Skocz do zawartości

Aerograf cz.2

Tap-chan

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, Albatros napisał:

400 zł za aerograf to dość przeciętna cena za standardowy kompresor, dobre kompresory - tzw.  lodówkowce - zaczynają się od ok 700 (samoróbki, ale można kupić naprawdę dobrze wykonane, tutaj nawet na forum ogłasza się kolega, który takie robi) wzwyż do ok nawet 2000 za firmowy. Do wygodnej i precyzyjnej pracy kompresor jest równie ważny jak aerograf. 

O tu jest o uszczelkach:

Jak widać da się te problemy rozwiązać- trzeba tylko chcieć

Edytowane przez talmud12

9 godzin temu, talmud12 napisał:

Nie da się kupić - kompresora z butlą; za mniej niż 400 zł?....

Tutaj masz jakis za 290zł jak chciałes tani

https://allegro.pl/oferta/kompresor-modelarski-do-aerografu-zbiornik-sumake-9105966236

Edytowane przez DamianosPL

Mam takie pytanie:  jak aeografem, można malować duże powierzchnie skrzydeł czy kadłuba samolotu- za pierwszym, drugim razem tworzą mi się grube linie, a chcę  by farba była jednakowo położona na całej szerokości skrzydeł kadłuba samolotu....

21 godzin temu, talmud12 napisał:

W ogóle śmieszne jest malowanie tymi aeografami pędzlem malujesz- duże powierzchnie szybciej- jedyną wadą jest to, że widać ślady włosia...

Zły aerograf kupiłeś, tym idzie znacznie szybciej.

Pistolet-SPRINT-HP-1,4mm.jpg

• Like 1
  • Haha 3

@talmud12którą Ultrę chcesz kupić, tą z filmików Tomka z Agtomu czyli starszy model czy nową Ultre 2024 ?

Wszyscy polecają Procona od skośnookich ale nikt nie wspomina o gwarancji (wysyłać w razie czego do nich?!) - wiem zaraz powiecie, że to jest mega giga hiper pancerny i dopracowany aerograf, no ale niestety dwa lata temu ja musiałem swojego reklamować i klops.

Ultra 2024 jest fajnym wyborem dla kogoś początkującego przez wzgląd na płynną dyszę a nie przykręcaną i do tego poprawili dysze w nowych modelach, nawet w którymś z podcastów "in scale" bodajże Kamil Trembacz też właśnie poleca ten aerograf na początek gdzie pamiętam, że zawsze też polecał najpierw Procona.

4 godziny temu, 5pirit napisał:

@talmud12którą Ultrę chcesz kupić, tą z filmików Tomka z Agtomu czyli starszy model czy nową Ultre 2024 ?

Wszyscy polecają Procona od skośnookich ale nikt nie wspomina o gwarancji (wysyłać w razie czego do nich?!) - wiem zaraz powiecie, że to jest mega giga hiper pancerny i dopracowany aerograf, no ale niestety dwa lata temu ja musiałem swojego reklamować i klops.

Ultra 2024 jest fajnym wyborem dla kogoś początkującego przez wzgląd na płynną dyszę a nie przykręcaną i do tego poprawili dysze w nowych modelach, nawet w którymś z podcastów "in scale" bodajże Kamil Trembacz też właśnie poleca ten aerograf na początek gdzie pamiętam, że zawsze też polecał najpierw Procona.

Nie chcę rozwijać dyskusji o japońcach ale no muszę  się spytać  jako użytkownik ich właśnie (ciekawość) co siadło w Twoim Proconie ,że musiałeś reklamować?

I gdzie kupowany był?

Raczej i tak na korzyść japońców przemawia jakość .Ultry miały w tych zestawieniach więcej awarii.

8 godzin temu, 5pirit napisał:

poprawili dysze w nowych modelach

Tylko w Infinity. Podobno tytanowa i się nie odkształca mimo cienkich ścianek. Osobno kupić się na razie nie da, więc koszt nieznany. W opisach Ultry 2024 i Evolution 2024 na stronie HS nie ma o tym słowa, więc należy założyć, że dysze są z tego samego materiału co poprzednio. Zmienili natomiast ich rozmiar - z 0.2 na 0.28 i z 0.4 na 0.45. Być może to poprawi ich trwałość, ale ja bym poczekał na rezultaty.

Edytowane przez HKK