lukee82 Napisano 28 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2019 W dniu 26.01.2019 o 17:46, bazylms napisał: A na wieży to pewno trochę się znajdzie. Na pewno kopułka dowódcy ma trochę braków i Meser262 na pewno jakieś fajne fotki podrzuci. Postaram się znów użyć wszystko z zestawu Abera co jest do zamontowania na wieży. Czy do tego modelu warto dokupywać lufę? Znalazłem na szybko dwie: taką z RB https://www.mojehobby.pl/products/Lufa-7-5-cm-KwK-37-L-24-PzKpfw-III-PzKpfw-IV-SdKfz.233-SdKfz.234-3.html oraz drugą sporo droższą od Aber'a https://www.mojehobby.pl/products/75mm-KwK-37-L-24-barrel-for-Pz.Kpfw.III.Ausf.N-and-Pz.Kpfw.IV-Ausf.A-B-C-D-E.html Jeśli tak to czy obie są prawidłowe i którą wybrać jeśli warto? Drugie pytanie dotyczące mocowania karabinu w wieży. Będę wdzięczny za jakieś poglądowe foto. Wolę zapytać zanim zacznę sam sklejać. Jeszcze dopytam o linę, zastąpił bym tą zestawową. Coś godnego polecenia? Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Stycznia 2019 Share Napisano 28 Stycznia 2019 Liny robi Eureka. Trzeba tylko uważać przy ostrym wygnaniu - ma tendencję do rozplatania się bo to miedź. W zestawie masz też żywiczne uszy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 29 Stycznia 2019 Share Napisano 29 Stycznia 2019 16 godzin temu, lukee82 napisał: Czy do tego modelu warto dokupywać lufę? Ta zestawowa nie jest zła - ale nie ma gwintu wewnątrz i dlatego myślę że warto by ją wymienić na - no właśnie - Aber jest lepszy, choć lufa RB też jest gwintowana. Wieżowy MG - zawsze polecałem ten - RB-Model 35B38 Może być również ten Aber 35L-083 jest trochę dłuższy - trzeba głębiej wcisnąć w gniazdo MG w wieży. Mocowanie lufy MG w wieży - Wieża - to myślę że na początku trzeba dorobić brakujące imitacje śrub w płycie wieży. Widać je z daleka. Potrzebna do tego będzie igła lekarska o średnicy 0,8 mm ; wiertarka ręczna i ostrze skalpela. Rozmieszczenie widać mniej więcej na zdjęciu "dachu" z Tristara. Tak zrobisz śruby w "dachu" - Kopuła D-cy i te "ustrojstwa" przed nią - widać wkręty w "dachu" wieży. Widok z innej strony kopuła - Boczny właz i kopuła D-cy z prawej i lewej strony - Pracy przed Tobą jeszcze sporo - ale trzymaj poziom i się nie spiesz. Pozdrawiam Krzysztof 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee82 Napisano 29 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2019 Godzinę temu, meser262 napisał: Ta zestawowa nie jest zła - ale nie ma gwintu wewnątrz i dlatego myślę że warto by ją wymienić Zamawiam zatem tą RB. Myślę, że jak na pierwszy model jak i jego wartość ta wystarczy. Dzięki Krzysiek za fotki. Przestudiuje zaraz obie instrukcje z modelu i od blaszek i porównam co mam a czego nie. Jak coś pozwolę sobie jeszcze wtedy dopytać ewentualnie. Godzinę temu, meser262 napisał: Boczny właz i kopuła D-cy z prawej i lewej strony Kolejny dylemat przede mną. Zestaw blaszek zawiera również elementy na wewnętrzną stronę włazu więc fajnie było by je zrobić w wersji otwartej. Tylko co wtedy z malowaniem od środka? Kompletnie nie mam pojęcia jak malowany był pojazd w środku. Czy wewnętrzna strona włazu była zatem malowana w takim samym kolorze jak wnętrze? We właz mogę wsunąć figurkę tak by nie było widać wnętrza no ale sam właz będę musiał już wtedy pomalować więc stąd moje pytanie. Zamówił bym od razu odpowiednią farbę razem z lufą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 29 Stycznia 2019 Share Napisano 29 Stycznia 2019 41 minut temu, lukee82 napisał: Zamawiam zatem tą RB. Myślę że dobra decyzja - stosunek - jakość/cena przemawia właśnie za RB. 43 minuty temu, lukee82 napisał: Jak coś pozwolę sobie jeszcze wtedy dopytać ewentualnie. Nie ma problemu - jak tylko będę potrafił stanąć na wysokości zadania. Co do kolorów to - wieża - w tym włazy boczne - RAL 9001 Cremeweiß (Cream) - odcienie kremowego lub RAL 1001 Beige (Beige). Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee82 Napisano 2 Lutego 2019 Autor Share Napisano 2 Lutego 2019 Czekam cały czas na dostawę z modelarskiego która niestety będzie u mnie dopiero w poniedziałek więc nadal nie mam min. lufy. Zacząłem jednak już wycinak elementy z ramek. Kilka niestety wymaga poszpachlowania co już zaczynam robić. Samą wieżę też już skleiłem na ile mogłem. Zaszpachlowałem też miejsce łączenia elementów. Spróbowałem również porobić tą imitację śrub. Nie mam niestety wiertarki więc bez niej samą igłą wyszło to bez szału. Trudno ale zawsze jakiś tam "ślad", że niby coś tam jest Przyklejam już też pierwsze blaszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 2 Lutego 2019 Super Moderator Share Napisano 2 Lutego 2019 hmm słabo wyszło- może lepiej było nie robić... igłę musisz uciąć prostopadle a potem wcisnąć ją w plastki... no odrobina wprawy potrzebna ale tak krzywe śruby nie wyglądają dobrze, w sumie lepiej jak się ich pozbędziesz niż tak jak jest teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 2 Lutego 2019 Super Moderator Share Napisano 2 Lutego 2019 Tak na szybko. Po obcieciu Wygniatasz kółko Potem tylko ryska skalpelem i... średnica igły 0,9 mm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee82 Napisano 2 Lutego 2019 Autor Share Napisano 2 Lutego 2019 6 godzin temu, Greif napisał: hmm słabo wyszło- może lepiej było nie robić... igłę musisz uciąć prostopadle a potem wcisnąć ją w plastki Wiem jak to trzeba zrobić bo Messer powyżej to już pokazał. Bez wiertarki jednak bez szans, że ja ręcznie to wcisnę w plastik. Tym bardziej igła bez czubka to już w ogóle. Zrobiłem więc nie będę teraz tego likwidował. Ten model ma tyle błędów i braków merytorycznych, że nierealne łby śrub to najmniejszy problem. To mój pierwszy model więc z czasem będzie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Lutego 2019 Share Napisano 2 Lutego 2019 No wypadałoby to poprawić. Ja u siebie spartoliłem, ale następnym razem będę już wiedział jak to zrobić lepiej. Narysowałem sobie i robiłem wiertłem. Wyszło słabo, ale w miarę prosto. Pomyśl nad tym, to będzie potem widać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 2 Lutego 2019 Share Napisano 2 Lutego 2019 3 godziny temu, lukee82 napisał: … Ten model ma tyle błędów i braków merytorycznych, że nierealne łby śrub to najmniejszy problem. To mój pierwszy model więc z czasem będzie lepiej. Zgadzam się z Tobą w pełni. Podziwiam liczbę i sczegółowość ulepszeń na które się zdecydowałeś. Na przyszłość podpowiem jako kierunek poszukiwań Aber 35A101, 35A108, 35A015 i Taurus Models M0057. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee82 Napisano 2 Lutego 2019 Autor Share Napisano 2 Lutego 2019 2 godziny temu, bazylms napisał: No wypadałoby to poprawić. Ja u siebie spartoliłem, ale następnym razem będę już wiedział jak to zrobić lepiej. Podłubię sobie jeszcze z tym na spokojnie, żeby jeszcze to poprawić na tyle ile mogę ręcznie. Z jakiś czas na pewno zdecyduje się na zakupienie: Godzinę temu, kjp_a_man napisał: Aber 35A101, 35A108, 35A015 tak by mieć na stanie takie drobiazgi. Wiertarka też się pojawi. Do malowania jeszcze trochę czasu więc może wyjdzie tak, że zrobię jeszcze jakieś zamówienie i te rzeczy zdążą się pojawić. Nie chcę co parę dni składać zamówień bo na kuriera więcej powydaje niż te drobiazgi są warte a parę zamówień i opłat za wysyłkę już zrobiłem i był by za to kolejny model Przy następnym modelu będę już sporo mądrzejszy i dużo lepiej przeanalizuję wszystko przed rozpoczęciem prac. Mam nadzieje, że pozwoli mi to lepiej przemyśleć zakupy i może udać się jednorazowo zakupić wszystko co potrzeba odpowiednio wcześniej odpytując was pod kątem co potrzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 2 Lutego 2019 Super Moderator Share Napisano 2 Lutego 2019 no do zrobienia śrub metodą "na igłę" nie trzeba wiertłą ani nic, wystarczy tylko ołówkiem nanieść siatkę gdzie mają być śruby i centrycznie ją przyłożyć i wcisnąć. Weź kawałek plastiku jak ja i zobacz sobie na próbę, easy peasy jak mawiają tubylcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 2 Lutego 2019 Share Napisano 2 Lutego 2019 Ja nie przecinałem igły - tylko zdjąłem/ściąłem plastik - nasadkę na strzykawkę. Nie pamiętam czy musiałem podostrzyć tę rurkę, ale zdaje się że chyba nie. Zamocowałem w wiertarce i jest tam na stałe. Tak jak piszą Koledzy wygląda to ... ... bo otwory "są rozbiegane" . Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee82 Napisano 3 Lutego 2019 Autor Share Napisano 3 Lutego 2019 (edytowane) Dokleiłem dziś parę elementów z blaszek. Poprawiłem też trochę te imitacje śrub - na razie tylko te okrągłe zagłębienia igłą. Lepiej raczej nie zrobię ( jeden otwór niestety przesadziłem i przeszło na drugą stronę musiałem zaszpachlować i zrobię jeszcze raz ). Jutro spróbuję zrobić poziome nacięcia. Jak będzie to bardzo marnie wyglądać finalnie po pomalowaniu najwyżej ze dwie figurki usiądą na wieży Jutro odbieram paczkę min. z lufą, linką na tył i farbą do malowania wnętrza także będę już miał chyba finalnie wszystko. Edytowane 3 Lutego 2019 przez lukee82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee82 Napisano 5 Lutego 2019 Autor Share Napisano 5 Lutego 2019 (edytowane) Doszła mi lufa i linka. Farbę do wnętrza wybrałem z AK. Tydzień mam niestety dość zajęty więc wiele czasu na model przed weekendem raczej nie będzie Dzisiejsze działania, tyle co udało się zrobić. Jutro dokończę oba włazy. Edytowane 5 Lutego 2019 przez lukee82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Lutego 2019 Share Napisano 5 Lutego 2019 Jak będziesz wyginał tę linkę z Eureka to uważaj. Na ostrych zagięciach lubi się rozplatać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee82 Napisano 5 Lutego 2019 Autor Share Napisano 5 Lutego 2019 Skończyłem włazy boczne. Z tyłu wieży dorobiłem spaw którego nie było w modelu. Użyłem cienkiego pręcika. Wizualnie szału bez ale jest Przykleiłem też z blaszek tą obejmę. Na razie złożone do kupy na chwilę do fotki góra wieży i właz otwarty wygląda tak. Jutro dalsze działania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 6 Lutego 2019 Share Napisano 6 Lutego 2019 Śruby na wieży wygląddaja na prawdę słabo w porównaniu z dobrą robotą blachrską... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee82 Napisano 6 Lutego 2019 Autor Share Napisano 6 Lutego 2019 (edytowane) W dniu 29.01.2019 o 16:36, meser262 napisał: Boczny właz i kopuła D-cy z prawej i lewej strony - Mam pytanie odnośnie tego elementu na tyle wieży ( ten "pałąk" pionowy ), w instrukcji z blaszek ABER'a część ma numer 78. Instrukcja do blaszek: http://www.aber.net.pl/upload/pdf/38756ef348aba55bd206070a6cfc9dcd.pdf Nie wiem jak mam ją przykleić. W instrukcji mocowanie wygląda na takie gdzie drugi koniec przylega też do wieży. Zatem zapytam może pierw do czego to służyło no a potem jak przykleić bo nie wiem nawet czy to był ruchomy element. Zapytam od razu też o samo działo i malowanie w środku. Załączam fotkę z instrukcji modelu. Czy coś w kwestii zmian lub ewentualnie użycia innych kolorów do malowania niż te które sugeruje Tamiya? Przez te otwarte włazy wiele widać nie będzie no ale skoro już sklejam i maluje to chcę zrobić w miarę poprawnie. Z góry dzięki za doradztwo panowie. Edytowane 6 Lutego 2019 przez lukee82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Lutego 2019 Share Napisano 6 Lutego 2019 Z kolorami to na pewno Meser262. Co zaś się tyczy koloru Gun metal to osobiście polecam najpierw element pomalować na czarno a potem suchym pędzlem właśnie gun metal nanieść. Ja tak maluję od dawna, ale to tylko moja metoda i inni mogą mieć inna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 7 Lutego 2019 Share Napisano 7 Lutego 2019 Moim zdaniem wszystko wewnątrz łącznie z działem było malowane na creamweiss. Gun-,etalowe to mogło być w środku, gdzie wkładano pociski - chodzi mi o ten okrągły utwór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 7 Lutego 2019 Share Napisano 7 Lutego 2019 wewnatrz szukasz RAL 1001, cytujac: RAL 1001, ivory: this is the same hue as Humbrol 74, but slightly paler. Add one part Humbrol 41 to about four parts of of Humbrol 74. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee82 Napisano 7 Lutego 2019 Autor Share Napisano 7 Lutego 2019 (edytowane) 21 minut temu, zipster napisał: wewnatrz szukasz RAL 1001 Farbę już kupiłem z AK do wnętrz dedykowaną ( fotka parę postów wyżej ). 1 godzinę temu, Stojkovic napisał: Moim zdaniem wszystko wewnątrz łącznie z działem było malowane na creamweiss. Gun-,etalowe to mogło być w środku, gdzie wkładano pociski - chodzi mi o ten okrągły utwór. 11 godzin temu, bazylms napisał: Z kolorami to na pewno Meser262. Poczekam zatem jeszcze co Krzysiek podsumuje z działem Edytowane 7 Lutego 2019 przez lukee82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 7 Lutego 2019 Share Napisano 7 Lutego 2019 (edytowane) Tu masz filmik z wnetrza, podlinkowane juz do momentu w wiezy: Panzer IV inside i jeszcze focia na ktorej widac kolor zamka i oslony: Edytowane 7 Lutego 2019 przez zipster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi