Jump to content

PZL 23A Karaś IBG 1/72

ra12
 Share

Recommended Posts

Klasa 1 - Samoloty i śmigłowce

Kategoria Specjalna 3 - Najlepszy model w barwach Polski

Witam

postanowiłem i ja wystartować ze swoim Karasiem. Na razie w założeniu model będzie wzbogacony jedynie o wykonanie nitów. Malowanie polskie.

Regulaminowy inbox i do dzieła.

20170821_202536.jpg

bypicasa2html.gifcreated by picasa2html.com

Dawaj ja kończę Hawker Hurricane i biorę się za ,,Karasia'' i PZL-43

Będę obserwował Twoją pracę i być może ominę rafy Zainteresowało mnie to że zamierzasz coś tam nitować Ciekawe jak Ci pójdzie

Czym malujesz ? Ja kupiłem Hataki !

Zainteresowało mnie to że zamierzasz coś tam nitować Ciekawe jak Ci pójdzie

Sam byłem ciekaw. "Coś tam" wyszło tak... Następnym razem będzie lepiej. 1/72 to jednak bardzo mały samolot...

IMGP0851.JPG

IMGP0854.JPG

IMGP0855.JPG

Czym malujesz ? Ja kupiłem Hataki !

Farby to będą na pewno Tamki. Innymi nie umiem malować...

No, to jak wstydu nie ma to się cieszę... Dzięki za kibicowanie i pomoc.

Trochę pracy nad wnętrzem. Pomalowane i złoszane. Jeszcze lekkie kurzenie. Nie jestem tylko pewien, czy łosz nie jest za mocny jak na samolotowy kokpit...?

20170907_213205.jpg

I już po wklejeniu do kadłuba. Ciągle pracuję nad zdjęciami... Mam nadzieję, że są już lepsze.

PIC_0002.JPG

PIC_0004.JPG

PIC_0008.JPG

• 2 months later...

Czarna akrylowa Tamiya rozcieńczona z IPA pół na pół i cienki pędzel, bo aero daje mi za szeroką linię.

Zmagania trwają, a czasu coraz mniej.... Czas na górę. Preshading i malunki.

0000033.JPG

Tak wygląda już po lakierze błysku i położeniu kalek. Zostało jeszcze kilka drobiazgów, obicia, delikatny łosz po wierzchu, lakier mat i będzie galeria końcowa...

0000029.JPG

0000030.JPG

0000031.JPG

0000032.JPG

Cieszę się. Nie. Też miałem takie wrażenie, ale liczba jest symetryczna i dlatego pewnie takie złudzenie.

Ale po sprawdzeniu na modelu masz rację. Cyfra jest symetryczna, ale po zewnętrznej krawędzi. Kółka w środku są różnej wielkości. Ósemka jest do góry nogami. Masz oko...

Cieszę się. Nie. Też miałem takie wrażenie, ale liczba jest symetryczna i dlatego pewnie takie złudzenie.

Ale po sprawdzeniu na modelu masz rację. Cyfra jest symetryczna, ale po zewnętrznej krawędzi. Kółka w środku są różnej wielkości. Ósemka jest do góry nogami. Masz oko...

Ale tą ósemkę to akurat nakleiłeś poprawnie.

Zresztą zgodnie z instrukcją.

ibg-1_72-pzl-23a-karas.jpg

Ale tą ósemkę to akurat nakleiłeś poprawnie.

Zresztą zgodnie z instrukcją.

ibg-1_72-pzl-23a-karas.jpg

A ja spytałem o to, bom lajkonik w temacie

Też sklejam ten model (rekreacyjnie ,po bracie ).Czy wypraski zgadzały Ci się ... ?

Tak, u mnie było wszystko według instrukcji. Trzeba jedynie zwrócić uwagę na sposób wklejenia radiostacji w oszkleniu kabiny pilota.

Farby to będą na pewno Tamki. Innymi nie umiem malować...

To napisz konkretne kolory lub mieszanki Tamiya jeżeli można.

Plany planami, a kolory ostatecznie to: góra Mr. Hobby H81 (rozcieńczone 1/1 z IPA), a spód to Valejo Air 71046 (rozc. 1/1 mieszanką IPA z retarderem Talensa 10/1).