Jump to content

Enerdowska cieżarówka IFA W50 1/35

bożo wpożo
 Share

Recommended Posts

Porzucił bożo chwilowo sowiecki samochodzik plastikowy na rzecz tejże żywicy . Trzeba zacząć ćwiczyć ciężarówki - na razie wojskowe , żeby w przyszłym roku móc wystartować z jakąś cywilną w konkursie 2017 , bo z koparkami i innymi traktórami zdaje się będzie zakaz wjazdu

Pudełko rzeczonej IFY , zawartosć sobie darowałem , gdyż żywica jak żywica :

i1_zpseeq6lgij.jpg

Taka sytuacja :

W ch.. olerę nikomu niepotrzebnej roboty , czyli zupełnie niewidoczny silnik

i4_zpsamynlv8x.jpg

i13_zps8duplfsq.jpg

i2_zpsikbjlui1.jpg

i4_zpsamynlv8x.jpg

i5_zpser3vtfqi.jpg

Trochę zawieszenia z mostami :

i8_zpsxi6ffu2s.jpg

I przymiarka z ramą :

i12_zpscctrd0h1.jpg

i11_zpscb9z0pat.jpg

i9_zps40355gwo.jpg

i10_zpsix7zmncc.jpg

Przypudruję jeszcze zawieszenie pigmencikami jak już zamontuję kółka . Porządek z drutami zrobi się jak będę pasował szoferkę .

Czuwaj !

Spokojnie spokojnie . To nie galeria . Na zawieszeniu jest rdzawy łosz od AK , a on na zdjęciach wychodzi mi zawsze bardzo intensywny wpadający w czerwień . Potem pójdzie jeszcze track łosz i wygasi wszystko , a potem bryzgi z kałuż czy tam co jeszcze . Natomiast pojazd bedzie mocno wyeksploatowany .

Zapewniam Cię , że dam radę

IFA W50LA...tak myślę może z Moson 2017 przytargam. Świetna ciężarówka. Będę się bacznie przyglądał Twoim postępom. Puki co, z E-Day zamierzam przywieść sobie Tatrę 148 VNM.

Cieszę się , że się podobają - i zdjęcia i Ifunia

Balatony zaś polecam bardzo - naprawdę super opracowane modele . Świetna gatunkowo żywica , pasujące do siebie części , niepokoślawione , ładny detal , ślady po ewentualnym druku 3D jeżeli w ogóle są - to w miejscach później nie widocznych w modelu, normalnie jak nie żywica . Nie trzeba rozhuśtywać garnka z wodą , nie wspomnę o cenach , bo to mniej więcej połowa ceny u konkurentów , a jakościowo są kilometry do przodu . Tak polubiłem żywicę , że zdaje się pozbędę się magazynu plastikowych modelików - wbrew pozorom przy budowie samego modelu znacznie mniej pracy jest .

Tymczasem nadciąga do mnie ruski WALEC drogowy z Redirona

• 2 weeks later...

Dzięki chłopy .

Radek :

Tamijowski "ruber black " , boki rozjaśnione błekitnoszarym . Na to mieszanka : troszkę akowskiego plastera + każdego akowskiego pigmentu po trochu + akowski olejny siuwaks zdaję się glina+ łajtspiryt . Obsmarowałem opony i nadmiar usunąłem takim cyngwajsem co se kobity oczy malują ( taka gąbka na patyku ) . Potem gdzie nie gdzie jasnym pigmentem z wodą posmerałem dla zróżnicowania i znowu tym patykiem nadmiar usunąłem . Ot - tyle .

Przyznam , że musiałem się trochę nagimnastykować , bo w zasadzie pierwszy raz mordowałem podwozie co jest w zasadzie całe czarne i jest to według mnie dość niewdzięczny kolor do ciurania

Powycinałem sobie wstępnie pozostałe cząstki - żeby zrobić IFuni mieszkanko i szoferkę .

Domek :

i1_zpstmwdbf9a.jpg

Szoferka w stanie rozkładu :

i2_zps4eoeivxa.jpg

I podwozie poskładane do kupy . Nie wiem po co się z tym mordowałem bo oprócz kółek to za wiele widać nie będzie

i3_zpsdfqf7eoo.jpg

i4_zpsjgrxyty7.jpg

i5_zps3mxb7iw8.jpg

i6_zps068hqjt6.jpg

i7_zpsa1txktyi.jpg

i8_zpsoahhplri.jpg

i9_zps2i02f74v.jpg

Dzięki za komentarze

z czego robisz zakucia węży ?

W tym modelu :

viewtopic.php?f=88&t=51488&hilit=koparko+spycharka&start=30

były takie zakucia , kilka rodzai i było ich na górkę , poprosiłem wiec kolegę i odlał mi z żywicy trochę na zapas .

• 1 month later...

Tyle mam . Tera jeszcze trzeba tu poprawić , tam poprawić , dopasować drzwi , pomalować , drugi łoszyk , trochę obić i olejami ściurać . Do kupy też złożyć ...

Szoferka - nie jest najłatwiejszym etapem , zwłaszcza szyby z okładki na dokumenty

lak1_zpsmswiez9b.jpg

lak2_zpsyw4vmaiy.jpg

lak3_zpsbpfv4nvo.jpg

Domek :

lak4_zpshmfmofsg.jpg

lak6_zpsa57ztntg.jpg

lak8_zps40rjszth.jpg

lak9_zpsujkiyolk.jpg

lak5_zpssjluumtz.jpg

Nie omieszkałem przymierzyć na sucharka :

lak10_zpsatyqbzuu.jpg

lak11_zpst8zeufwx.jpg