Jarekk Napisano 16 Marca 2019 Share Napisano 16 Marca 2019 Mikołaj, robisz konkurencję firmom od dodatków żywicznych. Fotel w 72 w takiej jakości? Super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 16 Marca 2019 Share Napisano 16 Marca 2019 Fotele rewelacyjne. Nic tylko odlewać w żywicy i sprzedawać. Dużo lepiej te fotele wyglądają niż żywiczne z Pavli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 16 Marca 2019 Share Napisano 16 Marca 2019 Świetne te fotele, podziwiam pomysłowość metody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 16 Marca 2019 Share Napisano 16 Marca 2019 14 godzin temu, Mikolaj75 napisał: I po wykonaniu różnych dalszych elementów mam fotele gotowe go malowania - każdy składa się z około 130 części A ja naiwny byłem dumny jak zrobiłem z "aż" siedmiu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 23 Marca 2019 Autor Share Napisano 23 Marca 2019 Dzięki wszystkim Fotele gotowe: I tak żeby pokazać jakie to duże: 3 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 23 Marca 2019 Share Napisano 23 Marca 2019 Fotele super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 7 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2019 Żeby z czystym sumieniem przystąpić do malowania, chcę zrobić wszystkie moduły wnętrza, żeby ten dość trudny etap mieć za sobą. Panele boczne: płytki docięte są pod wymiar wnęki w modelu, poszczególne segmenty przyrządów wykonuję oddzielnie, potem doklejam z wyjątkiem tych, które mają mieć docelowo inny kolor: I wgląd na zasadę na czym ma to polegać finalnie: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nacktgeboren Napisano 8 Kwietnia 2019 Share Napisano 8 Kwietnia 2019 Detalistyka super, wiadoma sprawa, ale ten podział blach na ostatnim zdjęciu jest po prostu piękny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 19 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2019 Dzięki. Postęp skromny, ale mam zamknięty temat kokpitu na założonym etapie. Zostało oczywiście jeszcze trochę elementów do zrobienia, ale to już w ramach końcowego montażu zrobię, bo teraz elementy przykładam tylko na sucho i nie da się precyzyjnie zwymiarować. Przed malowaniem (ogółem 164 elementy): Pomalowane boczne panele przymierzone. Reszty nie przykładałem na razie: Zatem otwarta droga do malowania.. CDN 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 19 Kwietnia 2019 Share Napisano 19 Kwietnia 2019 Panele boczne pierwsza klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 21 Kwietnia 2019 Share Napisano 21 Kwietnia 2019 Piękne te panele, ale szczególnie podoba mi się , że dorobiłeś je na tak późnym etapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 26 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2019 Start z budową kolorów, na tym etapie w ogóle nie patrzę na podział blach: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 27 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2019 Dalsze przygotowywanie bazy pod kolor - metoda, którą określiłbym roboczo jako "odwróconą sól". Zmarmurkowany model został wytapowany gąbką kolorem białym, a następnie postrzelany z pędzla kolorem piaskowym i engine grim. Później szczątkowy preszajding, ale nie jak leci, tylko w miejscach które zidentyfikowałem jako najbardziej możliwe do powstania zaciemnień: 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 27 Kwietnia 2019 Share Napisano 27 Kwietnia 2019 No jest nieźle! Napięcie rośnie jak na niezłym filmie akcji. Aż nie mogę się doczekać efektu końcowego. Takiego sposobu cieniowania jeszcze nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Kwietnia 2019 Share Napisano 27 Kwietnia 2019 A ten tapping i kropelki to jakimi konkretnie farbami? Będziesz to jakoś polerować przed położeniem kamuflażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 27 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2019 Biały to akryl Vallejo - tapowany strefami i od razu "gładzony" patyczkiem do uszu. Piasek/żółty od odkopany w czeluściach szuflad Humbrol, ciemny szary to AK engine grime. Oleje na bieżąco korygowałem white spiritem. Po około 20 minutach delikatnie przetarłem szmatką całość i tu i tam - gdzie odkryłem pod światło nieakceptowalne odstępstwa - leciutko wysłużonym papierem ściernym. Bardziej polerować nie będę, dojdzie jeszcze sporo warstw - kamo, gloss, filtr, mat itp. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Kwietnia 2019 Share Napisano 27 Kwietnia 2019 Dzięki, ciekawa technika, możliwe że ukradnę te techniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 28 Kwietnia 2019 Share Napisano 28 Kwietnia 2019 Bera Károly się kłania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 28 Kwietnia 2019 Share Napisano 28 Kwietnia 2019 Ciekaw jestem efektu końcowego tych zabiegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 1 Maja 2019 Autor Share Napisano 1 Maja 2019 mbrnnr - nie aspiruję do miana twórcy metody, a jedynie pokazuję, że ją stosuję. Zresztą ma ona pewną odmianę - nie znam oczywiście wszystkich prac Karola Bery, ale te które widziałem w SM dotyczyły malowań jednokolorowych i były wykonywane już po bazie, u mnie to rodzaj rozbudowanych różnych elementów przed kolorem. Jak wyjdzie to się okaże. Jedno na co chciałbym zwrócić uwagę - nie zależy mi tu finalnie na samolocie nadmiernie styranym (fotki, którymi dysponuję pokazują samolot raczej dość nowy jakby krótko po dostawie), liczę z jednej strony na wytłumienie, a z drugiej na dostrzegalność tych zabiegów. W każdym razie mam już dwa kolory: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 1 Maja 2019 Share Napisano 1 Maja 2019 To w zasadzie do Solo było, nie do Ciebie. Temat był x razy omawiany, zaskakujące ile razy można udawać zdziwionego, kiedy się ta metoda pojawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 3 Maja 2019 Autor Share Napisano 3 Maja 2019 Samolocik w mundurze, na razie bez dystynkcji. Mgiełka piasku oraz pozostałe kolory kamo wytłumiły pre-bałagan, przybliżając wygląd do tego ze zdjęć oryginału. Chociaż aparat mi tego jakoś nie chwyta, to nadal te zabiegi pozostają widoczne. Sam kamuflaż dał w kość..: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 3 Maja 2019 Share Napisano 3 Maja 2019 Ładnie, ale faktycznie nie widzę nigdzie tego preshadingu na zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Maja 2019 Share Napisano 3 Maja 2019 Ciekawy jestem co będzie dalej. Bardzo ciekawie to kamo wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 4 Maja 2019 Share Napisano 4 Maja 2019 Kamo ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi