bartek33365 Napisano 13 Stycznia 2016 Share Napisano 13 Stycznia 2016 No, no Grzesiu. Ładnie poczynasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 31 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2016 Mała aktualizacja. W ostatnim czasie prace skupiają się na wykonywaniu elementów wnętrza kabiny. Ten szkielet który miałem wykonany okleiłem elementami z blaszki i pomalowałem. Potem pobawiłem się trochę z przetarciami farby. Moim zdaniem całkiem ciekawie mi to wyszło. Dalej zabrałem się za wykonanie poszczególnych paneli. Zrobiłem je z kawałków polistyrenu. Pomalowałem je, i położyłem wcześniej przygotowane kalki. Jakoś nie bardzo byłem z nich zadowolony. Wydawały mi się trochę mało przestrzenne. Odłożyłem je i zacząłem kombinować inną wersję wykonania. Część paneli wytłoczyłem z blaszki aluminiowej. Tak przygotowane panele pomalowałem. Malowałem mieszanką farb Gunze 45 plus 46, w stosunku ok 8/2. Dalej powycinałem z polistyrenu wszystkie płytki na których są osadzone wyłączniki. Okleiłem je kalkomanią, zabezpieczyłem a następnie podoklejałem pokrętła, przełączniki , zegary,w miarę oczywiście możliwości. Wyszło coś takiego. Myślę że wygląda trochę ciekawiej jak pierwsza wersja i chyba te będą wklejone do kabiny. I to na dzisiaj tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 1 Lutego 2016 Share Napisano 1 Lutego 2016 Pięknie to wygląda Grzesiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VDR Napisano 1 Lutego 2016 Share Napisano 1 Lutego 2016 Patrząc od strony estetycznej i wizualnej to pierwsza wersja panelu głównego bardziej mi się podoba z racji mniejszych "obwódek" wokół zegarów. Na pozostałych kalki wyglądają 2D i przy takim panelu głównym będzie się rzucało w oczy. Te zegary w pierwszej wersji są subtelniejsze w moim odczuciu. W drugiej wersji ta czerń IMHO dominuje i zegary wyglądają jakby były bardzo głęboko osadzone. W zasadzie najbardziej to widać na zegarach paneli głównych. Pozostałe pstryczki wyglądają ok jak dla mnie. Takie moje subiektywne zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 1 Lutego 2016 Autor Share Napisano 1 Lutego 2016 Muszę się z Tobą zgodzić. Sam widzę, że z obwódkami zegarów trochę przesadziłem. Spróbuję to poprawić. Dzięki za uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 5 Lutego 2016 Autor Share Napisano 5 Lutego 2016 Trwają mozolne prace nad wnętrzem kabiny. Przygotowane panele postanowiłem zamocować do przygotowanej wanny tak aby nie pourywać delikatnych detali, ale i tak nie obyło się bez strat. Muszę trochę pouzupełniać. Przygotowałem elementy wyposażenia przejścia pomiędzy kabiną pilota a przedziałem transportowym. Zdjęcie trochę nie wyszło, ale jakoś strasznie błyszczał przy świetle. Zaczynam przygotowywać wiązki przewodów. Zrobiłem przymiarkę do kadłuba. Wszystko włożone na sucho. Prace trwają. C.D.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turecki Napisano 6 Lutego 2016 Share Napisano 6 Lutego 2016 To jakiś obłęd... wiedziałem że ten model ma niuanse po długości...ale że jest za wąski Grzesiu ...już dawno Cię powinni dać do teleexpresu w dziale ludzi pozytywnie zakręconych... tylko mi powiedz jak ja mam skleić tego swojego Mi-24 ..teraz to mi sie już... po prostu nie chce ... jak to kiedys mawiano "...Panie premierze jak tu żyć..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 6 Lutego 2016 Autor Share Napisano 6 Lutego 2016 Model może nie jest za wąski. Przy korekcie asymetrii trzeba było miejscami z jednej polowy kadłuba zeszlifować a do drugiej dokleić. Stąd może wrażenie że on jest poszerzany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 14 Lutego 2016 Autor Share Napisano 14 Lutego 2016 Prace trwają, choć trochę wolno. Nadszedł czas kiedy postanowiłem dokleić końcówkę belki. Ma to na celu wykończenie tych "brudnych" prac związanych ze szlifowaniem. Teraz zostaną jakieś drobne poprawki. Zaczynam prace związane z wypełnieniem i komory podwozia głównego. Nadszedł czas na wklejenie przygotowanych wcześniej wnęk kabiny. Musiałem już teraz zdecydować się na ten krok , bo nie mógł bym montować wyposażenia komory transportowej. Przed tym krokiem musiałem wkleić komorę podwozia przedniego. Po wklejeniu podłogi komory musiałem zrobić trochę obróbki blacharskiej na krawędziach drzwi. Przygotowałem dźwignie i drążki z kabin. Mam też przygotowane kubełki foteli. Do foteli to mam pytanie. Czy oba fotele są takie same? Trafiłem zdjęcia fotela pilota i fotela strzelca i są między nimi różnice. Czy tak jest zawsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 14 Lutego 2016 Share Napisano 14 Lutego 2016 Tak Grzesiu są różne. Tu masz ładne foty. Fotel operatora uzbrojenia http://fotelkatapultowy.pl/mi24s/Galeria.htm i pilota http://fotelkatapultowy.pl/mi24/Galeria.htm Piękna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 3 Marca 2016 Autor Share Napisano 3 Marca 2016 Chyba czas najwyższy coś nowego pokazać. Mało tego bo nygustwo mnie dopadło. Prawie skończony przedział transportowy. Wkleiłem ścianki boczne, podłogę, przygotowałem ławeczkę i podbitkę sufitu. Trochę na fotkach za bardzo widać przybrudzenia. Na żywo nie jest to takie intensywne. A może tak powinno być? w końcu to nie jest stan defiladowy. Teraz mam zamiar przykryć przedział, wyprowadzić "podłogę" pod silnikami i przekładnią, i zabieram się za oklejanie powierzchni blachami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 3 Marca 2016 Share Napisano 3 Marca 2016 Wspólnie z "Walrusem"Beeckera to mój ulubiony warsztat lotniczy. Super robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 6 Marca 2016 Share Napisano 6 Marca 2016 Piękna praca.Zazdroszczę kunsztu i precyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 6 Marca 2016 Share Napisano 6 Marca 2016 też obserwuję i podziwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 6 Marca 2016 Share Napisano 6 Marca 2016 Musze powiedzieć PETARDA :p niedługo wkładu własnego będzie więcej niż oryginału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 20 Marca 2016 Autor Share Napisano 20 Marca 2016 Dzięki panowie za dobre słowo. Ruszyły prace blacharskie. Chcąc uzyskać efekt wypukłych nitów i nakładanie blach robię to metodą podobną jak przy Wildze i Zlinie. Prace ruszyły od tyłu, czyli tak jak są nakładane blachy. Nie ukrywam że niektóre blachy były robione po kilka razy, tak aby, jako, tako , to wyszło. Tak na dzień dzisiejszy wygląda, jeszcze nie skończona belka. C.D.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 20 Marca 2016 Share Napisano 20 Marca 2016 Grzesiu, zrób go na stanowisku przynajmniej malarskim w warsztacie remontowym. Żal te blachy będzie zamalować. Jestem pod wrażeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 20 Marca 2016 Share Napisano 20 Marca 2016 Zrób coś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaesz Napisano 21 Marca 2016 Share Napisano 21 Marca 2016 Złapałem się za głowę widząc tą belkę Też jestem za gołym metalicznym z szachownicami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grymson Napisano 21 Marca 2016 Share Napisano 21 Marca 2016 GEM jesteś dla mnie Bogiem w dziedzinie Śmiglaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 21 Marca 2016 Share Napisano 21 Marca 2016 Robota jest niesamowita, z czego wykonujesz te blachy którymi kryjesz model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 21 Marca 2016 Autor Share Napisano 21 Marca 2016 Dziękuję za dobre słowo. Cytując klasyka "zwykła modelarska robota" To jest blaszka aluminiowa którą używa się w kwiaciarniach. Praktykowałem już to przy Wildze i Zlinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 22 Marca 2016 Share Napisano 22 Marca 2016 Jak już jesteśmy przy tej blaszce,to powiedz Grzegorzu jak się ta blaszka zachowuje przy powierzchniach,które mają np.kształt kopuły......nie marszczy się?.....czy może już wtedy patent z blaszką jest niewykonalny i trzeba coś innego wymyśleć?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 22 Marca 2016 Autor Share Napisano 22 Marca 2016 To zależy, o jakiej dużej kopule myślisz, jakie ostre przejście, Jak widać w moich wnękach podwozia to zagłębienie średnicy ok 4-6 mm i głębokie na ok 2mm są wykonalne. Jeśli chodzi o większe płaszczyzny, np. fragment poszycia kadłuba, to już trochę trzeba poćwiczyć. Trzeba "zrozumieć" jak się układa blacha. Są oczywiście pewne granice, bo blaszka aluminiowa to nie blacha głęboko tłoczna, jakiej używa się np. do robienia elementów karoserii w samochodach. Trzeba trochę poćwiczyć. Trzeba przygotować sobie wstępną formatkę o kształcie panelu, który chcemy uzyskać i potem stopniowo kształtować to na bryle. Czasami jest to kilka prób. Taka formatka musi być troszeczkę większa od gotowego panelu. Dopiero po uformowaniu obcina się to na gotowo. Możesz zrobić sobie małe doświadczenie. Weź łyżeczkę do herbaty, utnij kawałek blaszki aluminiowej o kształcie prostokąta, I spróbuj na tej zewnętrznej stronie łyżeczki ją wyprofilować. Może się okazać, że blacha zacznie się falować w miejscach gdzie jest zbyt duży naddatek. Ale jak wytniesz sobie blaszkę w kształcie elipsy i zaczniesz ją delikatnie rozcierać palcem od tej najbardziej wypukłej części na, zewnątrz, ale delikatnie ruchem do okoła, to wtedy powinno to być trochę łatwiej. Blaszka powinna się łatwiej poddawać. Może to trochę zawiłe, ale nie takie trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 23 Marca 2016 Share Napisano 23 Marca 2016 Szanowny Grzegorzu Po raz kolejny stwierdzę, że słów mi brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi