filipsg Posted July 18, 2018 Share Posted July 18, 2018 Dlaczego przeprosiny, zapytacie? Ano dlatego, że odkąd po raz pierwszy, w gimnazjum, skleiłem model samolotu z pomocą forum i w miarę "na poważnie" minęła już niemal DEKADA, a ściślej 8 lat. Przez ten czas skleiłem całe 4 (słownie cztery, 0.5 na rok) samolociki, a zadowolony nie byłem z żadnego. Co najmniej drugie tyle zdążyłem popsuć na amen albo sprzedać, dlatego stwierdziłem że trzeba kupić sobie jakiś banalny samolocik na którym sprawdzę, czy w ogóle jeszcze mam fun ze sklejania samolotów. Wybór padł na Spitfire'a z Airfixa, bo to dokładnie te same wypraski które męczyłem DEKADĘ temu. Plus, była okazja żeby odhaczyć temat Kościuszkowców na półce. I wiecie co? Dalej jest fun Do merytoryki modelu nie podszedłem ze śmiertelną powagą i wiem, to widać. Malowany tymi farbami Vallejo które akurat miałem pod ręką, poza Sky'em z eksperymentalnej niebieskiej Hataki (niezła, ale Vallejo wciąż przyjemniejsze w obsłudze). Pyndzlem oczywiście. Od siebie dorzuciłem pasy z taśmy malarskiej i antenkę z żyłki. Trafiły mi się jakieś figlarne kalkomanie Airfixa, dlatego brakuje trochę oznaczeń eksploatacyjnych na górze płatowca. Główne oznaczenia to oczywiście ModelMaker i polskie Spitfire'y, bodaj najpopularniejszy zestaw kalkomanii w Europie Środkowej. Do ideału brakuje, ale mimo wszystko bawiłem się przy sklejaniu setnie i już wiem, że mój zapasik samolotów raczej wyskładam niż wyprzedam I jeszcze kilka zdjęć z DW-K sprzed 8 lat/4 samolotów. DW-K malowany jeszcze Humbrolami, jak instrukcja nakazała: Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marskan Posted July 18, 2018 Share Posted July 18, 2018 Jak na malowanie pędzlem to rewelacja !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted July 18, 2018 Share Posted July 18, 2018 Najważniejsze, że jest fun, a model ładnie wyszedł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abominus Posted July 18, 2018 Share Posted July 18, 2018 Pięknie wypędzlowany!!! Widać w stu procentach, że to dla fun'u i nie trzeba już nawet niczego wytykać bo prostota wykonania modelu sama w sobie jest wysokiej klasy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baas ArK Posted July 18, 2018 Share Posted July 18, 2018 bardzo lubię takie porównywania swoich dawnych i obecnych "wyczynów". Dopiero wtedy widać czy człowiek się rozwija czy nie. Cytując klasyka: "Dla mnie - BOMBA!" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spiton Posted July 19, 2018 Share Posted July 19, 2018 Piękny jest !! wielki szacun , za tak równiutkie wymalowanie pędzlem!! No i za RF !!! I od spodu z ta kokarda, z żółtą obwódka wygląda kozacko !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radoslaw6363 Posted July 20, 2018 Share Posted July 20, 2018 Jak bym tak umiał malować pędzlem ,to bym wywalił aerograf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
letalin Posted July 20, 2018 Share Posted July 20, 2018 ! Tu była chwila nieuwagi i kokarda na lewym skrzydle źle leży. Obie kokardy wyglądały identycznie i były w tych samych miejscach względem krawędzi skrzydeł. Potem przemalowano lewe skrzydło i namalowano żółtą obwódkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filipsg Posted July 21, 2018 Author Share Posted July 21, 2018 Obie kokardy wyglądały identycznie i były w tych samych miejscach względem krawędzi skrzydeł. Potem przemalowano lewe skrzydło i namalowano żółtą obwódkę. Ha, coś mi się zdawało że te kokardy nie wyszły tak jak wyjść powinny... a jak naciąłem otwory wylotowe łusek, to już byłem pewien. Bardzo dziękuję za pozytywny odzew, cieszę się że się podoba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bengal Posted July 22, 2018 Share Posted July 22, 2018 Gratulacje fotki Admina Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpl Posted July 23, 2018 Share Posted July 23, 2018 Bardzo fajnie wyszło. Powodzenia dalej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filipsg Posted July 23, 2018 Author Share Posted July 23, 2018 O matulu, co tu zaszło, zdjęcie admina? No tego to się nie spodziewałem, ale mnie zaszczyt kopnął Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebastain Posted July 23, 2018 Share Posted July 23, 2018 Może zdradzisz jak się maluje pędzlem takie cuda? Jakie farby, jaki rozcieńczalnik, jakie pędzle? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filipsg Posted July 23, 2018 Author Share Posted July 23, 2018 Ale tu nie ma żadnej filozofii i żadnych trików Farby to tak jak pisałem moje ulubione Vallejo i po raz pierwszy niebieska Hataka, pod spodem podkład Tamki, a na wierzchu X warstw sido i mat. Rozcieńczalnika nie używam żadnego, jak chcę zrobić podmalówkę, to minimalnie maczam pędzel z farbą w wodzie. Dobrze wymieszane Vallejo nie wymaga wspomagania żadnymi specyfikami. Pędzle to bodajże Mag-pol i Italeri. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebastain Posted July 24, 2018 Share Posted July 24, 2018 pod spodem podkład Tamki, a na wierzchu X warstw sido i mat. To też pędzlami? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filipsg Posted July 24, 2018 Author Share Posted July 24, 2018 A w życiu! Aż takim masochistą nie jestem, tamkę psikam z puszki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts