jureczek Napisano 2 Stycznia 2018 Napisano 2 Stycznia 2018 Witam Tak jak w tytule .Biore sie za Su-22 w skali 1:48 .Moje dotychczasowe ulepki w 1:72 wedruja na wyzsza polke Dlugo przegladalem zawartosc pudla ,bojac sie zaczac ,aby nie spaprac,ale jak to mowia -"raz kozie smierc" Praca bedzie robiona z pudla ,malowanie prawdopodobnie Ukrainskie Zawartosc pudla przeogromna ,nie to co 72. Dziewiec duzych wyprasek ,mala blaszka , oszlkenie i kalki Pozwole sobie zanudzic Was zawartoscia pdelka Kontrowersyjna owiewka .Duzo o niej w opisach modelu Malowanie, prawdopodobnie wybiore tego Ukrainca z 50 To powolutku do pracy ,a Wy trzymajcie kciuki ,i jak by co to solidnie opie..... 1 Cytuj
Solo Napisano 3 Stycznia 2018 Napisano 3 Stycznia 2018 Powodzenia, choć stosunkowo trudny model sobie wybrałeś, zważywszy na to jak KH pociął kadłub. Z tego co słyszałem, to w przypadku tego zestawu warto zignorować instrukcję i skleić najpierw jedną, a potem drugą połówkę kadłuba i dopiero to razem zmontować w całość, bo inaczej (jeśli będziesz sklejać poszczególne odcinki kadłuba) może wyjść pofalowany rurociąg. Cytuj
KRL Napisano 3 Stycznia 2018 Napisano 3 Stycznia 2018 Także chętnie popatrzę tym bardziej że też będę w najbiższym czasie brał tem model na warsztat. Rozmawiałem z colega z Włoch który ma go już za sobą i twierdzi że nie jest prosty w złożeniu. Cytuj
smialus Napisano 3 Stycznia 2018 Napisano 3 Stycznia 2018 Proszę o Polskie malowanie może w pierwszym malowaniu... Cytuj
Solo Napisano 3 Stycznia 2018 Napisano 3 Stycznia 2018 Jedna uwaga: wrzucaj zdjęcia w mniejszej rozdzielczości niż 4000x1410, bo wejście w ten wątek powoduje że się czeka kilkadziesiąt sekund zanim można cokolwiek przeczytać (zdjęcia muszą się wgrać). Skutecznie to zniechęca do wchodzenia do Twojego warsztatu. Cytuj
Mikolaj75 Napisano 3 Stycznia 2018 Napisano 3 Stycznia 2018 Słuszna uwaga. Koniecznie też dowiedz się, czy w Niemczech jest dostępny biały brystol Cytuj
Solo Napisano 3 Stycznia 2018 Napisano 3 Stycznia 2018 Biały? BIAŁY???!!! U nich to byłby rasizm gdyby spytał. Cytuj
chomick Napisano 3 Stycznia 2018 Napisano 3 Stycznia 2018 Cześć Też chętnie popatrzę, bo po Nowym Roku wróciłem do "żywych" i przymierzam się do Su-22. Waham się właśnie między KH i HB. Ten ostatni nęci prostszą budową, co akurat mi pasuje. KH za to ma lepsze detale. No i ten ogromny zestaw uzbrojenia Też bym spróbował składać go połówkami, o ile później da się je złożyć sensownie w całość ;) Cytuj
jureczek Napisano 3 Stycznia 2018 Autor Napisano 3 Stycznia 2018 Dziękuje za trafne uwagi i zainteresowanie Jak zmiejszyc zdjęcia ? Wstawiam przez Imgura ,po przycięciu przez aplikacje zainstalowana na kompie windos-10 Prawdopodobnie tak jak podpowiadacie będę sklejał całość polówek ,a później cale polówki razem- mam nadzieje ze "banan " nie wyjdzie Wypraski są zarąbiste ,masa nitów,otworów inspekcyjnych -nie wiem czy zgodnych z planami ? .Po złożeniu na sucho model ma ponad 30 cm. Linie podziału pięknie się pokrywają -nie ma przesunięć.Jako kolki ustalające producent wstawił prostokątne płytki które stabilizują przesuniecie Powalczyłem troszkę z kokpitem .Alez tu duperelek.Nie trzeba nic kombinować . Jest nawet rura z tylu za fotelem - nie wiem do czego służy ,ale widziałem na zdjęciach od dd1968 na naszym wakurondzie Jeszce klej nie wysechl ala musiałem się pochwalić 1 Cytuj
smialus Napisano 4 Stycznia 2018 Napisano 4 Stycznia 2018 No kabina wygląda bardzo ładnie, detal jak w żywicy. To jaka decyzja z malowaniem? Cytuj
jureczek Napisano 4 Stycznia 2018 Autor Napisano 4 Stycznia 2018 Malowanie ,tak jak wspominalem pudelkowe -nie mam polskich kalek Potrenowalem zmnieszanie zdjec Tutaj o spasowaniu A tutaj o wspomnianych bolcach ustalających Skleiłem fotelik Jak na razie jestem pod ogromnym wrażeniem i presja ,aby nie popsuć Zdjęcia pomniejszałem programem Fotosizer . Na podglądzie sa duże .Ciekawe jak wyśle czy będą mniejsze ? Cytuj
Solo Napisano 4 Stycznia 2018 Napisano 4 Stycznia 2018 Widzisz jak fajnie robić dobre zestawy? Szkoda życia na złe modele. A małe zdjęcia możesz przecież robić od razu telefonem, choć pomniejszanie w programie graficznym daje lepszy efekt. 1 Cytuj
jureczek Napisano 4 Stycznia 2018 Autor Napisano 4 Stycznia 2018 Solo nie mam telefonu Naprawdę W sprawie fotek poprosiłem Administracje o ich zmniejszenie . Za co bardzo serdecznie dziękuje Sklejać dobry zestaw to bajka. nie mowie tu o robieniu modelu. Skleić i mieć satysfakcje ,ze jest fajnie , to super sprawa. Marzyło mi się zawsze skleić samolot i aby miał pełno nitów ,elementów podziału blach itp. Dłubałem i ryłem i nitowałem 1:72 z zapałem , jednak bardzo kiepsko mi to wychodziło Teraz powoli ,dokładnie i czysto wszystko skleić i powinno być OK Jak mi dziś czas pozwoli pobawię sie fotelikiem . Po sklejeniu wygląda jak prawdziwy . Teraz ładnie go pomalować i odpowiednio ucacac Cytuj
Solo Napisano 4 Stycznia 2018 Napisano 4 Stycznia 2018 Solo nie mam telefonu Naprawdę Pomyłka, miało być "aparatu". Aparat pewnie masz, skoro robisz zdjęcia. W aparacie, w ustawieniach, na pewno masz możliwość wyboru rozmiaru zdjęć, jakie on robi. Cytuj
Tazman79 Napisano 4 Stycznia 2018 Napisano 4 Stycznia 2018 Kalki ew moge Ci odstąpić bo zostanie mi coś napewno. Powinieneś zaopatrzec się w zywiczna duszę do tego modelu, bo zestawowa to porazka Cytuj
Super Moderator jawkers Napisano 4 Stycznia 2018 Super Moderator Napisano 4 Stycznia 2018 Jureczku, a w jakim programie po zrobieniu, obrabiasz zdjęcia? Cytuj
Mariucha Napisano 4 Stycznia 2018 Napisano 4 Stycznia 2018 Malujesz strzałeczki na zdjęciach, a nie potrafisz zmienić ich rozdzielczości? Coś ściemniasz... Cytuj
jureczek Napisano 4 Stycznia 2018 Autor Napisano 4 Stycznia 2018 Przepraszam za kłopoty ze zdjęciami Jawkers dziekuje za zmniejszenie fotek .Korzystam z programu w komputerze ,chyba aplikacja zdjęciowa Microsoftu . Obecnie zainstalowałem Fotosizer .Łatwy jak dla mnie. Robi kopie orginalow i zmniejsza zdjęcia .Tylko teraz mam problem - czy jak usunę z mojego folderu zdjęcia orginalu to nie znikną kopie ?.Czy mogę usunąć kopie aby nie zaśmiecać miejsca na kompie to czy nie znikną z forum ? Kip_a_man dziękuje za wskazówki Nie ściemniam jestem z kompem jeszcze gorszy niż klejeniem Cytuj
kjp_a_man Napisano 4 Stycznia 2018 Napisano 4 Stycznia 2018 … Obecnie zainstalowałem Fotosizer.Use gimp Luke.… czy jak usunę z mojego folderu zdjęcia orginalu to nie znikną kopie?Czy jak zrobię xero i zniszczę oryginał to xero też ulegnie samozniszczeniu?…Czy mogę usunąć kopie aby nie zaśmiecać miejsca na kompie to czy nie znikną z forum?Zdjęcia wyświetlane na forum leżą na komputerach należących do firmy imgur. Jeśli usuniesz ze swojego komputera to imgur leżących tam kopii automagicznie nie skasuje.Kip_a_man dziękuje za wskazówki…Dlatego lubię' date=' jak to napisał kolega jawkers „kombinować”, ponieważ mogę dać zmniejszone zdjęcie, które po kliknięciu daje nowe okno z oryginałem. Tutaj przykład. A tu kod:[url=http://i.imgur.com/JwDK40I.jpg][img=http://i.imgur.com/JwDK40Im.jpg][/url] Cytuj
jureczek Napisano 4 Stycznia 2018 Autor Napisano 4 Stycznia 2018 Troszkę podłubałem Na zdjęciach widać niedoróbki i drążek wstawiłem odwrotnie . Musze to jeszcze dopieścić i będę zadowolony składa się idealnie ,muszę jednak poprawić technikę malowania Cytuj
Solo Napisano 4 Stycznia 2018 Napisano 4 Stycznia 2018 Jest całkiem przyzwoicie, choć podłogę lepiej było machnąć aerografem. Ale jak to pozamykasz to i tak dużo nie będzie pewnie widać. Cytuj
karambolis8 Napisano 4 Stycznia 2018 Napisano 4 Stycznia 2018 Drążek moim zdaniem jest wstawiony poprawnie. Kokpit cacy Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi