Hammett Napisano 14 Czerwca 2017 Share Napisano 14 Czerwca 2017 Witajcie. Moje pytanie, jak w temacie, jaki aerograf będzie najlepszy do podkładu. Jako że mój chińczyk ma humory jak baba, pomyślałem o kupnie jakiegoś aero głównie do podkładów. Czy dysza 0.3 będzie odpowiednia? Co polecacie? Nie chcę kolejnego najtańszego chinola, ale też nie ma to być sprzęt klasy Infinity ;) Używam głównie Mr. Surfacer 1200 i 1500. Kleje samoloty w skali 1:48 i sporadycznie 1:32. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skarga Napisano 14 Czerwca 2017 Share Napisano 14 Czerwca 2017 Ja używam H&S Evo z dyszą 0,4 i daje rade nawet z 1000. 500 nie próbowałem ale spróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 14 Czerwca 2017 Share Napisano 14 Czerwca 2017 Wg mnie poniższa propozycja jest bardzo ciekawa - zwłaszcza że mają promocję http://hlj.com/product/GNZPS-268 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Czerwca 2017 Share Napisano 14 Czerwca 2017 Powszechnie uważa się, że jeden z najlepszych (albo i najlepszy) aerek do podkładów to Procon PS-290, z owalną dyszą, 0,5 mm. Mam go od kilku miesięcy, ale ze wstydem muszę przyznać, że jeszcze ani razu nie używałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 14 Czerwca 2017 Share Napisano 14 Czerwca 2017 https://www.youtube.com/watch?v=M_-v7-Wp6no Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skarga Napisano 14 Czerwca 2017 Share Napisano 14 Czerwca 2017 I spróbowałem H&S EVO 0.4 i Surfacer 500 i spokojnie daje radę. Ale UWAGA!!! Nie mam 200 postów wiec istnieje niebezpieczeństwo oszustwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrL Napisano 14 Czerwca 2017 Share Napisano 14 Czerwca 2017 Gdyby do podkładów zakładać do Ultry dyszę o,4 czy 0,6 to efekt będzie ten sam? Podkłady głównie Vallejo i Surfacer 1000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
portalus Napisano 14 Czerwca 2017 Share Napisano 14 Czerwca 2017 Powszechnie uważa się, że jeden z najlepszych (albo i najlepszy) aerek do podkładów to Procon PS-290, z owalną dyszą, 0,5 mm.Mam go od kilku miesięcy, ale ze wstydem muszę przyznać, że jeszcze ani razu nie używałem. Mam PS-290 i jest n idealny do ogólnego malowania dużych powierzchni - ja go używam głównie do werniksowania całego modelu bezbarwnym, czy to samolotu czy np budy samochodu. Do podkładów wystarcza mi właśnie pseudoiwata lub NEO for Iwata - zależy co mam pod ręką. OT Solo mam podobnie z Infinity, leży już chyba 2 lub 3 miesiąc bo od kiedy go kupiłem okazuje się, że na razie daję sobie radę tymi co mam i nie jest potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Czerwca 2017 Share Napisano 14 Czerwca 2017 Ja mam na stanie nowiutkiego Ps-290 i Iwatę CM-C - wszystko nieużywane nawet raz, maluję dalej Infinity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 14 Czerwca 2017 Share Napisano 14 Czerwca 2017 To jest nowy etap - kupowanie aerografów do szafy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrL Napisano 14 Czerwca 2017 Share Napisano 14 Czerwca 2017 Wracając do ad remu to istotna jest tylko średnica dyszy czy coś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hammett Napisano 14 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2017 Narobiliście mi smaka na tego Procona, ale cena trochę powyzej założonego budżetu. Chyba po prostu dokupię dyszę i iglicę do mojego Infinity i po sprawie. Chociaż ta owalna plamka w ps-290 kusi... ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Czerwca 2017 Share Napisano 14 Czerwca 2017 Tutaj jest najtaniej do kupienia chyba (i ja tutaj kupiłem): http://www.amiami.com/top/detail/detail?gcode=TOL-MHB-PS290&page=top%2Fsearch%2Flist%3Fs_keywords%3Dps290%24pagemax%3D40%24getcnt%3D0%24pagecnt%3D1 Inna sprawa że ostatnio celnicy się uaktywnili i jak Cię dorwą, to 23% VATu zapłacisz. Ale ponoć warto. Podobno jest duża różnica między H&S nawet z dyszą 0,4mm a tym Proconem. Ale trochę kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 14 Czerwca 2017 Share Napisano 14 Czerwca 2017 Mam Procon Boy SQ - bardzo chwalę sobie ten zakup do grubszych spraw chociażby za to, że jest megapancerny i jednofunkcyjny Kupiłbym ponownie. PS. Igłą to chyba bez problemu lobotomię można by zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skarga Napisano 14 Czerwca 2017 Share Napisano 14 Czerwca 2017 PiotrL W ultrze dysze i igły są takie same jak w evi i infinity wiec nie będzie różnicy. Różnica jest tylko w bajerach i zbiorniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 14 Czerwca 2017 Share Napisano 14 Czerwca 2017 PS. Igłą to chyba bez problemu lobotomię można by zrobić Tak mnie tą lobotomią zachęciłeś, że właśnie go zamówiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrL Napisano 14 Czerwca 2017 Share Napisano 14 Czerwca 2017 PiotrLW ultrze dysze i igły są takie same jak w evi i infinity wiec nie będzie różnicy. Różnica jest tylko w bajerach i zbiorniku. To wiem. Chodzi mi o to czy jak założę dyszę 0,4 czy 0,6 z igłą i air capem to będę swobodnie malował podkładem. Na 0,2 sie czasem przytyka, a jak rozcieńczę Vallejo to się źle układa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Czerwca 2017 Share Napisano 14 Czerwca 2017 W przypadku Surfacera Gunze (1200-1500) - naturalnie tak. Tym Surfacerem swobodnie można malować nawet dyszą 0,2 mm, nic nie ma prawa się zatykać. Chodzi w tym wszystkim o to, żeby powierzchnia pokryta takim Surfacerem była jak najbardziej gładka, jedwabista - do tego lepiej używać dużej dyszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 14 Czerwca 2017 Share Napisano 14 Czerwca 2017 PS. Igłą to chyba bez problemu lobotomię można by zrobić Tak mnie tą lobotomią zachęciłeś, że właśnie go zamówiłem Tyle toto ma części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 14 Czerwca 2017 Super Moderator Share Napisano 14 Czerwca 2017 Rzeczywiście tej iglicy mógłbym używać jako grot do strzały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hammett Napisano 14 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2017 Tutaj jest najtaniej do kupienia chyba (i ja tutaj kupiłem):http://www.amiami.com/top/detail/detail?gcode=TOL-MHB-PS290&page=top%2Fsearch%2Flist%3Fs_keywords%3Dps290%24pagemax%3D40%24getcnt%3D0%24pagecnt%3D1 Inna sprawa że ostatnio celnicy się uaktywnili i jak Cię dorwą, to 23% VATu zapłacisz. Ale ponoć warto. Podobno jest duża różnica między H&S nawet z dyszą 0,4mm a tym Proconem. Ale trochę kosztuje. Solo, skoro ten Procon zalega ci w szafie, to może chciałbyś go sprzedać. Jeśli tak, pisz proszę na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Czerwca 2017 Share Napisano 15 Czerwca 2017 Nie, zamierzam nim pracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 2 Listopada 2017 Share Napisano 2 Listopada 2017 A wiec moje pytanie brzmi procon boy ps 268 sq a procon boy ps 290 czy jest aż taka różnica pomiędzy nimi ?? żeby dopłacać ponad drugie tyle do używania podkładu i lakierów ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 2 Listopada 2017 Share Napisano 2 Listopada 2017 Sq jest pancerny, igłą mozesz dziergać w betonie, chcesz równa warstwę na dużej powierzchni, masz 0,4 igle,która skręcona do minimum rysuje takie zawijasy ze ci szczeka opadnie. Za 200 stówki w japoni nic lepszego nie dostaniesz, lub lepsza wersja aluminiowa (bo on ciężki jest) i do tego plastikowe zbiorniki z Wave na hlj.com są dostępne. Za psie pieniądze sprzęt na lata. 290 ma inna budowę i wywodzi się z innej serii stad zapewne cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 2 Listopada 2017 Share Napisano 2 Listopada 2017 a ta wersja aluminiowa ma jakieś inne oznaczenia numer katalogowy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi