lesio-69 Napisano 5 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2018 Noooooooo!! W końcu Kolega się pochwalił dłubaniną Jest na czym oko zawiesić. Palenisko jak prawdziwe - mam nadzieję że odrobina prawdziwego popiołu znajdzie tam swoje miejsce Zawsze podziwiałem "żaglowców" za dłubaninę przy olinowaniu. Zapowiada się piękna pajęczyna Całościowo - cudnie Miłego urlopu i czekam na postępy Popiołu na palenisku raczej nie będzie, ale garnki są w planie. A praca przy olinowaniu dopiero się zaczyna. I to najbardziej w żaglowcach lubię. Szkoda, że na Santa Marii nie ma go aż tak dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 17 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2018 Nastąpił czas obwiązywania want na jufersach. Zacząłem od grotmasztu. Wanta obwiązywana jest na jufersie zgodnie ze wskazówkami zegara. Potem skrzyżowanie krótszego końca wanty z dłuższym i końcówka wanty przywiązana do jej dłuższego biegu ponad jufersem zawsze z prawej strony tej wanty. Stąd na prawej burcie wolny (krótszy) koniec wanty będzie skierowany w stronę dziobu a na lewej burcie w kierunku rufy. Żeby odległości pomiędzy jufersami były jednakowe wygiąłem sobie takie druciki. Druciki wkładane w jufersy, zabezpieczone z drugiej strony spinaczem i jazda z obwiązywaniem. Po obwiązaniu wychodzi nam coś takiego ( nie obcięte końce przewiązów, stąd tak dziwnie to wygląda) Teraz kolej na wiązanie talrepu. Talrep to związane ze sobą 2 jufersy. Wiązanie talrepu zgodnie z poniższym schematem Żeby przy wiązaniu talrepów nie przegiąć masztu w jedną stronę, to talrepy wiążemy naprzemiennie ( tak jak zakładane były wanty - prawa burta, lewa burta). Samo wiązanie talrepów jest bardzo proste. Dużo gorzej wykonuje się obwiązywanie jufersów. Ponieważ nie przemyślałem sprawy i obwiązałem 8 jufersów z jednej burty to na razie mogłem wykonać tylko 2 talrepy. A gdybym obwiązał po 4 jufery na każdej burcie to bym miał 8 talrepów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Sierpnia 2018 Share Napisano 17 Sierpnia 2018 To się nasznurujesz teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 17 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2018 To się nasznurujesz teraz. Zdecydowanie wolę sznurować niż malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 18 Sierpnia 2018 Share Napisano 18 Sierpnia 2018 Podziwiam robotę Przyznaj się, masz patent sternika morskiego? Bo kiedyś bez „sznorowadeł” się nie dało zdać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Sierpnia 2018 Share Napisano 18 Sierpnia 2018 Bardziej niż jak to zrobić bardziej bym się zastanawiał nad kolejnością. Mam książkę gdzie większość lin i wiązań jest rozrysowana. Natomiast zrobić to tak żeby sobie nie utrudnić dostępu do kolejnych lin to już jest logistyka. Patrzę z zainteresowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 18 Sierpnia 2018 Share Napisano 18 Sierpnia 2018 Kolejność jest istotna, ale dostęp i tak się utrudni :P W tym przypadku jeszcze nie tak bardzo, ale taki kliper herbaciany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Sierpnia 2018 Share Napisano 18 Sierpnia 2018 W szaleństwie jest metoda Niech się Kolega tylko nie zasznuruje i kończy jak najszybciej Coś czuję że szykuje się piękny kawał żaglowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 19 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2018 Kolejność jest istotna, ale dostęp i tak się utrudni :PW tym przypadku jeszcze nie tak bardzo, ale taki kliper herbaciany Masz rację odnośnie olinowania. Karawela nie ma tak skomplikowanego olinowania. Można rzec, że jest wręcz ubogie, ot takie parę lin. Kliper herbaciany ma o wiele więcej, ale o tym się też przekonamy. W planach jest Ale poszaleć to dopiero można przy okrętach liniowych przełomu XVIII i XIX wieku Też leży w zakamarkach szafy i czeka na swoją kolejność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voyteque Napisano 20 Sierpnia 2018 Share Napisano 20 Sierpnia 2018 Nigdy nie sądziłem, że w plastiku można taki fajny efekt drewnianego okrętu osiągnąć. Dziękuję za wyprowadzenie z niewiedzy Świetna robota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Sierpnia 2018 Share Napisano 21 Sierpnia 2018 To się zanosi na niezłą serię. Miałem kiedyś Victory, ale oddałem w inne ręce. Ja bym go ładnie nie wykonał, a szkoda było niszczyć model. Niemniej będę czekał na te relację. A na razie patrzę dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 21 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2018 To się zanosi na niezłą serię. Miałem kiedyś Victory, ale oddałem w inne ręce. Ja bym go ładnie nie wykonał, a szkoda było niszczyć model. Niemniej będę czekał na te relację.A na razie patrzę dalej. Kolekcja jest tak naprawdę dużo większa I do tego 2 model w trakcie pracy Golden Hind LE CHEBEC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voyteque Napisano 21 Sierpnia 2018 Share Napisano 21 Sierpnia 2018 Słowem typowy Modelarz - kupujesz więcej niż jesteś w stanie przerobić! P.S. Mam podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 21 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2018 Słowem typowy Modelarz - kupujesz więcej niż jesteś w stanie przerobić! P.S. Mam podobnie A zamieściłem tylko zdjęcia żaglowców. Okręty z wieku pary też leżakują spokojnie w szafie: Variag, Mikasa , Cesarewicz, Graf Spee. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 21 Sierpnia 2018 Share Napisano 21 Sierpnia 2018 A zamieściłem tylko zdjęcia żaglowców. Okręty z wieku pary też leżakują spokojnie w szafie: Variag, Mikasa , Cesarewicz, Graf Spee. Z obliczeń wynika że to starczy na jakieś sześć- dziesiąt lat Odnoszę wrażenie że Kolega nie jest w tym chomikowaniu odosobniony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 21 Sierpnia 2018 Share Napisano 21 Sierpnia 2018 Poważnie lubicie tak gromadzić, a podobno to kobiety kochają zakupy :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 21 Sierpnia 2018 Share Napisano 21 Sierpnia 2018 Hm... Oprócz tego, że Kopernik była kobietą, to z tych nicków na forum nie wynika kto jest a kto nie jest płcią piękną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 21 Sierpnia 2018 Share Napisano 21 Sierpnia 2018 Ja np. nie gromadzię, przynajmniej nigdy nie gromadziłem i dopiero jak o tym napisaliscie zdałem sobie sprawę z tego, że mam 5 okrętów do złożenia i jedna ciężarówkę - przyciegam że nie mam pojęcia skąd się wzięły w mojej szafie A swoją drogą świetnie Ci idzie, ja jakoś nigdy nie miałem zajawki na żaglowce, ale podziwiam za jakość wykonania i checi w ich robieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 22 Sierpnia 2018 Share Napisano 22 Sierpnia 2018 No.. panowie (i panie).. W kompleksy właśnie wpadam z moim jednym pływadłem w szafie.. Ale nikt nie przebije tego gościa!: http://www.shipmodels.info/mws_forum/viewtopic.php?f=12&t=14416&start=300#p305460 No chyba, że on po prostu mieszka w sklepie modelarskim BTW, zaglądam tu czasem do Twojej Marii, świetna robota. Dla mnie czarna magia choćby z powodu żaglowcowego żargonu. Połowy postów nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 22 Sierpnia 2018 Share Napisano 22 Sierpnia 2018 Ale nikt nie przebije tego gościa!: podpis na zdjęciu głosi - "mój pokój" I to jest prawdziwa pieczara prawdziwego modelarza - wzorzec godny naśladowania Połowy postów nie rozumiem Nie jesteś w tym odosobniony, co jednak nie przeszkadza cieszyć oczęta piękną modelarską robotą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 22 Sierpnia 2018 Share Napisano 22 Sierpnia 2018 Ale nikt nie przebije tego gościa!: podpis na zdjęciu głosi - "mój pokój" I to jest prawdziwa pieczara prawdziwego modelarza - wzorzec godny naśladowania Choopie pieczara ? Ten pokój jest jak połowa mojego mieszkania, które będę spłacał przez kolejne 30 lat , juz nie wspomne że zawartość tego pokoju to 3/4 mojch rocznych zarobków, o ile nie całe roczne zarobki chociaż nie ma co się śmiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 22 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2018 BTW, zaglądam tu czasem do Twojej Marii, świetna robota. Dla mnie czarna magia choćby z powodu żaglowcowego żargonu. Połowy postów nie rozumiem Jeszcze nawet tak naprawdę nie stosowałem żaglowcowego żargonu. Dopiero się zacznie. Ale zawsze staram się co nieco tłumaczyć na ludzki język. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 22 Sierpnia 2018 Share Napisano 22 Sierpnia 2018 zdałem sobie sprawę z tego, że mam 5 okrętów do złożenia i jedna ciężarówkę - przyciegam że nie mam pojęcia skąd się wzięły w mojej szafie Może Twoja lepsza połowa skitrała je tam na prezent dla kogoś innego a Ty sobie bierzesz i dłubiesz BEZPRAWNiE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 22 Sierpnia 2018 Share Napisano 22 Sierpnia 2018 zdałem sobie sprawę z tego, że mam 5 okrętów do złożenia i jedna ciężarówkę - przyciegam że nie mam pojęcia skąd się wzięły w mojej szafie Może Twoja lepsza połowa skitrała je tam na prezent dla kogoś innego a Ty sobie bierzesz i dłubiesz BEZPRAWNiE! Haha o tym nie pomyślałem A jesli ma kochanka, który też sklejka modele? A co jeśli zacznie przychodzić i składac moje modele? Np wychodzę do pracy, on przychodzi, ja wracam a tutaj kadłub pryśniety bezbarwnym... Hmmm... tyle pytań, a tak mało odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 22 Sierpnia 2018 Share Napisano 22 Sierpnia 2018 Hej chudy, always look on the bright side, we dwóch będziecie mieli stocznię na dwie zminay, robota pójdzie szybciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi