cooper69 Napisano 10 Maja 2017 Autor Share Napisano 10 Maja 2017 To nie jest światłocień. Na boku wieży dokładnie widać plamistość. Przyjrzyj się dokładnie. Właz strzelca też znacznie jaśniejszy niż kierowcy. To zapraszam do obejrzenia na żywo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 10 Maja 2017 Autor Share Napisano 10 Maja 2017 No się tak nie oburzaj. Ja się wypowiadam na podstawie tylko 1 zdjęcia. Przyjrzyj się zdjęciu i to widać. Radek. Broń boże się nie oburzam Zdjęcie tylko poglądowe i robione w kabinie malarskiej, która ma bezpośrednie oświetlenie z 3 stron czyli przód z góry i oba boki po skosie. Wierz mi, że go oglądałem po malowaniu żeby zrobić poprawki, które oczywiście były. Poszło na niego zresztą 8ml mieszanki 3cz. rozcieńczalnika na 1 cz. farby PS. Obracając po Twoim poście wieżę w rękach przy obecnym świetle to dopiero jest gra świateł na tym nierównym odlewie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 10 Maja 2017 Share Napisano 10 Maja 2017 Tobruk mód malina palce lizać. Cieszę się, że warsztat prowadziłeś bardzo dokładnie, będzie się na czym wzorować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 11 Maja 2017 Autor Share Napisano 11 Maja 2017 Następny etap. Mieszanka farb XF-52 pół na pół z XF-13 bardzo mocno rozcieńczone żeby uzyskać bardziej zielonkawy odcień i zachować transparentność pojedynczych pociągnięć - od tego etapu już nie maluję wszystkiego jak leci. Płaskie powierzchnie staram się marmurkować, a pozostałe malować pociągnięciami góra dół aby zrobić bazę do zacieków i zróżnicować odcienie. WAŻNE - Ja też dopiero się uczę i daaaleko mi do tego co chcę osiągnąć - może komuś się przydadzą te wypociny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 11 Maja 2017 Autor Share Napisano 11 Maja 2017 No i dalej - pierwsze rozjaśnienia Mieszanka z poprzedniego etapu z dodaną (objętościowo) 1/3 całości koloru XF-21 czyli 2 części mieszanki i 1 część XF-21 Rozjaśniam już tylko to i trochę poniżej granicy finalnych rozświetleń. Chcę osiągnąć efekt modulacji typu zenital light - najbardziej się mi podobuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Maja 2017 Share Napisano 11 Maja 2017 Ładnie Ci wychodzi, czekam na finalny kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 12 Maja 2017 Share Napisano 12 Maja 2017 No i dalej - pierwsze rozjaśnienia Mieszanka z poprzedniego etapu z dodaną (objętościowo) 1/3 całości koloru XF-21 czyli 2 części mieszanki i 1 część XF-21 Rozjaśniam już tylko to i trochę poniżej granicy finalnych rozświetleń. Chcę osiągnąć efekt modulacji typu zenital light - najbardziej się mi podobuje. A czy nie wystarczy, żeby nie "przedobrzyć" ? Wydaje się (moim zdaniem) że już teraz ma świetny, realistyczny, wypłowiały kolor ... . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 12 Maja 2017 Share Napisano 12 Maja 2017 Dzięki za dotychczasowy tutorial Jak na moje standardy estetyczne - to model na zdjęciach jest zbyt zielony. Ale się nie czepiam - ja bym nie dodawał XF-13 do bazowego. No chyba, że w dalszym toku malowania "zbrązowisz" czt też "zkhakisz" całość filtrem czy innym washem. Czekam na to co będzie dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 12 Maja 2017 Autor Share Napisano 12 Maja 2017 Tak jak pisałem. Kolory są z rozdziału o brytolskim świetliku - Tank Art 2 by Michael Rinaldi Mi się podoba jak tam model wyszedł Jestem pewien, że dalsze malowanko będzie jeszcze bardziej drastyczne dla miłośników FS-ów i jednakowych odcieni. W pewnym miejscu (a jestem przekonany że nie było to jedyne zdjęcie) jest nawet fajne zdjęcie 2 Dodge'ów wyraźnie w innym odcieniu w tym wypadku hamerykańskiego Olive Drab. Zresztą popatrz na odrestaurowanego przez angielskich pasjonatów Cromwella Hull F - na moje oko to on raczej w brąz nie wpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 12 Maja 2017 Share Napisano 12 Maja 2017 Ładne malunki, działaj dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 12 Maja 2017 Share Napisano 12 Maja 2017 Uległem argumentom - kolor OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 12 Maja 2017 Share Napisano 12 Maja 2017 Mam pytanie dlaczego panuje taka moda aby na siłę przemalowywać oliwkowo zielone na zielone . Pojazdy te pochodziły ze składnicy sprzętu we Włoszech i z tego co można czasami wyczytać na angolskich forach pojazdy te były fabrycznie nowe . Zaraz ktoś powie że w Loretto wszystkie były pomalowane , zgadza się tylko nie ma kwitów, że wszystkie były w SCC15. Trafiłem kiedyś na wspomnienia warsztatowców brygady i było tam, że część była brązowa(domyślnie olive drab), część zielona (SCC15) a część uzupełnień jasno zielone.Wiem wspomnienia to takie nie pewne źródło ale daje do myślenia biorąc pod uwagę, różnorodność kolorystyczną w 15 Pułku Ułanów Poznańskich , dostarczonych czołgów Sherman.