kjp_a_man Napisano 26 Grudnia 2018 Share Napisano 26 Grudnia 2018 44 minuty temu, djack napisał: … na potencjalną obecność okrągłej pokrywy … na spodzie centropłata miały analogiczną, również okrągłą pokrywę. … Szczepienia lisów przeciw wściekliźnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nacktgeboren Napisano 26 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2018 10 godzin temu, djack napisał: Zwróć uwagę na rozkład płyt na podłodze, zwłaszcza na potencjalną obecność okrągłej pokrywy (...). Dzięki za czujność Póki co nie sprawdzałem kształtu tej pokrywy w spodzie kadłuba, ale i tak zdecydowałem się na wersję bez dziury w podłodze. Ze względu na różnice w wyposażeniu stwierdziłem, że pora wybrać konkretny egzemplarz Antka - jeśli mi się nie odwidzi będzie to SP-AMR: http://lotnictwo.net.pl/gallery/photo/aircraft-Antonov_An-2/airline-Aeroklub_Podkarpacki/reg-SP-AMR/cn-1G98-60/foto-346372.html lub SP-AML: http://lotnictwo.net.pl/gallery/photo/aircraft-Antonov_An-2/airline-Aeroklub_Podkarpacki/reg-SP-AML/cn-1G168-05/foto-287900.html Nie ukrywam, że bardziej podoba mi się ten drugi, ale do pierwszego korzystając z zasobów fotograficznych Modelworka mam dużo lepszą dokumentację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 27 Grudnia 2018 Share Napisano 27 Grudnia 2018 A niemyslałes, żeby te elementy zrobić 16 razy większe? Nie było by łatwiej ?? Bo robota chyba podobna. A może by latał...zapowiada się rewelacyjnie. Bardzo się ciesze, że TUTAJ, to i ja sobie pooglądam ,_) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 27 Grudnia 2018 Share Napisano 27 Grudnia 2018 12 godzin temu, Nacktgeboren napisał: Pora wybrać konkretny egzemplarz Antka - jeśli mi się nie odwidzi będzie to SP-AMR: http://lotnictwo.net.pl/gallery/photo/aircraft-Antonov_An-2/airline-Aeroklub_Podkarpacki/reg-SP-AMR/cn-1G98-60/foto-346372.html lub SP-AML: http://lotnictwo.net.pl/gallery/photo/aircraft-Antonov_An-2/airline-Aeroklub_Podkarpacki/reg-SP-AML/cn-1G168-05/foto-287900.html Nie ukrywam, że bardziej podoba mi się ten drugi, ale do pierwszego korzystając z zasobów fotograficznych Modelworka mam dużo lepszą dokumentację. Czyli że będzie w całości - lotny egzemplarz, a nie obdartus? Z dokumentacją do AML'a będzie ciężko no chyba że ktoś z Krosna obcykał go. Były jeszcze fotki kiedyś jak oba Antki rozmontowywano w Krośnie i pakowano do kontenerów i tam było widać sporo szczegółów. Samoloty obecnie po przemalowaniu latają w Wenezueli https://krosno24.pl/informacje/aeroklub-sprzedal-antki-trafily-do-wenezueli 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nacktgeboren Napisano 27 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2018 12 godzin temu, spiton napisał: A niemyslałes, żeby te elementy zrobić 16 razy większe? W ten sposób uzyskałbym kolejnego z kilkunastu tysięcy zwyczajnych Antków. Robiąc wersję skurduplałą do 1/16 oryginału mam sporą szansę, że będzie indywidualistą Artek - koncepcja obdartusa pozostaje bez zmian. Nie jestem w stanie, mimo całej złej woli, obłupić modelu z poszycia do tego stopnia, by malowanie i wybór egzemplarza straciło na znaczeniu. SP-AML jest ładniejszym jak na mój gust malowaniem, ale będę się raczej kierował nudziarskim podejściem do dokumentacji próbując odwzorować jakiś pierwowzór. Stąd jednak raczej SP-AMR. Poza tym ten drugi egzemplarz ma bardzo przydatny na obecnym etapie budowy modelu myk, a mianowicie pod sufitem umieszczona jest wielokątna ruła doprowadzająca wiatr w oczy osób w ładowni (nie wiem jak się to ustrojstwo do nadmuchu nazywa fachowo, prawdopodobnie ustrojstwo do nadmuchu). Będzie to kolejny element usztywniający wręgi modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nacktgeboren Napisano 30 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2018 Dalsza metaloplastyka. Jak tak dalej pójdzie, to Antek stanie się kuszącym obiektem dla łowców metali kolorowych. Ujawniła się też prawdziwa, zwierzęca natura mojego modelu... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 1 Stycznia 2019 Share Napisano 1 Stycznia 2019 Patrze i podziwiam .Cieszy mnie to ,ze nie wstydzisz się przyznać z korzystania z pomocy kosmitów Technika iście kosmiczna Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nacktgeboren Napisano 2 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2019 Korzystam nie tylko z pomocy kosmitów ale i Sił Nieczystych Trochę podłogi w kabinie pilotów: Drzwi do kabiny pilotów. Albo drzwi do lasu - jak kto woli Podoba mi się ta skala, wreszcie wszystko mogę zrobić odpowiednio dokładnie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 2 Stycznia 2019 Share Napisano 2 Stycznia 2019 Czy możesz podać namiar na ten fajny modelarski mikroskop na którym pracujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 3 Stycznia 2019 Share Napisano 3 Stycznia 2019 Kolego czy Ty czasami nie pracowałeś kiedyś w PZL Mielec, zanim zniszczono - zreformowano ten zakład? Robota fenomenalna normalnie jakbyś znał konstrukcję "od podszewki". W tej skali i z takim detalowaniem to już można by było chyba zrobić go latającego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 3 Stycznia 2019 Share Napisano 3 Stycznia 2019 zamek na drzwiach mnie rozwalił !!! Znam dobrze tern typ ,_)) model przedstawia go z dużą rzetelnością ,_) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 4 Stycznia 2019 Share Napisano 4 Stycznia 2019 Yeti! Mam do niego klucz rewelacyjna praca! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nacktgeboren Napisano 4 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2019 Fajnie, że się Wam podoba. Nie ukrywam, że jak zobaczyłem ten zamek na zdjęciach oryginału to aż się paliłem, żeby go w końcu zrobić. Thalgonis - używam lupy-przyłbicy, mikroskopu na szczęście jeszcze nie muszę Artek82 - to kwestia dokumentacji. Do Antka na szczęście w internetach jest wszystko, szczególnie na rosyjskich stronach. Mam mnóstwo zdjęć, trochę opisów technicznych i lepienie idzie do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutobor Napisano 5 Stycznia 2019 Share Napisano 5 Stycznia 2019 Ja bym miał jedną uwagę co zamka od tyłu z obudowy powinna wychodzić końcówka zatrzasku na którym zamocowana była obudowa przednia i z przodu dwa wkręty mocujące obudowę A tak poza tym to dla mnie mistrzostwo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nacktgeboren Napisano 5 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2019 Słuszna uwaga. Mówisz i masz 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nacktgeboren Napisano 17 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2019 W końcu udało mi się rozwiązać problem podłogi Forma nie wygląda oszałamiająco, ale działa. Jej głębokość odpowiada grubości blaszki fototrawionej, więc po nasmarowaniu jej cienką warstwą żywicy na odlew nakładam hips 0,25 mm i w ten sposób uzyskuję w pełni obrabialny i dosyć giętki materiał, w sam raz na podłogę Przy okazji dołożyłem trochę rusztowań do nosa, żeby było wygodniej chwytać model: Teraz robią się detale 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 17 Stycznia 2019 Share Napisano 17 Stycznia 2019 no, no. Podoba się. Bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nacktgeboren Napisano 23 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2019 W czasie zabawy z odlewaniem płyt podłogi wystrugałem drzwi prowadzące z ładowni, której kawałek już jest, do części ogonowej, której jeszcze nie ma: Klamki zmajstruję i zamontuję po pomalowaniu części. Zrobiłem też brakujący element podłogi w kabinie pilotów: Nity z kulek BGA wyglądają bardzo fajnie i wszystko pięknie, gdyby nie pozostała do wyklejenia nimi powierzchnia: Ani chybi zniosę jajo... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 23 Stycznia 2019 Share Napisano 23 Stycznia 2019 Nadrobiłem zaległości... Wybrałeś samolot, który uwielbiam i to jest piękna robota jak zwykle z resztą. Zasiadam i z utęsknieniem czekam na kolejny apdejt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 23 Stycznia 2019 Share Napisano 23 Stycznia 2019 Sklejam , karton i plastyk od ponad 50 lat ,ale tak pięknie i dokładnie to już się nie nauczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 23 Stycznia 2019 Share Napisano 23 Stycznia 2019 Ale czad... Będę śledził z wielką uwagą, super się zapowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel_R Napisano 9 Lutego 2019 Share Napisano 9 Lutego 2019 Cześć! Po pierwsze - gratuluję modelu, zapowiada się imponująco! Podglądam i podziwiam :) A po drugie (i ważniejsze) - Aeroklub Podkarpacki wrzucił kilka archiwalnych zdjęć z remontu "Romka" (tzn. SP-AMR) na swój fanpage na facebooku. Pewnie Ci się przydadzą - dobrze pokazali ścianę ogniową, łoże silnika itd. Nie wiem, czy ich śledzisz, ale widzę, że ten samolot był szczególnie lubiany i nieraz się przewija we wspomnieniach (także fotograficznych :) ) Powodzenia! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joles Napisano 11 Lutego 2019 Share Napisano 11 Lutego 2019 Coś pięknego się tutaj tworzy Bardzo mocno trzymam kciuki za dalsze postępy! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nacktgeboren Napisano 18 Lutego 2019 Autor Share Napisano 18 Lutego 2019 W dniu 9.02.2019 o 10:52, Pawel_R napisał: Aeroklub Podkarpacki wrzucił kilka archiwalnych zdjęć z remontu "Romka" (tzn. SP-AMR) na swój fanpage na facebooku. Pewnie Ci się przydadzą - dobrze pokazali ścianę ogniową, łoże silnika itd. Nie wiem, czy ich śledzisz, ale widzę, że ten samolot był szczególnie lubiany i nieraz się przewija we wspomnieniach Owszem, śledzę. Poza tym znalazłem też grupę miłośników Antka - Antonov An-2. Trafia się tam mnóstwo zdjęć detali samolotu, więc polecam wszystkim zainteresowanym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 19 Lutego 2019 Share Napisano 19 Lutego 2019 Wspaniała robota. Precyzja wykonania powala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi