Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie. Moje pytanie, jak w temacie, jaki aerograf będzie najlepszy do podkładu. Jako że mój chińczyk ma humory jak baba, pomyślałem o kupnie jakiegoś aero głównie do podkładów. Czy dysza 0.3 będzie odpowiednia? Co polecacie? Nie chcę kolejnego najtańszego chinola, ale też nie ma to być sprzęt klasy Infinity ;) Używam głównie Mr. Surfacer 1200 i 1500. Kleje samoloty w skali 1:48 i sporadycznie 1:32.

Napisano

Powszechnie uważa się, że jeden z najlepszych (albo i najlepszy) aerek do podkładów to Procon PS-290, z owalną dyszą, 0,5 mm.

Mam go od kilku miesięcy, ale ze wstydem muszę przyznać, że jeszcze ani razu nie używałem.

Napisano

I spróbowałem H&S EVO 0.4 i Surfacer 500 i spokojnie daje radę.

Ale UWAGA!!!

Nie mam 200 postów wiec istnieje niebezpieczeństwo oszustwa

Napisano
Powszechnie uważa się, że jeden z najlepszych (albo i najlepszy) aerek do podkładów to Procon PS-290, z owalną dyszą, 0,5 mm.

Mam go od kilku miesięcy, ale ze wstydem muszę przyznać, że jeszcze ani razu nie używałem.

Mam PS-290 i jest n idealny do ogólnego malowania dużych powierzchni - ja go używam głównie do werniksowania całego modelu bezbarwnym, czy to samolotu czy np budy samochodu.

Do podkładów wystarcza mi właśnie pseudoiwata lub NEO for Iwata - zależy co mam pod ręką.

OT

Solo mam podobnie z Infinity, leży już chyba 2 lub 3 miesiąc bo od kiedy go kupiłem okazuje się, że na razie daję sobie radę tymi co mam i nie jest potrzebny.

Napisano

Narobiliście mi smaka na tego Procona, ale cena trochę powyzej założonego budżetu. Chyba po prostu dokupię dyszę i iglicę do mojego Infinity i po sprawie. Chociaż ta owalna plamka w ps-290 kusi... ;-)

Napisano

Tutaj jest najtaniej do kupienia chyba (i ja tutaj kupiłem):

http://www.amiami.com/top/detail/detail?gcode=TOL-MHB-PS290&page=top%2Fsearch%2Flist%3Fs_keywords%3Dps290%24pagemax%3D40%24getcnt%3D0%24pagecnt%3D1

Inna sprawa że ostatnio celnicy się uaktywnili i jak Cię dorwą, to 23% VATu zapłacisz. Ale ponoć warto.

Podobno jest duża różnica między H&S nawet z dyszą 0,4mm a tym Proconem. Ale trochę kosztuje.

Napisano

Mam Procon Boy SQ - bardzo chwalę sobie ten zakup do grubszych spraw chociażby za to, że jest megapancerny i jednofunkcyjny

Kupiłbym ponownie.

PS.

Igłą to chyba bez problemu lobotomię można by zrobić

Napisano

PiotrL

W ultrze dysze i igły są takie same jak w evi i infinity wiec nie będzie różnicy. Różnica jest tylko w bajerach i zbiorniku.

Napisano
PiotrL

W ultrze dysze i igły są takie same jak w evi i infinity wiec nie będzie różnicy. Różnica jest tylko w bajerach i zbiorniku.

To wiem. Chodzi mi o to czy jak założę dyszę 0,4 czy 0,6 z igłą i air capem to będę swobodnie malował podkładem. Na 0,2 sie czasem przytyka, a jak rozcieńczę Vallejo to się źle układa

Napisano

W przypadku Surfacera Gunze (1200-1500) - naturalnie tak.

Tym Surfacerem swobodnie można malować nawet dyszą 0,2 mm, nic nie ma prawa się zatykać.

Chodzi w tym wszystkim o to, żeby powierzchnia pokryta takim Surfacerem była jak najbardziej gładka, jedwabista - do tego lepiej używać dużej dyszy.

Napisano

PS.

Igłą to chyba bez problemu lobotomię można by zrobić

Tak mnie tą lobotomią zachęciłeś, że właśnie go zamówiłem

Tyle toto ma części.

35310592365_478953c3f1_c.jpg

Napisano
Tutaj jest najtaniej do kupienia chyba (i ja tutaj kupiłem):

http://www.amiami.com/top/detail/detail?gcode=TOL-MHB-PS290&page=top%2Fsearch%2Flist%3Fs_keywords%3Dps290%24pagemax%3D40%24getcnt%3D0%24pagecnt%3D1

Inna sprawa że ostatnio celnicy się uaktywnili i jak Cię dorwą, to 23% VATu zapłacisz. Ale ponoć warto.

Podobno jest duża różnica między H&S nawet z dyszą 0,4mm a tym Proconem. Ale trochę kosztuje.

Solo, skoro ten Procon zalega ci w szafie, to może chciałbyś go sprzedać. Jeśli tak, pisz proszę na priv.

• 4 months later...
Napisano

A wiec moje pytanie brzmi procon boy ps 268 sq a procon boy ps 290 czy jest aż taka różnica pomiędzy nimi ?? żeby dopłacać ponad drugie tyle do używania podkładu i lakierów ??

Napisano

Sq jest pancerny, igłą mozesz dziergać w betonie, chcesz równa warstwę na dużej powierzchni, masz 0,4 igle,która skręcona do minimum rysuje takie zawijasy ze ci szczeka opadnie. Za 200 stówki w japoni nic lepszego nie dostaniesz, lub lepsza wersja aluminiowa (bo on ciężki jest) i do tego plastikowe zbiorniki z Wave na hlj.com są dostępne. Za psie pieniądze sprzęt na lata.

290 ma inna budowę i wywodzi się z innej serii stad zapewne cena.