Solo Napisano 26 Marca 2018 Share Napisano 26 Marca 2018 No ale to klasyczne pozycjonowanie produktów w ramach jednej marki. Ultra nie ma tych funkcjonalności i jakości wykonania co Infinity. W przypadku Iwaty i Prcona byłoby to ewidentne działanie na szkodę tej pierwszej. Z drugiej strony podobieństwo podstawowych części wskazuje na to, że to raczej nie jest przypadek. Tak czy inaczej nie słyszałem żeby ktoś kupił Procona i narzekał, bez względu czy to jest podróbka Iwaty czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 26 Marca 2018 Share Napisano 26 Marca 2018 Ależ to bardzo mądre i przemyślane działanie i - jak widać chociażby po wielu wypowiedziach na tym forum, absolutnie słuszne. Iwata ma swoich klientów, swoją grupę docelową, która to chce markowego i najlepszego produktu. Tacy klienci nie sięgają po jakieś „prawie czy inne Iwaty”. Ale jest ogromny rynek potencjalnych użytkowników, którzy nigdy Iwaty nie kupią, bo jest dla nich za droga. I stąd pomysł sprzedaży im urządzenia, ale już nie pod marką Iwata, bo to przecież nie przystoi, tylko pod inną. Można przyjąć, że obroty Iwaty wzrosły kilkukrotnie, bez utraty prestiżu i swoich klientów, którzy i tak kupią Iwatę… Proste jak kabel z cyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herod Napisano 26 Marca 2018 Share Napisano 26 Marca 2018 Mi tam się marzy jedynie dysza z mocnej stali do H&S. :P Rozumiem jednak, że skoro H&S został kupiony przez Japończyków to w ramach "opanowania segmentu rynki do którego swoim markowymi aerografami nie ma dostępu" mogę o tym zapomnieć. :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferret37 Napisano 26 Marca 2018 Share Napisano 26 Marca 2018 Qz9 - bo to jakieś szaleństwo się robi z udowadnianiem "iwatowości" w proconie, z robieniem w ciągu kilkunastu dni z aerografów h&s sprzętu w sumie nieciekawego, z ogromną ilością wad, choć niedawno był taki cacy...A w ogóle w moim infinity spust nigdy nie chrobotał,a w iwacie również cicho pracuje H&S nigdy nie były cacy, tylko ciężko było ludzi przekonać. Ale teraz kilka modelarzy kupiło i leci fala. W końcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herod Napisano 26 Marca 2018 Share Napisano 26 Marca 2018 Używał was ktoś może Iwaty HP-B Plus 0,2mm? Sprawdza się? Rozumiem, że kreskę maluje jak każda inna iwata ale nie ma po prostu bajerów (np.regulatora powietrza). Za 6 stów na ebayu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 26 Marca 2018 Share Napisano 26 Marca 2018 Qz9 - bo to jakieś szaleństwo się robi z udowadnianiem "iwatowości" w proconie, z robieniem w ciągu kilkunastu dni z aerografów h&s sprzętu w sumie nieciekawego, z ogromną ilością wad, choć niedawno był taki cacy...A w ogóle w moim infinity spust nigdy nie chrobotał,a w iwacie również cicho pracuje H&S nigdy nie były cacy, tylko ciężko było ludzi przekonać. Ale teraz kilka modelarzy kupiło i leci fala. W końcu. Wydaje się, że jednym z powodów takiego stanu rzeczy może być stanowisko i rola jednego ze sprzedawców. Jeszcze niedawno, gdy próbowałem dowiedzieć się czegoś u jednego z nich, otrzymywałem namolne wręcz odpowiedzi wskazujące na H&S. Gdy w trzecim chyba mailu zasugerowałem, że skłaniam się bardziej ku innemu, dowiedziałem się, że tak, owszem, ale... Nietrudno się domyślić, że wielu da sie skusić namową i kwiecistymi argumentami. Jednak po czasie przychodzi refleksja, kontakt z innymi aerografami, innymi użytkownikami i czar pryska... Ale zanim, zdąży się przelać na forum argumenty i opinie zasłyszane u sprzedawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 26 Marca 2018 Share Napisano 26 Marca 2018 Jeśli piszesz o Fine-Art, to możliwe że przyczyną są problemy z dostępnością Iwaty na europejskim rynku, na co mi się skarżyli nie tak dawno temu. Może więc lepiej się opłaca sprzedawać dostępne aerki H&S niż Iwaty, na któe trzeba czekać. Tak tylko się zastanawiam. Inna sprawa, że o cokolwiek się bym nie spytał F-A, to zawsze otrzymywałem uczciwą i obszerną odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herod Napisano 26 Marca 2018 Share Napisano 26 Marca 2018 To może tak - jaką obecnie Iwatę proponujecie? - Małe detale - Tanie występowanie na ebayu - Bez zbędnych pierdółek Takie jak Evolution tylko lepsze. :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferret37 Napisano 26 Marca 2018 Share Napisano 26 Marca 2018 @Solo - Cia. Albo wyższe marże. @Herod - kup i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 26 Marca 2018 Share Napisano 26 Marca 2018 HP-BH, bo ma dyszę 0,2. Do tego mały zbiorniczek, co też może pomagać w pracy. Ma regulator ciśnienia i plamki, czyli wszystko co Iwata może mieć. To seria HI Line, więc od niej tylko lepsze są Custom Micron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herod Napisano 26 Marca 2018 Share Napisano 26 Marca 2018 Dzięki. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 26 Marca 2018 Share Napisano 26 Marca 2018 Inna sprawa, że o cokolwiek się bym nie spytał F-A, to zawsze otrzymywałem uczciwą i obszerną odpowiedź. Cóż, odpowiedzi zawsze były obszerne i grzeczne Zarzutów brak. Ale nie dało sie nie zauważyć wyraźnego naprowadzania, mimo moich wskazań na Iwatę. Nie chcę teraz cytować fragmentów tej mailowej rozmowy, bo to kompletnie bezcelowe, a i sam nie mam absolutnie nic do w/w firmy i nie wytykam żądnych nieetycznych zachowań. Po prostu, ja rozumiem takie a nie inne działania, i wskazuję jedynie na jeden z powodów takiej popularności tych aerografów, a potem wyraźnego jednak ochłodzenia opinii Wbrew powyższej deklaracji, jednak zacytuję fragment: "H&S to ta sama półka jakościowa co Iwata, ale inaczej pozycjonowana cenowo" Nooo, nie, jakby nie wielbić H&S, to nie jest ta sama pólka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 26 Marca 2018 Share Napisano 26 Marca 2018 Ok, nie neguję że tak było, inna sprawa że ja nie pytałem się co kupić, tylko raczej o pewne szczegóły techniczne. No ale skoro stwierdzili że H&S to ta sama półka co Iwata... no powiedzmy że się przejęzyczyli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 26 Marca 2018 Share Napisano 26 Marca 2018 No ale skoro stwierdzili że H&S to ta sama półka co Iwata... no powiedzmy że się przejęzyczyli. I tak to zostawmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herod Napisano 26 Marca 2018 Share Napisano 26 Marca 2018 Nooo, nie, jakby nie wielbić H&S, to nie jest ta sama pólka Czasy się zmieniają... kiedyś Mariucho spaliliby Cię tutaj na stosie za to stwierdzenie. :P Muszę faktycznie dokupić tą nową dyszę i sprzedać. Z dwiema dyszami (0,20 i 0,15), dwiema iglicami może sprzedam evo za 450zł. Może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 26 Marca 2018 Share Napisano 26 Marca 2018 Muszę faktycznie dokupić tą nową dyszę i sprzedać. A po cholerę chcesz sprzedawać? Drugi aerograf zawsze się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 26 Marca 2018 Share Napisano 26 Marca 2018 Odnoszę nieodparte wrażenie - i to od dawna - że w wątkach o aerografach prym wiodą sprzedawcy, dystrybutorzy bądź ich przydupasy pod odpowiednio spreparowanymi nickami. I cisną w danym czasie na dany sprzęt. I udowadniają. I przekomarzają. I pokazują wyższość jednego nad innym. A gawiedź czyta z wypiekami na twarzy i się podnieca. I sprzedaje jedną markę dla drugiej, która akurat tu i teraz raptem zrobiła się modna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 26 Marca 2018 Share Napisano 26 Marca 2018 To dość daleko idące wnioski, zważywszy, że większość tu i tak kupuje na ebayu albo w Japonii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 26 Marca 2018 Share Napisano 26 Marca 2018 To dość daleko idące wnioski, zważywszy, że większość tu i tak kupuje na ebayu albo w Japonii Ale ja nic a nic nie wspomniałem o miejscu nabycia sprzętu... I czy większość??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herod Napisano 26 Marca 2018 Share Napisano 26 Marca 2018 Ja mam już jednego chińczyka... :P Zostawiłem go sobie ponieważ zapasowy aero zawsze miał się przydać. Nie wyciągnąłem go z pudełka od 2015. Po prostu jeden aero wystarczy do robót. W mojej skali jest wręcz uniwersalny (od podkładu poprzez malowanie na kurzeniu pigmentami kończąc). Do tej pory wymieniałem jedynie dyszę z 0,15mm na wyrobioną 0,2. Wiele to tej pierwszej nie pomogło... Więc wolałbym sprzedać Evo (trzy dysze, dwie iglice, zapasowe uszczelki, igła do czyszczenia) niż kumulować sprzęt, a pozyskane środki nieco ułatwią mi przesiadkę na coś nowego. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 26 Marca 2018 Share Napisano 26 Marca 2018 Z mojego doświadczenia wynika, że kiepsko się pracuje z jednym korpusem i trzema dyszami do niego... Niestety... najlepszy układ to dwa lub jak komuś potrzeba trzy aerografy z różnymi, dopasowanymi do potrzeb dyszami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 26 Marca 2018 Share Napisano 26 Marca 2018 To dość daleko idące wnioski, zważywszy, że większość tu i tak kupuje na ebayu albo w Japonii Ale ja nic a nic nie wspomniałem o miejscu nabycia sprzętu... I czy większość??? To jaki miałby sens nacisk handlowców, skoro i tak nie kupi się w ich sklepach?... Tak, sądzę że większość, ale oczywiście mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herod Napisano 26 Marca 2018 Share Napisano 26 Marca 2018 Jedna dysza to ta nowa, planowana do zakupu i dorzucenia. Aby ewentualny nowy właściciel nie czuł się w jakiś sposób pokrzywdzony. ;) Z mojego doświadczenia - jest to jak najbardziej wystarczające. Po zrobieniu pierwszej części pracy (podkład, kolory bazowe, pierwsze cienie i rozjaśnienia) po prostu myjesz sprzęt. Potem go rozbierasz, a następnie wkładasz kolejną dyszę i iglicę. W H&S (czego chyba nie ma w iwacie) nie potrzeba żadnych kluczy do odkręcania dyszy czy innych cudactw. Ta "luźno" siedzi w dyszy powietrznej (czy jak to się zwie). Wymiana jest dziecinnie prosta, niezbyt czasochłonna, nic się nie da uszkodzić. Wielka zaleta H&S. Dlatego ubolewam nad "miękką dyszą". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 26 Marca 2018 Share Napisano 26 Marca 2018 W serii Eclipse Iwaty dysza nie jest wkręcana i wykonana jest z hartowanej stali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 26 Marca 2018 Share Napisano 26 Marca 2018 Herod, też tak kiedyś pracowałem... I dopóki nie zmieniłem systemu pracy na wcześniej opisywany też uważałem, że jest git Ale taki system jak opisujesz nie jest git. I już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi