Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Jakiś czas temu wróciłem do modelarstwa. Z racji zaawansowanego wieku (45 na karku) zmuszony jestem, przy precyzyjnych pracach, wspomagać się "optyką powiększającą" ;) Do tej pory była to lampa ze szkłem powiększającym - coś w stylu combo tzn. "trzecia ręka+lampa z lupą w budżecie około 250 pln. Nie do końca odpowiada mi jakość powiększonego obrazu - "szkło" wyraźnie zniekształca na krawędziach i części roboczego pola widzenia. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że porządna optyka to odpowiednie budżety, niemniej nie mam doświadczenia z lepszymi wynalazkami typu : "lampa z lupą". A może, Waszym zdaniem, lepiej kupić tzw. lupę nagłowną? Co moglibyście polecić seniorowi-dalekowidzowi?

Napisano

Dla mnie i syna najwygodniejsze są lampy z lupą.

Lampa ze świetlówką (tańsza) spełnia swoją rolę. Lampa z diodami (droższa) daje zimne światło i synowi to się podoba.

Napisano

Dziękuję za podpowiedzi. Niemniej proszę jeszcze innych Kolegów o podpowiedzi i wskazówki .

Napisano

Ja używam lupy nagłownej. Kupiłem mniej-więcej coś takiego, jak kolega radoslaw, ale teraz wybrałbym coś bez oświetlenia. Ta lampeczka g... daje, a tylko zwiększa ciężar.

Napisano

Właśnie wypróbowałem lupkę nagłowną za około 80 pln. Jakość szkieł i zniekształcenia geometrii są dla mnie nie do zaakceptowania.. Czy ktoś z Was używa lepszych jakościowo wynalazków powiększających? Byłbym w stanie wydać większą kwotę ale za bardzo nie wiem czego szukać..

Napisano

Używam podobnego wynalazku - niestety nie do końca mi on odpowiada. Chyba, że polecasz jakiś konkretny model w/w lampy? Mam też inną teorię : może mam jakąś wadę wzroku - obraz na krawędziach wyraźnie się "rozjeżdża".. Mam pewne doświadczenie z przyrządami optycznymi (celowniki na broń długą) i wiem, że dobra optyka kosztuje, być może ( z naciskiem na "na pewno" ) podobna zasada obowiązuje i w temacie lup.

Napisano

Używałem przez jakiś czas coś takiego jak na zdjęciu, ale z samej lupy praktycznie nie korzystałem, bo trudno mi się z nią pracowało.

Inna sprawa że ja praktycznie takiego wzmocnienia wzroku nie potrzebuję.

Napisano

Po próbach z różnymi lampami, stojakami z lupą, trzecią ręką z lupą i innymi wynalazkami od lat używam takiej lupy nakładanej na okulary. Lekkie, łatwo patrzeć obok kiedy potrzebujemy 'normalnego" wzroku. Każdy ma swoje priorytety-dla mnie okazała się najlepsza. Swoją drogą strona ciekaw zawsze coś znajdę..

http://alco.com.pl/lupa-system-laboclip-3-0x-eschenbach,id1048.html.

Pozdrawiam

Napisano

Dziękuję za wskazówki Panowie! Wypróbuję lupę nagłowną Eschenbach +2,5. Dam znać "czy to jest to" .

• 3 months later...
Napisano

Czy ktoś korzysta z takiej lupy nagłownej :

https://www.tamiyausa.com/items/tools-accessories-80/tools-74000/magnifying-visor-74092

Miałem okazję przez kilkanaście sekund skorzystać z tego "wynalazku" i bardzo mi się spodobał. Obraz był bardzo ostry i lupa jest bardzo lekka.

w chwili obecnej mam taką:

https://centerdi.pl/product-pol-1913-AG579-LUPA-1-2-1-8x-2-5x-3-5x-LED-NAGLOWNA-OKULARY.html

i powiem, że różnica pomiędzy nimi w użytkowaniu (w jakości soczewek) jest dość duża.

A może jakaś inna lupa dobra jakościowa.

Lampy ze szkłem powiększającym nie wchodzą w rachubę. Mam taką i niezbyt wygodnie mi się przy niej pracuje.

Napisano
Nie wiem kto robi to szkło dla Tamki, ale nie sądzę, żeby było lepsze od Eschenbacha pod linkiem dwa posty przed Twoim. A cena normalna.

Ta lupa Eschenbacha ma jedną wadę - tylko jedne okulary z powiększeniem 3x, a to czasami za duże powiększenie.

Oczywiście w Polsce cena za Tamkę jest zabójcza, ale od czego są sklepy zagraniczne.

Napisano
Oczywiście są różne powiększenia, można dokupić inne "szkła" i różne do nich zamocowania.

Jak złożę taki komplet szkieł jaki ma Tamka to wyjdzie mi drożej

• 4 months later...
Napisano

chciałem odświeżyć i się dowiedzieć się o doświadczenia z użytkowania :

1) tamiya visior,

2) szkieł eusenbacha,

jakich powiększeń najczęściej się używa (skala 1: 48 , 1: 72), czy tamiya współgra z okularami? I czy sie długo z tym da pracować.

Napisano (edytowane)

Nie mam pojęcia, kto robi dla Tamki tę lupę. Eschenbach jest światowym producentem optyki i zważywszy, że jego lupy podobne do tych Tamki są od nich tańsze, to wybór - jak dla mnie, jest prosty. I takiego zresztą dokonałem - od wiosny używam zakładanego na normalne okulary szkła Eschenbacha, za niecałe 170zł., z powiększeniem 3x. To jedno z podstawowych u mnie narzędzi. 
Produktu Tamki nie znam, nie wiem, czy jest lepszy od Eschenbacha - jeśli sugerować się ceną... 

ps: Przepraszam, nie zwróciłem uwagi, że Tamiya to zestaw trzech lup, nie jedna - więc tym samym nie jest oczywiście droższa od Eschenbacha. Co nie zmienia w żaden sposób mojego wyboru, i tak używałbym tylko jednego z tych szkieł, o największym powiększeniu. 

Edytowane przez Mariucha
Napisano

Dzięki za odpowiedź.

Może  dopytam:

( wiem ,że   może  to  głupie) ale  skoro "na okulary" to  zakłada  się  kompatybilność  ze  wszystkim ( ja  mam  dalekowidztwo  3.0)  ?

oraz  nie  masz  wrażenia  zakłócenia pola  widzenia  z tego   powodu  ,że  te  klamerki  zachodzą  na  szkła ?

Może jeszcze  ktoś  o  tamki  się  zgłosi.

Napisano

Gdy skupiam się na jakimś elemencie/detalu, nie przeszkadzają mi specjalnie jakieś uchwyty, klamerki czy podobne, w ogóle ich nie zauważam :) 
Ale rzeczywiście muszę uściślić - ja je zakładam na okulary, ale to dość nieprecyzyjne określenie, choć prawdziwe :) Jestem przeciwnie, krótkowidzem i mam "spreparowane" ze starych oprawek coś, co pozwala mi spoglądać na lupę spod okularów,  a przez szkła okularów patrzę jedynie, gdy podniosę wzrok i spoglądam na zdjęcie/rysunek/monitor.
Inaczej mówić, okulary w kontekście tej lupy, działają jedynie jako statyw, zamocowanie, a używając lupy nie patrzę na nią przez szkła okularów. 
Ty z racji plusowych dioptrii możesz tak spokojnie robić, ale jaki tego będzie efekt, trudno mi powiedzieć.

Napisano (edytowane)
30 minut temu, Mariucha napisał:

Ale rzeczywiście muszę uściślić - ja je zakładam na okulary, ale to dość nieprecyzyjne określenie, choć prawdziwe :) Jestem przeciwnie, krótkowidzem i mam "spreparowane" ze starych oprawek coś, co pozwala mi spoglądać na lupę spod okularów,  a przez szkła okularów patrzę jedynie, gdy podniosę wzrok i spoglądam na zdjęcie/rysunek/monitor.
Inaczej mówić, okulary w kontekście tej lupy, działają jedynie jako statyw, zamocowanie, a używając lupy nie patrzę na nią przez szkła okularów. 

To pokaż proszę na zdjęciu te Twoje rozwiązanie.

Mnie z racji wady wzroku (-5) drażni i przeszkadza dodatkowa opaska na głowie (choć co działania jest ok) i po Twoim wpisie o Eschenbach-u miałem zamiar coś takiego (jako nakładka na obecne okulary) sobie sprawić.

Edytowane przez cooper69
Napisano
1 godzinę temu, Mariucha napisał:

zważywszy, że jego lupy podobne do tych Tamki są od nich tańsze, to wybór - jak dla mnie, jest prosty. I takiego zresztą dokonałem - od wiosny używam zakładanego na normalne okulary szkła Eschenbacha, za niecałe 170zł.

Mariucha - z racji tego, że nie mam możliwości wysyłania żadnego PW - walę tutaj: możesz podać namiar na punkt gdzie to kupiłeś?

Napisano

Szkło Eschenbacha kupiłem w internetowym sklepie Alco, znajdziesz bez problemu.

Będąc krótkowidzem, nie wyobrażam sobie pracy z lupą razem z korekcyjnymi okularami :) One pomniejszają, więc bez sensu. Na taką odległość widzę lepiej bez okularów, więc pozostaje tylko kwestia ramki trzymającej samą lupę.
Ta "przeróbka", to jedynie wygięcie nosków w taki sposób, żeby podnieść okulary. Wtedy pod nimi mam miejsce na lupę, a gdy podniosę wzrok, patrzę na wprost np na zdjęcie detalu na ekranie monitora. To wszystko :) 

1.jpg

2.jpg

3.jpg