Świetny warsztat pozdrawiam OLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 13 Maja 2017 Share Napisano 13 Maja 2017 OLO - gdybym miał w rękach zestawienie przekazanych shermanów zawierające amerykański numer, brytyjski numer i adnotację czy pojazd był przemalowywany życie byłoby prostsze. Póki nie mam takiego zestawienia pozostają domysły, szczątki informacji i własna inwencja. Swoją drogą brytyjski pomysł przemalowywania OD na SCC.15 jest dla mnie nielogiczny. Rozumiem przemalowywanie OD na piasek dla pojazdów używanych a Afryce. Rozumiałbym przemalowanie w jakiś dwubarwny kamuflaż itp. Ale cóż - Brytyjczycy zawsze byli trochę inni Zacytuję Monthy Pythona: "Śmierć: (wsadzając gospodarzowi palec wskazujący w oko) Siedź cicho! Wy, angole, jesteście tacy, k...a, pompatyczni" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterpanzer Napisano 14 Maja 2017 Share Napisano 14 Maja 2017 Panowie, a może poszukacie zdjęć Centaura, który przyjechał do Polski. Tam spod warstw wierzchnich wystaje miejscami fabryczny kolor ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 24 Maja 2017 Share Napisano 24 Maja 2017 A czy ktoś próbował czegoś takiego -> https://www.mojehobby.pl/products/AFV-UK-Bronze-Green.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 24 Maja 2017 Autor Share Napisano 24 Maja 2017 A czy ktoś próbował czegoś takiego -> https://www.mojehobby.pl/products/AFV-UK-Bronze-Green.html Już niedługo ma być pomarańczowa wersja tych farb Polecam poczekać jak masz ciśnienie na gotowce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 26 Maja 2017 Autor Share Napisano 26 Maja 2017 Kontrasty (chyba) wystarczające czy coś jeszcze oprócz maziania pendzelkiem highlajtóf poczeba? Rozjaśnienie jak zawsze zrobione 50:50 poprzedni odcień i XF-21 Sky Tamiya mocno rozrzedzone. No i mam już Son of Sherman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Maja 2017 Share Napisano 26 Maja 2017 Jak dla mnie to jest w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 26 Maja 2017 Share Napisano 26 Maja 2017 Ja siedzę i patrzę A moje oko to teraz kolor jest za zimny i za zielony. Ale jak zam życie - to się zaraz zmieni ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 27 Maja 2017 Autor Share Napisano 27 Maja 2017 Gąsienice pomalowane według doskonałego poradnika Sami Wiecie Kogo - przykro mi bardzo, że nawet poradniki z tamtąd są automatycznie banowane. W moim wypadku jako baza jest XF-84 Dark Iron, a potem niedbały łoszofiltr miękkim pędzlem bardzo rozcieńczoną Lifecolor UA 702 Po wyschnięciu rdzawego łoszofiltru pędzluję stalowe krawędzie gąsienic, kół napędowych, napinających, rolek i innych miejsc mogących się wycierać w czasie pracy do gołego metalu tzw. suchym pędzlem kolorem Vallejo 70.864 Natural Steel (nie tylko według mnie absolutny must have). Oczywiście będą też pigmenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakx Napisano 27 Maja 2017 Share Napisano 27 Maja 2017 Kontrasty (chyba) wystarczające czy coś jeszcze oprócz maziania pendzelkiem highlajtóf poczeba? Rozjaśnienie jak zawsze zrobione 50:50 poprzedni odcień i XF-21 Sky Tamiya mocno rozrzedzone. No i mam już Son of Sherman do przodu Panie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 27 Maja 2017 Share Napisano 27 Maja 2017 Cały czas podglądam, świetna robota . Cieszę się także, że to Vallejo 70.864 jest dobre, bo kilka miesięcy temu, zastanawiałem się co wybrać i zdecydowałem się właśnie na ten specyfik ale nie miałem jeszcze okazji go wypróbować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 27 Maja 2017 Autor Share Napisano 27 Maja 2017 No i na koniec dzisiejszego dnia wygląda tak. Hajlajty zrobione A.MIG-917 Light Green Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 27 Maja 2017 Share Napisano 27 Maja 2017 Dobrze to wszystko wyglada, czekamy na dalsze postepy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Maja 2017 Share Napisano 27 Maja 2017 Świetnie, mam nadzieję że utrzymasz tempo i niedługo będzie galeria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi