patrykvel Napisano 3 Kwietnia 2016 Share Napisano 3 Kwietnia 2016 @Solo- Chyba od 3 tygodni stoisz nad trudnym wyborem kupna izopropanolu. Do efektywności acetonu to mu troche brakuje, więc coś za coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 3 Kwietnia 2016 Share Napisano 3 Kwietnia 2016 Taką decyzję trzeba przemyśleć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 18 Maja Share Napisano 18 Maja (edytowane) Szanowni, mam już serdecznie dość odrywania się Mr. Surfacera od powierzchni (umytej) modeli... Kolejny raz naiwnie uznałem, że "jakoś to będzie" no i użyłem go jako podkładu do okrętu z dosyć skomplikowanym układem kamuflażu. Poszło na niego sporo taśmy Tamiya - zawsze odpowiednio osłabionej przez kilkukrotnie przyklejanie i odklejanie skóry. Efekty są takie jak zawsze: Jaki polecilibyście mi podkład o możliwie maksymalnej przyczepności do plastiku? Edytowane 18 Maja przez Dudzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 19 Maja Share Napisano 19 Maja (edytowane) Surfacer nie sprawia innym takich kłopotów (statystycznie). Wniosek - problem leży w Twoim warsztacie a nie w materiale. Może dotykasz tłustymi palcami, może niewłaściwe rozcienczasz, nie wiem. Przyczyn może być kilka, ale na pewno nie jest nią surfacer. Chcesz bardziej agresywnego podkładu? Rozcieńczając surfacer dodaj acetonu. Ja w dawnych czasach rozcieńczałem surfacer czystym rozpuszczalnikiem nitro (na bazie acetonu). Trzeba było oczywiście nakładać delikatnie aby nie uszkodzić powierzchni, ale trzymało się jak diabli. Ale ja na Twoim miejscu spróbowałbym najpierw odkryć, co jest nie tak w moim podejściu. Np. przemyłbym powierzchnię IPA lub nawet MLT przed podkładem. I dotykał modelu jedynie w rękawiczkach. Zauważ, że u Ciebie surfacer odkleja się w postaci małych plamek. Dlaczego? Gdyby się słabo trzymał, odłaziłby wszędzie. Coś było nie tak z powierzchnią W TYM MIEJSCU. Edytowane 19 Maja przez HKK 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 19 Maja Share Napisano 19 Maja Pierwszy raz widzę coś takiego, mieszam Surfacera z LT i nigdy nie zdarzyło mi się go ściągnąć z taśmą Tamiya i nigdy jej nie osłabiam. Nigdy nie myję też modeli przed podkładem. Możesz spróbować trochę bardziej agresywnego podkładu z billmodelu - surfacer 4000. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 19 Maja Share Napisano 19 Maja No nie wiem. Modele były myte (wodą z płynem do naczyń) przed malowaniem podkładu i dotykałem ich potem tylko w rękawiczkach. Kiedy jako podkładu używałem starych farb olejnych Revella i Humbrola to nic takiego się nie działo, przyczepność była bez zarzutu. Teraz jednak nie chcę ich używać, bo taki model po olejnych śmierdzi potem przez kilka dni, a żona w ciąży... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 19 Maja Share Napisano 19 Maja Czym rozcieńczasz i w jakich proporcjach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 19 Maja Share Napisano 19 Maja Zgadzam się, że surfacer od Gunze może być problematyczny, od lat używam i nic się nie dzieje takiego. Jednakże jeżeli bardzo chcesz coś mocniejszego ( ) to polecam ten od BilModel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 19 Maja Share Napisano 19 Maja Ale jeżeli oleje śmierdzą, to Bilmodel też może być problematyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 19 Maja Share Napisano 19 Maja 1 godzinę temu, sjr napisał: Czym rozcieńczasz i w jakich proporcjach? Używam do tego Mr Color Leveling Thinner i zazwyczaj proporcja to: surfacer 1:3 thinner. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 19 Maja Share Napisano 19 Maja No to nie mam pomysłu co może być nie tak. Używam Surfercer 1500 black z LT lub Wamodem. Kleję na to taśmę tamki, a nawet malarską która ma mocniejszy klej i jak na razie nie udało mi się zerwać tego razem z taśmą z modelu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 19 Maja Share Napisano 19 Maja 30 minut temu, Dudzio napisał: Używam do tego Mr Color Leveling Thinner i zazwyczaj proporcja to: surfacer 1:3 thinner. Też tak robię... Ile czekasz na wyschnięcie surfa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 19 Maja Share Napisano 19 Maja Może nakładaj kilka cienkich warstw i pozwól każdej przeschnąć dłużej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 19 Maja Share Napisano 19 Maja (edytowane) Jakim aero malujesz? Widzę sporą porowatość powierzchni, może być tak, że malujesz małą dyszą i próbujesz nadrobić czas za bardzo odsuwając aero. Wtedy pokrywasz większą powierzchnię ale farba dociera częściowo sucha i nie ma szans zareagować z powierzchnią plastiku. I pojawiają się drobinki zaschniętej farby na powierzchni. Edytowane 19 Maja przez Tap-chan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 19 Maja Share Napisano 19 Maja 7 godzin temu, Thalgonis napisał: Też tak robię... Ile czekasz na wyschnięcie surfa? Kolor bazowy kładę zazwyczaj po minimum 24h. 5 godzin temu, Tap-chan napisał: Jakim aero malujesz? Widzę sporą porowatość powierzchni, może być tak, że malujesz małą dyszą i próbujesz nadrobić czas za bardzo odsuwając aero. Wtedy pokrywasz większą powierzchnię ale farba dociera częściowo sucha i nie ma szans zareagować z powierzchnią plastiku. I pojawiają się drobinki zaschniętej farby na powierzchni. Hm, to jest jakiś trop, może faktycznie powinienem sprawdzić jak wyjdzie przy malowaniu dyszą 0,5. Bo co do zasady to super blisko aerografu raczej nie trzymam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 19 Maja Share Napisano 19 Maja Ja do podkładów używam dyszę, 0.4 i kładę je na mokro, tzn staram się trzymać na tyle blisko aero żeby ewidentnie widać było jak thiner odparowuje na modelu a nie w locie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 20 Maja Share Napisano 20 Maja Atam gadanie bzdury z dyszą. Ja tam uzywam dyszy 0.2 do podkładów akrylowych i surfacer i nigdy nic nie odchodzi mi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi