Cade Napisano 4 Czerwca 2017 Share Napisano 4 Czerwca 2017 Przestań głupoty odpowiadać krytyka jest od tego by z niej wyciągać wnioski i nauki. Próbuj baw się tym co robisz i zdobywaj doświadczenie:) przy nastepnym modelu nie zapomnisz o silownikach... lub jak coś weź na luz i popraw. modelarstwo to sztuka dążenia do perfekcji:) Większość forumowiczów na prawdę ma zaje....ste doświadczenie i warsztat więc ich zdziwienie lub pewna doza frustracji ma Cię motywować a nie sugerować że się nie nadajesz Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 5 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2017 Pomalowałem siłowniki: Zamówiłem też lakier bezbarwny matowy firmy Alclad, polecany przez Grześka oraz wash ale tym razem dark brown do zieleni. Zobaczymy jak on się spisze. Zgodnie z radą jednego kolegi wyżej, zrobię cały model lakierem matowym (aero), a potem spróbuję dać ten wash dark brown. Jak nie będzie dobrze to wyglądało to przyklejam koła, linkę i kończę naczepę. Raczej nie będę sklejał ciężarówki (przynajmniej w najbliższym czasie), a kupię sobie coś innego żeby mieć odskocznię bo szczerze to zmęczył mnie już ten model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 6 Czerwca 2017 Share Napisano 6 Czerwca 2017 W sumie to wydaje mi sie ze ogladajacym bardziej zalezy aby ten model wygladal dobrze niz samemu autorowi Robię tak jak potrafię. To fakt robisz jak potrafisz ale prosisz o porady z ktorych i tak w wiekszosci nie korzystasz. Jak juz wczesniej wspominano ciezki temat jak sie nie ma duzego doswiadczenia. W moim przypadku to jesli ktos mi mowi ze cos mam zrobione zle to poprostu poprawiam szczegolnie kiedy dolaczy na poparcie fotke ktora to potwierdza. Walcz dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 6 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2017 Chyba kupię takie coś, żeby zgłębiać wiedzę i nie zawodzić zebranych tu kolegów ;) https://www.mojehobby.pl/products/Encyklopedia-Pojazdy-Pancerne-techniki-modelarskie.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Czerwca 2017 Share Napisano 6 Czerwca 2017 Chyba kupię takie coś, żeby zgłębiać wiedzę i nie zawodzić zebranych tu kolegów ;) https://www.mojehobby.pl/products/Encyklopedia-Pojazdy-Pancerne-techniki-modelarskie.html Sam też sobie to kupię . A co do siłowników, to sam widzisz, chwila roboty, a od razu inaczej to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 7 Czerwca 2017 Super Moderator Share Napisano 7 Czerwca 2017 Chyba kupię takie coś, żeby zgłębiać wiedzę i nie zawodzić zebranych tu kolegów ;) https://www.mojehobby.pl/products/Encyklopedia-Pojazdy-Pancerne-techniki-modelarskie.html Sam też sobie to kupię . A co do siłowników, to sam widzisz, chwila roboty, a od razu inaczej to wygląda. Polecam mam 3 tomy tej encyklopedii i można się z niej dużo nauczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 7 Czerwca 2017 Share Napisano 7 Czerwca 2017 Zgodnie z radą jednego kolegi wyżej, zrobię cały model lakierem matowym (aero), a potem spróbuję dać ten wash dark brown. Chyba przeczyłem jakiś komentarz, ale... wash kłaść na powierzchnię mat to nie najlepszy wybór. Najlepiej kładzie się wash na powierzchnie błysk albo półmat (satynowy). Bardzo trudno wash ściera się z powierzchni matowych i trudno zrobić na nim pinwash. Na błyszczących powierzchniach (czytaj śliskich) idą te techniki znacznie lepiej. Chyba kupię takie coś, żeby zgłębiać wiedzę i nie zawodzić zebranych tu kolegów ;) https://www.mojehobby.pl/products/Encyklopedia-Pojazdy-Pancerne-techniki-modelarskie.html To jest bardzo dobra książka o budowaniu pojazdów. Na temat malowania ich w tym tomie nic nie znajdziesz. Malowanie zaczyna być omawiane od drugiego tomu w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Czerwca 2017 Share Napisano 7 Czerwca 2017 Zgodnie z radą jednego kolegi wyżej, zrobię cały model lakierem matowym (aero), a potem spróbuję dać ten wash dark brown. Chyba przeczyłem jakiś komentarz, ale... wash kłaść na powierzchnię mat to nie najlepszy wybór. Najlepiej kładzie się wash na powierzchnie błysk albo półmat (satynowy). Bardzo trudno wash ściera się z powierzchni matowych i trudno zrobić na nim pinwash. Na błyszczących powierzchniach (czytaj śliskich) idą te techniki znacznie lepiej. Chyba kupię takie coś, żeby zgłębiać wiedzę i nie zawodzić zebranych tu kolegów ;) https://www.mojehobby.pl/products/Encyklopedia-Pojazdy-Pancerne-techniki-modelarskie.html To jest bardzo dobra książka o budowaniu pojazdów. Na temat malowania ich w tym tomie nic nie znajdziesz. Malowanie zaczyna być omawiane od drugiego tomu w górę. Najlepiej to weź wszystkie tomy. Przyda Ci się. Mig Jimenez, to bez wątpienia gwiazda wśród modelarzy i warto słuchać jego rad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 7 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2017 Tak wiem, że pierwszy tom to samo budowanie. Chciałem na początek wziąć jeden tom, żeby zobaczyć czy warto inwestować w następne A możecie polecić książkę podobną do tej Jimeneza? Np odnośnie budowania myśliwców albo czegoś innego? Tylko żeby była po polsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 7 Czerwca 2017 Super Moderator Share Napisano 7 Czerwca 2017 Jak chcesz poradnik o myśliwcach to napisz do Solo. Coś ci poleci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Czerwca 2017 Share Napisano 7 Czerwca 2017 Jak coś napisał Mig Jimenez, to warto inwestować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 7 Czerwca 2017 Share Napisano 7 Czerwca 2017 Tak wiem, że pierwszy tom to samo budowanie. Chciałem na początek wziąć jeden tom, żeby zobaczyć czy warto inwestować w następne Kupiłem pierwszą - naprawdę fajna ! I chyba jest w promocji w mojehobby za 90coś blaszek. Powoli będę kupował kolejne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 7 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2017 Tak wiem, że pierwszy tom to samo budowanie. Chciałem na początek wziąć jeden tom, żeby zobaczyć czy warto inwestować w następne Kupiłem pierwszą - naprawdę fajna ! I chyba jest w promocji w mojehobby za 90coś blaszek. Powoli będę kupował kolejne.. Tak, właśnie tam kupiłem. Zresztą wszystko tam kupuję, bo mają bardzo duży asortyment i szybko działają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 7 Czerwca 2017 Share Napisano 7 Czerwca 2017 Do lotnictwa też napisał serię poradników pod nazwą Encyclopedia of aircraft modelling techniques. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 7 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2017 Panowie zrobiłem dzisiaj jeszcze raz wash ale do innego odcienia niż "nato". Chyba nie wyszło. Nie wiem co robię źle. Staram się robić tak samo jak na filmikach na YT ale gdy robię white spiritem to ten wash mi się rozciera po modelu i zostawia takie smugi. Po wyschnięciu wydaje mi się, że odbarwia trochę farbę i jest w tych miejscach jaśniejsza. Nie mam pojęcia czy daję za mało washa czy później za dużo lub za małą go ściągam rozpuszczalnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 7 Czerwca 2017 Share Napisano 7 Czerwca 2017 Jeśli wash, lub wbite spirit reaguje Tobie z farba, to znaczy, że za mało zabezpieczyłem model sidoluxem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 12 Czerwca 2017 Share Napisano 12 Czerwca 2017 Zamiast sidoluxa polecam ten produkt: https://www.mojehobby.pl/products/Lakier-bezbarwny-blyszczacy-spray-400ml.html Prosty i szybki w aplikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 13 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2017 Skończyłem naczepę. Na razie odpuszczam sobie sklejanie ciężarówki bo zmęczył mnie ten model. Zajmę się innym modelem albo może pomaluję sobie jakąś figurkę bo ostatnio wpadło mi to w oko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 13 Czerwca 2017 Share Napisano 13 Czerwca 2017 a jakiś łedering bydzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 13 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2017 a jakiś łedering bydzie ? Czyli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 13 Czerwca 2017 Share Napisano 13 Czerwca 2017 typu błoto, kurz ? może wash itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 13 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2017 Próbowałem dodać wash ale źle pokryłem lakierem bezbarwnym błyszczącym i nie wychodził. A na błoto i kurz żeby dodać to nie mam umiejętności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 13 Czerwca 2017 Super Moderator Share Napisano 13 Czerwca 2017 Próbowałem dodać wash ale źle pokryłem lakierem bezbarwnym błyszczącym i nie wychodził. Ja Ci radziłem nie używać sidoluxu, tylko lakieru bezbarwnego, toś nie posłuchał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 13 Czerwca 2017 Share Napisano 13 Czerwca 2017 Ja używam sidoluxu i bardzo sobie chwalę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 13 Czerwca 2017 Super Moderator Share Napisano 13 Czerwca 2017 Ja używam sidoluxu i bardzo sobie chwalę. To gdzie byłeś jak kolega Cię potrzebował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi