jureczek Napisano 9 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2018 No tak głupich nie rodzą ,sami się sieja ,a jak ktoś jeszcze w dodatku stary sknera to tak wychodzi Stara prawda , sknera ( skapieć ) dwa razy traci Solo namawiał i to przy każdym moim warsztacie ,jednak musiałem dorosnąć ,lub dojrzeć . Nauczył wstawiać fotki i polecił zmienić farby . Nie potrafię tego wyjaśnić , jednak w każdym przypadku ma racje Cieszy mnie ogromnie praca z tym modelem , i tu przy większych elementach widać więcej ,nawet gołym okiem niedorubek jakie popełniam Mam nadzieje ,ze po ukończeniu nie będzie straszył wyglądem jak moje poprzednie ulepki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 10 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2018 Aby zamknąć kadłub ,muszę zamontować wnękę podwozia przedniego Skończyło się już " ach jak super " Wcześniej nie wspominałem o nadlewkach i końcówkach po wypychaczach form .Sa usytuowane tak ze z odrobina wprawy można je usuwać . Plastyk jest super ,jednak bardzo kruchy . Przy malutkich elementach się lamie . Ma to miejsce w np. siłownikach otwierania klap przedniego podwozia . Chcąc zlikwidować szew formy ,połamał się element .Problem powstał już z chwila jego wycinania z ramki Musze wymienić to na jakiś druciki . W opisach tego modelu tez spotkałem się z opinia ,ze podwozie jest bardzo delikatne ,a co za tym idzie bardzo kruche i chybotliwe Podłubałem ,z klapkami tez problem ,aby je wkleić Skleję kadłub i dla relaksu powalczę z podwieszeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 11 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2018 Złożyłem na sucho Przeraziła mnie szpara przy owiewce .Jest OK. wnęka podwozia pasuje elegancko. Szybki przejrzyste. Przesunąłem kolek stabilizujący silnik o 2mm ,będzie OK .Prezy bardzo polówka kadłuba ,przy sklejaniu trzeba będzie bardzo uważać.Nosek tez sklejony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 11 Stycznia 2018 Share Napisano 11 Stycznia 2018 Bardzo fajnie Ci idzie! szparą się nie przejmuj, zalej rzadkim CA, przeszlifujesz i po problemie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 12 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2018 Polówki złączone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 12 Stycznia 2018 Share Napisano 12 Stycznia 2018 A nie trzeba tam dociążyć przodu, żeby model nie siadał na ogonie? Silnik z tyłu pewnie sporo waży? Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 12 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2018 No tak , a gdzie byleś do tej pory ? Post wcześniej i nie było by problemu .Przepraszam ,żartuje ,mój błąd Zrobiłem probe ,bo tez sie tego przestraszyłem ( za szybko chciałem skleić polówki i zapomniałem ,w instrukcji nie ma wskazówek co do obciążenia ) Próba stabilności wskazuje ze powinno być OK . Główne podwozie jest z tylu za środkiem Wstawię jednak obciążenie w garb ,tuz za tyłem kabiny, od przybytku głowa nie boli Mialem problem z A-10 ,tez mi siadał na ogonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferret37 Napisano 12 Stycznia 2018 Share Napisano 12 Stycznia 2018 jureczek, gratuluję fajnego modelu. Jeśli jeszcze nie widziałeś, polecam ten artykuł z budowy Su-22 KH, może Ci pomóc w sklejaniu kadłuba. http://www.themodellingnews.com/2017/10/gary-dry-fits-fitter-in-his-review-of.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 12 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2018 Bardzo fajny Dziękuje na pewno się przyda .Super skomponowane .Klejony (składany ) ,a z boku zdjęcie orginalu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 12 Stycznia 2018 Share Napisano 12 Stycznia 2018 Nie wiem jaka konfiguracje podwieszen bedziesz chcial zastosowac ale Kitty Hawk niewiadomo czemu dal tylko jedna pare belek albo podskrzydlowych (tam gdzie podwiesza sie zbiorniki paliwa) albo podkadlubowych, w zaleznosci jaka opcje chce sie wybrac. Bo jezeli bedziesz chcial podwesic np zbiorniki pod skrzydlami to pod kadlub juz zabraknie Ci belek i na odwrot, zrobisz belki pod kadlubem to pod skrzydlami nic juz nie podwiesisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 12 Stycznia 2018 Share Napisano 12 Stycznia 2018 Czy coś się dzieje czy mi się wydaje, że zniknęło trochę postów w tym temacie? Oj, tak się przyglądam to nie jest to łatwy model w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 12 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2018 Do podwieszeń jeszcze daleko .Cos pokombinuje A model naprawdę trudny .Niby piękne elementy ,ale przy montażu garba na kadłubie ,to przydałyby się ściski stolarskie - klamerki za delikatne Jutro wrzucę zdjęcia zamkniętego kadłuba Sporo szpar i nierówności . Dam rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 13 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2018 Poszpachlowane szparki na szparce schna Biore sie za podwieszenia . Po obejrzeniu wyprasek .Znalazlem 2 pylony podkadlubowe i 6 podskrzydlowych .Belek podwieszen naliczylem 28 szt. Wariantow uzbrojenia masa .Same uzbrojenie to 5 szt wielkich wyprasek Narzekalem na wypraski i kanaly dolotowe. Jest sporo pracy ,ale to pryszcz w poruwnaniu do jakosci otrzymanego efektu koncowego Dobil mnie czubek na zasobniku KKR i otwory w wyrzutni pociskow niekierowanych Co bede pisal , nedzne fotki i tak pokaza wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 13 Stycznia 2018 Share Napisano 13 Stycznia 2018 To jednak Polak będzie :-) Tak jak wspomniałem przed HUD powinien być brezent no i zielonego się pozbyj na rzecz czarnego: https://www.airplane-pictures.net/photo/935723/3816-poland-air-force-sukhoi-su-22m-4/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 13 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2018 Chdzi za mną 3612 .Mam sporo fotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 13 Stycznia 2018 Share Napisano 13 Stycznia 2018 W NATO'wskim malowaniu czy już nowym szarym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 13 Stycznia 2018 Share Napisano 13 Stycznia 2018 Przepraszam jureczka że nie co poza tematem ale czy do tego nowego szaro-szarego malowania są już jakieś kalki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 14 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2018 KRL ,nie ma co przepraszać .wszystko w temacie Nie mam pojęcia czy sa kalki do nowego malowania . Nie znalazłem Kiedy kleiłem swoja " suczkę " w 1:72 ,Wysłałem maila do Model Mastera z pytaniem .Mieli odpowiedzieć .Do tej pory bez echa Malowanie ,raczej kolorowe. Zafascynowany skala 1:48 -większe możliwości ,no i zestawy zdecydowanie fajniejsze ,Tak ze planach MiG-29 , F-16 i MiG-21 .Polskie latadla .W szarych kolorach ,na polce było by smutno . A jest na co patrzeć ,to nie malutka pierdółka ,tylko spory kawałek plastyku , a co dopiero w 32 -ce ,lub 24 Zostaje przy 48 i zestawach z wyższej polki ,naprawdę warto ( ach Solo dlaczego tak długo zwlekałem z posłuchaniem sie Ciebie ) Następny przykład moim zdaniem dobrego zestawu KH . Wyrzutnik flar. Bez wiercenia i innych kombinacji .Wyciąć, wyczyścić ,przykleić ,pomalować Bez stresu i jak na moje umiejętności manualne w pełni satysfakcjonujące Uwielbiam kleic ,ale to nie znaczy ,ze jestem modelarzem Chyle czoło dla perfekcjonistów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 14 Stycznia 2018 Share Napisano 14 Stycznia 2018 Sorki że się wcinam.Kalki do "szarego" malowania robił ModelMaker Decals numer katalogowy 48063. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 14 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2018 Koledzy Kazda uwaga, krytyka ,podpowiedz, sugestie ,sa mile widziane Powiem wręcz ,ze mobilizują do pracy Cieszy również ,ze ktoś zagląda i ogląda moje poczynania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 14 Stycznia 2018 Share Napisano 14 Stycznia 2018 Zaglądamy zaglądamy i się w milczeniu przyglądamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Szpargatoł Napisano 14 Stycznia 2018 Share Napisano 14 Stycznia 2018 Koledzy Kazda uwaga, krytyka ,podpowiedz, sugestie ,sa mile widziane Powiem wręcz ,ze mobilizują do pracy Cieszy również ,ze ktoś zagląda i ogląda moje poczynania Zdaje się, że właśnie po to jest forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 16 Stycznia 2018 Share Napisano 16 Stycznia 2018 Sorki że się wcinam.Kalki do "szarego" malowania robił ModelMaker Decals numer katalogowy 48063. Będą nowe niebawem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 16 Stycznia 2018 Share Napisano 16 Stycznia 2018 Sorki że się wcinam.Kalki do "szarego" malowania robił ModelMaker Decals numer katalogowy 48063. Będą nowe niebawem Może coś więcej - wznowienie czy zupełnie inne kalki, jestem ciekaw ponieważ noszę się z zamiarem rozpoczęcia w nadchodzący weekend prac nad Su-22. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 16 Stycznia 2018 Share Napisano 16 Stycznia 2018 KRL - załóż sobie może temat o kalkach żeby tu nie było zbędnych wpisów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi