Tenggeri Napisano 28 Maja 2017 Share Napisano 28 Maja 2017 Elegancko Ci idzie. Spoko wyglądają te gąsienice. Muszę kiedyś wypròbować ten sposób na malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 28 Maja 2017 Share Napisano 28 Maja 2017 Ciekawy styl malowania muszę przyznać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 29 Maja 2017 Autor Share Napisano 29 Maja 2017 Ciekawy styl malowania muszę przyznać. Jakiś styl malowania to pewnie wyrobię... kiedyś. Na razie czerpię z innych i patrzę co wyjdzie Niestety kalkomanie ARMO 35438 okazały się bardzo kruche i symbol wieżowy musiałem po raz pierwszy wykonać przygotowywując maski z taśmy Tamiya wycinając ręcznie nożykiem Olfa. "Dmuchając na zimne" pokryłem też lakierem bezbarwnym napisy TOBRUK. Mam nadzieję, że to zapobiegnie destrukcji. Tak to wygląda przed psiknięciem białym. No i po pomalowaniu białym. Wyszło nie idealnie (makro wrogiem modelarstwa ) ale lepszy rydz niż nic. Czerwony dół proporca - polecam pierw jako podkład pomalować na biało zanim nałożymy kolor właściwy. Szablonik dla każdej barwy osobno. Tak toto wygląda na koniec przed retuszem pyndzelkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Maja 2017 Share Napisano 29 Maja 2017 Dobrze jest. Dziś byłem w Bovington i nie wiem na ile ten Sherman Firefly jest oryginalny, ale kolor jest inny niż mój i twój. Wprawdzie moja żona twierdzi że to prawy dół, ale ja myślę że bardziej górny środek, tyle że ciemniejszy. Tak czy inaczej ja w swoim nic nie zmieniam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 29 Maja 2017 Autor Share Napisano 29 Maja 2017 Żona ma rację :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 29 Maja 2017 Share Napisano 29 Maja 2017 Coś mi się przypomina - tak a'propos kolorów i ustalania ich z żoną : http://www.crazynauka.pl/jakiego-koloru-jest-sukienka-oto-naukowe-wyjasnienie/ A takie farby ktoś testował: https://www.sovereignhobbies.co.uk/collections/colourcoats-land?page=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 29 Maja 2017 Autor Share Napisano 29 Maja 2017 Kalki po pokryciu Tamiya Clear zachowały się tak jak powinny. Jutro jak odpoczną pokryję je znowu bezbarwnym, potem na całość satyna i łoszofiltr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Maja 2017 Share Napisano 29 Maja 2017 Czy mi się wydaje, czy ty go tylko pod kalki malowałeś lakierem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 29 Maja 2017 Autor Share Napisano 29 Maja 2017 Czy mi się wydaje, czy ty go tylko pod kalki malowałeś lakierem? Zgadza się. Sam jestem ciekaw czy będzie różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 30 Maja 2017 Autor Share Napisano 30 Maja 2017 Po satynie (Tamiya X-22 pół na pół z XF-86) wygląda tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 30 Maja 2017 Autor Share Napisano 30 Maja 2017 (edytowane) A po łoszofiltrze z A.MIG 1005 Dark Brown for Green Vehicles czołgutek wygląda tak. Zarąbisty ten japoński wynalazek do pracy z weatherigiem (Mr. Clean Stick II), który jakiś czas temu kupiłem w Japonii i pierwszy raz użyłem. Edytowane 30 Maja 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 30 Maja 2017 Share Napisano 30 Maja 2017 Albo to mój monitor albo nadal wygląda jak by go ruskie przemalowali na wsje zielonyj.Obie farby alianckie były zbliżone kolorem aby trochę ujednolicić wygląd sprzętu ,i aby hamburgery w samolotach do swoich nie walili. Odnoszę wrażenie, że na razie mu bliżej do zieleni brytyjskiej z 1943 . To takie moje spostrzeżenie, może filtry to zmienią . Powodzenia w eksperymentach malarskich pozdrawiam OlO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 30 Maja 2017 Share Napisano 30 Maja 2017 ...Zarąbisty ten japoński wynalazek do pracy z weatherigiem (Mr. Clean Stick II), który jakiś czas temu kupiłem w Japonii i pierwszy raz użyłem... A jak to działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 30 Maja 2017 Autor Share Napisano 30 Maja 2017 Końcówki Mr. Clean Stick II to bardzo drobna i chłonna gąbka, która zamiast zostawiać paproszki jak wacik to je dodatkowo zbiera. No i rewelacyjnie wciąga nadmiar washa. Niestety toto niedostępne jest u nas w sklepach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 30 Maja 2017 Share Napisano 30 Maja 2017 A ma wymienne końcówki, czy też można te oryginalne czyścić (jak sądzisz, jak długo) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 30 Maja 2017 Autor Share Napisano 30 Maja 2017 A ma wymienne końcówki, czy też można te oryginalne czyścić (jak sądzisz, jak długo) ? Ma wymienne końcówki i zapasowe w zestawie. A można je tak długo czyścić aż dla czyszczącego (szczególnie jak ma nerwicę natręctw) będą czyste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 30 Maja 2017 Share Napisano 30 Maja 2017 Dopiero co zerknąłem... trzym kciuki. Zapowiada się wspaniale! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Maja 2017 Share Napisano 30 Maja 2017 Rafał, coraz lepiej wygląda. Dawaj szybciej coby się nasze w galerii nie nałożyły bo na mojego nikt patrzył nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 31 Maja 2017 Autor Share Napisano 31 Maja 2017 Rafał, coraz lepiej wygląda. Dawaj szybciej coby się nasze w galerii nie nałożyły bo na mojego nikt patrzył nie będzie. Nie fierdol farmazonów. Teoretycznie może nawet dziś skończę :P No i po "biedronce" (kolory w lewym dolnym rogu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 31 Maja 2017 Share Napisano 31 Maja 2017 Nie wiem czy to fotka czy ta kalka dalej się tak błyszczy. Znaczy się film widoczny jest. Ogólnie fajne malowanie, fajne wycieniowane, lecz sam odcień... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 31 Maja 2017 Share Napisano 31 Maja 2017 Są u nas takie Magiczne Gąbki do mycia szyb. To zdaje się to samo. Dzięki za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 1 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2017 Skończony w 95% Czyli... jeszcze nie. Chodziło żeby przyspieszyć (taką sobie "presję" nałożyłem przez FB i wyszło, że do trzech razy sztuka). I żeby nie sławne podejście pewnej grupy to pewnie bym się z nim jeszcze przez następne 3 miechy tasował. A tak złachanie pyłem wyszło realistyczne (według moich osobistych włoskich doświadczeń) ale następne na pewno będzie lepsze! Jeszcze mu muszę linę zapodać, kondon na lufę i zawijas brezentu na płytę nadsilnikową. Aaa... i jeszcze temat wielce stresujący czyli anteny w Shermanie i ich odcień :P Tera na zdjęciach robionych prodiżem po nocy wygląda tak. Oczywiście postaram się później zrobić lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 1 Czerwca 2017 Share Napisano 1 Czerwca 2017 Bardzo ładny Sherman. Idziesz mocno do przodu w jakości swoich modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 2 Czerwca 2017 Share Napisano 2 Czerwca 2017 Model świetny. Fotki ze strony 15 jakoś bardziej mi przypadły do gustu. Jeśli będziesz robił następne to spróbuj jedną zrobić dla mnie (cień z mocnym światłem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 4 Czerwca 2017 Share Napisano 4 Czerwca 2017 No to ja z zakończeniem swojego Tobruka muszę poczekać. Świetna praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi