abtb Napisano 1 Lutego 2018 Share Napisano 1 Lutego 2018 (edytowane) Witam "Jeta" będę robił W związku z tym że Beau wypada już z warsztatu postanowiłem sięgnąć po kolejnego "zalegacza" który to już na moje oko "dojrzał" i skonsumować być powinien . Znaczy się LIGHTNINGA robić będę, z Airfixa (new toola) Odrobina historii: Pierwszym, myśliwskim wariantem Lightninga był model F Mk.1 (w skrócie F.1) oblatany 29 października 1959r. Wersji tej zbudowano tylko 19 sztuk. Kolejną wersją był nieco ulepszony Lightning F.1A zbudowany w liczbie 28 sztuk. Wersja F.2 została oblatana 11 lipca 1961r, zbudowano 44 sztuki. W drugiej połowie lat 60, 31 samolotów wersji F.2 przebudowano do wersji F.2A. Wersja ta posiadała większy podkadłubowy zbiornik paliwa, ścięty statecznik i nowe skrzydła oraz hak do lądowania (w celu skrócenia dobiegu) Wymieniono dotychczasowe silniki na nieco nowsze Avon 211R. Z uwagi na mniejszą masę i zuzycie paliwa, wariant ten miał największą długotrwałość lotu - 2 godziny Uzbrojenie składało się z 2 działek ADEN kal. 30mm i dwóch rakiet Firestreak. Wariantowo można było stosować 4 działka ( w tym układzie rezygnowano z rakiet) Początkowo Lightningi były używane jako myśliwce przechwytujące obrony punktowej (z uwagi na mały zasięg) chroniąc m.in. bazy bombowców serii "V" (w sam raz na "bodygarta" dla mojego Valianta ) W 1987r. miał miejsce ostatni lot operacyjny, a 30 kwietnia 1988 wycofano ostatniego Lightninga ze służby liniowej. Ciekawostki: - w wypadkach lotniczych utracono 84 samoloty - jedyne użycie "bojowe" to zestrzelenie brytyjskiego Harriera, który leciał niesterowny po katapultowaniu się pilota na skutek awarii Inbox: Części za wiele nie ma, ot tak w sam raz na dobrą zabawę Model będzie "popełniony" wg takiego schematu malowania: (na którym to przećwiczę "nowe" założenia malowania srebrnego/ amelinowego kamuflażu) Ufff, wystarczy Lecimy z warsztatem. Na początek tradycyjnie walka z ze śladami po wypychaczach: Co prawda "najważniejsze" to zakitować te we wnęce podwozia, bo reszty ( w kanale wlotowym i dyszach) i tak nie będzie widać. I tyle. Na razie schnie i wiąże, wieczorkiem szlif i pierwsze zabawy fukawką. Ciąg dalszy relacji tradycyjnie kiela północy Albo jutro Edytowane 4 Kwietnia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 3 Lutego 2018 Autor Share Napisano 3 Lutego 2018 Lecimy z tematem dalej Ślady po wypychaczach usunąłem, co się dało to popsikałem fukawką i złożyłem w całość: kanał wlotowy, dysza, kokpit Następnie całość "zamknąłem" i pokitowałem. Niestety w porównaniu z Beau tu jest trochę więcej dziur. Kadłub przeszlifowałem, dokleiłem skrzydła, usterzenie, płetwy. Tu niestety też odrobina szpachlowania. I tyle. Niedziela pod znakiem papieru ściernego i zabieram się za drobnicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 4 Lutego 2018 Share Napisano 4 Lutego 2018 Trzeba przyznać, że tempo prac nad modelami masz niezłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 4 Lutego 2018 Share Napisano 4 Lutego 2018 Kurde, mam ten model, i jak patrze na zdjęcia z Twojego warsztatu, to nabieram ochoty na ten dziwny samolot ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 4 Lutego 2018 Share Napisano 4 Lutego 2018 A ja wręcz przeciwnie. Miałem ochotę wielką a mam jakby mniejszą. Szczególnie jak widzę ,że trzeba kitować newralgiczne dla wyglądu miejsce jakim jest pierścień kanału na dziobie:( Wiem, wiem że no putty to robi firma cobi ;) ale akurat tam na dziobie powinno być spasowane i to przez airfixa.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 4 Lutego 2018 Share Napisano 4 Lutego 2018 Mi też ta maszyna się podoba może, kiedyś kupię, choć na razie magazynek pełny. Miło popatrzeć, choć dopiero zobaczyłem, że jesteśmy prawie sąsiadami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 4 Lutego 2018 Autor Share Napisano 4 Lutego 2018 Trzeba przyznać, że tempo prac nad modelami masz niezłe. Na razie tak, bo mam wenę, ale jak mi minie to i rok posuchy będzie A poza tym należą się Koledze za ubiegnięcie mnie z tematem. Ale nic to, pozbieram się i konkurencję założę Na razie szykuje się kolejny "herbaciarz". Model rzadki na forum jak kaktus na polu kapusty Szczególnie jak widzę ,że trzeba kitować newralgiczne dla wyglądu miejsce jakim jest pierścień kanału na dziobie Szpachla nie gryzie, nie kąsa, i toksycznych znamion na skórze nie zostawia Wybrzydza Kolega jesteśmy prawie sąsiadami Tak jakoś, znaczy się trzeba obalić w jakimś przybytku i rozmowę techniczną przeprowadzić A Lightning już się wyszlifował i drobnicą oklejon będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 4 Lutego 2018 Share Napisano 4 Lutego 2018 Dobra. Poczekam, zobaczę , podpatrzę, zapytam i może się czegoś nauczę. Na razie jak dla mnie trudne miejsce. Tym bardziej z ciekawością i nadzieją zerkamj, że będzie na srebrno. Także na pierścieniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 4 Lutego 2018 Share Napisano 4 Lutego 2018 Trzeba przyznać, że tempo prac nad modelami masz niezłe. Na razie tak, bo mam wenę, ale jak mi minie to i rok posuchy będzie A poza tym należą się Koledze za ubiegnięcie mnie z tematem. Ale nic to, pozbieram się i konkurencję założę To dobra wiadomość, przyda się konkurencja dzięki której nie będzie nudno. Kończ więc to brytyjskie latadło i bierz za porządny sprzęt z bratniego kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 4 Lutego 2018 Autor Share Napisano 4 Lutego 2018 To dobra wiadomość, przyda się konkurencja dzięki której nie będzie nudno. Kończ więc to brytyjskie latadło i bierz za porządny sprzęt z bratniego kraju. Aaa tam Kolejnego będę robił? A może faktycznie pora odświeżyć "towar" na półce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 4 Lutego 2018 Share Napisano 4 Lutego 2018 "Unfortunately, it has gone too far to cancel." - Duncan Sandys, Minister of Defence (1957) Super maszyna, model... hm... Akurat w tej skali Airfixowi wyszedł tak sobie. Ale nic to, działaj, nie zwalniaj! Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 4 Lutego 2018 Share Napisano 4 Lutego 2018 Lecisz jak błyskawica. Maszyna ta bardzo sexi, mam do niej słabość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 4 Lutego 2018 Autor Share Napisano 4 Lutego 2018 Lecisz jak błyskawica. Maszyna ta bardzo sexi, mam do niej słabość Zwalniam Plastik skończony Teraz czas na zakupy - rurka pitota i sonda do tankowania, być może fotel. I oczywiście odtwarzanie "hydrauliki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abominus Napisano 7 Lutego 2018 Share Napisano 7 Lutego 2018 O fajnie, że Lightning na warsztacie. Też jestem w posiadaniu tego cuda z tej samej firmy, w tej samej skali ale w wydaniu wintażowym chyba z przed 20 lat i do tego znaleziony na......śmietniku. Także będę obserwował co tu będziesz broił a w przyszłości porównamy prace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 2 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2018 Ha-looooooooooo Czy tu się jeszcze pracuje? Można liczyć na postępy? Można Tak więc witam i pomału dopycham temat do końca Kilka fotek z postępów: - fotel pilota (chamski to chamski ale jest) - podwozie główne ( a właściwie przewody hamulcowe) - dodatki Jakoś tak to wygląda: I właściwie jedziemy do lakierni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 7 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2018 I po psikaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 7 Kwietnia 2018 Share Napisano 7 Kwietnia 2018 Może zrób jakiś delikatny paneling na spodzie, bo zbyt gładko to wygląda teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 7 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2018 jakiś delikatny paneling na spodzie, Coś z TYM będę robił . Plan był ciekawy a wyszło jak zwykle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 7 Kwietnia 2018 Share Napisano 7 Kwietnia 2018 Elegancko:) Tylko spod taki czysty hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 7 Kwietnia 2018 Share Napisano 7 Kwietnia 2018 Góra elegancka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 8 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2018 zrób jakiś delikatny paneling na spodzie, Takie coś mi wyszło Może być? Reszta do zrobienia "chemią" Całość psiknięta połyskiem H 30 schnie i czeka na kalki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Kwietnia 2018 Share Napisano 8 Kwietnia 2018 I o to chodziło, choć może odrobinę zbyt kontrastowo, ale jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 8 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2018 może odrobinę zbyt kontrastowo Zdjęcie zrobiłem specjalnie przy takim oświetleniu które uwydatniło różnice w kolorach. W rzeczywistości aż tak po oczach nie wali. Ogólnie całość to srebrny (H8), pierścionek na wlocie i wnęki podwozia aluminium, małe panele - stal a duże (lotki, klapy i dwa elementy na spodzie kadłuba oraz środek stateczników) - flat aluminium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 8 Kwietnia 2018 Share Napisano 8 Kwietnia 2018 Teraz dół lepszy od góry;)Podziwiam za H8 Świetnie ci wyszedł. Na jakim podkładzie? A reszta"sreberek" to jaki producent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 8 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2018 Na jakim podkładzie? podkład to ONE SHOT Mig-a pokryty bezbarwnym połyskiem A18 Pactry przed malowaniem H8 Pod aluminium (pactra) kładłem czarny połysk pactry A reszta"sreberek" to jaki producent? stal pactry a flat aluminium to tamka XF16 gun metal na obudowach działek to "53" humbrola a góra H330 (BS381C/641) gunze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi