Skocz do zawartości

Graf Zeppelin 1945 - 1/700 Trumpeter

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
37 minut temu, M.A.V. napisał:

ambitnie :super:

dodatkowe +20 do szacunu że nie wybrałeś smarka :mrgreen:

Hehe, na smarka pewnie przyjdzie czas, ale na razie nie mam na niego pomysłu, a w zasadzie na dioramie z nim w roli głównej :D

Napisano
1 godzinę temu, chudyhunter napisał:

Hehe, na smarka pewnie przyjdzie czas, ale na razie nie mam na niego pomysłu, a w zasadzie na dioramie z nim w roli głównej :D

A to akurat jest proste - albo jak płynie albo jak tonie. No może jeszcze jak jest zdewastowany. Za dużego wyboru to tam nie ma. 

Napisano

A ja mam dla Ciebie inny pomysł na hipotetycznego smarka.:mrgreen: Myśle, że w miarę oryginalny. Skoro jesteś z trójmiasta to temat nie do końca Ci obcy.. Jeśli kręcą Cię dioramy to zbuduj go "w trakcie budowy" w Hamburgu. Trzeba by pewnie poszperać w zdjęciach z budowy i ogólnie poszerzyć wiedzę z etapów budowy pancernika. Ale zawsze to ciekawsze niż kolejny smark z maja 1941..

Było by też pole do popisu malarskiego - rozumiesz, czysto ale realnie, trochę etapów pośrednich, więcej farby podkładowej (red primera, czy coś.. ), trochę surowej blachy gdzieniegdzie...

Napisano

Bazylms zawsze jest jakaś koncepcja inna od innych :D

I to jest Hans bardzo dobra koncepcja :piwo:  W końcu byłoby coś innego niż tylko zwykły smark w biało-czarne pasy. Na szybko rzuciłem okiem na pierwszą fotkę jaką znalazłem i powiem Ci to jest wyzwanie. Graf w szczecinie to pikuś. Weź ogarnij ten burdel na pokładzie :szok:

photo028.jpg

Olinowanie niemalże jak w jakimś żaglowcu :haha:oczywiście wezmę ten pomysł pod uwagę, jak tylko uporam się z tym, co na razie mam na warsztacie. Oczywiście jedynym słusznym smarkiem byłby Flyhawk, chociaż przy takiej jakości wykonania, trochę szkoda nie zrobić go w całości 

Napisano

A tak w ogóle co do smarka (1/350), to swój mały epizod z nim już miałem. Warsztat zacząłem jakieś 9 lat temu i niestety go nie ukończyłem. Na tamtą chwilę trochę mnie to przerosło, za małe doświadczenie i umiejętności. Wydawało mi sie, że zrobić dobry rak to żaden problem, teraz już wiem, że zrobić dobry wrak to tak w zasadzie sztuka. Może kiedyś się za niego zabiorę, ale na chwilę obecną wydaje mi się, że jeszcze dużo muszę się nauczyć, więc póki co w takim przebywa w piwnicznych ciemnościach :mrgreen:

DSC_0639.thumb.JPG.1fe5606246d270ec0bf02fb9959dc86e.JPGDSC_0616.thumb.JPG.594ebdd9fa33a0b1b31c0a9450b3e249.JPGDSC_0623.thumb.JPG.50a3b00e2b27d8ae345ba9fcd478c074.JPGDSC_0622.thumb.JPG.f6386a051fcd173a21e033c28ddffba1.JPG

• 2 weeks later...
Napisano

Tak Hans, wszystko całe, nic nie brakuje, więc spoko. Pudło musiało zostać tak sponiewierane przed wysłaniem, bo sama paczka była wręcz w idealnym stanie. Pozostało kupić jakieś pojazdy, załogę Grafa, cywili i nie wiem co tam jeszcze :)

Napisano (edytowane)

Dzisiaj odebrałem załogę Grafa i ludność cywilną. W sumie to muszę jeszcze kupić tramwaj, jakieś pojazdy i będzie wszystko:) Co do drzew i kamienic nie pozostanie mi nic innego, jak własnoręcznie je wykonać.

012.JPG

013.JPG

014.JPG

Edytowane przez chudyhunter
Napisano

Z racji tego, że to mój ulubiony lotniskowiec przyglądam się bacznie Twoim poczynaniom i kibicuję.

PZDR

Napisano

Nie zawsze wszystko idzie tak jak powinno i zamiast pokładu w 700ce otrzymałem za tą samą cenę pokład w 350ce ☹️ :zly: sprawa na szczęście została wyjaśniona i ma zostać wysłany do mnie właściwy pokład.

W ramach dalszego gromadzenia rzeczy niezbędnych do wykonania dioramy zakupiłem zestaw pojazdów. Nie miałem wcześniej kontaktu z takimi dodatkami i jestem ciekaw jak one będą w rzeczywistości wyglądały. Pewnie 4 liter nie urwie 

https://www.ebay.fr/itm/1-700-Opel-Blitz-assorted-set/192187726083

https://www.ebay.fr/itm/Set-de-véhicules-Etat-Major-Wehrmacht-1-700/201921404346

_20181214_160730.JPG

Napisano

Pytanie z innej beczki - te drewniane pokłady to są na jednej warstwie sklejki wypalane ( coś jak materiał na kobiałki ) czy to fornir może? Pytam, gdyż chodzi za mną jakieś płwadło a w pracy mam dostęp do lasera, więc...:twisted:

Napisano

Czesiek Fuso się właśnie maluje ?

Messer Znawcą drewna nie jestem i nie chciałbym wprowadzić cię w błąd, ale wydaje mi się że jest to fornir obrabiany laserowo. Może ktoś inny jest bardziej oblatany w temacie i będzie chciał odpisać. Jak tak uważam, ale mogę się mylić. Wrzucam zbliżenie pokładu 

_20181216_162842.JPG

• 2 weeks later...
Napisano

Właśnie dotarł do mnie kolejny element układanki. Musze przyznać, że jestem naprawdę zadowolony z jakości wykonania tych pojazdów. Zdaję sobie sprawę z tego że na fotkach słabo to wygląda, bo nawet słabo widać okna w pojazdach, ale na żywo jest naprawdę bardzo dobrze!!

Pozostało mi oczekiwać i mieć nadzieję, że za jakiś czas dotrze do mnie obiecany drewniany pokład. Na całe szczęście budowa lotniskowca nie będzie zbyt skomplikowana i będę mógł robić wszystko bez pokładu i dodać go nawet na sam koniec prac. No nic, poczekamy zobaczymy. Planowany termin rozpoczęcie prac: połowa lutego 2019 r. :mrgreen:

015.JPG

016.JPG

017.JPG

Napisano

Podczas dzisiejszej wizyty w sklepie modelarskim, całkowicie przypadkiem natknąłem się na zestaw AK Interactive. Przynajmniej mam za wczasu rozwiązany problem doboru kolorów. 

DSC_0480-1024x768.JPG