Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Część Kolegom,

Jak w tytule już napisałem szukam patentu na obcięcie kaniuli dożylnej. Jak próbuję obcinaczkami to naturalnie zaginam koniec ale chce zrobić rurę do karabinu. Będę wdzięczny za każdą wskazuwke. Dzięki z góry.

Krzysiek

Napisano

Można też naciąć skalpelem, a potem zwyczajnie odłamać. Ścianki igły są cienkie i nigdy nie miałem z tym problemu. Na koniec przeszlifować brzegi i gotowe.

Napisano

Igły zazwyczaj jeden koniec mają zatopiony w plastiku, więc łatwo po rozgrzaniu ją wyjąć i masz prostą od tej strony. Ja przynajmniej tak robiłem z jednorazowymi wstrzykiwaczami.

Napisano

Pilnik, czeska piłka żyletkowa, dremel i tarcza szlifierska - każdy sposób dobry. Byle nie cisnąć za bardzo, bo ścianki cienkie i się pognie.

Napisano

Dzięki wam za wszystkie odpowiedzi. Od razu zacznę próbować wasze patenty i opowiem jak zadziałały.

Napisano

Najlepiej wyszło dremlem i pilnikami. Obciąć i spiłować też wyszło dobrze ale dremlem szybciej

Pozdrawiam

Krzysiek

• 5 months later...
Napisano
Można też naciąć skalpelem, a potem zwyczajnie odłamać. Ścianki igły są cienkie i nigdy nie miałem z tym problemu. Na koniec przeszlifować brzegi i gotowe.
Tnij ją pilnikiem iglakiem krawędzią. Później doszlifuj na płasko, środek zadziory oczyszczasz wiertełkiem.

Dwa najlepsze patenty.

Napisano

Najlepszy patent to Proxxon i tarcza korundowa - wchodzi w igły jak w masło, a po przycięciu można krawędzie wyszlifować na gładko.

Trwa to sekundy.

Napisano
Najlepszy patent to Proxxon i tarcza korundowa - wchodzi w igły jak w masło, a po przycięciu można krawędzie wyszlifować na gładko.

Trwa to sekundy.

Oczywiście, lecę kupić zabawkę za kilkadziesiąt złotych polskich żeby igły obcinać.

• Super Moderator
Napisano

Próbowałem ten patent z nacinaniem skalpelem.

Po odłamaniu i tak musiałem koniec wyszlifować, tak że szybko wruciłem do metody jaką wcześniej stosowałem.

Osobiście mnie wychodzi szybciej i lepiej. Przez co nie piszę, że ta metoda ze skalpelem jest zła.

Napisano

Po odłamaniu i tak musiałem koniec wyszlifować, tak że szybko wruciłem do metody jaką wcześniej stosowałem.

Osobiście mnie wychodzi szybciej i lepiej. Przez co nie piszę, że ta metoda ze skalpelem jest zła.

No tak, ale jedna z reguł mówi, że kleimy model ale przy jak najniższych kosztach. Zwłaszcza jeżeli ktoś zaczyna zabawę z modelarstwem. Na początek kupujemy podstawowe narzędzia. Nikt nie kupi szlifierki za kilkadziesiąt złotych na samym początku kiedy może się okazać, że modelarstwo go nie kręci.

Dlatego patenty Jarek Es i enten wydają się mi najlepsze.

Napisano

Ja robię sam piłkę z noża z ostrzem segmentowym do tapet - ostrze segmentowe "nacinam" żyletką (w praktyce po prostu stukam ostrzami o siebie) i otrzymuję piłkę z mikroząbkami, która tnie igły szybciej niż się dremel uruchamia To się zwie podobno brzeszczot z żyletki.

• Super Moderator
Napisano

No tak, ale jedna z reguł mówi, że kleimy model ale przy jak najniższych kosztach. Zwłaszcza jeżeli ktoś zaczyna zabawę z modelarstwem. Na początek kupujemy podstawowe narzędzia. Nikt nie kupi szlifierki za kilkadziesiąt złotych na samym początku kiedy może się okazać, że modelarstwo go nie kręci.

Dlatego patenty Jarek Es i enten wydają się mi najlepsze.

Constructor moja wypowiedz nie odnosiła się do twoich odczuć.

Szanuję twój wybór.

Ja napisałem która metoda mi najbardziej odpowiada.

Napisano

Igły jednorazowe są w plastikowych obsadkach. Rozgrzej nad palnikiem kuchennym i wyjmij z obsadki. Z tej strony jest prosta. Od strony ostrza możesz obciąć do żądanej długości - i tak będzie schowana w modelu więc nie będzie widać czy jest poszarpana/kwadratowa/nierówna.

Napisano

jawkers - jest ok. Ja po prostu zawsze kieruję się jedną zasadą. Kleję dla zabawy. Staram się bardzo ograniczać koszty. Oczywiście, kupuję lepsze farby, pędzle czy skalpel. Ale inwestując w taką zabawkę jak "proxxon" muszę mieć dodatkowy powód, żeby to kupić. Mając zwykłą wkrętarko-wiertarkę topex'a, która daje radę już kilka lat - dla mnie - byłoby rozrzutnością kupować kolejną zabawkę.

Czasami na forum trafiają się takie porady, że głowa boli. Jakiś początkujący modelarz zakłada temat i pyta "jak zrobić to czy tamto". W odpowiedziach pada tysiąc porad, które wymagają profesjonalnych narzędzi. Tanio też oznacza dobrze. Przekonałem się dziś rano jak odpalałem 18-letnie auto a obok panowie w drogich autkach klęli na czym świat stoi

Napisano

Rozwiązanie jest banalne.

1. Weź igłę iniekcyjną.

2. Wyrzuć ją w cholerę.

3. Weź wenflon - ten najtańszy, z polietylenowym plastikiem

4. Rozłóż go na części

5. Złap igłę szczypcami

6. wyciągnij plastikową część

Masz pięknie zakończoną rurkę na tym końcu.

Nie zadziała tak łatwo z tymi droższymi modelami, z twardszym plastikiem i zabezpieczeniami na igłę.

Napisano
Igły jednorazowe są w plastikowych obsadkach. Rozgrzej nad palnikiem kuchennym i wyjmij z obsadki. Z tej strony jest prosta. Od strony ostrza możesz obciąć do żądanej długości - i tak będzie schowana w modelu więc nie będzie widać czy jest poszarpana/kwadratowa/nierówna.

należy usunąć jeszcze później dość twardy klej na łączeniu igły z oprawą

Napisano

Nie trzeba - wypala się a resztę zeszlifować papierem ściernym. w sumie to i tak trzeba oczyścić przed malowaniem. Ale to chyba oczywista oczywistość .

Napisano
Rozwiązanie jest banalne.

1. Weź igłę iniekcyjną.

2. Wyrzuć ją w cholerę.

3. Weź wenflon - ten najtańszy, z polietylenowym plastikiem

4. Wyrzuć go w cholerę.

;)

Igła iniekcyjna od strony oprawki też jest ładnie zakończona.

Generalnie w modelarstwie są chyba większe wyzwania niż docięcie metalowej rurki ;)