jrminiatures Napisano 24 Kwietnia 2017 Share Napisano 24 Kwietnia 2017 Witam. Po miesięcznych zmaganiach powstał mniejszy brat śmigłowca Mi 24 którego niedawno pokazywałem. Model wzbogaciłem o duży zestaw blaszek Eduarda, działko i Pitot od Mastera + Rakiety żywiczne tez Eduard + kalki od Techmodu + kilka drobnych własnych dodatków. Cały model został przeryty od nowa + dostał imitacje nitowania. Mogłem go jeszcze bardziej pootwierać ale tak chciał nowy właściciel . Malowany tamiyą prost z ręki. Na pewno są jakieś niezgodności merytoryczne i zaraz zostanę opierdzielony - ale taki już jestem Ogólnie jestem zadowolony z efektu. Pozdrawiam. I kilka ujęć z podstawką: i brzydka fotka z większym bratem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Kwietnia 2017 Share Napisano 24 Kwietnia 2017 Mi się bardzo podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldiabllo Napisano 24 Kwietnia 2017 Share Napisano 24 Kwietnia 2017 : super: , mi się bardzo podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 24 Kwietnia 2017 Share Napisano 24 Kwietnia 2017 Kozak jak zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 24 Kwietnia 2017 Share Napisano 24 Kwietnia 2017 Super Bardzo ładnie się prezentuje!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 24 Kwietnia 2017 Share Napisano 24 Kwietnia 2017 Mi także się bardzo podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Szpargatoł Napisano 24 Kwietnia 2017 Share Napisano 24 Kwietnia 2017 Szkoda, że na forum nie ma lajków, jak na fejsie, bo ileż razy można pisać to samo. Znakomitości! Gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 24 Kwietnia 2017 Share Napisano 24 Kwietnia 2017 Chciałbym taki mieć, bardzo mi się podoba! Świetny model, świetne zdjęcia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 24 Kwietnia 2017 Share Napisano 24 Kwietnia 2017 Śliczny Hind! Gratuluję świetnego modelu :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżak_Stronk Napisano 24 Kwietnia 2017 Share Napisano 24 Kwietnia 2017 model ładny, ale nikt nie zauważył wymieszania wersji W z D, widać braki w dokumentacji - niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jrminiatures Napisano 24 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2017 Dziękuję za komentarze model ładny, ale nikt nie zauważył wymieszania wersji W z D, widać braki w dokumentacji - niestety tak jak pisałem - nie wszystko jest zgodnie z prawdą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 24 Kwietnia 2017 Share Napisano 24 Kwietnia 2017 Skoro pisze, że z premedytacją zrobił merytorycznie niedokłądnie to nie ma sensu mu tego uświadamiać - bo wie ;P Zresztą z tym mieszaniem żeby być precyzyjnym - to jest wczesna wersja W (bez bieriozki), tyle, że pomalowana na D ;P BTW jak już się wyprzeda 2-gi nakład edkowego Mi-24 in Czech & Czechoslovak to zapewne Edki wypuszczą samą konwersję do D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 24 Kwietnia 2017 Share Napisano 24 Kwietnia 2017 Ładne zdjęcia, widać, że potrafisz lepić i malować., tylko po co ta kratka?? Żeby było ładnie ?? nie jest ładnie. Ładnie jest wtedy, kiedy uda ci się oszukać oko widza.A żeby ten efekt uzyskać, należy obserwować zdjęcia prawdziwych obiektów, a nie z zapałem malować kratkę po liniach podziału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jrminiatures Napisano 24 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2017 O jaką kratkę chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 25 Kwietnia 2017 Share Napisano 25 Kwietnia 2017 Pewnie o to regularne cieniowanie jak od linijki. Fakt, rzuca się w oczy. Całość wyszła taka 'pastelowa', jak z obrazka. To i wada i zaleta. Bo ładnie, czysto, starannie, ale aż do przesady. Nienaturalnie. Trochę zmusza do mieszanych uczuć w odbiorze I nie tam, że wybrzydzam, bo wykonanie technicznie dobre, ale 'sztuczne' aż za bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jrminiatures Napisano 25 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2017 Teraz już rozumiem... dzięki za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 25 Kwietnia 2017 Share Napisano 25 Kwietnia 2017 Faktycznie, to cieniowanie mógłbyś trochę bardziej wygubić, i kształt wirnika mnie trochę w oczy kłuje co nie zmienia faktu, że to bardzo fajny wiatraczek. Gratuluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jrminiatures Napisano 26 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2017 Możesz napisać co nie tak z wirnikiem? Odnośnie cieniowania itp - uwagi zanotowałem... dążyłem do tego aby zrobić kopie większego Mi którego robiłem niedawno. Tu porównanie jak to wyszło: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 26 Kwietnia 2017 Share Napisano 26 Kwietnia 2017 Fajne porównanie Znajdź 21 szczwgółów :P Porównując do zdjęć oryginału lepiej Zvezdą pasje. Co do modeli - w obu trochę za mocne te paski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 27 Kwietnia 2017 Share Napisano 27 Kwietnia 2017 widzisz nawet na tych porównaniach masz na 35ce delikatniejsze cienie niż na 72ce Następny będzie jeszcze ładniejszy Co zaś się tyczy wirnika, to mi 24 ma dość sztywne łopaty i (z tego co pamiętam) dźwigar pneumatyczny. Skutkuje to tym, że sama łopata ma minimalne ugięcie, zaś cała na przegubie w głowicy zwisa lekko w dół (taki efekt parasolki) jak zwisa za mocno to przychodzi Pan Janek... ... podkręca pompkę i dobija do prawidłowego ciśnienia Ale efekt jest taki, że większość modelarzy robiąc mi 24 (i pochodne, ale nie mi-8/17) robi ugięcie na łopacie... zamiast zrobić na połączeniu z głowicą Zobacz jakiekolwiek zdjęcie mi-24 z dalszej perspektywy, a zobaczysz co miałem na myśli ... tu jest to dość dobrze widoczne... ...kosmetyka, taka mała pierdółka ale rzucająca się w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 27 Kwietnia 2017 Share Napisano 27 Kwietnia 2017 Przeróbka piasty WN to już nie takie hop siup Ale fakt, występuje toto w przyrodzie. A pompowanie dźwigara to po to, żeby wiedzieć, czy gdzieś mikropeknięć nie ma, żeby łopata nie wybrała wolności w czasie lotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 27 Kwietnia 2017 Share Napisano 27 Kwietnia 2017 Przyznam,że ciekawa uwaga Mitrandir...nawet się nad tym nie zastanawiałem,choć jeśli chodzi o Mi-17,to wiedziałem,że ugięcie jest też lekkie na samych łopatach....ale fajna ciekawostka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jrminiatures Napisano 27 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2017 Z cieniowaniem może i przesadziłem - trochę tez satynowy bezbarwny to wyciągnął bo jak patrze na foto z warsztatu to jest jakby delikatniejsze. Odnośnie łopat to już rozumiem. Zvezda takie ugięcie daje w wypraskach - i dźwigary też są na płasko więc nie idzie tego zrobić w taki sposób jak pokazałeś bez ingerencji w to... Dzięki za info. Może kolejny będzie lepszy, a może znów zaszeleje Się zobaczy. Na razie heli ma do pokonania 14,5 tyś km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 27 Kwietnia 2017 Share Napisano 27 Kwietnia 2017 ... tylko go zalej pod korek Powodzenia z następnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Kwietnia 2017 Share Napisano 27 Kwietnia 2017 Nie znam się to się wypowiem: bardzo ładny helikoper, bardzo ładnie pomalowany. Ja bardzo lubię takie krateczki i mocny preshading po liniach podziału, choć wiem że ta technika ma ostatnio bardzo złą prasę i nie ma wiele wspólnego z realizmem. Ale podoba mi się, ładnie jest, czysto jest, fajny jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi