to komplement Dziękuje za uznanie Edytowane 15 Maja 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 15 Maja 2015 Share Napisano 15 Maja 2015 Fajoski brudasek !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 15 Maja 2015 Share Napisano 15 Maja 2015 Super! Fajne zdjęcia z naturalnym światłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin94 Napisano 15 Maja 2015 Share Napisano 15 Maja 2015 Bardzo ładny model!!Gratulacje!! Czym to Pan brudził?? Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 15 Maja 2015 Share Napisano 15 Maja 2015 Całkiem sporo można wycisnąć z poczciwego zestawu Italeri ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 15 Maja 2015 Share Napisano 15 Maja 2015 gniot jakich mało + zręczne paluszki = 740 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 15 Maja 2015 Autor Share Napisano 15 Maja 2015 Bardzo ładny model!!Gratulacje!! Czym to Pan brudził?? Pozdrawiam Marcin To żeś z ty "Panem" wypalił ale dzięki za uznanie Co zas sie tyczy brudzenia to trochę pigment, trochę aero i jasna farba; trochę suche pastele ... taki miszmasz Całkiem sporo można wycisnąć z poczciwego zestawu Italeri ;) Taka opinia w Twoim wydaniu to jak komplement, dziękuję gniot jakich mało + zręczne paluszki = 740 Dobre, dobre Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Maja 2015 Share Napisano 16 Maja 2015 Uwagi koledzy już przekazali, ja się pod nimi podpiszę. Prze twoją galerię i wpis w warsztacie wziąłem się znowu za swojego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 16 Maja 2015 Autor Share Napisano 16 Maja 2015 Uwagi koledzy już przekazali, ja się pod nimi podpiszę. Prze twoją galerię i wpis w warsztacie wziąłem się znowu za swojego. Miło mi to słyszeć, gdyż taki był zamiar mojej prezentacji Jakbyś miał jakieś pytania pisz śmiało TRZYMAM KCIUKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 16 Maja 2015 Share Napisano 16 Maja 2015 Ha, jestem bardzo zadowolony, ze zachęciłem cie do pokazania tego modelu, i ciesze się, że pokazałeś go z mini relacją warsztatowa, chyba w tym przypadku niezbędną. Twoje modelarstwo jest bardzo podobne to mojego(ze tak sobie pochlebie ,-)) Potrafisz zrobić znakomite detale, przerabiać model bez żadnych kompleksów i zahamowań, i na dodatek bezkompromisowo go malujesz ! Mam ogromna sympatie do takiego modelarstwa. Użył bym tu kilku wulgarnych sformułowań by podkreślić mój zachwyt i sympatie, ale nie z wiadomych względów się powstrzymam . Jedyna rzeczą jakiej mi brakuje, to zdjęcia w naturalnym swietle , robione tak, by imitowały prawdziwy helikopter. Jestem pewien, ze twój model byłby genialnym modelem do takich zdjęć. Mam tez wrażenie, ze Twój model wygląda na żywo 3 X lepiej. jest coś takiego z modelami w 72, że zdjęcia bardzo je powiększają. I to co jest filigranowe i fantastyczne na żywo , na dużych powiększeniach traci swoja ostrość. wiele detali mnie powaliło. A najbardziej wiatraczki !! Znakomite wyrzutniki ! Słowem Gratulacje !!! I jeszcze dodam, że Polskie Zielone śmigłowce, to znakomity temat dla modelarzy lubiących brud !!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 16 Maja 2015 Share Napisano 16 Maja 2015 Bardzo fajny efekt końcowy. Podoba się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 16 Maja 2015 Share Napisano 16 Maja 2015 Bardzo ładny brudasek _________________________________________________________________________________ Na warsztacie: Fiat BR.20M - Supermodel + blachy - Eduard 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 17 Maja 2015 Autor Share Napisano 17 Maja 2015 Przyznam się, że nie spodziewałem się tylu pochlebnych opinii, co do tak "brudnego" modelu... Dziękuję wszystkim bardzo Spiton, wzruszyłem się twoim wywodem do łez Użyłeś sporo "wielkich" słów (nie bluzgając ), żeby opisać taki mały model... Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 17 Maja 2015 Share Napisano 17 Maja 2015 A mówiłem,że do galerii trzeba dać?.......w zasadzie to Spiton już wszystko napisał,co chciałem napisać ........jest naprawdę fajnie ...choć ty sam najlepiej jesteś świadomy błędów,które byś poprawił robiąc kolejny MI-24.......Tak wogóle to przypomina mi te malowanie MI-17 Flachentego...tzn.brudzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 17 Maja 2015 Autor Share Napisano 17 Maja 2015 A mówiłem,że do galerii trzeba dać?.......w zasadzie to Spiton już wszystko napisał,co chciałem napisać ........jest naprawdę fajnie ...choć ty sam najlepiej jesteś świadomy błędów,które byś poprawił robiąc kolejny MI-24.......Tak wogóle to przypomina mi te malowanie MI-17 Flachentego...tzn.brudzenie O jakich błędach mówisz :P??? ... co do brudzenia to flacha miał ciut łatwiej :P miał większy metraż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 17 Maja 2015 Share Napisano 17 Maja 2015 Fakt, ja nie lubie brudzingu na modelach smiglakow, ale twoj i Flachy to zacne wyjatki ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 17 Maja 2015 Share Napisano 17 Maja 2015 HA.....napisałem błędy?......tak mi się tylko wyrwało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 17 Maja 2015 Autor Share Napisano 17 Maja 2015 HA.....napisałem błędy?......tak mi się tylko wyrwało ...Ty podpuszczaczu jeden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi