Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Troszeczkę trzeba umęczyć szoferkę, mam nadzieję, że jest to jakoś akceptowalne:

dfdosN8l.jpg

N5jnFhYl.jpg

I taki eksperyment na szybko z najnowszego wydanie FtF:

XlVjHVel.jpg

Pozdro :-)

• Like 2
Napisano

Śmielej z tą szoferką, plama po paliwie przy korku większa, przejedź ołówkiem płytę ryflowaną. Zacieków też byśmógł trochę dorobić. 

Napisano

Dzięki Andrzej, akurat mocno muszę przemyśleć, czy uwzględnić Twoje sugestie w tym konkretnym wypadku - bo oczywiście teoretycznie można to zrobić, a na Twoich wskazówkach zawsze dobrze się wychodzi.  Ale jednak to nie jest maszyna wojskowa, ani nawet budowlana, a sam wiesz, jak ten mój oryginał wygląda. Już teraz buda jest intensywniej brudna niż znane mi fotki oryginału, ale kompromis pozwalający na ucieczkę od "efektu resoraka" jest tu niezbędny. Pokombinuję :-)

Napisano

Nie musisz się trzymać niewolniczo zdjęcia (no chyba, że chcesz), takie pojazdy też pewnie potrafiły być nieźle styrane 🙂

• 2 weeks later...
  • 3 months later...
Napisano

Czołgutek dostał podstawę kamuflażu. Na takim małym karalku 4 kolory to jednak trudna gimnastyka. Niektóre plamy malowalem na kilka sesji. No ale w końcu baza jest:

oSwxlSoh.jpg

• Like 5
  • 5 weeks later...
Napisano

Szanowni, gdzie w LT vz.38 (Pz 38 (t) A) znajduje się wlew paliwa? Powoli go kończę, chciałbym jakąś plamkę zrobić i nie wiem gdzie... Na usprawiedliwienie dodam, że w samolotach też czasem nie wiem.... Z góry dzięki 😀

Napisano
4 godziny temu, Mikolaj75 napisał:

Szanowni, gdzie w LT vz.38 (Pz 38 (t) A) znajduje się wlew paliwa?

Nie zgłębiałem jeszcze jego konstrukcji (model jeszcze w pudle) ale z tego co kojarzę, to wlewy paliwa znajdują się wewnątrz, pod bocznymi, uchylnymi klapami płyty nadsilnikowej. Nie poszalejesz zatem z plamami.  Jeśli się mylę, mądrzejsi w temacie mnie poprawią.

Napisano

Dzięki serdecznie,

djack - ja te kalki miałem normalnie na arkuszu w pudełku - przypuszczam, że FtF w przyszłości wyda LT-38 i już te kalki tak są zbiorczo wydrukowane. Poza tym robi je (i inne ciekawe do rodziny PZ 38) Ropos.

Fleczer - no właśnie - jak to jest z nazwą? Czasem piszą Skoda, czasem Praga, a czasem tylko LT-38 albo LT vz. 38... Trudno się połapać. Ktoś wie..?

Napisano (edytowane)

Dzięki za informację. Zaglądałem do pudełka po kupieniu, ale nie oglądałem kalek. Wyszedłem z założenia, że skoro jest tylko schemat do niemieckiego wozu, to nie przypuszczałem, że będą jakieś kalki ekstra. A tu proszę taka siurpryza. Co do nazwy to moim zdaniem nazwa Praga jest nieprawidłowa, bo z Pragi to tam był tylko silnik, ze Skody armata, a głównym wytwórcą były chyba jednak ČKD (czyli praskie zakłady Českomoravská Kolben Daněk).

Edytowane przez djack
  • 1 month later...
Napisano

Mikołaj, jesteś geniuszem Modelarskim. Nie mam nic więcej do powiedzenie. Moge jeszcze zakląć, ale wtedy będe miał problemy.

• 1 year later...
  • 2 weeks later...
Napisano
2 godziny temu, Mikolaj75 napisał:

Garażowy tuning scammellowego Gardnera:

Całkiem sporo tych elementów producent pominął.

Piękna, czysta robota, jak zwykle 👍

• 2 weeks later...
Napisano
Godzinę temu, patrykd napisał:

Co ten silnik taki bez plam oleju?

No nie ma. Poanalizuję jeszcze zdjęcia, na razie wychodzi mi, że planowany egzemplarz był zadbany. Silnik póki co nie jest zamontowany, wciąż można działać 🙂

• Like 1
  • 4 weeks later...
Napisano

Wykonałem od podstaw drzwiczki, żeby chociaż coś otworzyć. Szoferka i przedział transportowy zmalowane i zmontowane. Teraz finalne sklejanie całej budy:

LxbUrvah.jpg

nqbd8ISh.jpg

XOAUDZeh.jpg

DG5yUwJh.jpg

674wIBCh.jpg

M4DDHBjh.jpg

• Like 9
Napisano

Widać nawyki i umiejętności ze skali 1:72.... Zazdro 1500 🤩