Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Klasa 1 - Samoloty i śmigłowce

Kategoria Specjalna 3 - Najlepszy model w barwach Polski

Witam

postanowiłem i ja wystartować ze swoim Karasiem. Na razie w założeniu model będzie wzbogacony jedynie o wykonanie nitów. Malowanie polskie.

Regulaminowy inbox i do dzieła.

20170821_202536.jpg

bypicasa2html.gifcreated by picasa2html.com

Napisano

Dawaj ja kończę Hawker Hurricane i biorę się za ,,Karasia'' i PZL-43

Będę obserwował Twoją pracę i być może ominę rafy Zainteresowało mnie to że zamierzasz coś tam nitować Ciekawe jak Ci pójdzie

Czym malujesz ? Ja kupiłem Hataki !

Napisano
Zainteresowało mnie to że zamierzasz coś tam nitować Ciekawe jak Ci pójdzie

Sam byłem ciekaw. "Coś tam" wyszło tak... Następnym razem będzie lepiej. 1/72 to jednak bardzo mały samolot...

IMGP0851.JPG

IMGP0854.JPG

IMGP0855.JPG

Czym malujesz ? Ja kupiłem Hataki !

Farby to będą na pewno Tamki. Innymi nie umiem malować...

Napisano

Fajny Karaś wychodzi. Ja sam maluję praktycznie tylko Tamkami. Pod względem ilość/cena wychodzą chyba najlepiej a psika się świetnie no i są sprawdzone a Hataka tak nie do końca...

Napisano

super. Ten model az sie prosi , żeby go przenitowac. Ja zostałem na te prośby głuchy ,_)

Napisano

Na ile zdjęcia pozwalają to ocenić, nitowanie fajnie wyszło. Nie ma co narzekać.

Napisano

Jak dla mnie nitowanie wyszło ok

Tamiyą będzie Ci ciężko dobrać idealny odcień. Mi pomarańczową Hataką maluje się lepiej niż Tamką

Napisano

No, to jak wstydu nie ma to się cieszę... Dzięki za kibicowanie i pomoc.

Trochę pracy nad wnętrzem. Pomalowane i złoszane. Jeszcze lekkie kurzenie. Nie jestem tylko pewien, czy łosz nie jest za mocny jak na samolotowy kokpit...?

20170907_213205.jpg

I już po wklejeniu do kadłuba. Ciągle pracuję nad zdjęciami... Mam nadzieję, że są już lepsze.

PIC_0002.JPG

PIC_0004.JPG

PIC_0008.JPG

Napisano

Powoli do przodu... Kadłub zamknięty, szklarnia oklejona i zanitowana. Ładnie pasuje do kadłuba. Przyłożone jedynie na sucho. Tylne stanowisko jednak do szpachlowania...

IMG_5345.JPG

IMG_5356.JPG

IMG_5357.JPG

IMG_5358.JPG

• 2 months later...
Napisano
szacun

Dzięki

Prace trwają. Doszły stateczniki, dolna gondola, maskowanie i podkład na spód. Preshading i malowanie na załączonych obrazkach. Mam nadzieję, że zdążę...

0000025.JPG

0000027.JPG

Napisano
szacun

Dzięki

Prace trwają. Doszły stateczniki, dolna gondola, maskowanie i podkład na spód. Preshading i malowanie na załączonych obrazkach. Mam nadzieję, że zdążę...

0000025.JPG

0000027.JPG

Czym wykonywałeś Preshading ?

Napisano

Czarna akrylowa Tamiya rozcieńczona z IPA pół na pół i cienki pędzel, bo aero daje mi za szeroką linię.

Zmagania trwają, a czasu coraz mniej.... Czas na górę. Preshading i malunki.

0000033.JPG

Tak wygląda już po lakierze błysku i położeniu kalek. Zostało jeszcze kilka drobiazgów, obicia, delikatny łosz po wierzchu, lakier mat i będzie galeria końcowa...

0000029.JPG

0000030.JPG

0000031.JPG

0000032.JPG

Napisano

Cieszę się. Nie. Też miałem takie wrażenie, ale liczba jest symetryczna i dlatego pewnie takie złudzenie.

Ale po sprawdzeniu na modelu masz rację. Cyfra jest symetryczna, ale po zewnętrznej krawędzi. Kółka w środku są różnej wielkości. Ósemka jest do góry nogami. Masz oko...

Napisano
Cieszę się. Nie. Też miałem takie wrażenie, ale liczba jest symetryczna i dlatego pewnie takie złudzenie.

Ale po sprawdzeniu na modelu masz rację. Cyfra jest symetryczna, ale po zewnętrznej krawędzi. Kółka w środku są różnej wielkości. Ósemka jest do góry nogami. Masz oko...

Ale tą ósemkę to akurat nakleiłeś poprawnie.

Zresztą zgodnie z instrukcją.

ibg-1_72-pzl-23a-karas.jpg

Napisano

Ale tą ósemkę to akurat nakleiłeś poprawnie.

Zresztą zgodnie z instrukcją.

ibg-1_72-pzl-23a-karas.jpg

A ja spytałem o to, bom lajkonik w temacie

Napisano

Też sklejam ten model (rekreacyjnie ,po bracie ).Czy wypraski zgadzały Ci się z instrukcją?Brakuje mi elementu A20 przy etapie 2.Miałeś może ten sam problem ?

Napisano
Też sklejam ten model (rekreacyjnie ,po bracie ).Czy wypraski zgadzały Ci się ... ?

Tak, u mnie było wszystko według instrukcji. Trzeba jedynie zwrócić uwagę na sposób wklejenia radiostacji w oszkleniu kabiny pilota.

To napisz konkretne kolory lub mieszanki Tamiya jeżeli można.

Plany planami, a kolory ostatecznie to: góra Mr. Hobby H81 (rozcieńczone 1/1 z IPA), a spód to Valejo Air 71046 (rozc. 1/1 mieszanką IPA z retarderem Talensa 10/1).