Skocz do zawartości

Podkład do aerografu

kasztanov

Rekomendowane odpowiedzi

• 9 years later...
Napisano (edytowane)

Szanowni, mam już serdecznie dość odrywania się Mr. Surfacera od powierzchni (umytej) modeli... Kolejny raz naiwnie uznałem, że "jakoś to będzie" no i użyłem go jako podkładu do okrętu z dosyć skomplikowanym układem kamuflażu. Poszło na niego sporo taśmy Tamiya - zawsze odpowiednio osłabionej przez kilkukrotnie przyklejanie i odklejanie skóry. 

Efekty są takie jak zawsze:

nwJCzZB.jpeg

XsUu1DE.jpeg

Jaki polecilibyście mi podkład o możliwie maksymalnej przyczepności do plastiku?

Edytowane przez Dudzio

Napisano (edytowane)

Surfacer nie sprawia innym takich kłopotów (statystycznie). Wniosek - problem leży w Twoim warsztacie a nie w materiale. Może dotykasz tłustymi palcami, może niewłaściwe rozcienczasz, nie wiem. Przyczyn może być kilka, ale na pewno nie jest nią surfacer. Chcesz bardziej agresywnego podkładu? Rozcieńczając surfacer dodaj acetonu. Ja w dawnych czasach rozcieńczałem surfacer czystym rozpuszczalnikiem nitro (na bazie acetonu). Trzeba było oczywiście nakładać delikatnie aby nie uszkodzić powierzchni, ale trzymało się jak diabli. Ale ja na Twoim miejscu  spróbowałbym najpierw odkryć, co jest nie tak w moim podejściu. Np. przemyłbym powierzchnię IPA lub nawet MLT przed podkładem. I dotykał modelu jedynie w rękawiczkach.  Zauważ, że u Ciebie surfacer odkleja się w postaci małych plamek. Dlaczego? Gdyby się słabo trzymał, odłaziłby wszędzie. Coś było nie tak z powierzchnią W TYM MIEJSCU.

Edytowane przez HKK
  • Like 3

Pierwszy raz widzę coś takiego, mieszam Surfacera z LT i nigdy nie zdarzyło mi się go ściągnąć z taśmą Tamiya i nigdy jej nie osłabiam. 

Nigdy nie myję też modeli przed podkładem.

Możesz spróbować trochę bardziej agresywnego podkładu z billmodelu - surfacer 4000.

• Like 1

No nie wiem. Modele były myte (wodą z płynem do naczyń) przed malowaniem podkładu i dotykałem ich potem tylko w rękawiczkach.

Kiedy jako podkładu używałem starych farb olejnych Revella i Humbrola to nic takiego się nie działo, przyczepność była bez zarzutu. Teraz jednak nie chcę ich używać, bo taki model po olejnych śmierdzi potem przez kilka dni, a żona w ciąży...

Zgadzam się, że surfacer od Gunze może być problematyczny, od lat używam i nic się nie dzieje takiego. Jednakże jeżeli bardzo chcesz coś mocniejszego ( :) ) to polecam ten od BilModel

Ale jeżeli oleje śmierdzą, to Bilmodel też może być problematyczny.

1 godzinę temu, sjr napisał:

Czym rozcieńczasz i w jakich proporcjach?

Używam do tego Mr Color Leveling Thinner i zazwyczaj proporcja to: surfacer 1:3 thinner.

No to nie mam pomysłu co może być nie tak. Używam Surfercer 1500 black z LT lub Wamodem. Kleję na to taśmę tamki, a nawet malarską która ma mocniejszy klej i jak na razie nie udało mi się zerwać tego razem z taśmą z modelu.

• Like 2

30 minut temu, Dudzio napisał:

Używam do tego Mr Color Leveling Thinner i zazwyczaj proporcja to: surfacer 1:3 thinner.

Też tak robię... Ile czekasz na wyschnięcie surfa?

Napisano (edytowane)

Jakim aero malujesz?

Widzę sporą porowatość powierzchni, może być tak, że malujesz małą dyszą i próbujesz nadrobić czas za bardzo odsuwając aero. Wtedy pokrywasz większą powierzchnię ale farba dociera częściowo sucha i nie ma szans zareagować z powierzchnią plastiku. I pojawiają się drobinki zaschniętej farby na powierzchni.

Edytowane przez Tap-chan

7 godzin temu, Thalgonis napisał:

Też tak robię... Ile czekasz na wyschnięcie surfa?

Kolor bazowy kładę zazwyczaj po minimum 24h. 

5 godzin temu, Tap-chan napisał:

Jakim aero malujesz?

Widzę sporą porowatość powierzchni, może być tak, że malujesz małą dyszą i próbujesz nadrobić czas za bardzo odsuwając aero. Wtedy pokrywasz większą powierzchnię ale farba dociera częściowo sucha i nie ma szans zareagować z powierzchnią plastiku. I pojawiają się drobinki zaschniętej farby na powierzchni.

Hm, to jest jakiś trop, może faktycznie powinienem sprawdzić jak wyjdzie przy malowaniu dyszą 0,5. Bo co do zasady to super blisko aerografu raczej nie trzymam.

Ja do podkładów używam dyszę, 0.4 i kładę je na mokro, tzn staram się trzymać na tyle blisko aero żeby ewidentnie widać było jak thiner odparowuje na modelu a nie w locie. 

• Like 1

Atam gadanie bzdury z dyszą. Ja tam uzywam dyszy 0.2 do podkładów akrylowych i surfacer i nigdy nic nie odchodzi mi.