milczacy Napisano 6 Listopada 2018 Share Napisano 6 Listopada 2018 Odgrzewam starego kotleta - czy miał ktoś do czynienia z zaginarkami Trumpeter? Czy one są stalowe? Np taka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romanov Napisano 17 Kwietnia 2019 Share Napisano 17 Kwietnia 2019 Witam A może taka giętarka Was zainteresuje ? To jest model z łamanym stolikiem co znacznie ułatwia wyginanie długich elementów. szerokość robocza to 180 mm. Można blaszki zaginać do 135 stopni. Stolik wykonany z mosiądzu a nóż z pazurami z stali ulepszonej C45. głównie przeznaczona do blach mosiężnych o grubościach 0,1-0,3 mm Giętarka nie boi się blach nie podtrawianych, co pozwala na gięcie elementów wykonanych samemu Nóż można obracać o 180 stopni co pozwala na wyginanie długich elementów jak i drobnych po stronie pazurów. Na filmie widać gięcie blach nie podtrawianych Oczywiście sam wykonuję całą giętarkę od podstaw. Pozdrawiam Romanov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 17 Kwietnia 2019 Share Napisano 17 Kwietnia 2019 Pomysł ze stolikiem fajny. Ale Twoja zaginarka niestety jest mało użyteczna do tworzenia więcej niż jednej płaszczyzny zagięcia. Szczególnie przy drobnych blachach. U Ciebie grubość ostrza nie pozwala na stworzenie małych zamkniętych profili. Poza tym przydałaby się miejscami większa przestrzeń między pazurami. Żeby wyjaśnić - chodzi mi o te wymiary. Tu masz przykład jak wygląda dobra zaginarka ze Small Shop: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romanov Napisano 17 Kwietnia 2019 Share Napisano 17 Kwietnia 2019 Rozumiem Aczkolwiek robiłem kilka pod dyktando użytkownika. Czyli jeśli klient chce inne rozmiary i odległości miedzy pazurami to jest to do wykonania bez dodatkowych kosztów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 17 Kwietnia 2019 Share Napisano 17 Kwietnia 2019 Ok - to na dzień dzisiejszy co jest dobrym wyborem do skali 1:35? Taka optymalizacja koszty / możliwości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romanov Napisano 17 Kwietnia 2019 Share Napisano 17 Kwietnia 2019 (edytowane) Właśnie o tym chciałem napisać że ta giętarka dla modelarzy budujących modele w skalach 1:350 czy 1:700 to tak jak dać kowadło zegarmistrzowi. Tam detale sa malutkie więc tą giętarką nie bardzo ale już modele w 1:35 i większej skali 1:24 1:32 1:16 itp to jest jak najbardziej cool. Przypomnę że jeśli chodzi o stronę z tzw pazurami jestem otwarty na wszelkie indywidualne potrzeby kolegów Pozdrawiam Roman-ov Edytowane 17 Kwietnia 2019 przez Romanov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 6 Lipca 2019 Share Napisano 6 Lipca 2019 Dobry, odgrzewam temat, chciałbym sobie kupić zaginarkę, giętarkę. Potrzebuję waszej porady, na co zwrócić uwagę, jaką polecicie etc. Na szybko namierzyłem : Trumpeter 09931 Zaginarka do elementów fototrawionych https://www.mojehobby.pl/products/Zaginarka-do-elementow-fototrawionych.html RP Toolz PIRANHA 300 / zaginarka do elementów fototrawionych https://agtom.eu/zaginarki-do-blaszek/346211-300-mm-long-pe-tool.html Zaginarka Rafhart V3 - Photo Etch Bending Tool https://agtom.eu/zaginarki-do-blaszek/344097-zaginarka-rafhart-v3-photo-etch-bending-tool.html O zaginarce Rafharta słyszałem wiele dobre ale tutaj jest akurat nie dostępna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 6 Lipca 2019 Share Napisano 6 Lipca 2019 Najlepsze zaginarki robi The Small Shop. Wadą naturalnie jest wysoka cena, jak to zwykle bywa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 6 Lipca 2019 Share Napisano 6 Lipca 2019 Bierz RP Toolz, wystarczy nawet 135mm. Mam, jest komplet stalowa, sprowadza się bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 6 Lipca 2019 Share Napisano 6 Lipca 2019 19 minut temu, Solo napisał: Najlepsze zaginarki robi The Small Shop. Wadą naturalnie jest wysoka cena, jak to zwykle bywa. 16 minut temu, mbrnnr napisał: Bierz RP Toolz, wystarczy nawet 135mm. Mam, jest komplet stalowa, sprowadza się bardzo dobrze. Jaka jest różnica między the small shop a RP Toolz ? W jej wielkości ? np. między takimi : http://www.m-zone.pl/zaginarka-do-elementow-fototrawionych-8-calowa.html http://www.m-zone.pl/zaginarka-do-elementow-fototrawionych-5-5-calowa.html a https://agtom.eu/zaginarki-do-blaszek/346211-300-mm-long-pe-tool.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 6 Lipca 2019 Share Napisano 6 Lipca 2019 RP Toolz robi niezłe narzędzia, ale jakościowo raczej daleko im do The Small Shop. Pytanie czego potrzebujesz od takiej zaginarki, obejrzyj sobie jak wyglądają ich kształty, która daje więcej możliwości. The Small Shop raczej wygrywa tutaj na każdym polu, poza ceną naturalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 6 Lipca 2019 Share Napisano 6 Lipca 2019 Cenowo akurat mieści się w założonym budżecie Potrzebuję do pancerki i lotnictwa od 1:72 do 1:35, pooglądam je dokładniej, poczytam recenzje. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rektor Napisano 6 Lipca 2019 Share Napisano 6 Lipca 2019 Aluminiowa linijka zawsze dawała radę. Chyba, że chodzi o produkcje masową. Do zaginarek "stacjonarnych" mój stosunek jest raczej obojętny. Zastawiałbym się nad zaginarką z zawiasem... Inny koszt prawda, ale funkcjonalność kasuje linijkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 6 Lipca 2019 Share Napisano 6 Lipca 2019 32 minuty temu, Bengal napisał: Jaka jest różnica między the small shop a RP Toolz ? W jej wielkości ? np. między takimi : http://www.m-zone.pl/zaginarka-do-elementow-fototrawionych-8-calowa.html http://www.m-zone.pl/zaginarka-do-elementow-fototrawionych-5-5-calowa.html a https://agtom.eu/zaginarki-do-blaszek/346211-300-mm-long-pe-tool.html Ja mam 135 do lotnictwa 1/72-1/32 i do pancerki 1/48-1/35. Jakościowo nie ma różnicy, obie są stalowe - i to jest najważniejsze, ale w okolicy jajek bardziej łaskocze ta droższa. Jeśli chcesz wydać więcej, to tak zrób. Jeśli kupisz tańszą, zostanie Ci kasa na inne pierdoły i niczego Ci nie będzie brakować. Sam szukałem długo, macałem różne, nawet customy z Czech za kupę forsy i nie widziałem głębszego sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 13 Maja 2021 Share Napisano 13 Maja 2021 To może dodam swoje trzy grosze. Kupiłem sobie zaginarkę RP Toolz Piranha 135. Na razie testowana do blaszek okrętowych w skali 1/350. Bardzo dobra jakość wykonania, mocna stal, sprężynki, precyzja wykonania itd , jednak denerwują mnie jej dwie cechy: - blat z wyszczotkowanej (?) stali która mocno odbija światło. Bliki utrudniają obserwację pracy i męczą wzrok. - dość krótkie zęby. Mimo, że całe narzędzie ma całkiem sporą długość i znaczną ilość zębów, nie jest tak użyteczne, jak mogłoby być. Na przykład schody w 1/350 to zabawa na parę podejść - a wystarczyłoby zrobić ząbek kilka milimetrów milimetrów dłuższy. Oczywiście, nie sa to wady dyskwalifikujące, ale warto zdawać sobie z nich sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 16 Lutego 2022 Share Napisano 16 Lutego 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, BHmodels napisał: Szczerze to najbardziej się opłaca zrobienie zaginarki własnej roboty za ok 20/30zł Szczerze kolego, to chyba nie wiesz o czym mówisz... Pokaż taką zaginarkę a potem pokaż jak zaginasz na niej typowe "pudełeczko" z blachy o boku 2mm lub reling okrętu długości 4cm. Edytowane 16 Lutego 2022 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 16 Lutego 2022 Share Napisano 16 Lutego 2022 (edytowane) Kostku, to dobrze że masz pasję. Taką młodzież należy wspierać,. Jak najbardziej znajdziesz tu miejsce, gdzie będziesz mógł sie wiele nauczyć. Mnie kiedyś uczono, że jak się wchodzi do kogoś, to na początek należy raczej więcej słuchać niż mówić. To jest niegłupia zasada. Czytaj, szukaj, analizuj. Potem pytaj, jeśli czegoś nie wiesz. Naprawdę, skup się na razie na więcej na słuchaniu i próbach zastosowania porad w swoich pracach, zadawaniu pytań, jeżeli chcesz być poważnie traktowany (nie zaś jak uciążliwy spamer). Co do Twojego patentu: do prostych kształtów, takich jak piszesz, nadaje się (i to lepiej) większość szerokich i płaskich pęset, płaskie cążki, również szczęki suwmiarki. Zawsze można sięgnąć też po klocki Lego. Myślę, że można sporo podobnych mikropatentów wykombinować. Ale w jaki sposób chciałbyś swoim patentem zagiąć różnego rodzaju małe i skomplikowane, "pudełkowate" kształty, to nie wiem. Pozdrawiam, Michał Edytowane 16 Lutego 2022 przez socjo1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 16 Lutego 2022 Share Napisano 16 Lutego 2022 (edytowane) To co pokazałeś, nie jest lepsze do zaginania blaszek niż przyzwoite szczypce. A nawet gorsze, bo do precyzyjnego zaginania potrzebne są ostre krawędzie i minimalny prześwit. Tu tego nie ma. Sorry chłopie, ale z tą "zaginarką" polegniesz na ciut bardziej wymagających blachach. Dobrze, że sam eksperymentujesz i dłubiesz we własnym zakresie. Pokaż innym co zrobiłeś, zapytaj o opinię - to też jest ok. Ale nie sugeruj, że ta prowizorka to dobre rozwiązanie dla każdego. Edytowane 16 Lutego 2022 przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 16 Lutego 2022 Share Napisano 16 Lutego 2022 (edytowane) Popieram...próbuj, sprawdzaj, kombinuj, myśl. Doświadczenia nikt Ci nie zabierze, nabytych umiejętności także. Co do zaginarki: fajna, teraz powyginaj trochę blach, sprawdzisz + i - swojego pomysłu. Ożebrowania kabiny rwd 6 tym już nie wygniesz...ale próbuj. P.S używa ktoś zaginarki Trumpka? Edytowane 16 Lutego 2022 przez myszaty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 16 Lutego 2022 Share Napisano 16 Lutego 2022 27 minut temu, BHmodels napisał: Dzięki za uwagi Górną listwę można by zrobić z grubszej linijki alu, mniej podatna na wygięcie. Podstawą jest grubość bo daje sztywność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 17 Lutego 2022 Super Moderator Share Napisano 17 Lutego 2022 Kontynuujemy temat o zaginarkach. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 18 Lutego 2022 Share Napisano 18 Lutego 2022 Kiedyś szkoda mi było kasy na "prawdziwą" zaginarkę i dobrym pomysłem wydała mi się taka fototrawiona od Radu Brinzana (RB). Wygląda atrakcyjnie, ale w praktyce działa słabo. Górną płytkę trzeba przyciskać palcami i docisk nie jest równomierny. Blaszka na zawiasie służaca do wyginania bardziej przeszkadza niż pomaga. Do gięcia większych elementów narzędzie się nie nadaje, a do drobiazgów lepsza jest pęseta lub suwmiarka. Nie było rady, kupiłem klasyczną: Do 1/72 całkowicie wystarcza ten rozmiar. A jak na taką małą zaginarkę, ma całkiem spory komplet zębów. Solidna, mosiężno-stalowa. Te "ameliniowe" mnie nie przekonują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 18 Lutego 2022 Share Napisano 18 Lutego 2022 @HKK A czyj to wytwór? W kontekście swojej poprzedniej wypowiedzi nt. RBToolz (chyli chyba też Radu Brinzan) dopiszę, że istotnie spróbuję być może blat roboty poczernić jakimś chemicznym czernidłem - "oksydą na zimno". Póki co jestem ciemny w tym temacie, ale będę dawał znać, jak się sytuacja rozwinie. No i jeszcze jedno. Jak komuś zależy na wyrobach tej firmy, to niech się śpieszy, ponieważ zawiesili działalność bodajże w 2020r. Pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 18 Lutego 2022 Share Napisano 18 Lutego 2022 3 minuty temu, socjo1 napisał: A czyj to wytwór? A, żebym ja to wiedział! Kupiłem kiedyś na Telford w jakimś stoisku. Potem już nigdy tego nie widziałem, a i w necie nie mogę znaleźć. Są owszem nawet bardzo podobne, ale już uboższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 18 Lutego 2022 Share Napisano 18 Lutego 2022 (edytowane) 48 minut temu, HKK napisał: Solidna, mosiężno-stalowa A jakiej marki to ustrojstwo??? Bo w naszych sklepach takiej nie widziałem, a wygląda solidnie. Ściąga uwagę Edytowane 18 Lutego 2022 przez myszaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi