chris1979 Napisano 13 Września 2017 Share Napisano 13 Września 2017 Część Kolegom, Jak w tytule już napisałem szukam patentu na obcięcie kaniuli dożylnej. Jak próbuję obcinaczkami to naturalnie zaginam koniec ale chce zrobić rurę do karabinu. Będę wdzięczny za każdą wskazuwke. Dzięki z góry. Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 13 Września 2017 Super Moderator Share Napisano 13 Września 2017 Najpierw obcinasz o ok. 1mm dłuższą, a następnie szlifujesz do odpowiedniego rozmiaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 13 Września 2017 Share Napisano 13 Września 2017 Kupujesz mikre rurkie mosiężne. Tniesz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 13 Września 2017 Share Napisano 13 Września 2017 Tnij ją pilnikiem iglakiem krawędzią. Później doszlifuj na płasko, środek zadziory oczyszczasz wiertełkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klondike Napisano 13 Września 2017 Share Napisano 13 Września 2017 Najlepiej tarczką korundową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek Es Napisano 13 Września 2017 Share Napisano 13 Września 2017 Można też naciąć skalpelem, a potem zwyczajnie odłamać. Ścianki igły są cienkie i nigdy nie miałem z tym problemu. Na koniec przeszlifować brzegi i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 13 Września 2017 Share Napisano 13 Września 2017 Igły zazwyczaj jeden koniec mają zatopiony w plastiku, więc łatwo po rozgrzaniu ją wyjąć i masz prostą od tej strony. Ja przynajmniej tak robiłem z jednorazowymi wstrzykiwaczami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 14 Września 2017 Share Napisano 14 Września 2017 Pilnik, czeska piłka żyletkowa, dremel i tarcza szlifierska - każdy sposób dobry. Byle nie cisnąć za bardzo, bo ścianki cienkie i się pognie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chris1979 Napisano 16 Września 2017 Autor Share Napisano 16 Września 2017 Dzięki wam za wszystkie odpowiedzi. Od razu zacznę próbować wasze patenty i opowiem jak zadziałały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chris1979 Napisano 16 Września 2017 Autor Share Napisano 16 Września 2017 Najlepiej wyszło dremlem i pilnikami. Obciąć i spiłować też wyszło dobrze ale dremlem szybciej Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 19 Lutego 2018 Share Napisano 19 Lutego 2018 Można też naciąć skalpelem, a potem zwyczajnie odłamać. Ścianki igły są cienkie i nigdy nie miałem z tym problemu. Na koniec przeszlifować brzegi i gotowe. Tnij ją pilnikiem iglakiem krawędzią. Później doszlifuj na płasko, środek zadziory oczyszczasz wiertełkiem. Dwa najlepsze patenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 19 Lutego 2018 Share Napisano 19 Lutego 2018 Najlepszy patent to Proxxon i tarcza korundowa - wchodzi w igły jak w masło, a po przycięciu można krawędzie wyszlifować na gładko. Trwa to sekundy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 26 Lutego 2018 Share Napisano 26 Lutego 2018 Najlepszy patent to Proxxon i tarcza korundowa - wchodzi w igły jak w masło, a po przycięciu można krawędzie wyszlifować na gładko.Trwa to sekundy. Oczywiście, lecę kupić zabawkę za kilkadziesiąt złotych polskich żeby igły obcinać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 26 Lutego 2018 Super Moderator Share Napisano 26 Lutego 2018 Próbowałem ten patent z nacinaniem skalpelem. Po odłamaniu i tak musiałem koniec wyszlifować, tak że szybko wruciłem do metody jaką wcześniej stosowałem. Osobiście mnie wychodzi szybciej i lepiej. Przez co nie piszę, że ta metoda ze skalpelem jest zła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 26 Lutego 2018 Share Napisano 26 Lutego 2018 Próbowałem ten patent z nacinaniem skalpelem. Po odłamaniu i tak musiałem koniec wyszlifować, tak że szybko wruciłem do metody jaką wcześniej stosowałem. Osobiście mnie wychodzi szybciej i lepiej. Przez co nie piszę, że ta metoda ze skalpelem jest zła. No tak, ale jedna z reguł mówi, że kleimy model ale przy jak najniższych kosztach. Zwłaszcza jeżeli ktoś zaczyna zabawę z modelarstwem. Na początek kupujemy podstawowe narzędzia. Nikt nie kupi szlifierki za kilkadziesiąt złotych na samym początku kiedy może się okazać, że modelarstwo go nie kręci. Dlatego patenty Jarek Es i enten wydają się mi najlepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 26 Lutego 2018 Share Napisano 26 Lutego 2018 Nigdy nie słyszałem o takiej regule, za to u mnie zawsze działa ta reguła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Micz Napisano 26 Lutego 2018 Share Napisano 26 Lutego 2018 Ja robię sam piłkę z noża z ostrzem segmentowym do tapet - ostrze segmentowe "nacinam" żyletką (w praktyce po prostu stukam ostrzami o siebie) i otrzymuję piłkę z mikroząbkami, która tnie igły szybciej niż się dremel uruchamia To się zwie podobno brzeszczot z żyletki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 26 Lutego 2018 Super Moderator Share Napisano 26 Lutego 2018 Próbowałem ten patent z nacinaniem skalpelem. Po odłamaniu i tak musiałem koniec wyszlifować, tak że szybko wruciłem do metody jaką wcześniej stosowałem. Osobiście mnie wychodzi szybciej i lepiej. Przez co nie piszę, że ta metoda ze skalpelem jest zła. No tak, ale jedna z reguł mówi, że kleimy model ale przy jak najniższych kosztach. Zwłaszcza jeżeli ktoś zaczyna zabawę z modelarstwem. Na początek kupujemy podstawowe narzędzia. Nikt nie kupi szlifierki za kilkadziesiąt złotych na samym początku kiedy może się okazać, że modelarstwo go nie kręci. Dlatego patenty Jarek Es i enten wydają się mi najlepsze. Constructor moja wypowiedz nie odnosiła się do twoich odczuć. Szanuję twój wybór. Ja napisałem która metoda mi najbardziej odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 26 Lutego 2018 Share Napisano 26 Lutego 2018 Igły jednorazowe są w plastikowych obsadkach. Rozgrzej nad palnikiem kuchennym i wyjmij z obsadki. Z tej strony jest prosta. Od strony ostrza możesz obciąć do żądanej długości - i tak będzie schowana w modelu więc nie będzie widać czy jest poszarpana/kwadratowa/nierówna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 27 Lutego 2018 Share Napisano 27 Lutego 2018 jawkers - jest ok. Ja po prostu zawsze kieruję się jedną zasadą. Kleję dla zabawy. Staram się bardzo ograniczać koszty. Oczywiście, kupuję lepsze farby, pędzle czy skalpel. Ale inwestując w taką zabawkę jak "proxxon" muszę mieć dodatkowy powód, żeby to kupić. Mając zwykłą wkrętarko-wiertarkę topex'a, która daje radę już kilka lat - dla mnie - byłoby rozrzutnością kupować kolejną zabawkę. Czasami na forum trafiają się takie porady, że głowa boli. Jakiś początkujący modelarz zakłada temat i pyta "jak zrobić to czy tamto". W odpowiedziach pada tysiąc porad, które wymagają profesjonalnych narzędzi. Tanio też oznacza dobrze. Przekonałem się dziś rano jak odpalałem 18-letnie auto a obok panowie w drogich autkach klęli na czym świat stoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 27 Lutego 2018 Share Napisano 27 Lutego 2018 Rozwiązanie jest banalne. 1. Weź igłę iniekcyjną. 2. Wyrzuć ją w cholerę. 3. Weź wenflon - ten najtańszy, z polietylenowym plastikiem 4. Rozłóż go na części 5. Złap igłę szczypcami 6. wyciągnij plastikową część Masz pięknie zakończoną rurkę na tym końcu. Nie zadziała tak łatwo z tymi droższymi modelami, z twardszym plastikiem i zabezpieczeniami na igłę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Lutego 2018 Share Napisano 27 Lutego 2018 Wenflony są w różnych średnicach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 27 Lutego 2018 Share Napisano 27 Lutego 2018 Igły jednorazowe są w plastikowych obsadkach. Rozgrzej nad palnikiem kuchennym i wyjmij z obsadki. Z tej strony jest prosta. Od strony ostrza możesz obciąć do żądanej długości - i tak będzie schowana w modelu więc nie będzie widać czy jest poszarpana/kwadratowa/nierówna. należy usunąć jeszcze później dość twardy klej na łączeniu igły z oprawą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 27 Lutego 2018 Share Napisano 27 Lutego 2018 Nie trzeba - wypala się a resztę zeszlifować papierem ściernym. w sumie to i tak trzeba oczyścić przed malowaniem. Ale to chyba oczywista oczywistość . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 28 Lutego 2018 Share Napisano 28 Lutego 2018 Rozwiązanie jest banalne.1. Weź igłę iniekcyjną. 2. Wyrzuć ją w cholerę. 3. Weź wenflon - ten najtańszy, z polietylenowym plastikiem 4. Wyrzuć go w cholerę. ;) Igła iniekcyjna od strony oprawki też jest ładnie zakończona. Generalnie w modelarstwie są chyba większe wyzwania niż docięcie metalowej rurki ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi