greatgonzo Napisano 3 Kwietnia 2017 Share Napisano 3 Kwietnia 2017 O! I teraz każdy może sobie wyrobić opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 3 Kwietnia 2017 Share Napisano 3 Kwietnia 2017 Proszę bardzo:wątek warsztatowy jednego: viewtopic.php?f=86&t=49267&hilit=m+28+skytruck i drugiego modelu viewtopic.php?f=86&t=1564&hilit=sblim+2a Konkursy to trudna sprawa. W tym przypadku, genialnie zbudowany i słabo pomalowany model Irka przegrał z dobrze zbudowanym i średnio pomalowanym modelem Flachy. Ja bym mimo wszysko widział na pierwszym miejscu cos bardziej doskonałego ,-))))) Nie zazdroszcze sędziom. Przy tylu znakomitych modelach ciężko jest wybrac te kilka najlepszych, a co gorsza odesłać z kwitkiem pozostałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 4 Kwietnia 2017 Share Napisano 4 Kwietnia 2017 Ja bym mimo wszysko widział na pierwszym miejscu cos bardziej doskonałego ,-))))) A może, po prostu, nic "bardziej doskonałego" w tym roku, w konkursie PROFI nie wystawiono? Karty ocen w konkursie PROFI komisja sędziowska udostępniła do wglądu wszystkim obecnym podczas drugiego dnia imprezy i zawodnicy mogli zapoznać się z punktacją - to szczególnie istotne zarówno z klasie P2 (czyli samoloty 1/48) gdzie zwycięskie modele otrzymały punktację 88/100, 80/100, 77,5/100 jak i w klasie P1 (samoloty 1/72) gdzie punktacja ułożyła się "łeb w łeb" - 83/100, 82/100, 79/100 Na moje oko to model Li p. Mikuckiego wymagał więcej pracy i powinien zająć 1 miejsce ... Komisja sędziowska nie ocenia wkładu pracy tylko zgodność modelu z załączoną dokumentacją dokonując odpowiedniej według regulaminu imprezy oceny punktowej - to nie festiwal oceniany na zasadzie "podoba się / nie podoba się" Przy tylu znakomitych modelach ciężko jest wybrac te kilka najlepszych, a co gorsza odesłać z kwitkiem pozostałe. Nie pamiętam ile modeli zgłoszono do konkursu PROFI w lotnictwie, ale w interesujących mnie skalach w pancerce, w kategorii P4 (1/72) zgłoszono jeden model, a w P5 (1/35) o ile dobrze pamiętam, trzy modele - także oceniony (i doceniony) został każdy... Obrazowo ujmując, na trzy wielkie stoły z modelami festiwalowymi, konkurs PROFI (cały, wszystkie klasy lotnicze i pancerne) to raptem koniec jednego z tych stołów... - "aż" tylu było modelarzy chętnych do sprawdzenia się w konkursie z oceną punktową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 4 Kwietnia 2017 Share Napisano 4 Kwietnia 2017 Dziękuję za kulturalną i merytoryczną dyskusję. Tutaj jest link do kompletu wyników. Co do sprawy oceny obu rzeczonych modeli (Bryzy i SBlim-a) to wypada nam (organizatorom) uderzyć się w piersi i przyznać że dokonana ocena SBLim-a faktycznie nie była najwyższych lotów. Greatgonzo dość trafnie dotknął problemu: [...] Według mnie źle się dzieje, gdy stosujący regulamin stają się jego więźniami. Widywałem to często i niekoniecznie w modelarstwie. [...] Wydaje mi się, że nastąpiła pomyłka w zinterpretowaniu jednego z punktu karty oceny (tego o jakości elementów dodanych z zestawów waloryzujących = mocno upraszczając: model od podstaw to w sumie jeden wielki element waloryzujący). Sędziowie, tak jak inni ludzie mogę czasami wydać niedoskonały werdykt. Mogli mieć gorszy dzień, mogli nie przedyskutować wystarczająco swoich ocen cząstkowych - tego nie wiem. Nie chcę natomiast dezawuować ich umiejętności czy doświadczenia, chcę podziękować im za wykonaną pracę, że znaleźli czas i chęć aby do nas przyjechać. Przykro nam jest, że dosyć przypadkowa i nieciekawa sytuacja trafiła na tak dobry model jakim jest SBLim - w tym miejscu przepraszamy jego autora Irka-M1. Jako jeden z organizatorów chcę też nadmienić, że pomimo zakończenia już szóstej imprezy nadal się uczymy, staramy się rozmawiać z naszymi Gośćmi, przyjmować krytykę i wyciągać z niej wnioski. Wydaje mi się, że chyba to działa - dowodem wiele miłych słów, za które bardzo serdecznie dziękujemy. W ten piątek mamy spotkanie, na którym porozmawiamy o tej sprawie (i o innych - WMS to nie tylko konkurs Profi ). Dziękujemy za tak liczne przybycie i za przywiezienie tylu modeli na wysokim poziomie! Zapraszamy ponownie za rok! Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 4 Kwietnia 2017 Share Napisano 4 Kwietnia 2017 Elegancko powiedziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klondike Napisano 4 Kwietnia 2017 Share Napisano 4 Kwietnia 2017 Bardzo dziękuję. donalyah00-szacunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 4 Kwietnia 2017 Share Napisano 4 Kwietnia 2017 W związku z jasnym postawieniem sprawy, poproszę o informację na jaki adres odesłać Krasnala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 4 Kwietnia 2017 Share Napisano 4 Kwietnia 2017 Organizowanie Takich imprez to trudna sprawa, ale mam wrażenie , ze chłopaki z Wrocławia dają rade. Są kreatywni i wnoszą duzo bardzo fajnych rozwiązań. Jak patrze na te wszystkie wspaniałe modele, to naprawdę nie chciał bym być w skórze sędziego. Flacha, Twoja Bryza to rewelacyjny model. Oglądałem warsztat na bieżąco, werdykt sędziów trzeba uszanować ,-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 4 Kwietnia 2017 Share Napisano 4 Kwietnia 2017 Może i tak. Jednak skoro organizator stwierdza, że to błąd sędziów to nie pozostaje mi nic innego jak się z tym zgodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 4 Kwietnia 2017 Share Napisano 4 Kwietnia 2017 Może i tak. Jednak skoro organizator stwierdza, że to błąd sędziów to nie pozostaje mi nic innego jak się z tym zgodzić. Najlepiej poczekać do piątku tak jak pisał donalyah00. Organizatorzy dadzą radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 4 Kwietnia 2017 Share Napisano 4 Kwietnia 2017 Błąd sędziowski istnieje jak świat światem w ludzkiej rywalizacji. To jest element tej zabawy. Moim zdaniem to w ogóle nie jest problem, gdy nie próbuje się potem zaklinać się rzeczywistości. A złoty medalista pozostanie zwycięzcą, gdy sędziowie zaliczą mu rekordowy rzut, nawet, gdy na powtórkach będzie można dopatrzeć się, że spalił. No i ten M28 to przecież bardzo dobry model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 4 Kwietnia 2017 Share Napisano 4 Kwietnia 2017 Może i tak. Jednak skoro organizator stwierdza, że to błąd sędziów to nie pozostaje mi nic innego jak się z tym zgodzić. Flacha, nazwiska sędziów w poszczególnych komisjach nie były utajnione, a wręcz przeciwnie - sędziowie byli "wywieszeni" na tablicy przez cały czas trwania imprezy. W przypadku komisji lotniczej w konkursie PROFI byli to koledzy z IPMS Świdnica, IPMS Kraków i jeden z kolegów z Wrocławia, z szerokiego grona organizatorów - no i nie był nim Marek... Wydaje mi się, ...Sędziowie, tak jak inni ludzie mogę czasami wydać niedoskonały werdykt. Mogli mieć gorszy dzień, mogli nie przedyskutować wystarczająco swoich ocen cząstkowych - tego nie wiem. Marku -> Może lepiej byłoby najpierw swe podejrzenia/gdybania wyjaśnić, a dopiero potem zabierać głos na forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 4 Kwietnia 2017 Share Napisano 4 Kwietnia 2017 Koledzy z SPMu nie puścili farby i dopiero dzisiaj dowiedziałem się o nagrodzie od Bielskiej Strefy Modelarskiej. Przepiękny orzeł. O wyróżnieniu "regularnym" powiedzieli byli. System pieczątkowy - fajna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klondike Napisano 4 Kwietnia 2017 Share Napisano 4 Kwietnia 2017 Pomysł przedni, należało się, gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 4 Kwietnia 2017 Share Napisano 4 Kwietnia 2017 Koledzy z SPMu nie puścili farby i dopiero dzisiaj dowiedziałem się o nagrodzie od Bielskiej Strefy Modelarskiej. Przepiękny orzeł. O wyróżnieniu "regularnym" powiedzieli byli. System pieczątkowy - fajna sprawa. ok ale my jako 'Bielska Strefa Modelarska' sędziujemy zawsze według naszego regulaminu - 5 sędziów (nieparzysta ilość) bez względu na pieczątki - akurat we Wrocku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 4 Kwietnia 2017 Share Napisano 4 Kwietnia 2017 PS - Gratuluję naszego Orła - mam nadzieję że stanie się regularną nagrodą na konkursach - choć zastrzegamy sobie klasę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 4 Kwietnia 2017 Share Napisano 4 Kwietnia 2017 System pieczątkowy - fajna sprawa. ok ale my jako 'Bielska Strefa Modelarska' sędziujemy zawsze według naszego regulaminu - 5 sędziów (nieparzysta ilość) bez względu na pieczątki - akurat we Wrocku Wiadoma sprawa, ja o tym, że dzięki pieczątkom widać, na co sędziowie zwracali uwagę. Mój ural wrócił także opieczątkowany, co mnie bardzo ucieszyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chrupek Napisano 4 Kwietnia 2017 Share Napisano 4 Kwietnia 2017 (edytowane) Nie byłem w komisji sędziowskiej, ale dużo rozmawiałem z jednym ze sędziów na temat tych dwóch dwóch modeli. Mieli ciężki orzech do zgryzienia, lecz konkurs punktowy jest bezlitosny. Gratulacje dla organizatorów za super imprezę!! Edytowane 5 Kwietnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 4 Kwietnia 2017 Share Napisano 4 Kwietnia 2017 Koledzy z SPMu nie puścili farby i dopiero dzisiaj dowiedziałem się o nagrodzie od Bielskiej Strefy Modelarskiej. Przepiękny orzeł. O wyróżnieniu "regularnym" powiedzieli byli. System pieczątkowy - fajna sprawa. Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 5 Kwietnia 2017 Share Napisano 5 Kwietnia 2017 Czytam i czytam i nie wiem o co ten hałas. Przecież wiadomo że od zarania dziejów, zawsze będzie grupa zadowolonych jak i nie zadowolonych Naukowo jest stwierdzone że, zadowolić wszystkich się nie da Piszecie o pierdołach dosłownie, czemu ten a nie ten wygrał. Nie wygrał ten, bo wygrał tamten i koniec. Skupcie się na tym jak było fajnie, byłem już czwarty raz we Wrocławiu i zawsze wracam mile zaskoczony. Nie istotne czy coś "zgarnę " czy nie. Było miło naprawdę i jeszcze lepiej niż w zeszłym roku. Widać że organizatorzy się starają. Mam jedno ale, proszę na przyszłość przy skrzynce na głosy, pozostawić kilka ołówków Jeszcze raz dziękuję za świetną, udaną imprezę i przypilnowanie mojego pilota od Spodka Pozdrawiam wszystkich zadowolonych jak i tych niezadowolonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 5 Kwietnia 2017 Share Napisano 5 Kwietnia 2017 ...Mam jedno ale, proszę na przyszłość przy skrzynce na głosy, pozostawić kilka ołówków I kilka kartek do głosowania luzem dla turystów, bo byli tacy, co chcieli zagłosować a nie mogli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 5 Kwietnia 2017 Super Moderator Share Napisano 5 Kwietnia 2017 ...Mam jedno ale, proszę na przyszłość przy skrzynce na głosy, pozostawić kilka ołówków I kilka kartek do głosowania luzem dla turystów, bo byli tacy, co chcieli zagłosować a nie mogli Te kilka kartek niestety daje pole do nadużyć... Tego raczej nie trzeba tłumaczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 5 Kwietnia 2017 Share Napisano 5 Kwietnia 2017 A nagroda publiczności to nie był dyplom? Przecie to walka o pietruchę, czy tam splendor i chwała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 5 Kwietnia 2017 Share Napisano 5 Kwietnia 2017 Tak się składa że nagroda z głosowania modelarzy trafiła do mnie. Był to dyplom i bardzo ładna i cenna nagroda ufundowana przez sklep Martola. Karty do głosowania otrzymywał każdy modelarz zgłaszający model, i były to karty na których było nazwisko. Bardzo dziękuję wszystkim głosującym na mój model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 5 Kwietnia 2017 Super Moderator Share Napisano 5 Kwietnia 2017 Tak się składa że nagroda z głosowania modelarzy trafiła do mnie. Gratuluję A za jaki model ją otrzymałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi