GEM Napisano 29 Grudnia 2015 Share Napisano 29 Grudnia 2015 Witam w kolejnej galerii. Od pewnego czasu "chodził" za mną ten model. Długo zbierałem się do tego żeby podjąć rękawicę. Pociągały mnie w tym modelu naciągi, wykonanie kół szprychowych, i właściwie to cały ten cudak bardzo mi się podobał. Powstał właściwie dość szybko. Zaczynałem go robić w połowie listopada. Początkowo miałem zamiar zrobić go z gotowego zestawu w skali 1:48, ale jak zobaczyłem jakość wyprasek to stwierdziłem że sam zrobię to lepiej i szybciej. A co z tego wyszło to zapraszam do oglądania i krytykowania. Jedyne rzeczy które wykorzystałem jako gotowe to zegary z Yahu model i tarcze mocowania śmigła i świece do silnika z Taurusa. Tak to wyszło. Bardzo dziękuję Arturowi D. za użyczenie nitek na naciągi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 29 Grudnia 2015 Share Napisano 29 Grudnia 2015 Ale zajefajna etażerka, Grzesiu moje gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 29 Grudnia 2015 Share Napisano 29 Grudnia 2015 O Jeżu kolczasty!!jak Ty tą plątaninę zrobiłeś??!!!Ale widzę że aparaturkę do bimbru zamontowałeś?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 29 Grudnia 2015 Share Napisano 29 Grudnia 2015 Ale widzę że aparaturkę do bimbru zamontowałeś?! Piękny szczegół ta chłodnica:) Cała reszta zresztą też! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 29 Grudnia 2015 Share Napisano 29 Grudnia 2015 Czyli wiadomo, czemu tak cicho było. Grzegorz - piękny model, podziwiam staranność i tempo prac. Do tego nietypowy temat, Triplane się bardziej z Sopwithem kojarzy, a tu taka egzotyka. Jestem też pewien, że niektóre rozwiązania dobrze by było pokazać w warsztacie. Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 29 Grudnia 2015 Share Napisano 29 Grudnia 2015 Piękny model i jeszcze piękniejszy kawał roboty i serducha jaki w niego włożyłeś. To jest esencja modelarstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 29 Grudnia 2015 Share Napisano 29 Grudnia 2015 Cudo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 29 Grudnia 2015 Share Napisano 29 Grudnia 2015 To jest MODELARSTWO!!! Gratuluję oryginalnego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 11 Stycznia 2016 Share Napisano 11 Stycznia 2016 Wielkie Gratulacje Grzegorz Piękny pajęczak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 11 Stycznia 2016 Share Napisano 11 Stycznia 2016 Chirurgiczno-ortopedyczna praca . Jest co podziwiać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daru65 Napisano 11 Stycznia 2016 Share Napisano 11 Stycznia 2016 Super model.Imitacje ŚRUB RZYMSKich z czego tworzysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 11 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2016 Dzięki za pozytywne komentarze. Śruby Rzymskie robię według patentu Wojtka Fajgi. Prezentował to gdzieś na forum. Kawałek rurki z wyciągniętego patyczka higienicznego, przewlekam nitkę z jednej strony, potem z drugiej tak żeby powstały po obu stronach rurki oczka. Zalewam rurkę odrobiną kleju, odcinam nie potrzebne kawałki nitki i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daru65 Napisano 12 Stycznia 2016 Share Napisano 12 Stycznia 2016 A mnie patyczki za nic nie chca sie wyciagnac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 12 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2016 To ewentualnie można użyć rurek mosiężnych. Można też poćwiczyć rozciąganie patyczków. To nie jest takie trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 12 Stycznia 2016 Share Napisano 12 Stycznia 2016 GEM pisałem na innym forum - zazdrość mnie zżera - piękny jest i napatrzeć się nie mogę! A mnie patyczki za nic nie chca sie wyciagnac Może to zabrzmieć kretyńsko, ale może to kwestia rzeczonych patyczków właśnie. Poszukaj takich gładkich z dość przezroczystym plastikiem - ma cienkie ścianki i jak je wyciągniesz będziesz miał małą śrubę przez, którą da radę przeciągnąć żyłkę, czy drucik. Drucikiem właśnie ja zastąpiłem żyłkę kiedy robię pętelki. Nie chcę tu GEMowi się wcinać w temat ale możesz podpatrzeć tutaj jak, to wygląda: http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=46064 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 3 Kwietnia 2016 Share Napisano 3 Kwietnia 2016 Galeria na forum mi umknęła, a model na żywo gwarantuje opad kopary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 3 Kwietnia 2016 Share Napisano 3 Kwietnia 2016 Świetny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 4 Kwietnia 2016 Share Napisano 4 Kwietnia 2016 piękna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
retopa Napisano 24 Września 2017 Share Napisano 24 Września 2017 Piękny model Grzesiu. Dopiero go zauważyłem przeszukując stare posty. Przechodzę właśnie ze skali 1/72 na 1/48 i mam w planach kilka wielopłatów (zwykłe dwupłatowce już mi się przejadły). Właśnie chciałem zamówić ten samolot na Ebay'u w skali 1/48 (model z lat 60-ch XX wieku), ale jak zobaczyłem jakość wyprasek, to chyba zrezygnuję. I tutaj dochodzimy do sedna mojego wpisu. Czy nie byłoby zbytnim grubiaństwem z mojej strony, gdybym poprosił Cię o kopię planów, na jakich bazowałeś budując swój model, ewentualnie inne materiały referencyjne? Mój adres: Tomasz Małysz ul. Batalionu AK Pięść 5/30 01-406 Warszawa tel. 606255215 mail: tomasz_malysz@op.pl Już z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi