Jump to content

Guizhou FT-7 - Bilek/Intech/Zvezda/d.wł - 1:72

Mikolaj75
 Share

Recommended Posts

Na pwm jest ciekawy konkurs o nazwie "Reszta Świata" i zapisałem się. Tu też będę relacjonował.

Model powstanie jako mix starych zestawów z udziałem dodatków własnych.

Pod nazwą Guizhou FT-7P kryje się - w uproszczeniu - dwumiejscowy MiG-21 made in China.

Fotka startowa:

RjZlFB6l.jpg

I planowany samolot:

BofH0rjl.jpg

Poszukuję zdjęć kokpitu tej wersji - pomóżcie jeśli możecie - z góry dzięki ?

• Like 1

Mikołaju, czy ramy czasowe konkursu są liczone w latach? Bo jak się wkręcisz w temat to raczej szybko go nie ukończysz ?

Dzięki za wgląd. Moses - nie ma obaw, model pomyślany w koncepcji festiwalowej :-)

Tymczasem trwają ciężkie prace budowlane.
Na początek dobór najwłaściwszych komponentów z zaznaczeniem linii cięć. Tu nie ma co się szczypać, można dosadnie - oczywiście z zachowaniem rozsądku.

0EPDqj4l.jpg

I pocięte - Intech - przód i góra kadłuba; Zvezda - tył i dół (głównie z uwagi na najlepsze z całej trójki wnęki podwozia i dyszę silnika), Bilek - statecznik, stożek i ostatni segment pierścienia z tyłu. Samodzielnie wystrugałem wannę kokpitu.

mYy4UZfl.jpg

Pierwszy etap montażu - zdecydowałem się na układ przód - tył, zamiast bok-bok, bo lepiej sztukować i dopasowywać w tym układzie, niż mieć wlot i wylot w różnych długościach.

txEptHMl.jpg

I kadłub w stanie surowym zamkniętym. Jest brzydki i odstręczający, ale linię trzyma, szczeliny w akceptowalnych normach. Jak dobrze wyschnie to powypełniam szczeliny wstawkami i klinami, poszpachluję itp.

YJ4iD8cl.jpg

2YqSFUul.jpg

Na razie fajnie się buduje  :)

• Like 1

• 2 weeks later...

PROŚBA DO ADMINA - Z OZNACZENIA TYPU W TYTUŁU WĄTKU USUNĄĆ LITERKĘ "P" - POWINNO POZOSTAĆ TYLKO "FT-7"

Lecimy dalej:
Chińskie wersje są bardzo atrakcyjne modelarsko, bo łączą w sobie cechy różnych odmian - tu np wąski statecznik z autorskim zasobnikiem na spadochron, którego w związku z tym nie mogłem po prostu przeszczepić z PFM. Rura zasobnika powstała z ofrezowanej ramki wlewowej i została docięta pod statecznik, następnie doklejona i pod spód poszło oprofilowanie, mozolnie dopasowywane do kadłuba:

gi7Vodxl.jpg

phtRkCxl.jpg

W toku prac uszkodzeniom uległa krawędź wlotu powietrza. Uznałem to za dobry znak, bo trochę miałem zastrzeżeń do Intechowego wlotu. Odciąłem go zatem, z kadłuba Bilka wziąłem wlot, który został wewnątrz porządnie wypolerowany i stożek z Intechu i teraz jest ok. Przy okazji widać okrawędziowaną wnękę podwozia:

9lWGC2zl.jpg

A potem były ciężkie prace montażowo-obróbkowe, przy czym wcześniej na tylnej części kadłuba zrobiłem linie i nity, bo byłoby ciężko przy wklejonym stateczniku. Ogólnie priorytetem było zachowanie spójności bryły i linii garbu zwłaszcza. Już trochę sylwetki złapał:

tsSlb1nl.jpg

VG9OTOQl.jpg

F2eprNzl.jpg

BiHQlNol.jpg

• Like 3

5 godzin temu, Mikolaj75 napisał:

Chińskie wersje są bardzo atrakcyjne modelarsko, bo łączą w sobie cechy różnych odmian (...)

Tylko często jest problem z dostatecznie dobrą dokumentacją. Chociaż Chiny mają ciekawe pomysły. O ile FT-7 to tak czy inaczej z grubsza MiG-21, to np Xian Y-20 to jak na mój gust absolutny mistrz krzyżówek - Ił-76 i C-17 :D

Fajnie Ci idzie. Dopiero dzięki Twojemu warsztatowi "odkryłem", że to cudo ma taki sam statecznik pionowy jak PF.

2 godziny temu, xXKryst3KXx napisał:

Jestem ciekawy tego jak można z 3 zestawów zbudować jeden model i po co jak można z jednego, będę śledził twój temat, jestem nowy na forum i kibicuję.

Myślę zatem, że ciekawość swą warsztat oglądając zaspokoisz.

Na poważnie - dość znamienne jest to że 21-szy w zasadzie nie doczekał się (do czasu edkowego MF) w 72 zestawu, który mógłby być przez szerokie grono traktowany jako wzorzec, a już tym bardziej jako oczywista baza pod przeróbki na mniej popularne wersje.

Wybrana przeze mnie wersja jest kłopotliwa - charakterystyczną bryłę kadłuba dawał Intech, wąski statecznik i w miarę dobre skrzydła (bez jamek skurczowych) - Bilek, Zvezda z kolei najlepsze detale wnęk, dyszy i tylnej części kadłuba. Zestawy traktuję w tym wypadku jako dawców najlepszych (nie mylić z dobrymi)  komponentów. Jestem przy tym na takim etapie hobby, że nie mam syndromu żalu po niepełnie wykorzystanym zestawie ?

Od razu dodam - w Telford miałem okazję przyjrzeć się wypraskom nowego UM-a z KP. Wszystko byłoby do przyjęcia, gdyby nie koszmarne dziury (nity). Samolot miał wygląd sitka kuchennego...

Aha - pytanie: pakistańskie FT-7P miały fotele Martin-Baker. Mój samolot to FT-7 (krótki) z małej 4-egz dostawy. Czy coś wiemy, aby miał fotele MB czy inne?

10 godzin temu, Mikolaj75 napisał:

Na poważnie - dość znamienne jest to że 21-szy w zasadzie nie doczekał się (do czasu edkowego MF) w 72 zestawu, który mógłby być przez szerokie grono traktowany jako wzorzec

RV Model / KP? 

mbrnnr - pisałem o tym KP...

Mały updejt - niby niewiele, ale istotny krok dla mnie. Kiedy rozpocząłem odtwarzanie linii na kadłubie, okazało się, że warto wcześniej zamontować wiatrochron i okrawędziować kokpit, żeby nie ryć dwukrotnie w w tych strefach. Ale to z kolei wykazało, że warto uprzednio zrobić urządzenia pod wiatrochronem. Uznałem, że nie będę robił urządzeń na razie, a jedynie zabezpieczę modułową półeczkę, potem na niej zrobię urządzenia i po prostu wsunę.

1. Wiatrochron i półeczka i sprawdzenie czy dopasowane:

gRpRN8ol.jpg

VBjyHpGl.jpg

2. i zasada jak to będzie w przyszłości:

EMTaXWql.jpg

3. Sam wiatrochron dostał obramowanie, żeby zapewnić jednolitość krawędzi:

1l8gIOWl.jpg

fwDMff3l.jpg

4. został doklejony do kadłuba, następnie kliny, obróbka i można wracać do rycia linii na kadłubie:

AVWutaDl.jpg

I ponownie upierdliwa prośba do Admina - poproszę zmienić w tytule: jest "FT-7P"; powinno być "FT-7"

Tymczasem kadłub został oliniowany, ponitowany (na fotkach w aktualnym stanie słabo to widać, pewnie przez kolor tworzywa), dodałem różne drobiazgi - owiewki, nasadki, wzierniki, chwyty (ciemnoszare to Quickboost) i detaliki niezbędne do zgodności z wersją. Na spodzie kadłuba przykleiłem długie cienkie paski jako wzmocnienia dla płyt charakterystycznych dla FT-7.
Szare tło słabe, ale konieczne - na białym niewiele byłoby widać..

T8hGp1Uh.jpg

QSB8vf4h.jpg

W związku z dotychczasową bezskutecznością, nadal uparcie proszę o zmianę w tytule wątku - jest "FT-7P"; powinno być "FT-7" ...

• Like 2

W dniu 30.12.2018 o 21:54, Mikolaj75 napisał:

Aha - pytanie: pakistańskie FT-7P miały fotele Martin-Baker. Mój samolot to FT-7 (krótki) z małej 4-egz dostawy. Czy coś wiemy, aby miał fotele MB czy inne?

Zdjęć wnętrza jeszcze nie znalazłem, ale małe sprostowanie co do typu samolotu.

To jest jednak FT-7P. Według Yefima Gordona Pakistan nie posiadał samolotów FT-7.

Clipboard02ttttt.jpg

Clipboard01ttttt.jpg

Clipboard01yyytr.jpg

Clipboard02tttttt.jpg

Clipboard01tttb.jpg

Edited by Jarekk

Dzięki Panowie

Jarek - wygląda na to, że w oznaczeniach jest zamieszanie.. Brak literki "P" przyjąłem za tą informacją:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Chengdu_J-7_variants#FT-7_trainer_series

Ten samolot jest różniście podpisywany, w monografii 4+ było nawet "FT-7TP"...

Tak czy inaczej się buduje, nowe fotki niebawem ?

Witam wszystkich jestem na forum od niedawna,ale samoloty i modelarstwo to kawał  mojego życia. właśnie wypatrzylem warsztat z budowy tego  modelu i z przyjemnością  kibicuje  Panu Mikołajowi, bo z tego co widzę  szykuje się  doskonały  model  specyficznej wersji  najpopularniejszego nad dźwiękowa wszechczasów. Będę  regularnie  zaglądał i śledził postępy  w budowie. Pozdrawiam serdecznie  wykonawcę i  podziwiam kunszt. Jako wielki fan  tego samolotu chyba też  coś  zacznę, bo modeli  mig 21 ci u mnie dostatek. Pozdrawiam  Brać modelarską

• 2 weeks later...

Dziękuję za doping ?

Dalej idziemy:
Skrzydła zostały ponitowane:

nzhheg7l.jpg

Zostały dołączone do kadłuba i zaopatrzone we własnej roboty grzebienie i przerywacze przy lotkach (mały wąski paseczek pomijany przez zestawy). Oczywiście spasowanie słabe, ale nie stanowiło to problemu, bo odtworzyłem łączenie dbając o zachowanie różnych szerokości fragmentów "blachy" w odpowiednich obszarach:

6BWLa1Nl.jpg

ic91cAOl.jpg

Model zyskuje powoli sylwetkę. I czy to się nazwie Ghizhou czy Shenyang czy Chengdu, to zawsze będzie to dwudziesty pierwszy...

ZAMm2xwh.jpg

HjvAGqxh.jpg

AApEqWHh.jpg

GXrHYdah.jpg

qo5O9rxh.jpg

• Like 1

Dzięki chłopaki - Michał, rok nie będzie - to model z tych szybszych - zresztą 21 znany jest jako "szybki"...

Adam - kopę lat, miło że zaglądasz ?

Tymczasem klapy i ich siedlisko:

Wewnętrzna struktura jest dość skomplikowana i chociaż nie będzie jej specjalnie widać, to wypada zrobić.
1. nakłuwam centra otworków:

oaajLyCl.jpg

2. rozwiercam do oczekiwanych rozmiarów:

LLWBJzxl.jpg

3. wycinam poszczególne segmenciki:

yiesvPgl.jpg

4. listwa łącząca ma nity, dlatego ścieżkę wyznaczam na płytce większych rozmiarów - nitowanie na wąskich paskach z reguły kończy się ich destrukcją:

5CDlBndl.jpg

5. po docięciu żyletką jest nitowana listwa (mam nadzieję, że coś widać na fotce):

Frzb0oKl.jpg

6. i powklejane w uprzednio wyfrezowaną strefę w skrzydle:

dZWRtiul.jpg

7. przygotowane klapy właściwe:

GeCT0HUl.jpg

8. przymierzone do płatowca:

1tSSdIkl.jpg

sxS1W3Sl.jpg

• Like 3