Skocz do zawartości

Panzer III L Tamiya

gorlock

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Po paru ładnych latach od sklejenia pomaluję sobie trójkę. Model to stara dobra Tamka z blaszkami Aber. Parę elementów pozyskane z Dragona. Lufa KwK to RB (a właściwie 2 lufy złożone w jedną bo RB jest za krótka:). Skrzyneczka zrobiona od podstaw.

IMG_0830.jpg

IMG_0836.jpg

IMG_0826.jpg

IMG_0831.jpg

IMG_0832.jpg

IMG_0835.jpg

IMG_0834.jpg

Jakie malowanie przewidujesz, bo gąsienice sugerują jakieś zimowe?

Tak, będzie zimowe. Białe łaty na panzer grey sPzAbt 502 (słonik).

W jaki sposób robisz (zaginasz) zawiasy, potrzebuję rady bo sam sobie w tym rady nie daję....

Zawiasy zaginam raczej w tradycyjny sposób, na sztywnych drucikach o różnych średnicach przy pomocy skalpela i pęsety.

Przedni KM to też RB?

Lufa MG to Aber

Czym kleić blaszki, żeby wychodziły tak "czysto"? Ja klejem cyjanoakrylowym zawsze coś upapram :P

Nie da się dobrze kleić blaszek nie pozostawiając śladów po kleju. Także kleję cyjanoakrylem a cała tajemnica czystych blaszek tkwi w dobrym debonderze (zmywaczu kleju CA) np. czeskim PS-F.

Piękna robota - spawy - gąski - wymienione części - blacharka - świetnie to wygląda.

Piękne wykonanie modelu i dlatego myślę że warto poprawić małe niedociągnięcia.

Mianowicie :

- na przednich reflektorach - brak śrubek mocujących podstawę (na fotkach ich nie widać)

http://data3.primeportal.net/tanks/john_griffin/panzer_iii/images/panzer_iii_34_of_54.jpg

- na zasobniku wieżowym drewniane osłony (odbojniki) - brak takowych na dole zasobnika

http://data3.primeportal.net/tanks/john_griffin/panzer_iii/images/panzer_iii_09_of_54.jpg

- na kołach brak pierścieni - (choćby tylko na zapasach)

http://data3.primeportal.net/tanks/john_griffin/panzer_iii/images/panzer_iii_52_of_54.jpg

Mnóstwo dodatków dodałeś do modelu i aż szkoda że nie wymieniłeś wieżowego MG.

Haki na górnej płycie źle umieszczone.

- te bliżej wieży powinny być wysunięte do krawędzi zewnętrznej płyty.

Druga para wydaje się być w dobrym miejscu.

Teraz to co rzuciło mi się w oczy na samym początku - gaśnica.

W wersji ausf.L gaśnica w publikacjach (np.Panzer Tracts, Achtung Panzer 2 itp.) - montowana prosto.

Na zdjęciach z epoki też widać że montowane prosto.(Te co widziałem.)

Lewarek powinien być zamocowany bliżej krawędzi błotnika.Wtedy będzie miejsce dla gaśnicy.

Trzeba też trochę skrócić łom jest za długi i nie będzie miejsca na lewarek.

Taka ciekawostka.

Jest zdjęcie w Panzer Tracts No.3-3 na str.3-3-57 pokazuje że gaśnice były też mocowane ukośnie.

(Jednak to egzemplarz Pz.Kpfw.III Ausf.L ze stajni Alkett.)

Ukośne, lecz odwrotnie do mocowania w Twoim modelu - z jednej strony gaśnica schowana lekko za podnośnik.

Pozdrawiam

Krzysztof

Ile lamp stosujesz, czy używasz namiotu?

W jakim formacie robisz zdjęcia w RAW`ach czy w JPG`ach?

Jak widać na załączonym obrazku moje obecne "studio" to czysta prowizorka Fotki robię w zwykłym formacie jpg, białe kartki, 3 lampki, statyw i to wszystko.

DSC03785.jpg

warto poprawić małe niedociągnięcia.

Dzięki za sugestie, poprawię co w mojej mocy.

na co przyklejasz blaszki

Mam z tym ogromny problem

Obecnie kleję na klej ca UHU w żelu.

• 2 years later...

Koła będą w Panzergrau, ublocone i może trochę śniegu dostaną. Ale to potem, najpierw błocenie wanny i zobaczymy jakie mi wizualnie koła podpasują.

Edytowane przez gorlock
błąd