Bartek14 Napisano 18 Lipca 2009 Share Napisano 18 Lipca 2009 Blu-Tack które zachwala kolega reggy można zastąpić np. zwykłą plasteliną? Nie bo plastelina jest "oleista" , weż plaseline w ręke to bedziesz miał ręce slizkie , a pozatym farba nie bedzie kryła w miejscu gdzie ją przykleiłeś . Czy środek Hubrola Maskol się nie spisuje, bo nie wiem co lepiej kupić? Humbrol jest dobry ale podobno lepszy jest maskol Talensa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
footribe Napisano 18 Lipca 2009 Share Napisano 18 Lipca 2009 Na plasteline moge ci powiedziec wielkie NIE. Raz sam sprobowalem i nakleilem plasteline. Pomalowalem i wszystko ok. Ale jak chcialem ja zdjac to w tych miejscach zostaly tluste plamy (nawet woda z mydlem nie daje rady) oraz w niektorych miejscach nie chciala mi sie odlepic i zostala juz na zawsze. To wszystko przez wysoka temperature. Kazdy wie ze plastelina po rozgrzaniu jest lepsza w modelowaniu. Jak ktos to wie to musi bardzo uwazac bo jak sie tak rozpusci na modelu to juz nie zejdzie. Ja wlasnie tak mialem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 23 Lipca 2009 Share Napisano 23 Lipca 2009 Witam wszystkich Mam problem z doborem metalizera a mianowicie, z jakiej firmy wybrać żeby w miarę wiarygodnie odwzorował aluminium poszycia samolotu w skali 1/32?? Chyba, że jest coś lepszego niż farba?? A no i żeby to nie była farba akrylowa> Z góry dziękuję. Pozdrawiam Albert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 23 Lipca 2009 Share Napisano 23 Lipca 2009 Witam wszystkich Mam problem z doborem metalizera a mianowicie, z jakiej firmy wybrać żeby w miarę wiarygodnie odwzorował aluminium poszycia samolotu w skali 1/32?? Chyba, że jest coś lepszego niż farba?? A no i żeby to nie była farba akrylowa> Z góry dziękuję. Pozdrawiam Albert Może Gunze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 23 Lipca 2009 Share Napisano 23 Lipca 2009 Może Gunze? A ModelMaster to akryle tak?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 23 Lipca 2009 Share Napisano 23 Lipca 2009 Może Gunze? A ModelMaster to akryle tak?? Akryle i emalie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 23 Lipca 2009 Share Napisano 23 Lipca 2009 Może Gunze? A ModelMaster to akryle tak?? Akryle i emalie A jakieś konkretne numery albo oznaczenia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 23 Lipca 2009 Share Napisano 23 Lipca 2009 Model master to będzie 1401 wzwyż, a gunze to z serii C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 23 Lipca 2009 Share Napisano 23 Lipca 2009 Model master to będzie 1401 wzwyż, a gunze to z serii C Aha w taki razie dzięki coś na pewno wybiorę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galo82 Napisano 25 Lipca 2009 Share Napisano 25 Lipca 2009 Tak z innej beczki.. proszek z tego filmiku to zwykły proszek do pieczenia ? dobrze to tłumacze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macotra21 Napisano 26 Lipca 2009 Share Napisano 26 Lipca 2009 tak, baking powder to po naszemu proszek do pieczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystyna_z_gazowni Napisano 1 Sierpnia 2009 Share Napisano 1 Sierpnia 2009 Może to naiwne pytanie ale czy zwsze po surfacerze trzeba trasować linie czy jest to zabieg konieczny przy danym egzemplarzu modelu? Chodzi mi o te o oznaczeniu 1000 lub 1200. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 1 Sierpnia 2009 Share Napisano 1 Sierpnia 2009 Hej Krysiu. Hym, może nie do końca rozumiem o co dokładnie chodzi, ale opowiem jak jest - może się trochę wyklaruje. Jeżeli masz model z wytrasowanymi liniami, czy to wyrytymi samodzielnie czy firmowo na wypraskach, i napylisz z aerka na niego Surfacera 1200 albo 1000 warstwą o grubości jaka jest wystarczająca jako podkład, to linie nie ulegną zatarciu. Nanoszenie surfacera 1000 i 1200 jako podkład pędzlem mija się z celem. 500 pędzlem tylko jako płynna szpachlówka do drobnych rys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystyna_z_gazowni Napisano 1 Sierpnia 2009 Share Napisano 1 Sierpnia 2009 Może niejasno się wyraziłem ale nigdy nie używałem takiego specyfiku. Widzę, że jest chwalony i chciałbym spróbować. Chodziło mi właśnie o naniesienie na model z wklęsłymi liniami podziału. Nie wiedziałem czy surfacer jest na tyle delikatny żeby ich za bardzo nie wyrównał. Teraz zostałem olśniony i nie pozostaje mi nic innego jak dokonać stosownych zakupów i przystąpić do pracy - mossi czeka Wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 1 Sierpnia 2009 Share Napisano 1 Sierpnia 2009 Pamiętaj, że najlepiej rozcieńczać firmowym rozcieńczalnikiem, Mr. Color Leveling Thinner. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 8 Sierpnia 2009 Share Napisano 8 Sierpnia 2009 Czołem potrzebuje porady przy doborze podkładu na metal i plastik w jednym. Zna ktoś coś dobrego?? interesuje mni ekonkretna nazwa i firma Z góry dziękuję za pomoc!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 14 Sierpnia 2009 Share Napisano 14 Sierpnia 2009 Maskol wylał mi się na jeansowe spodnie , czy da się co ś z tym zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 14 Sierpnia 2009 Share Napisano 14 Sierpnia 2009 A nie da rady go ściągnąć po zaschnięciu jak z modelu? Nawet jak nie, to będziesz miał nauczkę, żeby zakładac "robocze" wdzianko jak coś robisz Lepiej chyba przeznaczyć jedna parę ciuchów na kilka lat niż cztery na rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 14 Sierpnia 2009 Share Napisano 14 Sierpnia 2009 Najlepsze jest to ,że przytrafiło mi się to w czasie wizyty gości, znaleziony maskol postanowiłem odłożyć i tu nieeeeeeeeeeespodzianka. Jak można coś otworzyć i nie zamknąć ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek298 Napisano 19 Sierpnia 2009 Share Napisano 19 Sierpnia 2009 Czy benzyna lakowa to to samo co rozpuszczalnik lakowy? Bo powiedziałem gościowi w sklepie, żeby dał mi benzynę lakową a on dał mi rozpuszczalnik lakowy. Czy to jest to samo? Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 19 Sierpnia 2009 Share Napisano 19 Sierpnia 2009 Czy benzyna lakowa to to samo co rozpuszczalnik lakowy? Ta benzyna lakowa z sklepów budowlanych a benzyna lakowa zakupiona w sklepach dla plastyków to mniej więcej taka różnica jak pomiędzy krzesłem elektrycznym a krzesłem. Nie korzystaj broń Boże ani z rozpuszczalnika ani z benzyny lakowej ze sklepu buowlanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 19 Sierpnia 2009 Share Napisano 19 Sierpnia 2009 Czy benzyna lakowa to to samo co rozpuszczalnik lakowy?Bo powiedziałem gościowi w sklepie, żeby dał mi benzynę lakową a on dał mi rozpuszczalnik lakowy. Czy to jest to samo? Z góry dzięki Napisz do czego chcesz jej użyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek298 Napisano 19 Sierpnia 2009 Share Napisano 19 Sierpnia 2009 Mam zamiar użyć jej do rozcieńczania Humbroli. Tam wcześniej jest napisane, że należy rozcieńczać benzyną lakową lu rozcieńczalnikiem Wamodu. Jeżeli już rozcieńczam, to mam sobie odlac troche farby i ja rozcieńczyć czy odrazu całą farbę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 19 Sierpnia 2009 Share Napisano 19 Sierpnia 2009 Owszem ale tą lakową ze sklepu dla plastyków. Nie ryzykowałbym użycia tej z budowlanego pomijam, że śmierdzi ona tak nie mozliwe, że to jest nie do opisania. Rozcieńczasz tyle ile ci jest potrzebne w danej chwili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Montano Napisano 19 Sierpnia 2009 Share Napisano 19 Sierpnia 2009 Ja używam lakowej z budowlanego do humbroli i aero maluje sie super, podobnie do malowania pędzlem. A pozatym jak dla mnie to praktycznie jej nie czuć. Zależy jaki kto ma "nosek" Jutro zamierzam tez przetestować White Spirit z budowlanego bo cena 8,5zł za pół litra jest obiecująca i zachęcająca:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi